Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Το Π.Α.Σ.Ο.Κ. για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο

?λλη Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2008Ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τη συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Με προκλητική αλαζονεία και αυταρχικότητα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, προωθεί ένα Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που απορρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κυριότεροι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, όπως το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Πολεοδόμων - Χωροτακτών, κ.α. Προηγήθηκε ένας προσχηματικός διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, με κορύφωση την εύλογη άρνηση των παραπάνω φορέων να υπογράψουν τη γνωμάτευση που από το νόμο, είναι απαραίτητη για την προώθηση οποιουδήποτε σχεδίου. Φτάνει να αναφερθεί ότι μόνο 5 φορείς, από τους 16 που συμμετέχουν στο όργανο, υπερψήφισαν τη γνωμοδότηση.

    Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που προωθείται, μας γυρίζει στη δεκαετία του ΄70, είναι συγκεντρωτικό, αναχρονιστικό και αντίθετο σε κάθε λογική ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Αγνοεί απολύτως τη λογική των δικτύων πόλεων και αναπαράγει το μοντέλο που στηρίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αγνοεί όλες τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, που για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση. Με απαράδεκτο τρόπο προωθεί την προέγκριση βασικών αξόνων του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό, που θα οδηγήσει στην παράδοση των καλύτερων περιοχών της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

    Η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία έκταση, στην οποία υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο μεγάλοι οδικοί άξονες. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί τον φτωχό συγγενή των αυτοκινητοδρόμων. Μοιάζει να μην υπάρχει ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας της Ελλάδας, που επιβάλει την ύπαρξη σοβαρού δικτύου ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων. Η έννοια των συνδυασμένων μεταφορών ανύπαρκτη.

    Ο γεωργικός τομέας αναφέρεται μόνο για τα βιολογικά προϊόντα, με καμία αναφορά σe άλλα προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η λειψυδρία, αντιμετωπίζεται με εξωφρενική ελαφρότητα. Απουσιάζει οποιοσδήποτε σχεδιασμός σύγχρονης αρδευτικής πολιτικής με σοβαρά εγγειοβελτιωτικά έργα, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η κτηνοτροφία που, μαζί με τον αγροτουρισμό, αποτελεί βασική αναπτυξιακή διέξοδο των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μοιάζει να μην υπάρχει για τον κ. Σουφλιά. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα 2.300.000 στρέμματα που κάηκαν, δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τις επιλογές του κειμένου.

    Ο υπεύθυνος μελετητής αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το κείμενο του Υπουργείου, ένα κείμενο που δεν προέκυψε καν ως προϊόν συνεργασίας με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία που σχετίζονται με το χώρο (Γεωργίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομίας, κ.ά.). Περιλαμβάνει μάλιστα την παγκόσμια επιστημονική και αναπτυξιακή πρωτοτυπία, να προτείνει σχέδιο οργάνωσης του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια, χωρίς να προβλέπεται έστω ένα ενδιάμεσο στάδιο (στα 7-8 χρόνια) για αξιολόγηση, βελτίωση και τροποποίηση.

    Εμφανίζεται πλήρης απουσία προβλέψεων για κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα κτίρια. Σε όλες τις δράσεις, ιδιαίτερα σε αυτές του τουρισμού, αγνοείται απολύτως η έννοια της φέρουσας ικανότητας, δηλαδή η δυνατότητα ενός τόπου να ανταπεξέλθει σε νέες ανάγκες τροφοδοσίας με νερό, διαχείρισης απορριμμάτων, κ.λ.π.

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αποτελεί το Σύνταγμα Χωρικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και θα έπρεπε να συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Η κυβέρνηση διαλέγει το δρόμο της αναπτυξιακής οπισθοδρόμησης και της περιβαλλοντικής αδιαφορίας.

    Η απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία θα δοθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και από όλους τους κοινωνικούς φορείς της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
    ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
    10680 ΑΘΗΝΑ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5
    FAX: (210)3665420
    e-mail : pressoffice@pasok.gr
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το Π.Α.Σ.Ο.Κ. για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα