ΛΥΚΑΙΝΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΠΟΜΠΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08/02/2008
Οι ειδικοί επιστήμονες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να τοποθετήσουν τον 3ο σε σειρά δορυφορικό ραδιοπομπό σε λύκο. Μια νεαρή λύκαινα ήταν αυτή τη φορά εκείνη που προσέφερε στους ειδικούς τη δυνατότητα να τοποθετήσουν στο λαιμό της ένα ραδιοκολλάρο τελευταίας τεχνολογίας.
Η σύλληψη του ζώου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυραναίων. Στην περιοχή του νομού Γρεβενών εκτιμάται πως υπάρχουν 6-8 αγέλες λύκων, ενώ η συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο δεν περιγράφεται πάντα ως αρμονική. Οι λύκοι δεν είναι συνήθως συμπαθείς, λόγω των επιθέσεων τους σε κτηνοτροφικά ζώα και κυνηγετικούς σκύλους - πρακτικές επιβίωσης του είδους στο έντονα ανθρωπογενές περιβάλλον της Ελλάδας. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μία από τις συνήθεις πρακτικές εξόντωσής τους.
Η εφαρμογή της μεθόδου της δορυφορικής τηλεμετρίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μελέτη της χρήσης των βιοτόπων της περιοχής των Γρεβενών από τα μεγάλα θηλαστικά, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη δυνατή συμβίωσή τους με τον άνθρωπο.
Η επιστημονική ομάδα της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» συλλαμβάνει τα ζώα με ειδικές παγίδες, οι οποίες εξασφαλίζουν την αποφυγή τραυματισμού τους, και αφού αναισθητοποιηθούν, τοποθετείται σε αυτά ένα ειδικό δορυφορικό κολάρο το οποίο επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης κάθε μιάμιση ώρα, σε 24-ωρη βάση για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την παρακολούθηση από τους ερευνητές της μετακίνησης της ραδιοσημασμένης πια λύκαινας, αλλά και όλης της αγέλης στην οποία αυτή ανήκει. Το κολάρο πέφτει μόνο του από το λαιμό του ζώου, μόλις ολοκληρώσει την «αποστολή» του.
Η συγκεκριμένη μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικού επιστημονικού προγράμματος με βασικό στόχο την εκτίμηση της επίδρασης της κατασκευής και λειτουργίας της Εγνατίας Οδού (τμήμα Παναγίας-Γρεβενών), μήκους 37 χλμ., στις συνήθειες και μετακινήσεις των μεγάλων θηλαστικών.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, παρατηρήθηκε ότι οι λύκοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλες υποδομές για τη διάσχιση του αυτοκινητόδρομου, όπως οι κόμβοι, γεγονός που εγκυμονεί κίνδυνο για τα ζώα και τους οδηγούς (σύγκρουση με οχήματα) σε σημεία που δεν έχουν κατασκευασθεί ακόμα ειδικά περάσματα διέλευσης της πανίδας.
Το διετούς διάρκειας πρόγραμμα (2006-2008), που χρηματοδοτείται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., συντονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και υλοποιεί το μέρος του που αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα (αρκούδες-λύκους). Η τοποθέτηση δορυφορικών ραδιοπομπών από τους επιστήμονές της σε άτομα λύκου και αρκούδας αποτελεί ένα από τα κύρια ερευνητικά αντικείμενα του πρωτοποριακού για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Ηλιόπουλος, Βιολόγος τηλ: 24620 85412 και 6978210075
Γιώργος Μερτζάνης, Δρ. Βιολογίας τηλ: 2310 252530 και 6999230693