Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Εύβοια. Εγκατάσταση 26 αιολικών πάρκων στο νότιο τμήμα του νησιού

ΕύβοιαΘετικές εισηγήσεις για 26 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 362,3 μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν στη νότια Εύβοια, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ωστόσο, η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών θα εξαρτηθεί από την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς, ισχύος 500 μεγαβάτ, που θα επιτρέψει στα αιολικά πάρκα να διοχετεύουν το ρεύμα που παράγουν στο σύστημα.

Σήμερα, η νότια Εύβοια, μία από τις περιοχές της Ελλάδας με σημαντικό αιολικό δυναμικό, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή λόγω μειωμένης χωρητικότητας των γραμμών μεταφοράς και έτσι η ισχύς των αιολικών πάρκων που έχουν ήδη εγκατασταθεί ανέρχεται σε περίπου 40 μεγαβάτ.

Οι επιχειρηματικοί φορείς που προκρίνονται είναι η ΤΕΡΝΑ με 150 μεγαβάτ, η Ρόκας με 45 μεγαβάτ, ο Ομιλος Μυτιληναίου με 43,35 μεγαβάτ, η Nordex με 36,40 μεγαβάτ, η Gamesa Hellas με 34,95 μεγαβάτ, ο Ομιλος Κοπελούζου με 18,50 μεγαβάτ, η ΕΝΤΕΚΑ με 3,60 μεγαβάτ και η «Ενεργειακό Δίκτυο» με 1,80 μεγαβάτ.
Οι εταιρείες αυτές σύντομα θα κληθούν από τη ΡΑΕ να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές, μέσω των οποίων θα συμμετάσχουν στο κόστος κατασκευής της γραμμής μεταφοράς, στο οποίο κόστος θα συμμετάσχει επίσης και το Δημόσιο μέσω του ΚΠΣ.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Ευβοίας Δημήτρη Πιπεργιά στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με την πρόθεση της να εκδώσει θετικές γνωμοδοτήσεις για άδειες παραγωγής αιολικών σταθμών στην περιοχή της Ν. Εύβοιας με αυθαίρετα κριτήρια, χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος χωροταξικός σχεδιασμός και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων και την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ο βουλευτής κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης,κο Ακη Τσοχατζόπουλο, την ακόλουθη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων: «Η Ν.Εύβοια αποτελεί μια από τις περιοχές της χώρας με αξιόλογο αιολικό δυναμικό με αποτέλεσμα να προκαλεί ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, μα τη μορφή πληθώρας αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων. Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων που εγκαταστάθηκαν λόγω της άναρχης τοποθέτησης τους έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας και γι' αυτό προκλήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα και υπήρξαν εντονότατα διαβήματα, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών (και των φορέων) προκειμένου να καθιερωθούν κοινά αποδεκτοί όροι για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, αφού πραγματοποιηθεί χωροταξικός σχεδιασμός και προβλεφθούν οι τοποθεσίες εγκατάστασης τους. Κατόπιν αυτών κρίθηκε απαραίτητο και συμφωνήθηκε με την Κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός,προκειμένου να καθοριστούν οι περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές που να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας και να είναι σύμφωνες με τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Η μελέτη ανατέθηκε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και η ίδια η ΡΑΕ με ανακοίνωση της (3-8-2001) είχε παραδεχθεί τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα πραγματοποίησης μελέτης χωροταξικού προσανατολισμού για τα αιολικά πάρκα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Εντούτοις, ένα χρόνο μετά η ΡΑΕ δηλώνει με ανακοίνωση στο διαδίκτυο πρόθεση θετικής γνωμοδότησης για 26 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 362.25 MW, χωρίς  να λαμβάνει υπόψη τα όποια συμπεράσματα τοπικού σχεδιασμού, χωρίς τη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και θέτοντας ως επαρκή κριτήρια, προγενεστέρας εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων ή προεγκρίσεις χωροθέτησης και άδειες επέμβασης που εκδόθηκαν προηγούμενα από τη Διοίκηση χωρίς τη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων και την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Εντύπωση προκαλεί ότι αποκλείστηκαν από τη ΡΑΕ αιτήσεις μικροεπενδυτών με τοπικές ιδιοκτησίες για αδειοδότηση αιολικών πάρκων ισχύος μόλις έως 2 MW. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΡΑΕ (10-7-2002):«δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει σχετική χωροταξική μελέτη με νόμιμη βάση η ΡΑΕ ανακοινώνει σήμερα πρόθεση θετικής γνωμοδότησης για 26 αιολικά πάρκα στη Ν.Εύβοια. Τα πάρκα αυτά διαθέτουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή προέγκριση χωροθέτησης και άδεια επέμβασης. Έχουν δηλαδή χωροθετηθεί και στα περισσότερα έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι με προγενέστερες πράξεις της Διοίκησης. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν η άδεια παραγωγής να κρίνει παρεμπιπτόντως την πράξη χωροθέτησης των εν λόγω αιολικών πάρκων». Η τακτική αυτή του Πόντιου Πιλάτου, της μετακύλησης δηλαδή των ευθυνών σε διοικητικές αρχές που προηγήθηκαν της φάσης αδειοδότησης έχει δημιουργήσει προβλήματα, αφού πολλές προεγκρίσεις χωροθετησης και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων έχουν εκδοθεί ερήμην και μακριά της τοπικής κοινωνίας, χωρίς την άποψη των Δημοτικών Συμβουλίων και χωρίς απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας. Αυτό αντίκειται σε κάθε μορφή δημοκρατικού προγραμματισμού. Προκαλεί τις τυπικές κοινωνίες και οδηγεί στο συμπέρασμα άτι όσοι με τις «προσβάσεις» τους κατάφεραν να ωριμάσουν και να δημιουργήσουν τυπικές προϋποθέσεις, πήραν τη θετική γνώμη της ΡΑΕ.

Επειδή η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την αειφόρο ανάπτυξη του Νομού και αντιδράσεις των κατοίκων εν όψει και των δημοτικών εκλογών θα Είναι έντονες και πιθανόν να οδηγήσουν σε ματαίωση των επενδύσεων και καθυστέρηση της αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού, Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

α)θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αδειοδότηση των Αιολικών Πάρκων μετά την αυθαίρετη γνωμοδότηση της ΡΑΕ ,χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος χωροταξικός σχεδιασμός;
β)Πρόκειται να καθιερωθεί θεσμικά στις προβλεπόμενες διαδικασίες να μην προχωρεί επένδυση χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός και να έχουν καθοριστεί οι θέσεις εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων;
γ)θα παρέμβει προκειμένου οι μικρές επενδύσεις από κατοίκους της περιοχής για αιολικές μονάδες ισχύος μέχρι 2λMW να αδειοδοτούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα; Αιτώ να μου κατατεθούν:
α) Η μελέτη του ΚΑΠΕ για το χωροταξικό σχεδιασμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Εύβοια έστω και αν δεν είναι ολοκληρωμένη) και όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε,
β) Όλες οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, οι προεγκρίσεις χωροθέτησης και οι άδειες επέμβασης με συγκεκριμένα τοπογραφικά σχεδιαγράμματα για τις ακριβείς θέσεις των αιολικών πάρκων που η ΡΑΕ ανακοίνωσε πως θα γνωμοδοτήσει θετικά. γ)0ι σχετικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Εύβοιας.

πηγή: ΕΙΔΗΣΕΙΣ 18-07-2002Σημείωση 5ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Εύβοια
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Εύβοια:
Εύβοια. Εγκατάσταση 26 αιολικών πάρκων στο νότιο τμήμα του νησιού


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Εύβοια

"Εύβοια. Εγκατάσταση 26 αιολικών πάρκων στο νότιο τμήμα του νησιού" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα