Νομικό κενό στη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου των ανεμογεννητριών και η χρονοβόρα -ενίοτε αδιαφανής- «ιστορία» αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, είναι τροχοπέδη για την εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Για να καταλάβετε τι σημαίνει κενό δεν έχετε παρά να σκεφτείτε την κατάντια του αιολικού πάρκου στη νότια Εύβοια, όπου 20 ανεμογεννήτριες είναι πια «σκελετοί» που καταβρόχθισαν χρήματα από επιδοτήσεις του Β' ΚΠΣ (Κοινωνικό Πλαίσιο Στήριξης) χωρίς να δώσουν ούτε μία κιλοβατώρα.
Αυτό συνέβη διότι δεν υπάρχει στη χώρα μας εξουσιο-δοτημένος φορέας που να παρακολουθεί την εγκατάσταση και το αν οι ανεμογεννήτριες έχουν τις κατάλληλες ανεμολογικές προδιαγραφές ώστε να δουλεύουν και να μην κάθονται... Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι λεηλασία του δημόσιου χρήματος (συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.) και η δυσφήμηση των ΑΠΕ, μας είπε ο ναυπηγός-μηχανικός Κίμων Αργυριάδης, στέλεχος σε ανεξάρτητο γερμανικό όργανο πιστοποίησης ανεμογεννητριών.
Οσο για τον τομέα που αφορά την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξοδέψει περισσότερες από 1.000 ημέρες για την άδεια εγκατάστασης! Σημειώνεται ότι απαιτούνται σχεδόν 27 φορείς με έγγραφά τους (41 πριν από τον Μάιο του 2003) με πάνω από 240 υπογραφές (!) και 11 υπουργικές αποφάσεις. (Προηγουμένως έχουν μνημονευθεί επτά νόμοι!). Είθε το επιτυχημένο ευρωπαϊκό συνέδριο για την αιολική ενέργεια, που έγινε στην Αθήνα, να ανοίξει το δρόμο για τις ΑΠΕ και στην Ελλάδα, τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας Αρθούρος Ζερβός. Είθε...
πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2006
Σημείωση 5ο Τεύχος