Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Ε. Τζαμπάζη, ευρωβουλευτής. Δελτίο Τύπου: απάντηση Ε.Ε. για Ασπρούδια Λακωνίας

?λλη Ελλάδα

Ευαγγελία Τζαμπάζη, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ε. Τζαμπάζη σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και την κατασκευή λιμανιού στο Δήμο Βοιών Λακωνίας.H Επιτροπή δε διαθέτει καμία πληροφορία για τη σχεδιαζόμενη επένδυση και υπογραμμίζει την υποχρέωση εκτίμησης των επιπτώσεων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση που υποβλήθηκε από την Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και την κατασκευή λιμανιού στο Δήμο Βοιών Λακωνίας παραθέτει στοιχεία που αφορούν στη συμβατότητα του εγχειρήματος με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές και την κοινοτική ενεργειακή πολιτική, καθώς και τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του οικοσυστήματος της Λακωνίας και για την εξασφάλιση του δικαιώματος των κατοίκων της περιοχής να ζουν σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία τους.

Όπως προκύπτει από την απάντηση, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Ασπρούδια και τη χωροθέτηση νέου λιμανιού στον όρμο Βατίκων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, είτε πρόκειται για σχέδια που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους είτε από κοινοτικούς, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να τηρεί την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι η ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους παραλιακή περιοχή Νεάπολης Βοιών και Ελαφονήσου έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ εάν το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά τον συγκεκριμένο προστατευόμενο τόπο, πρέπει να εκτιμηθούν δεόντως οι επιπτώσεις του στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και μπορεί να εγκριθεί μόνον εφόσον δεν προσβάλλει την ακεραιότητά του.

Επιπρόσθετα, όπως απαιτεί η Οδηγία 85/337/ΕΟΚ η χορήγηση άδειας γα τη δημιουργία εγκαταστάσεων καύσεως με θερμική ισχύ από 300 MW και άνω και την κατασκευή εμπορικών λιμένων και αποβάθρων φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με την ξηρά  και εξωτερικών λιμένων (εκτός των αποβαθρών για τα πορθμεία) όπου μπορούν να προσεγγίσουν σκάφη άνω των 1.350 τόνων, θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από την προηγούμενη εκπόνηση μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν αυτά τα σχέδια στο περιβάλλον.

Η κ. Τζαμπάζη σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποφασίσουν για τη συμβατότητα του εν λόγω σχεδίου με τους στόχους προστασίας της περιοχής, τηρώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Οδηγίες για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και  την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κι έπειτα να προβούν στη σχετική απόφαση. «Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επένδυσης και να αποφασίσει βάσει ενός ενεργειακού σχεδιασμού που θα προστατεύει το περιβάλλον και την ασφάλεια των ενεργειακών πόρων, θα ενθαρρύνει τη  μεταβολή της σύνθεσης του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας µε μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής των περιβαλλοντικά φιλικών µορφών ενέργειας και θα εξασφαλίζει χαμηλές τιμές στην ενέργεια για καταναλωτές και επιχειρήσεις», υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής.
 
Στο σημείο αυτό η Ευρωβουλευτής επεσήμανε τη σημασία της πρόσβασης του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχουν οι δημόσιες αρχές και της συμμετοχής του στις διαδικασίες χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής και λήψης αποφάσεων που έχουν συνέπειες για το περιβάλλον. «Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας δε θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της για την προστασία της φύσης. Οι παραλείψεις και οι λανθασμένοι χειρισμοί των αρμόδιων αρχών πιθανόν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια ακόμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε σε δήλωσή της η κ. Τζαμπάζη.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Με αφορμή τις ενέργειες για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Δήμο Βοιών ισχύος 460 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, καθώς και την πιθανή κατασκευή λιμανιού για τη φόρτωση μηχανημάτων και τη διακίνησητων προϊόντων του εργοστασίου, ερωτάται η Επιτροπή:
* Είναι ενήμερη για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της εν λόγω μονάδας στην περιοχή Ασπρούδια και τη χωροθέτηση νέου λιμανιού στον όρμο Βατίκων, όταν μάλιστα το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και οποιουδήποτε άλλου επιπέδου χωροταξικός σχεδιασμός δεν προβλέπουν και δεν επιτρέπουν τέτοιες χρήσεις;

* Δεδομένου ότι το εγχείρημα αφορά την ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους παραλιακή περιοχή Νεάπολης Βοιών και Ελαφονήσου που έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, και προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, θεωρεί η Επιτροπή ότι η πιθανή εγκατάσταση και λειτουργία μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, είναι σύμφωνη με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές; Θεωρεί ότι η εκβιομηχάνιση της περιοχής και η προοπτική κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων και πρόκλησης ναυσιπλοϊκής κίνησης, έρχεται σε αντίθεση με την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης στην ενεργειακή πολιτική της Κοινότητας;

* Η μη-συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα εν λόγω έργα και η μη-παροχή κατάλληλων πληροφοριών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με την απόφαση που πρόκειται να ληφθεί, έχει προκαλέσει την ανησυχία και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη διαφύλαξη του φυσικού και τουριστικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου. Θεωρεί η Επιτροπή ότι τίθεται ζήτημα παραβίασης του δικαιώματος πρόσβασης του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχουν οι δημόσιες αρχές και ότι αποτρέπεται η συμμετοχή του κοινού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που έχουν συνέπειες για το περιβάλλον, όπως τα παραπάνω ορίζονται από τη Συνθήκη του ?αρχους;
 
* Πώς προτίθεται η Επιτροπή αφενός να διασφαλίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του οικοσυστήματος της Λακωνίας και αφετέρου να εξασφαλίσει το δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής, των σημερινών  και των μελλοντικών γενεών να ζουν σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία τους;».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σχετικά με την πρώτη ερώτηση, η Επιτροπή δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τις επενδύσεις (για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στον όρμο Βατίκων της Πελοποννήσου) στις οποίες αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν στην Επιτροπή στοιχεία για ζητήματα σχεδιασμού και ανάπτυξης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μόνον εφόσον πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα, όπως προβλέπεται στα άρθρα 39 έως 41 του κανονισμού (EK) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κοινοτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για το περιβάλλον, πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις 2, 3, 4, η «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος» (GR2540002) περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου Natura 2000, βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα)  και υπόκειται επομένως στις απαιτήσεις προστασίας που ορίζονται στο άρθρο 6 της οδηγίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, εάν το εν λόγω σχέδιο είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά τον συγκεκριμένο τόπο Natura 2000, πρέπει να εκτιμηθούν δεόντως οι επιπτώσεις του στη διατήρηση του τόπου και μπορεί να εγκριθεί μόνον εφόσον δεν παραβλάπτει την ακεραιότητά του. Εναπόκειται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποφασίσουν για τη συμβατότητα του εν λόγω σχεδίου με τους στόχους προστασίας της περιοχής και να προβούν στη σχετική έγκριση. Οφείλουν επίσης να μεριμνήσουν για την τήρηση των απαιτήσεων του άρθρου 6 που ισχύουν στην περίπτωση αυτή. Στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως θεματοφύλακα της Συνθήκης, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον χρειαστεί, όπως να κινήσει διαδικασία για παράβαση κατά των κρατών μελών, βάσει των άρθρων 226 και 228 της συνθήκης ΕΚ, σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα εξασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση με τις κοινοτικές διατάξεις για το περιβάλλον.

Επιπλέον, για ανάλογα σχέδια απαιτείται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΟΚ,  όπως τροποποιήθηκε (γνωστή και ως οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή οδηγία ΕΠΕ), εφόσον εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες: Παράρτημα I σημείο 2: Θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις καύσεως με θερμική ισχύ από 300 MW και άνω και σημείο 8: α) Εσωτερικές πλωτές οδοί και λιμένες για την κυκλοφορία στις εσωτερικές πλωτές οδούς που επιτρέπουν τη διέλευση σκαφών άνω των 1 350 τόνων β) Εμπορικοί λιμένες, αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με την ξηρά και εξωτερικοί λιμένες (εκτός των αποβαθρών για τα πορθμεία) όπου μπορούν να προσεγγίσουν σκάφη άνω των 1 350 τόνων.
 
Οι ερωτήσεις αναφέρονται στις πιθανές εξαιρέσεις από την εφαρμογή των απαιτήσεων της οδηγίας ΕΠΕ όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια.  Η εθνική νομοθεσία που ενσωματώνει την οδηγία ΕΠΕ πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν άλλες εξαιρέσεις πέραν εκείνων που επιτρέπει η οδηγία και οι οποίες απαιτείται να κοινοποιούνται στην Επιτροπή.
Όσον αφορά τις διατάξεις της σύμβασης του Aarhus, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κοινότητα  και η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενα μέρη από το 2005 και το 2006 αντιστοίχως και ότι οι διατάξεις της σύμβασης που διέπουν τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη έχουν ενσωματωθεί στην οδηγία ΕΠΕ .
Τέλος, με τη συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο εξασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη και ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε ένα υγειές και πλούσιο περιβάλλον.

Ευαγγελία Τζαμπάζη
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Γραφείο Θεσσαλονίκης
Δ. Χρυσουλίδη 15, 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
( (+30) 2310 .421.100   ( (+30) 2310 421.101
E-Mail: saloniki@tzampazi.gr


Γραφείο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
European Parliament, ASP 11G206, Rue Wiertz, B-1047 BRUSSELS
( (+32-2) 284.5345, 284.7345   ( (+32-2) 284.9345
E-Mail: evangelia.tzampazi@europarl.europa.eu
WEB Site: http://www.tzampazi.gr/

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ε. Τζαμπάζη, ευρωβουλευτής. Δελτίο Τύπου: απάντηση Ε.Ε. για Ασπρούδια Λακωνίας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα