Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Λευκάδα: διατύπωση αντιρρήσεων για το εργοστάσιο ανεμογεννητριών

Λευκάδα

Λευκάδα: Διατύπωση αντιρήσεων για έκδοση άδειας εργοστασίου στη Λευκάδα από ΡΑΕ

7/5/07

ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΝΤΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ THΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ 9500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ
Του Κων/νου Γράψα
Αρχ.μηχανικού / περιβαλλοντολόγου, κατοίκου Λευκάδας.Επικαλούμαι το σύνταγμα άρθρο 24 της προστασίας του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, έχοντας κάθε νόμιμο συμφέρον ως πολίτης αυτής της χώρας ώστε να ζητώ τον σεβασμό και την τήρηση των νόμων του Κράτους από κάθε αρχή, πρόσωπο ή άλλο οργανισμό ή συλλογικότητα εν γένει, για να καταθέσω τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μου ως προς την τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, κατασκευή δρόμων και κτηρίου υποστήριξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε έκταση 9500 στρεμμάτων στο νησί της Λευκάδας αφού αυτή η πρακτική εγκατάστασης γιγαντιαίων μηχανισμών στις κορυφές βουνών, παραβιάζει την αισθητική, την λογική, την νομιμότητα και αποβαίνει σε σπατάλη δημόσιου χρήματος και φυσικών πόρων με αποτέλεσμα μη αντιστρεπτές καταστροφές περιβάλλοντος, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αποκλεισμό τρόπων βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, επηρεασμό και μείωση άλλων δραστηριοτήτων. Χωρίς να υπάρχουν ούτε στο ελάχιστο τα ζητούμενα αποτελέσματα αφού στους χάρτες αιολικού δυναμικού του ΚΑΠΕ υπάρχουν ενδείξεις οριακά ικανού αιολικού δυναμικού για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας ρεύματος από ανεμογεννήτριες και χωρίς να δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας από αυτά τα έργα.


Υποστηρίζω επίσης ότι η δεκαετής εμπλοκή μου ως ερευνητή επιστήμονα (και όχι ως απλού πολίτη ή δημοσιογράφου/επισκέπτη) στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης μου επιτρέπει να μπορώ να στοιχειοθετήσω την άποψη ότι τα αιολικά εργοστάσια δεν είναι σε θέση να βελτιώσουν την δύσκολη κατάσταση του πλανήτη όσον αφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ αυτό θα ήταν πράγματι δυνατό με ειλικρινή προσπάθεια μείωσης της σπατάλης ενέργειας που όλοι κάνουμε (μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων δράσης), την κατασκευή μη ενεργοβόρων κτηρίων και τη βελτίωση των υπαρχόντων και με βασική προϋπόθεση την υπογραφή της συνθήκης του Κυότο από τις Ηνωμένες πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία, τις χώρες δηλαδή που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στο χάρτη κατανάλωσης ενέργειας του πλανήτη με το ποσοστό τους αυτό να αυξάνεται δραματικά την επόμενη δεκαετία λόγω της επερχόμενης αλματώδους ανάπτυξης Ινδίας και Κίνας.


Η περιοχή της Νότιας Λευκάδας αποτελεί βιότοπο με σπάνια είδη αγρίων ζώων. Αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, νυχτοπούλια, αετούς, γεράκια, αποδημητικά κλπ. Τα ως άνω είδη μπαίνουν σε κίνδυνο. Οι τεράστιες (σε σχέση με την ανθρώπινη κλίμακα και την κλίμακα του νησιού και του τοπίου) λεπίδες της ανεμογεννήτριας σκοτώνουν πτηνά, ιδίως στις νυκτερινές τους πτήσεις.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και οφείλει να ανακηρυχτεί επίσημα η περιοχή ως βιότοπος από την ΕΕ και να κυρωθεί από την Ελληνική Πολιτεία, αφού διαθέτει τα επιστημονικά χαρακτηριστικά, ώστε να προστατευθεί η χλωρίδα, η πανίδα, η ποιότητα της ζωής, με τα κατάλληλα προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής στη βάσει της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην περιοχή επίσης βρίσκονται απολιθώματα κυρίως Ναυτίλους, τριλωβίτες που πιθανά καταστρέφονται από τις εργασίες διανοίξεων δρόμων και τις θεμελιώσεις κ.α.

Γειτνιάζει άμεσα με υψηλής δύο τουλάχιστον Αρχαιολογικής αξίας αρχαίους ναούς.

Η υποβάθμιση του όμορφου τοπίου της περιοχής, προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά τους επισκέπτες αφού διαπιστώνουν περιβαλλοντολογική καταστροφή που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η παραθεριστική οικοδομική δραστηριότητα κοντά στις ανεμογεννήτριες και η τουριστική κίνηση.

Η περιοχή δεν διαθέτει επαρκές αιολικό δυναμικό όπως αποδεικνύεται από τους χάρτες του ΚΑΠΕ ώστε να θεωρηθεί ένας κατάλληλος τόπος για τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην κάνουν ούτε απόσβεση.

Οι ανεμογεννήτριες έχουν τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Διασπάται η φυσική κάλυψη και οχύρωση του χώρου.

Εκτός από περιβαλλοντολογική καταστροφή οι ανεμογεννήτριες τέτοιου μεγέθους είναι οικονομική σπατάλη, με αμφίβολα αποτελέσματα και απορροφούν πόρους που θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα υπό άλλη αναπτυξιακή λογική σε μικρά και μεσαία μεγέθη ισχύος και τοπικής κατανάλωσης.


Επικαλούμαι τους παρακάτω νόμους, μερικούς μόνο από όσους πιθανά προσβάλλονται από την εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών του τόπου.

Τον κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας ΦΕΚ Δ 580 27.07.1999 όπου ορίζεται ότι:

«17. Κτίριο είναι η κατασκευή, που αποτελείται από τεχνικά έργα και
εγκαταστάσεις και προορίζεται για:
α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος.
β) την εκτέλεση εργασίας ή την άσκηση επαγγέλματος, όπως το κατάστημα και το
εργοστάσιο.
γ) την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, όπως οι αποθήκες, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το σιλό, η δεξαμενή υγρών και
δ) την τοποθέτηση ή λειτουργία μηχανημάτων, όπως το αντλιοστάσιο.»


Και συνεπώς οι ύψους 60, 80 και 100 μέτρων ανεμογεννήτριες, απαιτούν χρήσεις γης, αδειοδότηση όπως κάθε άλλο κτήριο, δηλαδή και ότι άλλο περαιτέρω απαιτεί ο νόμος για Οικιστικές περιοχές - πολεοδομικές ενότητες(άρθρα 1 και 43 παρ. 4 ν. 1337/1983, άρθρο 2 ν. 1512/1985, άρθρο 4 παρ. 1 ν. 1685/1987, άρθρο 98 παρ. 1 ν. 1892/1990, Πολεοδομική μελέτη(άρθρο 6, πλην των εδ. 6ο και επόμενα της παρ. 6, ν. 1337/1983, άρθρο 8 παρ. 2 ν. κλπ


Στο άρθρο 150 Πολεοδόμηση δημοσίων εκτάσεων(άρθρο 28 ν.1947/1991, άρθρο 6 παρ. 5 και 6 ν. 2052/1992, άρθρο 6 παρ. αναφέρεται


1. «Αποκλείεται η έγκριση οικιστικής καταλληλότητας περιοχής που υπάγεται σε νομικό καθεστώς (π.χ. δάση, αρχαιολογικοί χώροι), το οποίο αποκλείει τη χρήση της για οικιστικούς σκοπούς, καθώς και η έγκριση της οικιστικής καταλληλότητας εφόσον
αυτό θα ήταν επιβλαβές για την εθνική οικονομία ή το φυσικό ή το πολιτιστικό
περιβάλλον».

Όπου η αξία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος προστατεύεται και δεν θεωρείται λιγότερο σημαντική από αυτή την αξία της εθνικής οικονομίας.

Στην περίπτωση της Λευκάδας μιλάμε για την περιοχή του ναού του Απόλλωνα αλλά και πλήθους άλλων στοιχείων της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας όπως και του μοναδικού στοιχείου από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής τα Γερμανικά φυλάκια στην απείρου κάλλους κορυφογραμμή με θέα που επέτρεπε τον έλεγχο όλης άμεσης της περιοχής του Ιονίου. Στην ίδια περιοχή εικάζεται ότι ήταν τοποθετημένοι οι αρχαίου πυρσοί επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ο αρχαίος ναός του ?γιου Κύρηκου, μέρος του πολιτισμού που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της περιοχής έφεραν στο νησί μας.


Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002

(πηγή: savelefkada.blogspot.com/)
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Λευκάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Λευκάδα:
Διχάζουν οι ανεμογεννήτριες στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας Του Γιώργου Κιούση


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λευκάδα: διατύπωση αντιρρήσεων για το εργοστάσιο ανεμογεννητριών" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα