Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Διχάζουν οι ανεμογεννήτριες στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας Του Γιώργου Κιούση

Λευκάδα«Ενα παγκόσμιο μνημείο της φύσης, η ωραιότερη παραλία της χώρας», σύμφωνα με πρόσφατη ψηφοφορία από χρήστες του Διαδικτύου, το Πόρτο Κατσίκι στο Δήμο Απολλωνίων Λευκάδας, το οποίο επισκέπτεται το 40% των τουριστών μας, κινδυνεύει με αφανισμό χωρίς κάποιος υπεύθυνος να συγκινείται».

Αυτά υποστηρίζει ο βουλευτής του νομού Γιώργος Κτενάς, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος από την ίδρυση του υπουργείου το 1988.
«Δεν θα αφήσουμε να περάσει ένα τέτοιο έγκλημα στο νησί μας. Πάνω από τη θεσπέσια αμμουδιά», τονίζει, «μια ξένων συμφερόντων εταιρεία, ισπανική, προσπαθεί και έχει σχεδόν εξασφαλίσει να εγκαταστήσει σαράντα ανεμογεννήτριες ύψους εβδομήντα μέτρων για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που είναι αδύνατο, αφού οι μετρήσεις ροής του αέρα δείχνουν οριακή και μάλιστα αμφισβητούμενη παραγωγή ρεύματος.
Στόχος, βέβαια, είναι το φάγωμα των δισεκατομμυρίων με τα οποία επιδοτεί τα αιολικά πάρκα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο νησί μας δεν έχουμε πρόβλημα ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί συνδεόμαστε με το εθνικό δίκτυο μαζί με την Κεφαλονιά σε διπλό κόμβο στην Πλαγιά και τον Αστακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι απερρίφθη ανάλογη αίτηση της ΔΕΗ και προτιμήθηκε η άγνωστη ισπανική εταιρεία Gamessa. Για ποιους, άραγε, λόγους; Για ποιες και ύποπτες διασυνδέσεις; Και ποια θα είναι η τύχη της περιοχής Πόρτο Κατσίκι αν φυτευθούν στην ομορφιά του οι σιδερένιες κολόνες των ανεμογεννητριών; Τι θα γίνει με τη μελισσοκομία της περιοχής; Πού θα πάει ο τουρισμός της Λευκάδας;».

Εγκριση αλλά...
Ο ίδιος προσθέτει ότι για τις ανεμογεννήτριες έχει δοθεί έγκριση από την Τοπική Επιτροπή Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Γεωργίας Λευκάδας και έχουν υποβληθεί τα σχετικά έγγραφα στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων στα Γιάννενα και παράλληλα διερωτάται γιατί σιωπά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το υπουργείο Ανάπτυξης και γιατί δεν έχει πάρει θέση το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο Γεράσιμος Μελάς, δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας, υποστηρίζει ότι η επένδυση δεν θα γίνει στο Πόρτο Κατσίκι αλλά περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά από αυτό.
«Το αιολικό πάρκο, εάν τελικά προχωρήσει αφού χορηγηθούν οι άδειες, θα γίνει από την περιοχή Καλομπόρο έως το Μεροβίγλι, ιδιωτική περιοχή, που δεν ξέρουμε εάν θέλουν να μισθώσουν στην εταιρεία οι ιδιοκτήτες. Είμαστε καταρχήν θετικοί, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως, η εταιρεία πήρε έγκριση από υπουργείο Πολιτισμού, ΕΡΤ και Πολεμική Αεροπορία και συνεχίζει για να αποκτήσει και τα άλλα δικαιολογητικά. Μετά θα αποφασίσουν οι ιδιώτες αν θα νοικιάσουν το χώρο, θα γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα δούμε τι θα γίνει. Δεν αποφασίσαμε κάτι ελαφρά τη καρδία, συστήθηκε επιτροπή από μηχανολόγους μηχανικούς, που μας προέτρεψε να προχωρήσουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ενδιαφέρονται τόσο γι' αυτό το θέμα. Οταν πέρασε το δίκτυο υψηλής τάσης με πυλώνες στο νησί, που το κατέστρεψ,ε γιατί κανείς δεν αντέδρασε;».

Ο νομάρχης Λευκάδας Χρήστος Λάζαρης μας είπε ότι το θέμα είναι της τοπικής κοινωνίας και ότι την τελική απόφαση θα την πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν έχουμε γνωμοδοτήσει και δεν έχουμε πάρει απόφαση. Σίγουρα το αιολικό πάρκο σχεδιάζεται σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, όπου θα υποστούν επιβάρυνση το Πόρτο Κατσίκι, το Ακρωτήρι Λευκάτας, ο κόλπος της Βασιλικής. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος έχει γνωμοδοτήσει ουδέτερα για το θέμα και το μόνο που έχει πει είναι ότι η περιοχή που σχεδιάζεται το πάρκο δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας».

«Δεν προσβάλλει»
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Gamessa, Χριστόδουλος Ιωάννου, υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση δεν προσβάλλει το περιβάλλον, αφού θα πραγματοποιηθεί στην κορυφογραμμή, πάνω από το Αφάνι και το Δράγανο. «Η επένδυση εντάσσεται στο σχέδιο προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση. Θα καλυφθούν περίπου 8 χιλιόμετρα μήκος και θα τοποθετηθούν 40 ανεμογεννήτριες. Η επένδυση θα φθάσει τα 8 δισ. δρχ. Εχουμε πάρει άδεια παραγωγής από το υπουργείο Ανάπτυξης, που έκρινε το έργο βιώσιμο και περιμένουμε άδεια εγκατάστασης».

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/08/2003Σημείωση 5ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Λευκάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Λευκάδα:
Διχάζουν οι ανεμογεννήτριες στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας Του Γιώργου Κιούση


     Article Rating
Average Score: 4.75
Αριθμός Ψήφων: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Λευκάδα

"Διχάζουν οι ανεμογεννήτριες στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας Του Γιώργου Κιούση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα