Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: Αμβρακικός, η κοινωνία της μόλυνσης δεν καθαρίζεται μόνο ανατρέπεται

?λλη Ελλάδα

Αμβρακικός: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ μόνο ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

από Ανοιχτή συνέλευση
Εργαζομένων-Ανέργων-Φοιτητών, Κυριακή 23 Μαρτίου 2008Οι αιτίες της μόλυνσης είναι γνωστές δεν υπάρχει για κανένα, καμιά δικαιολογία απουσίας από την προστασία αυτού του οικοσυστήματος. Ο χρόνος που απομένει για τον Αμβρακικό είναι πραγματικά πολύτιμος. Μπορεί και πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα για την προστασία του Αμβρακικού.

Σήμερα 23 Μαρτίου έγινε στην πρέβεζα μία μαζική εκδήλωση για την προστασία του Αμβρακικού. Πολύς κόσμος στον πεζόδρομο του λιμανιού, πολλοί ψαράδες με τις βάρκες τους από την Πρέβεζα αλλά και γύρω περιοχές του Αμβρακικού αντάμωσαν όλοι μαζί, για ένα ζήτημα που μας αφορά άμεσα, να κρατήσουμε στη ζωή τον Αμβρακικό. Οι αιτίες μόλυνσής τους πολλές και εμφανείς, όπως επίσης εμφανής είναι και η προστασία που παρέχεται από υπηρεσίες και παράγοντες στις υποδομές που μολύνουν τον Αμβρακικό.

Ο Αμβρακικός κινδυνεύει να χαθεί και από τον παράλογο, σύγχρονο τρόπο ζωής των “συγκατοίκων” του. Η γιγάντωση των αστικών περιοχών (κυρίως της Πρέβεζας και της ?ρτας και λιγότερο των γύρω χωριών) και ότι αυτό συνεπάγεται και δυστυχώς συνεπάγεται πολλά. Aπό αστικά λύματα και χωματερές μέχρι πιο σύνθετα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τις απαιτήσεις των πόλεων και των κατοίκων τους. Πριν λίγο καιρό (1-2 χρόνια) είχε σημειωθεί ατύχημα σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού μολύνοντας τον Αμβρακικό με μεγάλες ποσότητες λυμάτων.

Οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που τα τελευταία χρόνια επίσης έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνα, λειτουργούν συνήθως χωρίς να λαμβάνουν κανέναν μέτρο προστασίας όπως είναι υποχρεωμένες, αλλά ούτε και να τηρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Η αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες εμπλουτίζει επικίνδυνα τα χώματα με νάτριο που στη συνέχεια είτε με επιφανειακή μεταφορά είτε με στραγγισμό στον υδροφόρο ορίζοντα καταλήγουν στον Αμβρακικό δηλητηριάζοντας τον.

Η κτηνοτροφία της περιοχής, με μονάδες κυρίως χοιροστάσια που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και συνείδηση της ζημιάς που κάνουν ρίχνουν τα λύματά τους σε κανάλια που οδηγούν στον Αμβρακικό. Τα πτηνοτροφεία λειτουργούν είτε χωρίς βιολογικές μονάδες είτε δεν τις λειτουργούν σωστά.

Η λειτουργία δύο λιμανιών (Πρέβεζας και Αμφιλοχίας) όπου μεγάλα καράβια κινούνται, φορτώνουν, ξεφορτώνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η λειτουργία σταθμών αποθήκευσης πετρελαίων στην περιοχή ανάμεσα από Αμφιλοχία και Βόνιτσα, όπου αυτό το διάστημα συζητήτε και η επέκτασή τους. Οι συγκεκριμένες εταιρείες με ελάχιστο προσωπικό και με συνεχή δρομολόγια πλοίων και εγκαταστάσεις “μέσα” στον Αμβρακικό δημιουργούν τις χειρότερες προϋποθέσεις κινδύνου του Αμβρακικού. Παλαιότερα στη δεκαετία του 80΄είχαν σημειωθεί δύο ατυχήματα-εκρήξεις στις εν λόγω εταιρείες(η μία πετρέλαιο-εταιρεία έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς), που μαζί με τις σημερινές επεκτάσεις τους δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Υπέρ των επεκτάσεων είναι μέχρι στιγμής ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και ο νομάρχης Αγρινίου, επικαλούμενοι κυρίως λόγους που έχουν να κάνουν με την κάλυψη εργασιακών θέσεων. Η λογική όμως των εταιρειών είναι να δίνουν υπεργολαβία τις όποιες εκδουλεύσεις σε ντόπιους «εργολαβους», διαλύοντας τις όποιες δικαιολογίες των παραγόντων περί θέσεων εργασίας.


Ακολουθεί ένα από τα κείμενα που μοιράστηκε από μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης.


Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ μόνο ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Το κράτος του κεφαλαίου βρίσκεται σήμερα σε απόλυτη σύγκρουση με τη ζωή.

Στόχος του είναι φύση ,ζώα και άνθρωποι απόλυτα υποταγμένοι στο βωμό του κέρδους.

Η συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον , είναι αποκρουστική έννοια για κάθε εξουσιαστή, διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα παράνομα συμφέροντά του.

Ένα από το εγκλήματα αυτά, συντελείται σήμερα και στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Σε ένα οικοσύστημα που έχει υποστεί τις εξής καταστροφικές παρεμβάσεις στο όνομα της "ανάπτυξης":

Η δημιουργία μικρών και μεγάλων φραγμάτων σε Λούρο και ?ραχθο έχει σαν αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ροή του νερού ,το σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας, την επέμβαση σε χλωρίδα-πανίδα , την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής.

Η τεράστια μόλυνση των ποταμών με απόβλητα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων(σφαγεία ,πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, ιχθυοκαλλιέργειες , ελαιοτριβεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, κ.α.).

Ανεξέλεγκτες "νόμιμες" και παράνομες χωματερές που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα( Χ.Υ.ΤΑ...)

Βιολογικοί καθαρισμοί: ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟΙ-ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ-ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ

Αλόγιστη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων (ψεκασμοί, ζιζανιοκτόνα, υπερλίπανση, αντιβιοτικά από τις ιχθυοκαλλιέργειες , κ.α.)

Η υποθαλάσσια σήραγγα ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας και η κατασκευή μαρίνας για σκάφη αναψυχής που περιορίζει την δίοδο απ' όπου γίνεται η ανανέωση των υδάτων στον Αμβρακικό.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες που δημιουργούν ιζήματα και υπερτροφίες επιβαρύνοντας ένα ήδη ασφυκτικό περιβάλλον.

Η χρήση παράνομων μέσων ψαρέματος (τράτες) σαρώνουν ότι έχει απομείνει.

Ένας Αμβρακικός που μόνο οι πινακίδες δείχνουν ότι αποτελεί προστατευόμενο καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Όμως το τέλος δεν ήρθε ακόμα. Αυτό το έργο το έχουν αναλάβει οι εταιρίες καυσίμων με την συναίνεση του κράτους και των τοπικών αρχών

ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ και η ενδεχόμενη επέκτασή τους αποτελούν μία ενεργοποιημένη βόμβα στο βυθό του Αμβρακικού.

Η παρουσία τους είναι σε απόλυτη αντίθεση με την εκφρασμένη αγωνιστική διάθεση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου << ατυχήματος >> στη συγκεκριμένη μονάδα.

Ο Αμβρακικός αποτελεί σημείο αναφοράς για την συνέχιση της ζωής στη περιοχή και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με συνεχή επαγρύπνηση, ενημέρωση και δράση.

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ

ΚΑΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"ΤΗΣ.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ?
Από ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων, φοιτητών, ανέργων ?ρτα
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αμβρακικός, η κοινωνία της μόλυνσης δεν καθαρίζεται μόνο ανατρέπεται" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα