Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Λακωνία, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις

?λλη ΕλλάδαΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Της Δρος Ilona von Ledebur-Japiello

Ο Νομός Λακωνίας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Από εκεί μάλιστα παίρνει κανείς το πλοίο για τα Κύθηρα. Εγώ έφτασα στην περιοχή πριν τριάντα περίπου χρόνια. Ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα αυτό το μοναδικό τόπο. Υπάρχουν εκεί βουνά, όχι όμως βουνά όπου βόσκουν αγελάδες, αλλά άγρια βουνά με κατσίκες και κατοίκους σκληραγωγημένους. Οι κάτοικοι της Λακωνικής γης αντιστάθηκαν κατά την αρχαιότητα όταν οι τριακόσιοι του Λεωνίδα  πολέμησαν εναντίον ενός περίπου εκατομμυρίου Περσών που είχαν εισβάλλει στην Ελλάδα αλλά και πιο πρόσφατα όταν πολέμησαν εναντίον των Τούρκων. Ο παππούς κάποιων φίλων μου από το χωριό Πάκια κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής είχε καταφύγει σε μια σπηλιά που φαινόταν από μακριά αλλά που ήταν δύσκολο να την προσεγγίσεις.
Η ίδια δεν έχω σπουδάσει γεωλογία , απλά θα επαναλάβω αυτά που μου έχουν διηγηθεί και που ακούγονται πολύ λογικά.
Οι παλιοί λένε ότι οι σπηλιές και τα βάραθρα που βρίσκονται κάτω από τα βουνά αλλά κυρίως στις κορυφές τους, παγιδεύουν το νερό. Αυτό κάνει την περιοχή καταπράσινη χωρίς ελλειψη υπογείων υδάτων, πράγμα σπάνιο. Επειδή ακριβώς φυσάει ισχυρίζονται οι ντόπιοι ότι η ενδεχόμενη εξάτμιση του νερού μειώνεται και έτσι διατηρείται η υγρασία.
Αρμονικά δεμένη με τα αναρίθμητα σπήλαιά στα βουνά της , η περιοχή διατήρησε την ομορφιά της, παραμένει δύσβατη , δεν έχει υποστεί της συνέπειες της εντατικής γεωργίας ούτε έχει πέσει θύμα της πιο πρόσφατης τουριστικής βιομηχανίας.
Η Ελλάδα μολονότι σαν χώρα είναι μικρή σε έκταση, βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο σε αριθμό σπηλαίων, μεγάλων και μικρών. Ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στις 20.000.Αυτό σημαίνει ότι το υπέδαφος, ειδικά στη Λακωνία λόγω των σπηλαίων θυμίζει σφουγγάρι ή γραβιέρα. Οι φίλοι σπηλαιολόγοι από τη Λακωνία έχουν εξερευνήσει περίπου τριακόσια σπήλαια. Το μεγαλύτερο έχει μήκος που υπερβαίνει τα 700 μέτρα ,βάθος 50 μέτρα και ύψος 40 μέτρα. Οι λεπτομέρειες αυτές μπορεί να φαίνονται άνευ ουσίας αλλά είναι πολύ μεγάλης σημασίας  λόγω όλων αυτών που προγραμματίζονται να γίνουν εκεί , δηλαδή των γιγάντιων αιολικών πάρκων , των τεράστιων δρόμοι που πρέπει να διανοιχτούν για τη μεταφορά του εξοπλισμού και την ίδια την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που σίγουρα δεν είναι ελαφριές κατασκευές και επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον. Ομοιόμορφα καλλιεργημένη γή εδώ δεν υπάρχει. Μόνο οι ελαιώνες ανεβαίνουν λίγο στις πλαγιές , η τουριστική βιομηχανία δεν έχει προκαλέσει ρύπανση όπως έχει συμβεί στις ακτές και σε πολλά νησιά. Στους κάμπους, μικρές δηλαδή πεδιάδες περιτριγυρισμένες από βουνά, όπου εξάλλου βρίσκονται και τα λιγοστά χωριουδάκια, καλλιεργούν μεταξύ άλλων αμυγδαλιές και συκιές. Στον κάμπο των Μολάων λέγεται ότι υπάρχουν υπόγεια λίμνη και υπόγειος ποταμός. Πριν από κάποια χρόνια, ένας φίλος Γερμανός, ερασιτέχνης ερευνητής, άνθρωπος φωτισμένος είχε αναλύσει νερό από υπόγεια σπηλιά σε εργαστήριο στην Γερμανία και διαπίστωσε ότι ήταν νερό από βροχές που είχαν πέσει πριν εκατό χρόνια. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ,έβαζαν όσπρια εδώ και εκεί.  Πρόσφατα αυτά έδωσαν τη θέση τους σε ελιές γιατί δεν χρειάζονται τόσο νερό και  γίνονται λάδι που συντηρείται πιο εύκολα.
 
Στο δέλτα του ποταμού Ευρώτα όπου τώρα κυριαρχεί  η καλλιέργεια οσπρίων, πριν λίγο καιρό καλλιεργούσαν ρύζι.
Αν συνυπολογίσει κανείς τα παραπάνω, θα καταλάβει γιατί από τις 80 φωλιές σπιζαετών που έχουν απομείνει στον πλανήτη, οι 3 βρίσκονται στην κοινότητά μας. Οι αετοί γεννούν τα μικρά τους από τη πλευρά του Ζάρακα, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 που προστατεύεται σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαικής Ενωσης. Βρίσκουν όμως την τροφή τους(λαγοί, μικρά τρωκτικά και φίδια )από την ανατολική πλευρά του όρους Κούρκουλα. Είναι αδιανόητο που δεν έχει απαγορευθεί εδώ το κυνήγι γιατί αυτοί που σκοτώνουν τα θηράματα αυτά σκοτώνουν με αυτό τον τρόπο και τους αετούς.
Η λογική των γραφειοκρατών που βρίσκονται τόσο μακριά φαίνεται να στερείται κοινής λογικής. Ας μην αναφερθώ σε άλλα είδη αετών και αρπακτικών που συμβιώνουν σε αυτό το θύλακα μεγίστης οικολογικής σημασίας. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία που αναφέρονται λεπτομερώς στη πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Πελοποννήσου . Θα αναφέρω μόνο ότι στην Αγγλία που φημίζεται για τα φυτά και τα άνθη της, έχουν καταμετρηθεί 2000 διαφορετικά είδη φυτών ενώ σε εμάς υπάρχουν 6000. Πόσο πλούσια είναι η μικρή αυτή περιοχή!
Επίσης να πω ότι πάνω από τα κεφάλια μας πετούν όλα τα αποδημητικά πουλιά που πηγαίνουν από την Ευρώπη στη Αφρική. Δεν θα μιλήσω παρά ελάχιστα για τα αρχαία που υπάρχουν στην περιοχή και τι έχει φέρει στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη. Αυτά έχουν πολυειπωθεί .Πάλι θα σου πούν θα μιλήσεις για τους Αρχαίους Ελληνες. Λίγοι όμως γνωρίζουν, εκτός από τους ειδικούς, πολλοί από τους οποίους είναι Γάλλοι, ότι στην Αρχαία Ελλάδα διέσχιζαν πολλοί δρόμοι την Λακωνία. Τότε οι μεταφορές γινόταν κυρίως δια ξηράς και όχι δια θαλάσσης. Υπάρχουν ευρήματα που το αποδεικνύουν όπως περίπλοκα συστήματα διακλαδώσεων . Ξεκινώντας από μία λωρίδα ,σε κάποιο σημείο ο δρόμος αποκτούσε δύο λωρίδες και υπήρχε σημείο διαστάυρωσης για τα άρματα. Για να γνωρίζουν τις ώρες των δρομολογίων, άναβαν φωτιές σε ειδικά παρατηρητήρια. Η καταστροφή της θαυμαστής αυτής ισορροπίας για να έχουν κλιματισμό λίγες βίλλες στην Αθήνα ή κάποια διαμερίσματα στο Κολωνάκι μου φαίνεται απίστευτη  βαρβαρότητα, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η Λακωνία σύμφωνα με ξένους  επιστήμονες για την κάλυψη των δικών της αναγκών χρειάζεται μόνο τρείς με πέντε ανεμογεννήτριες!!!
Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια που είναι λιγότερο καταστροφική?
Μα ναι, ξέχασα ότι κάποιες εταιρείες θα κερδίσουν πολλά χρήματα, μέρος των οποίων είναι από επιδοτήσεις της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και από τα θύματα των αγαθών προθέσεών τους. Οι εταιρείες ‘θέλουν το καλό μας’.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις!!!

Τι σπατάλη!
Αν υπολογίσουμε (χωρίς να αναφέρουμε την οικολογική καταστροφή, την διάλυση του υδρολογικού συστήματος, που δίνει νερό στα φυτά ,άρα ζωή), η κατασκευή όλων αυτών των δρόμων και των υποδομών , δεν αλλοιώνει μόνο πλήρως το τοπίο αλλά καθιστά αδύνατη την επιβίωση της άγριας ζωής. Η κατασκευή αυτών των άσχημων και τερατόμορφων αιολικών εγκαταστάσεων που για την στερέωση χρειάζονται κυριολετικά τόνους μπετόν σύμφωνα με ξένους ειδικούς επιστήμονες θα στοιχίσει περισσότερο από το πραγματικό όφελος που θα προσφέρει.
Μην ξεχνάμε και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε μια περιοχή που έχει 300 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια. Ανεβαίνει η θερμοκρασία για πολλούς μήνες. Αυτό τονίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να προστατέψουμε όλους τους διαθέσιμους υδρολογικούς πόρους και να στραφούμε περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια. Φανταστείτε πόσο εύκολο θα ήταν με όλα αυτά τα αστρονομικά ποσά που διατίθενται, να υπάρχει μία μικρή ηλιακή μονάδα(πάνελ)για κάθε γεωργό ή για κάθε χωριό. Είμαι πεπεισμένη ότι ένας ιδιοκτήτης  παραγωγός με κοινό νού  σε οποιαδήποτε  χώρα θα επέλεγε μία εγκατάσταση που θα του έκανε πιο εύκολη την ζωή και θα μείωνε τα έξοδά του!
Πραγματικά υποφέρω όταν βλέπω να μετατρέπεται ένας καταπληκτικός βιότοπος σε βιομηχανική ζώνη. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο.
Στη Λακωνία δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια, γιατί τα σύννεφα περνούσαν γρήγορα. Με τις ανεμογεννήτριες οι ουρές αυτές από τα σύννεφα που φέρνουν βροχή πιθανόν να διαλύονται, λένε ξένοι επιστήμονες . Η περιοχή θα υποφέρει από ξηρασία, θα γίνει σαν έρημος. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την κατάσταση γιατί πολλές περιοχές βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι η Πελοπόννησος καλύπτονταν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια από δάση με φοινικόδεντρα. Καλά το διαβάσετε, υπήρχαν φοίνικες και σε μερικά σημεία οι απολιθωμένοι κορμοί τους σώζονται ακόμα.
Για έναν κάτοικο μιας μεγαλούπολης η Νότια Πελοπόννησος μπορεί να θυμίζει άμορφο σεληνιακό τοπίο. Δεν βλέπει γραφικά χωριουδάκια , απότομες κορυφές που προκαλούν ίλιγγο, εκτός από την κορυφή του Ταύγετου φυσικά.
Ξέρω ότι μπορεί να φαίνομαι σαν τον Δον Κιχώτη .Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι σαν τους ανεμόμυλους που κυνηγούσε. Πίσω από αυτές κρύβεται ένα τέρας που λέγεται Κέρδος αλλά δεν βλέπω στον ορίζοντα κανένα Αγιο Γεώργιο που θα σκοτώσει το δράκο. ?λλη αναλογία είναι η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας με τον κακό λύκο μεταμφιεσμένο έτοιμο να την καταβροχθίσει. Ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των αιολικών εγκαταστάσεων μπορεί να φαίνεται την εποχή της μαζικής οικολογίας, ή της βιομηχανικής οικολογίας όχι μόνο μάταιος αλλά οπισθοδρομικός ή βλαβερός.
Κοιτάξτε όμως αυτόν τον εξαιρετικό αλλά όχι θεαματικό βιότοπο, ανάμεσα στη γή και στον ουρανό, όπου λίγοι τολμηροί μόνο πηγαίνουν.
Ξέρω ότι αγωνιζόμαστε να σώσουμε τις φώκιες και τις φάλαινες. Το επικροτώ.
Για τους περισσότερους όμως από εμάς αυτό είναι κάτι μακρινό, κάτι εξωτικό, δεν κινδυνεύουμε να τσαλακωθούμε ή να κατηγορηθούμε. Από την άλλη όμως μπροστά  στα μάτια μας και κάτω από τα πόδια μας υπάρχει ένας θησαυρός που τον καταστρέφουμε. Προσοχή, πάντα με καλές προθέσεις!
Αλλά όπως προείπα, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις!!!
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λακωνία, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα