Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Νερό: Λαμία, να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να συζητήσουμε για το νερό

?λλη ΕλλάδαΝα “κάτσει ο κουρνιαχτός” και να συζητήσουμε για το νερό

Ζήσαμε αυτές τις μέρες τον “πόλεμο του νερού” στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας για την αύξηση της τιμής του στους καταναλωτές των δημοτικών διαμερισμάτων. Είναι σίγουρο η αντιπαράθεση θα κρατήσει μέρες ακόμα. 

Οι αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών και της αντιπολίτευσης θεωρούνται δικαιολογημένες. Κανείς δεν βάζει εύκολα το χέρι στην τσέπη σήμερα, και μάλιστα να πληρώσει ένα αγαθό, που μέχρι χθες θεωρούσε αυτονόητα ότι είναι δωρεάν. Το θεωρούσε κοινωνικό αγαθό. Γιατί, βέβαια, έρρεε άφθονο στις βρύσες και στις πηγές. Και σήμερα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι όλα άλλαξαν. Ότι οι πηγές είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι επικίνδυνες και μολυσμένες. Ότι τα ρέματα, που κάποτε βούιζαν και κατέβαζαν νερό, σήμερα είναι ξηριάδες και σκουπιδότοποι. Ότι στις γεωτρήσεις, ή πρέπει να πάει στα 200 μέτρα ή θα “βγάλει” τη θάλασσα. Ότι το νερό του δικτύου της ύδρευσης, που θα ποτίσει τον κήπο του, γιατί αλλιώς δεν θα φάει ντομάτες, πρέπει να το πληρώσει, διότι θεωρείται «πολυτέλεια»…

Θα περίμενε έτσι κανείς μια εισήγηση και μια απόφαση διαφορετική. Θα περίμενε να ακουστεί ότι αναφερόμαστε στους σπάνιους υδατικούς πόρους και πρέπει να επιτευχθεί η αειφορική τους χρήση. Θα περίμενε τη διατύπωση ενός αναπτυξιακού σχεδίου 10ετιας για τη ΔΕΥΑΛ και την ανάθεση μελέτης σε ειδικούς για την αξιολόγηση και την κοστολόγηση των υπηρεσιών της, όχι μόνο για το στατικό κόστος, αλλά για το συνολικό κόστος, που θα χρηματοδοτήσει και τους αναπτυξιακούς στόχους του σχεδίου. Με αυτά όλα να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών σε όλο τον δήμο. 

Φθάσαμε όμως στο σημείο να συκοφαντεί, και να υπονομεύει, η ίδια η δημοτική αρχή τις λαϊκές συνελεύσεις, τις αντίθετες απόψεις, τις αγωνίες έστω, ακόμα και των απληροφόρητων δημοτών. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτά; Ποιος έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και του κοινωνικού διαλόγου; Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με προχειρότητα, μέχρι και εχθρικά, όλες τις πλευρές της ενημέρωσης, όπως και τα θέματα της συμμετοχής του πολίτη, του δημοκρατικού προγραμματισμού και του συμμετοχικού προϋπολογισμού. 

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Καλούμαστε να διαχειριστούμε το νερό, ως ένα σπάνιο φυσικό πόρο, σε ανεπάρκεια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα του νερού θα είναι, αναπόφευκτα, στο προσκήνιο μόνιμα το επόμενο διάστημα. Και το ζήτημα, στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε τους στόχους μας, είναι η ΕΠΑΡΚΕΙΑ του αγαθού. Ποιος όμως ασχολείται σήμερα μ’ αυτό;

Αντί λοιπόν από τώρα να φροντίσουν να βάλουν “στο τραπέζι” το σοβαρό αυτό θέμα, της επάρκειας, αναλώνονται σε στείρες αντιπαραθέσεις, με ευθύνη, το τονίζω, της ηγεσίας του δήμου. Αυτά όμως τα ζητήματα, τα ζητήματα της στείρας αντιπαράθεσης, τα αναπαράγει διαρκώς το μοντέλο διοίκησης του δήμου. Το κομματικοποιημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Σήμερα είναι το νερό, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Γιατί, αντικειμενικά, η στείρα λειτουργία οδηγεί σε στείρα αντιπολίτευση.

Η ΔΕΥΑΛ έχει υποχρέωση, από την λειτουργία της, να εξασφαλίσει την παροχή υγιεινού πόσιμου νερού στους καταναλωτές. Παράλληλα θα πρέπει να προστατεύει, να λειτουργεί σωστά και να συντηρεί τους υπάρχοντες υδατικούς πόρους με την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τον εμπλουτισμό τους εφαρμόζοντας τη σύγχρονη νομοθεσία. Ένα σημαντικό μέρος όμως της δραστηριότητάς της πρέπει να καταλαμβάνει η ενημέρωση και η πληροφόρηση των καταναλωτών, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί με την σειρά τους στην εξοικονόμηση και ορθή χρήση του νερού.

Η αντιμετώπιση των όποιων δαπανών της δεν σημαίνει ντε και καλά αύξηση της τιμής του νερού. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για χρηστή διαχείριση ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για τιμολόγηση σε ισότιμη βάση αλλά και με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για μια αύξουσα τιμολόγηση σύμφωνα με την κατανάλωση. Για μια ποσοστιαία σταδιακή αναπροσαρμογή σε δόσεις, αν εκτιμηθεί ότι είναι απαραίτητες οι αυξήσεις, και όχι όλο το βάρος του νέου τιμολογίου φέτος. Η διαδικασία με την οποία πάρθηκε η απόφαση, την καθιστά ευάλωτη και εισπρακτικού χαρακτήρα. Η αλλαγή της απόφασης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο έδειξε ότι ήταν λαθεμένος ο χειρισμός από την αρχή.

Γι’ αυτό προτείνουμε να γίνει άμεσα μια Ημερίδα για το νερό, που θα συζητήσει τις κατευθυντήριες αρχές για μια βιώσιμη υδατική πολιτική στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή μπροστά και στη διαφαινόμενη λειψυδρία του καλοκαιριού.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λαμία, να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να συζητήσουμε για το νερό" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα