Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: Εκβιομηχάνιση παρά.... NATURA

?λλη ΕλλάδαΕκβιομηχάνιση παρά... ΝΑΤURA
Του απεσταλμένου μας Κώστα Μπογάτσου


Ένα «δάσος» από καμινάδες απέναντι από τα πρασινογάλαζα νερά της Ελαφονήσου. Μια εκβιομηχάνιση ενός οικολογικού παραδείσου, δίπλα στο
σημαντικό βιότοπο της λίμνης Στρογγύλης, που φιλοξενεί 132 είδη πουλιών και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό μεταναστευτικών πτηνών.
Ενα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, σε κοινή θέα, υψωμένο σε λόφο, σε περιοχή ΝΑΤURA, που θα διώξει τους χιλιάδες τουρίστες. Κι ένα νέο λιμάνι όπου τα πλοία θα ξεφορτώνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τεράστιες δεξαμενές.

Αυτή θα είναι η αλλοιωμένη εικόνα της Νότιας Λακωνίας, όπως την περιέγραψαν στον ΕΤ φορείς και κάτοικοι στα Βάτικα και την Ελαφόνησο, αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάνει δεκτή την αίτηση της εταιρίας ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε., θυγατρικής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Ασπρούδια, στην Παντάνασσα του Δήμου Βοιών.
Η εταιρία έχει ήδη αγοράσει με προσύμφωνα 260 στρέμματα από ιδιώτες,
οι οποίοι παραπονιούνται τώρα ότι εξαπατήθηκαν, γιατί οι αγοραστές τούς έλεγαν ότι θα κατασκευάσουν ξενοδοχειακή μονάδα. Τα 180 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου και τα 80 για αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου, στο οποίο θα στηρίζει η μονάδα τη λειτουργία της. Το δέλεαρ που προβάλλεται είναι η δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας. Το απορρίπτουν ασυζητητί οι πολίτες.

Γιατί; Επειδή, όπως λένε, δεν θέλουν να αλλάξει αναπτυξιακό προσανατολισμό ο τόπος τους. Δηλαδή από τουριστική περιοχή να γίνει μια νέα Μεγαλόπολη!

«Ο,τι καταφέραμε τόσα χρόνια μόνοι μας, χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία, δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Ηδη έχουμε κάνει κινητοποιήσεις, η επόμενη θα γίνει τη Λαμπροδευτέρα. Θα είναι συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Η ΡΑΕ δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμα. Πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Φώλιας, μου είπε ότι η πολιτική του υπουργείου είναι να μη γίνει καμία εγκατάσταση σε περιοχή όπου οι κάτοικοι δεν το επιθυμούν» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βοιών κ. Ιωάννης Κουσούλης.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Λακωνίας επισημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα, για να μην περάσει η επένδυση. «Πρέπει να καταθέσουν περιβαλλοντική μελέτη. Εμείς θα την απορρίψουμε στην προβλεπόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Θα καταφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας» λέει.

Μόνο η Νεάπολη (πρωτεύουσα του Δήμου Βοιών) διαθέτει 700 κλίνες, οι οποίες έχουν 100% πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Την ίδια πληρότητα έχουν στις 1.200 ενοικιαζόμενες κλίνες, την ίδια περίοδο, στην Ελαφόνησο, η οποία διαθέτει και οργανωμένο κάμπινγκ, χωρητικότητας άλλων 1.000 ατόμων.

Η προσπάθεια που έχουν κάνει εκεί οι άνθρωποι για μια καλύτερη ζωή χαίρει επαίνων. Ξεχασμένοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πήραν στα χέρια τους τη μοίρα τους, επέκτειναν τα σπίτια τους, πήραν δάνεια για ενοικιαζόμενα δωμάτια, έφτιαξαν μαγαζιά και εστιατόρια, κατάφεραν να κρατήσουν τους νέους στη γενέτειρά τους. Και τι πιο αντιπροσωπευτικό των αντιδράσεων από τα λόγια μιας απλής κοπέλας, της 30χρονης Χρυσούλας Καταλά:
«Δεν θα καταστραφούμε τώρα εμείς για ένα εργοστάσιο. Θέλουν να μας διώξουν, οδηγώντας μας στην ανεργία. Ομως εγώ θα μείνω εδώ να αγωνιστώ, θα μεγαλώσω τα παιδιά μου στο Ελαφονήσι!».

«Δεν θα επιτρέψουμε να αδειάσει πάλι ο τόπος μας»
Τέσσερα χρόνια μετράει στο νησί (που -εκτός από τη διάσημη παραλία του Σίμου- χαρακτηρίζεται και από την πληθώρα των λιβανέζικων κέδρων) ο Ιωάννης Πασάκος.

Εχει δικό του καΐκι και ψαρεύει στον κόλπο των Βατίκων, που είναι και διεθνές αγκυροβόλι, καθώς λόγω της γεωγραφικής του θέσης προσφέρεται για ανεφοδιασμό εμπορικών πλοίων. Οταν δεν έχει σχολείο, τον βοηθά ο μικρός του γιος, ο Αλέξανδρος. Πριν δούλευε στα καράβια και η οικογένειά του έμενε στον Πειραιά. Μόλις ξεμπάρκαρε, επέστρεψε στον τόπο όπου γεννήθηκε. «Να αναπνέουν τα παιδιά μου καθαρό αέρα. Να μεγαλώσουν παίζοντας μπάλα στις αλάνες. Να μείνουν στο νησί, να βρουν δουλειά, να κάνουν ένα μαγαζί αν δεν τους αρέσει η θάλασσα» λέει.

«Αν γίνει το εργοστάσιο και φύγουν οι τουρίστες, πού θα πουλάω εγώ τα ψάρια μου; Θα νεκρώσει η τοπική αγορά» φοβάται.

Ο 39χρονος Αντώνης Αρώνης είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα, που έχουν συστήσει από κοινού οι κάτοικοι του Δήμου Βοιών και της κοινότητας Ελαφονήσου. Εχει μια ψαροταβέρνα στο νησί με θέα τα Ασπρούδια. «Το ‘50 και το ‘60 ο κόσμος έφευγε λόγω της φτώχειας για Καναδά και Αυστραλία. Δεν θα επιτρέψουμε, εν έτει 2008, να αδειάσει και πάλι ο τόπος μας εξαιτίας ενός εργοστασίου» λέει.

Εκεί στην άκρη της λακωνικής γης που παντρεύεται το Μυρτώο με το Αιγαίο Πέλαγος, στέκει το θρυλικό ακρωτήρι του Μαλέα. Εκεί στις αλλοτινές ακμάζουσες μυκηναϊκές πολιτείες Σίδη, Ητι και της Αφροδιασιά, (που ενώθηκαν στην πόλη-κράτος των Βοιών, από την Ηρακλείδη Βοία ο οποίος όρισε με το όνομά του την επικράτεια της κυριαρχίας του), κάποιοι σήμερα σχεδιάζουν εργοστάσια χωρίς να ρωτήσουν τους απογόνους της ιστορικής αυτής παράδοσης.

«Εχουμε 130 ναούς και ξωκλήσια, το απολιθωμένο δάσος στον Αγιο Νικόλαο, το σπήλαιο της Καστανιάς με τους 18 υπόγειους θαλάμους του, τη λιμνοθάλασσα της Στρογγύλης, ενετικά φρούρια. Το αξιόλογο αυτό απόθεμα δεν το λογαριάζει κανείς;» αναρωτιέται ο πλοίαρχος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Διονύσης Ανομίτρης.

..................................................................................................

Ρεβυθούσα Νο 2 στα Ασπρούδια
Του Κώστα Βουτσαδάκη

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται τα σχέδια κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου στα Ασπρούδια Λακωνίας, καθώς η περιοχή στην οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία έχει κατατεθεί από πέρυσι τον Ιούνιο η αίτηση έκδοσης άδειας παραγωγής για μονάδα ισχύος 460 μεγαβάτ, δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Στελέχη της Αρχής ανέφεραν ωστόσο στον ΕΤ ότι ακόμη και αν εκδοθεί η άδεια παραγωγής, είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει η εταιρία τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες.

Επιπλέον, σε απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη
(με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2008) ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ.
Στ. Δήμας τονίζει ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθήσει επισταμένως τις
εξελίξεις στο ανωτέρω σχέδιο κατασκευής, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα σημειωθεί μη αναστρέψιμη υποβάθμιση προστατευόμενης περιοχής».

Προσθέτει ακόμη ότι «εάν το εξεταζόμενο έργο είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά τη συγκεκριμένη περιοχή του NATURA 2000, πρέπει να αξιολογηθεί δεόντως ως προς τις διατηρητέες αξίες του τόπου και μπορεί να εγκριθεί μόνον εφόσον δεν παραβλάπτει την ακεραιότητά του».

Και καταλήγει: «Η κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, καθαυτή, δεν
συνιστά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, υπό τον όρο ότι τηρούνται
πλήρως οι απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
Η Επιτροπή μπορεί πάντως να παρέμβει, εάν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι απαιτήσεις αυτές».

Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση της μονάδας σε περιοχή NATURA (με κωδικό GR 2540002) προκύπτει από επίσημα έγγραφα του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και από μελέτη του τοπικού τεχνικού γραφείου Πετρολέκας και Συνεργάτες, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Βοιών. Πρόκειται για έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ύστερα από ερωτήσεις του βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Γρηγοράκου και έχει στη διάθεσή του ο ΕΤ.

Οι σχεδιασμοί της ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ περιλαμβάνουν και σειρά συμπληρωματικών έργων για μεταφορά / αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και για μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας όχι μόνο στο ηπειρωτικό δίκτυο αλλά και προς την Κρήτη, με υποβρύχιο καλώδιο.

Κατά τα σχέδια η τροφοδοσία της μονάδας με φυσικό αέριο θα γίνεται με αγωγό που θα επεκταθεί από τη Μεγαλόπολη ως τη Λακωνία.

Επιπλέον η εταιρία έχει ζητήσει άδεια για κατασκευή, στην ίδια περιοχή, σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (αποθήκες και εγκαταστάσεις αεριοποίησης), όμοιου με αυτόν που λειτουργεί στη νησίδα Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων.

Η ΣΤΕΡΟΠΗ χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την επενδυτική της πρόταση στη σταδιακή μείωση του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής στην Πελοπόννησο λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη, που δημιουργεί ανάγκη για πρόσθετες μονάδες παραγωγής, καθώς και στην προοπτική διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η οποία πάντως έρχεται σε αντίθεση με σχέδια της ΔΕΗ για μελλοντική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Ανατολικού Αιγαίου.

πηγή: Ελεύθερος τύπος, Σάββατο 19.04.08
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Εκβιομηχάνιση παρά.... NATURA" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα