Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Kόβουν 2.000 έλατα για να κάνουν αιολικό πάρκο

?λλη Ελλάδα

Ρεπορτάζ του Αιμιλίου Περδικάρη

Με τις υπογραφές τους τρία μέλη της κυβέρνησης της Ν.Δ. άνοιξαν τον δρόμο στην εταιρεία «Μελτέμι - Καστρί» του ομίλου Στέγγου για μια επένδυση που συνεπάγεται την αποψίλωση 2.000 ελάτων.Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ κ. Κωνσταντίνος Στέγγος θέλει να κάνει αιολικό πάρκο μέσα σε προστατευόμενο δάσος.
Τρεις υπουργοί ομολογούν το οικολογικό έγκλημα: Σουφλιάς, Σιούφας και Κοντός παραδέχονται ότι παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι ίδιοι ξεμπλόκαραν το έργο που είχε«κολλήσει» επί χρόνια.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ Σουφλιάς, Σιούφας και Κοντός υπέγραψαν τη θανατική καταδίκη ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας δάσους στην Κρεμαστή Λακωνίας
Ομολογία ενοχής από τους τρεις υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για το οικολογικό έγκλημα που οργανώνεται στη Λακωνία. «Δεν εγκρίναμε εμείς την επένδυση, απλώς την… ξεμπλοκάραμε», λένε τώρα οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, επιχειρώντας να μεταθέσουν τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που δεν μπορούν να αρνηθούν βέβαια είναι ότι με τις τρεις υπογραφές τους, φαρδιές πλατιές, στα έγγραφα των εγκρίσεων, ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Στέγγος παίρνει το πράσινο φως να κόψει 2.000 έλατα στην προστατευόμενη από τη συνθήκη ΝATURA περιοχή του Πάρνωνα προκειμένου να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες.

Είναι μόλις εννέα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «νέας διακυβέρνησης», στις 16 Μαρτίου του 2004. Οι υπουργοί κύριοι Σουφλιάς και Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Κοντός βρίσκουν στο συρτάρι τους έτοιμη την υπ' αριθμόν 124109/2004 απόφαση των προκατόχων τους, κυρίας Βάσως Παπανδρέου, κ. ?κη Τσοχατζόπουλου, κ. Βαγγέλη Αργύρη (αντιστοίχως). Αυτή αφορά στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή αιολικού πάρκου στις Τούρλες Λακωνίας. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και την προσφυγή τους στο ΣτΕ, προωθούν την απόφαση και ξεμπλοκάρουν έτσι το έργο που είχε «κολλήσει» επί χρόνια. Παρ' όλα αυτά γνωρίζουν πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Λακωνίας έχει υποβάλει αντιρρήσεις, οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους. Διότι αυτές υποβλήθηκαν όλως τυχαίως (;)- μία ημέρα μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (την 36η ημέρα αντί εντός 35 ημερών), οπότε λογίζεται πως η νομαρχία έδωσε θετική γνώμη για την κατασκευή του αιολικού πάρκου.

Εκ των υστέρων, όμως, τον Οκτώβριο του 2006 παρά τις εκκρεμούσες προσφυγές στο ΣτΕ- οι τρεις υπουργοί θυμούνται πως η απόφαση που προώθησαν δυόμισι χρόνια πριν ήταν… ανεπαρκής. Και την τροποποιούν «προς το καλύτερο», όπως δηλώνουν επισήμως. Στρώνοντας έτσι το χαλί στην εταιρεία «Μελτέμι - Καστρί» του επιχειρηματία κ. Στέγγου να προχωρήσει το επί πενταετία «παγωμένο» έργο, καθώς η εταιρεία είχε λάβει άδεια για την κατασκευή του αιολικού πάρκου το 2001, με την υπ' αριθμόν Δ6/Φ17415/3495/2001 απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλου και τη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Κατ' αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά ακυρώνεται και η απάντηση που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος», όπου επισημαίνεται λιτά ότι «το έργο αδειοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση» και πως «από τη σημερινή κυβέρνηση εκδόθηκε μόνο απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων» για την οδοποιία του έργου. Γιατί τότε η παρούσα κυβέρνηση, αφού διαφωνούσε με το έργο, ενέκρινε την απόφαση που είχαν υπογράψει οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ολοκλήρωσε έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης ξεμπλοκάροντας την κατασκευή του;

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος θέτει τρις το ζήτημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Την πρώτη λαμβάνει απάντηση από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σαλαγκούδη, ο οποίος υποστηρίζει πως, λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής αντιρρήσεων από τη νομαρχία, το έργο προχώρησε κανονικά, αν και παραδεχόταν ευθέως πως θα κατασκευαζόταν σε περιοχή προστατευόμενη από το πρόγραμμα NATURA! Τη δεύτερη φορά δεν λαμβάνει ποτέ απάντηση, διότι η επίκαιρη ερώτηση δεν… κληρώθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής για να απαντηθεί αυτοπροσώπως από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην τρίτη ερώτηση, πριν από ελάχιστες ημέρες, ο κ. Γρηγοράκος λαμβάνει αντικρουόμενες απαντήσεις και… άκρα του τάφου σιωπή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ (δια του υφυπουργού κ. Σταύρου Καλογιάννη) διαχωρίζει «κομψά» τη θέση του, υποστηρίζοντας πως το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της προσφυγής στο ΣτΕ, ο κ. Σιούφας απαντά πως το έργο πρέπει να προχωρήσει. Συμπληρώνει μάλιστα (πετώντας το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ) ότι όλα έγιναν σύννομα και δεν δικαιούται να ζητήσει ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων ή να παρέμβει σε συναρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. Δασαρχείο).

Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (που υπογράφει η αρμόδια βοηθός, Συνήγορος Περιβάλλοντος κυρία Χρυσή Χατζή), όμως, τονίζεται ότι κακώς υπουργεία και συναρμόδιες υπηρεσίες εξέδιδαν μετά το 2004 αποφάσεις για να προχωρούν τα έργα, αφού εκκρεμούσαν τόσο η δικαστική προσφυγή όσο και η έκδοση υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Απόφαση που θα οριοθετήσει σε συνδυασμό με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο τους κανόνες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αίροντας τις «συγκρούσεις» των συναρμόδιων υπουργείων (σήμερα την κύρια ευθύνη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων έχουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΡΑΕ). Η απόφαση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, έως την έκδοσή της οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαθιστά αιολικά πάρκα… όπου θέλει, αρκεί να διαθέτει περιβαλλοντική μελέτη «στα μέτρα του», καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ελέγχουν ποτέ το περιεχόμενό της. Και αυτό όχι απαραίτητα εκ του πονηρού, διότι, π.χ., το αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαθέτει έξι υπαλλήλους, που είναι αδύνατο να εξετάσουν 6.000 μελέτες ετησίως!

TΙ ΥΠΟΣΤΗΡIΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕIΑ ΤΟΥ κ. ΣΤEΓΓΟΥ
Σύννομα και με απόλυτη διαφάνεια χαρακτηρίζει με επιστολή της στο «ΘΕΜΑ» τα έργα της αιολικής ενέργειας στην περιοχή της Λακωνίας η «Μελτέμι - Καστρί», συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνου Στέγγου. Η εταιρεία υποστηρίζει μάλιστα ότι το αιολικό πάρκο «Κατάρτια - Τούρλες» όχι μόνο δεν θέτει σε κίνδυνο τους φυσικούς πόρους της περιοχής αλλά αντιθέτως είναι σχεδιασμένο να συμβάλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Στην επιστολή της, η εταιρεία αποδέχεται ότι έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ) και επικαλείται την κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να παράγουν το 20,1% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2010. «Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η παγκόσμια αλλαγή κλίματος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι αντιρρήσεις που εγείρονται κατά καιρούς για τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα στηρίζονται σε επιχειρήματα που έχουν προ πολλού απαντηθεί από τη διεθνή εμπειρία και πρακτική», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Μελτέμι - Καστρί».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ:
Της Χρυσάνθης Λαμπροπούλου

«Θα βάλουμε τα σώματά μας μπροστά στις μπουλντόζες!» λένε οι κάτοικοι της περιοχής εξοργισμένοι με την απόφαση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο πανέμορφο ελατοδάσος της περιοχής
«Θα πέσουν κορμιά αν έρθουν να στήσουν ανεμογεννήτριες»
«Να το θυμηθείτε. Θα ξεφυτρώσουν αιολικά πάρκα σαν μανιτάρια. Φοβόμαστε μη μας κάψουν μια νύχτα για να μας βάλουν ανεμογεννήτριες»
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά με συγκεντρώσεις και να βάλουν αν χρειαστεί ακόμη και τα σώματά τους μπροστά στις μπουλντόζες, για να μην πειραχθεί το ελατοδάσος της περιοχής τους, δηλώνουν οι κάτοικοι των Δήμων Ζάρακα και Νιάτων Λακωνίας, εκεί όπου σχεδιάζεται η μεγάλη επένδυση Στέγγου μέσα στο δάσος. Η είδηση της δημιουργίας αιολικού πάρκου μέσα στο πανέμορφο και κατά τα άλλα… προστατευόμενο ελατοδάσος της περιοχής έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς, όπως λένε, κανείς δεν έχει νιώσει μέχρι σήμερα την υποχρέωση να τους ενημερώσει για την επερχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στα σπίτια τους. Οι κάτοικοι στην Κρεμαστή, το Κυπαρίσσι και τον ?γιο Δημήτριο Λακωνίας νιώθουν προδομένοι από την πολιτεία που, όπως λένε, τους θυμάται μόνο προεκλογικά και μετά σπεύδει να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, στις δικές τους πλάτες.

«Κανένας δεν μας είπε τίποτα για το έργο. Καταλάβαμε ότι κάτι ετοιμάζεται όταν οι μηχανικοί της εταιρείας ήρθαν στο χωριό μας και πήραν κάποιους ντόπιους για να τους δείξουν το βουνό. Όταν πριν από ενάμιση χρόνο εγκατέστησαν πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ μέσα στο δάσος, μας είπαν ότι το έκαναν για να περάσει ρεύμα από το ?στρος στην Κρήτη. Τώρα μαθαίνουμε ότι οι πυλώνες αυτοί μπήκαν για να συνδέονται με τα αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στην περιοχή», λέει ο κ. Παναγιώτης Τζώρτζης, κάτοικος της Κρεμαστής. «Νιώθουμε εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στα συμφέροντα των ισχυρών. Οι βουλευτές περνάνε από το χωριό μας προεκλογικά, μας χτυπούν φιλικά την πλάτη και ζητούν την ψήφο μας. Μετά αποφασίζουν ερήμην μας να καταστρέψουν τον τόπο για χατίρι των ισχυρών φίλων τους. Αφού δεν υπάρχουν νόμοι να προστατέψουν το δάσος μας, θα βάλουμε το σώμα μας μπροστά για να μην περάσει αυτό το έργο!» ξεσπάει ο κ. Τζώρτζης.

Τα λόγια του κ. Κώστα Πουλάκη είναι ενδεικτικά της δυσπιστίας με την οποία οι κάτοικοι της Κρεμαστής αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα: «Εγώ πιστεύω ότι τυπικά γίνονται κάποιες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δήμους, για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Δεν ξέρω κατά πόσο τα στοιχεία με τα οποία έχουν προσβάλει τις αποφάσεις είναι επαρκή ώστε να ακυρώσουν τελικά το έργο».

Στον δρόμο για την Κρεμαστή, λίγο πριν από την είσοδο του χωριού, μια μεγάλη πινακίδα στην αριστερή πλευρά του δρόμου ενημερώνει τους περαστικούς ότι η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που παρουσιάζουν η πανίδα και η χλωρίδα του δάσους. Όπως τονίζεται, στο δάσος της Κρεμαστής ζουν και φωλιάζουν δύο απειλούμενα είδη πτηνών, ο σπιζαετός, η εξάπλωση του οποίου είναι περιορισμένη και μόνο γύρω από τη Μεσόγειο, και ο μπούφος, ενώ φυτρώνουν σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας, όπως η αλκάνα, η τουλίπα του Γουλιμή, το θυμάρι Λακωνίας και πολλά άλλα, μοναδικά στον κόσμο.

«Η Πάρνηθα κάηκε για έναν "Στέγγο". Να το θυμηθείτε. Θα ξεφυτρώσουν αιολικά πάρκα σαν μανιτάρια. Πριν από πέντε χρόνια είχε συζητηθεί ότι στα Δερβενοχώρια έχει πολύ καλό αέρα για ανεμογεννήτριες. Το ίδιο φοβόμαστε κι εμείς εδώ. Μη μας κάψουν μια νύχτα για να μας βάλουν ανεμογεννήτριες», λέει ο κ. Παναγιώτης Γκιουζέλης, συνταξιούχος μηχανικός, κάτοικος του Κυπαρισσιού. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ανεμογεννήτριες όταν παλιώσουν: «Για να επιδιορθωθεί η προβληματική ανεμογεννήτρια χρειάζεται ειδικό γερανό, που είναι πανάκριβος. Δεν συμφέρει τις εταιρείες το σέρβις. Έπειτα, οι ανεμογεννήτριες έχουν διάρκεια ζωής είκοσι χρόνων. Δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη για το τι θα γίνει όταν παλιώσουν και τεθούν εκτός λειτουργίας. Ξέρετε πόσα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα είναι νεκροταφεία;».

Ο κ. Γιώργος Γκιουζέλης, που έχει δουλέψει σαράντα χρόνια ως μηχανικός στην Αμερική, καταθέτει τη δική του εμπειρία: «Στο Σαν Φρανσίσκο που μένω, έχουμε πολλές ανεμογεννήτριες. Εκτός του ότι έχουν φύγει όλα τα πουλιά και τα μελίσσια, έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα. Όταν δουλεύουν όλες μαζί προκαλούν άλλοτε ζέστη κι άλλοτε κρύο, ανάλογα με τη θερμοκρασία, και πολύ θόρυβο. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι που χουν ζώα σε περιοχές με ανεμογεννήτριες θεωρούν πως αυτές φταίνε που τα ζώα τους έχουν σταματήσει να αναπαράγονται».

«Εδώ απαγόρευαν στους κτηνοτρόφους να μπαίνουν στο δάσος για να βοσκήσουν τα ζώα τους. Τώρα δίνουν άδεια να ανοιχτεί δρόμος έξι μέτρα και να γίνουν τεράστιες πλατείες; Μας κοροϊδεύουν;» αναρωτιέται εύστοχα ο κ. Αντώνης Ξυπολέας. «Θα πέσουν κορμιά έτσι κι έρθουν να εγκαταστήσουν το αιολικό πάρκο στο δάσος μας!» ξεκαθαρίζει ο πρώην υποψήφιος νομάρχης Λακωνίας και νομαρχιακός σύμβουλος κ. Χρόνης Πολυχρονίου.

«Φοβόμαστε ότι μια νύχτα θα μας κάψουν για να βάλουν ανεμογεννήτριες. Στο Σαν Φρανσίσκο που μένω σαράντα χρόνια, οι ανεμογεννήτριες, εκτός του ότι κάνουν θόρυβο, έχουν διώξει τα πουλιά κι έχουν αλλάξει την ατμόσφαιρα. Νιώθουμε εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στα συμφέροντα των ισχυρών. Θα βάλουμε το σώμα μας μπροστά για να μην περάσει αυτό το έργο»

«Πλαστογράφησαν την υπογραφή μου»
«Μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο» Πλαστογράφηση της υπογραφής του σε έκθεση πάνω στην οποία στηρίχθηκε ολόκληρη η έγκριση της επένδυσης Στέγγου καταγγέλλει ο δασάρχης Μολάων κ. Δημοσθένης Δημητρόπουλος. «Δεν μου ζητήθηκε ποτέ και από κανέναν να γνωμοδοτήσω σχετικά με το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο. Η πρώτη έγκριση επέμβασης βασιζόταν σε δική μου θετική γνωμοδότηση, την οποία ουδέποτε έδωσα. Εγώ κατήγγειλα στην Εισαγγελία Σπάρτης ότι υπήρξε πλαστογραφία, αλλά η υπόθεση έχει μείνει στα συρτάρια». Ούτε όμως και στη δεύτερη έγκριση επέμβασης που εκδόθηκε μετά την ακύρωση της πρώτης, υπέγραψε ποτέ ο δασάρχης. «Η δεύτερη έγκριση επέμβασης βασίστηκε σε θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας, η οποία δεν είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί. Δική μου θετική γνωμοδότηση δεν υπάρχει ούτε μία στους φακέλους αυτού του έργου. Αντιθέτως, εγώ επανειλημμένως εξέφρασα τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις μου για το έργο αυτό, τόσο προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και προς τη νομαρχία. Το δάσος της Κρεμαστής είναι ένα σπάνιο ελατοδάσος, το οποίο χρειάζεται υποστήριξη γιατί βρίσκεται ήδη σε τροχιά φθοράς».

Η δήμαρχος Ζάρακα κυρία Παναγιώτα Πριφτάκη δήλωσε:
«Είναι αδύνατο να δεχθεί ο δήμος οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη για τη δημιουργία αιολικού πάρκου μέσα στο δάσος της Κρεμαστής. Για τον λόγο αυτό, έχουμε καταθέσει δύο προσφυγές στο ΣτΕ. Οι δήμοι θα έπρεπε να είναι κύριοι συνομιλητές στον διάλογο για τα έργα που επηρεάζουν την περιοχή τους. Όχι με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις να δίνονται απαράδεκτες άδειες και να πρέπει μετά οι δήμοι, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, να προσφεύγουν στο ΣτΕ για να τις ακυρώσουν».

(πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Κυριακή 5 Αυγούστου 2007)

_____________________________________________________________________


Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) κατέθεσε 20/11/06 στη Βουλή για τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. την ακόλουθη ερώτηση με θέμα: «Παράνομη και καταχρηστική απόφαση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο δάσος της Κρεμαστής.

«Το δάσος της Κρεμαστής αποτελεί από τις 7 Ιανουαρίου του 2005 αυτοτελή διαχειριστική μονάδα με απόφαση που στηρίχτηκε στο γεγονός ότι είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Κεφαλληνιακής ελάτης στον ελλαδικό χώρο ενώ έχει αναγνωριστεί ως υψηλό, περιβαλλοντικό-οικολογικό φυσικό απόθεμα και σημαντικό οικοσύστημα. Παρ όλ’ αυτά η ανθρώπινη αυθαιρεσία συνεπικουρούμενη από καταχρηστικές και βεβιασμένες ενέργειες ορισμένων φορέων οδηγεί στην κοπή 2.000 ελάτων για τη δημιουργία δρόμων 12 χιλιομέτρων εντός του δάσους της Κρεμαστής στις κορυφογραμμές Τούρλες-Κατάρτια με απώτερο σκοπό την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών της εταιρίας «ΜΕΛΤΕΜΙ ΚΑΣΤΡΙ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Η τοποθεσία εγκατάστασης αφορά σε 92 στρέμματα περιοχής διατήρησης της φύσης εντός μάλιστα Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας. Η Διεύθυνση Δασών Λακωνίας και η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου ενεργούν αυθαιρέτως και ενάντια σε αποφάσεις και ψηφίσματα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας, του Δασάρχη Λακωνίας, των Δ.Σ. των Δήμων Νιάτων και Ζάρακα, του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης του WWF, καθώς και των συμπερασμάτων της έκθεσης της «Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης για τη χωροθέτηση ζώνης αναζήτησης αιολικών σταθμών στη ΒΑ Λακωνία» που εκπονήθηκε από το Εγαστήριο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία και έγινε αποδεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Για όλα τα παραπάνω
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Θα συναινέσει στην πανθομολογούμενη πράξη καταστροφής και «βιασμού» του φυσικού αποθέματος και του οικοσυστήματος στο δάσος της Κρεμαστής Λακωνίας για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2001/42/ΕΚ για τη Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και ενάντια στους πιο πάνω φορείς αλλά και στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής;

2. Θα λάβει ως οφείλει υπόψη του τις αντιρρήσεις θεσμών και επιστημονικής κοινότητας, ώστε να ακυρωθεί η διαδικασία διάνοιξης δρόμων εντός του δάσους της Κρεμαστής που αποφασίστηκε κατά περίεργη και ύποπτη παράκαμψη της νόμιμης οδού;»
 
 

 

 

Αιολικά Πάρκα: Λακωνία, προστασία του άλσους της Κρεμαστής
Τρίτη, 5 Ιουνίου 2007
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Προστασία του Δάσους της Κρεμαστής
Ερώτηση κ. Γρηγοράκου προς τους Υπουργούς κ. κ. Σουφλιά, Μπασιάκο και Σιούφα

Επανήλθε με νέα ερώτησή του προς τους Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης στο θέμα της προστασίας του δάσους της Κρεμαστής ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Τη στιγμή που διαπιστώνεται αραίωση του όζοντος σε μια επιφάνεια 28 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ξεπερνώντας το μέγεθος της Ανταρκτικής και μεγαλύτερη από τη Βόρεια Αμερική, τη στιγμή που οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές έχουν θέσει σε αντίστροφη μέτρηση τη ζωή στον πλανήτη ελέω ανθρώπινης δραστηριότητας, θυμόμαστε κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος πόσο ανεπαρκείς είμαστε σε οικολογική συνείδηση και πράξη.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει οι υφιστάμενες και οι μελλοντικές εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούν μία επιλογή που πρέπει να κάνουμε. Ωστόσο, είναι πιστεύω παραλογισμός να συζητάμε για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει εγκατάσταση οποιασδήποτε μορφής αξιοποίησης εναλλακτικής πηγής ενέργειας χωρίς χωροταξικούς σχεδιασμούς και χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.

Γιατί δηλαδή πρέπει να κοπούν χιλιάδες δέντρα στο δάσος της Κρεμαστής και να διωχθούν από το φυσικό τους περιβάλλον σπάνια πτηνά; Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτίθενται όλοι οι φορείς που εμπλέκονται και εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των εγκαταστάσεων.

Το δάσος της Κρεμαστής αποτελεί μνημείο ορνιθοπανίδας, είναι ένας μοναδικός πνεύμονας από ελάτες και εντάσσεται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Όλα τα στοιχεία, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι φωνές των κατοίκων της περιοχής, οι περιβαλλοντικές ενώσεις, και οι επίσημες εκθέσεις συγκλίνουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αλλά μια απλή επίσκεψη στο δάσος αρκεί για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και ο τελευταίος πολίτης το κάλλος και την περιβαλλοντική αξία που διακυβεύεται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης


Από το Πολιτικό Γραφείο
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Λακωνίας

Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
(1) ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
(2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
(3) Ανάπτυξης


Θέμα: «Παράνομη και καταχρηστική απόφαση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο δάσος της Κρεμαστής – Ευθύνες αρμόδιων υπουργείων

Το δάσος της Κρεμαστής αποτελεί από τις 7 Ιανουαρίου του 2005 αυτοτελή διαχειριστική μονάδα με απόφαση που στηρίχτηκε στο γεγονός ότι είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Κεφαλληνιακής ελάτης στον ελλαδικό χώρο ενώ έχει αναγνωριστεί ως υψηλό περιβαλλοντικό-οικολογικό φυσικό απόθεμα και σημαντικό οικοσύστημα. Παρ όλ’ αυτά η ανθρώπινη αυθαιρεσία συνεπικουρούμενη από καταχρηστικές και βεβιασμένες ενέργειες ορισμένων φορέων οδηγεί στην κοπή 2.000 ελάτων για τη δημιουργία δρόμων 12 χιλιομέτρων εντός του δάσους της Κρεμαστής στις κορυφογραμμές Τούρλες-Κατάρτια με απώτερο σκοπό την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών της εταιρίας «ΜΕΛΤΕΜΙ ΚΑΣΤΡΙ Α.Β.Ε.Τ.Ε.».

Η τοποθεσία εγκατάστασης αφορά σε 92 στρέμματα περιοχής διατήρησης της φύσης εντός μάλιστα Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας. Η Διεύθυνση Δασών Λακωνίας και η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου ενεργούν αθαιρέτως και ενάντια σε αποφάσεις και ψηφίσματα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας, του Δασάρχη Λακωνίας, των Δ.Σ. των Δήμων Νιάτων και Ζάρακα, του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης του WWF, καθώς και των συμπερασμάτων της έκθεσης της «Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης για τη χωροθέτηση ζώνης αναζήτησης αιολικών σταθμών στη ΒΑ Λακωνία» που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία και έγινε αποδεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Στις 21/5/2007 ανακοινώθηκε η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη της οποίας τα συμπεράσματα ήταν καταπέλτης καθώς μεταξύ άλλων καταγράφεται η ανάγκη επανεξέτασης της υπόθεσης και αναστολής δημιουργίας του αιολικού πάρκου από τη στιγμή που:
(α) η εγκατάσταση σταθμού και η διάνοιξη εκτεταμένου δασικού δικτύου εντός πυκνού δάσους «συνεπάγεται με βεβαιότητα την κοπή μεγάλου αριθμού δέντρων»
(β) «η επιλογή του χώρου εγκατάστασης του Σταθμού αλλά και της χωροθέτησης των έργων οδοποιίας γίνεται όχι μόνο χωρίς να έχει ενταχθεί σε ένα ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και σε ευθεία αντίθεση με την οικεία χωροταξική μελέτη που προωθήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως ρητά γίνεται αποδεκτό από την Ε.Υ.Π.Ε.»
(γ) διαπιστώνεται υποβάθμιση της σημασίας της περιοχής ως Ζ.Ε.Π. και απουσία μέριμνας για τον έλεγχο του κατάλληλου της περιοχής χωροθέτησης των έργων σε σχέση με τον οικότοπο των αγρίων πτηνών στην περιοχή, και πολλά άλλα τα οποία ήρθαν πρόσφατα σε γνώση των υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για όλα τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
Θα συναινέσουν στην πανθομολογούμενη πράξη καταστροφής και «βιασμού» του φυσικού αποθέματος και του οικοσυστήματος στο δάσος της Κρεμαστής Λακωνίας για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2001/42/ΕΚ για τη Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και ενάντια στους πιο πάνω φορείς αλλά και στην συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής;
Θα λάβουν ως οφείλουν υπόψη τους τις αντιρρήσεις θεσμών και επιστημονικής κοινότητας, ώστε να επανεξεταστεί η υπόθεση και να ανασταλεί η δημιουργία του αιολικού πάρκου από τη στιγμή που υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που μαρτυρούν ότι τελέστηκαν πράξεις σε σαφή αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ για χωροταξικό σχεδιασμό προ της λήψης των σχετικών αποφάσεων κι ενώ υφίστατο σχετική εκκρεμοδικία;
Με ποιο σκεπτικό επετράπη η συνέχιση των έργων στη συγκεκριμένη περιοχή εις βάρος του δασικού οικοσυστήματος και του φυσικού περιβάλλοντος; Θα αποδοθούν οι μέχρι τούδε διαπιστωμένες ευθύνες;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά;

4.6.2007 Ο Ερωτών Βουλευτής
Γρηγοράκος Λεωνίδας Σημείωση 19ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Kόβουν 2.000 έλατα για να κάνουν αιολικό πάρκο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.06 Δευτερόλεπτα