Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Μαντούδι, το συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα

?λλη Ελλάδα

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως, kireas.org

ΘΕΜΑ: Κείμενο ομιλίας στο συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα στο Μαντούδι 21/3

Μαντούδι 21/3/08Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ και την συμπαράσταση σας. Θα προτιμούσαμε να σας καλοσωρίσουμε κάτω από άλλες πιο ευχάριστες  συνθήκες για να χαρείτε την ομορφιές του τόπου μας.  Οι δράσεις μας και ο ρόλος του συλλόγου μας σε αυτή την υπόθεση είναι γνωστός  και έχει βρει πέρα από κάθε προσδοκία αποδοχή και αναγνώριση  από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Έχουμε με λεπτομέρεια καταγράψει και κοινοποιήσει εκεί που πρέπει τις συνέπειες μιας τέτοιας μονάδας. Έχουμε ξεσκεπάσει πολλές ψεύτικες υποσχέσεις που διχάσαν την κοινωνία. δηλαδή  ότι η μονάδα θα λειτουργεί με τεχνολογίες που δεν μολύνουν και δεν επιβαρύνουν την υγεία. Όχι μόνο αυτό διαπιστώσαμε ότι η μονάδα προτίθεται να λειτουργεί με την περιβαλλοντικά χειρίστη από τις υπάρχουσες τεχνολογίες καύσης και με καύσιμο χαμηλής ποιότητας λιθάνθρακα από τους πιο ρυπογόνους που υπάρχουν. 

Μετά από 16 χρόνια ανεργίας δυστυχώς κάποιοι προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη απελπισία και οικονομική δυσπραγία του τόπου, τους ευάλωτους και ταλαιπωρημένους ανέργους κατοίκους, με ψεύτικες υποσχέσεις.  Είδαμε κατάπληχτοι θεσμικούς εμπειρογνώμονες να δίνουν θετικές γνωμοδοτήσεις σε υποβέλτιστες τεχνολογίες και απροσδιόριστες καύσιμες ύλες. 

 Είδαμε  τους κοινωνικά ευαίσθητους, αλλά μόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, εκλεγμένους εκπροσώπους μας,  τους ορκισμένους ταπεινούς υπηρέτες μας,  να καταφρονούν τις καταγγελίες μας. Είδαμε τα δεκάδες επιστημονικά στοιχεία για τις σοβαρότατες συνέπειες του λιθάνθρακα  να εξομοιώνονται με φυσαλίδες αναψυκτικών.  Κάποιος θα πρέπει να μας απαντήσει τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχουμε έγγραφα και με άλλους τρόπους  θέσει  και συνεχίζουμε να θέτουμε.  Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα και με στοιχεία όπως κάνουμε και εμείς και να μας εγγυηθεί την υγεία μας, την ποιότητα ζωή μας, το μέλλον μας. Δεν θέλουμε να γίνουμε η «παράπλευρη απώλεια», μιας έντονα αμφισβητουμένης από όλη την Ευρώπη, μορφής βιομηχανικής ανάπτυξης. Δεν θέλουμε να γίνουμε η Κίνα της Ευρώπης.

Ο δήμαρχος αναγκάστηκε ήδη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει το τόπο του και προσβλέπει με μεγάλες ελπίδες στη συνάντηση με το κ. Δήμα. Κατανοούμε απόλυτα την απογοήτευση του.    Θα πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο;  Να βρούμε όπως τόση άλλοι  το δίκαιο μας στις Βρυξέλλες.  Αυτοί  τουλάχιστον στις Βρυξέλλες απαντούν τα γράμματα μας και δέχονται να συναντηθούν μαζί μας.  Σωστά καταλάβατε κύριοι, δεν κάνουμε αντιπολίτευση, απλώς οι ευκαιρίες που μας δίδονται να έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι δυστυχώς ελάχιστες.  Η υγεία μας, ο βιοπορισμός μας, τα δάση μας, ο καθαρός αέρας , η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή καταστροφή του πλανήτη και του ανθρωπίνου είδους δεν είναι ιδεολογικό θέμα. Δεν είναι  κάτι που συμβαίνει σε άλλη ήπειρο ή πλανήτη. Είναι κάτι πραγματικό, που συμβαίνει εδώ, που συμβαίνει τώρα,  και που δεν μετριάζετε από ιδεολογίες αλλά από πραγματικά μέτρα και είναι υπεράνω οποιουδήποτε οικονομικού συμφέροντος. Είναι κάτι που συμβαίνει από λινθανθρακικές μονάδες σαν και αυτή που προγραμματίζεται στο Μαντούδι που είναι αποδεδειγμένα ικανές να καταστρέψουν την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας, το μέλλον μας. 

Επειδή όπως αναφέρουμε στο ενημερωτικό φυλλάδιο μας που διανεμήθηκε σήμερα δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί για να μας σώσουν ή εξασφαλισμένα κινηματογραφικά χάπι εντς. Μονοί μας θα δώσουμε τη λύση και θα ρυθμίσουμε το μέλλον που θέλουμε. Σας καλούμε  να σχηματίσουμε ένα κοινό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα!  Ο εφιάλτης να ξυπνάμε ιδρωμένοι το πρωί σε ένα τοπίο στη αιθαλομίχλη με φόντο καμινάδες και λόφους τέφρας, δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως, kireas.org

ΘΕΜΑ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Mαζική συμμετοχή είχε το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η «τοπική επιτροπή αγώνα κατά του λιθάνθρακα». Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όλους τους συμμετέχοντες τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδας, τον κο Τσίπρα, τον κο. Ραγκούση, τους βουλευτές και δημάρχους που παρευρέθηκαν, τον νομάρχη και άλλους φορείς για την σημαντική τους συμπαράσταση στη οποία τόσο πολύ υπολογίζουμε. Ευχαριστούμε τους μαθητές γυμνασίου για τον υπέροχο λόγο τους. Μας συγκίνησαν πραγματικά. Ευχαριστούμε θερμά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευβοιας, το τοπικό τύπο, τις οικολογικές οργανώσεις και blogs και φυσικά  τα μέλη της κίνησης "πολίτες κατά του λιθάνθρακα" στην οποία ανήκουμε  για την σημαντικότατη υποστήριξη που προσέφεραν.  Επίσης και περισσότερο από όλους το κόσμο για το παλμό και ζωντάνια που έδωσαν στη συγκέντρωση με τα ευρηματικά πανό τους και την ηχηρά έντονη παρουσία τους.

Εκ βάθους καρδιάς, σας ευχαριστούμε όλους. 

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως, kireas.org

...........................................................................................................

Ανακοίνωση για το συλλαλητήριο στο Μαντούδι, ενάντια στο λιθάνθρακα


Αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα” παρευρέθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, στο Μαντούδι, μεταφέροντας την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των πολιτών από όλες τις περιοχές που απειλούνται με εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων.

  Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” Τάσος Κεφαλάς, στο χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο, τόνισε τα εξής :


Το θέμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των μονάδων λιθάνθρακα είναι κοινή υπόθεση όλων των πολιτών, από το Μαντούδι και το Αλιβέρι της Εύβοιας, τον Αλμυρό του Βόλου, τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, την Αντίκυρα της Βοιωτίας και τη Λάρυμνα, μέχρι την Καβάλα. Έχει πάψει να είναι τοπικό πρόβλημα κάποιων περιοχών και έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, από τις διαβεβαιώσεις τοπικών παραγόντων και πολιτευτών ότι, δήθεν, έχει πάψει να υφίσταται ο κίνδυνος εγκατάστασης αυτών των μονάδων στις περιοχές τους. Ο κίνδυνος θα πάψει να υπάρχει, μόνο όταν ρητά και κατηγορηματικά απαλειφθεί η προοπτική του λιθάνθρακα από τον ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Η απάντηση στο ερώτημα πολλές ή λίγες μονάδες λιθάνθρακα είναι: καμία μονάδα λιθάνθρακα. Ο πολιτικός κόσμος, στο σύνολό του, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά ότι απορρίπτει ολοκληρωτικά το λιθάνθρακα σαν στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε σήμερα νέες μονάδες λιθάνθρακα, όταν η παγκόσμια τάση είναι η απόσυρσή τους.
Στη διατυπωμένη, από αρκετές πλευρές, πολιτική επέκτασης της χρήσης του εγχώριου λιγνίτη, αντιπροτείνουμε τη σταδιακή και προγραμματισμένη μείωση της συμμετοχής του στο ενεργειακό μείγμα. Η εμπειρία της Δυτ. Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και άλλων περιοχών, είναι καθολικά αρνητική. Και το συνολικό κόστος δεν αφορά μόνο την εξόρυξη και τη μεταφορά του λιγνίτη. Είναι το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, το κοινωνικό κόστος, το περιβαλλοντικό και το ανθρώπινο κόστος, μεγέθη που κανείς δεν μπορεί, πλέον, να παραβλέπει.
Ουσιαστική διέξοδος στο πρόβλημα της μελλοντικής ενεργειακής επάρκειας θα προκύψει, μόνο μέσα από μια μεγάλη στροφή στον ενεργειακό και γενικότερο σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει: αξιόπιστη πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη χρήση των λιγότερο ρυπογόνων πρώτων υλών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς τις παραμορφωτικές στρεβλώσεις της σημερινής ασύδοτης χωροθέτησης.
 

   Η πρωτοβουλία “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα στους πολίτες του Μαντουδίου και των άλλων περιοχών, και μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες της χώρας μας θα αγωνισθούν μέχρι το τέλος. Μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη οι αποφάσεις για δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα.
 
21-3-2008
Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μαντούδι, το συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα