Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Σαλαμίνα: 3 Κατασκηνώσεις στην περιοχή Φανερωμένης

ΣαλαμίναΡεπορτάζ: Θωμάς Τσάτσης - Νατάσα Μπερή

Πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που η περιοχή της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα κάθε καλοκαίρι βούιζε από τις παιδικές φωνές της κατασκήνωσης της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ). Σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων κάτω από τη σκιά των δέντρων κρύβονταν οι σκηνές. Γύρω στο 1980 έπειτα από δύο δεκαετίες λειτουργίας οι κατασκηνώσεις σταμάτησαν να λειτουργούν. «Ηταν η εποχή που ο κόλπος της θάλασσας μπροστά στη Φανερωμένη γέμισε από πλοία που παρέμειναν για χρόνια. Βρώμισε η θάλασσα. Τώρα δεν κάνει μπάνιο κανένας στην περιοχή», εξηγούν «οι Πολίτες της Σαλαμίνας», μια ομάδα κατοίκων που οργανώθηκε και ξεσηκώθηκε ενάντια στην επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων.
Κάποια από τα κιόσκια που έχουν απομείνει από τις παλιές κατασκηνώσεις της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα. «Τώρα θέλουν να τα κάνουν όλα τσιμέντο», καταγγέλλει η «Ομάδα Πολιτών της Σαλαμίνας»."Θέλουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή του δάσους από την Εκκλησία, που πάει να γίνει με τη χρηματοδότηση της Νομαρχίας Πειραιά και την άδεια του Δήμου Σαλαμίνας", τονίζει ο Νίκος Κόγιας που ανήκει στην ομάδα των πολιτών που διαμαρτύρονται.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αλληλεγγύη», εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός... Υπέγραψε με την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε «τη λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων σε χώρο 44 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σαλαμίνα». Οι δύο μελέτες που κατέθεσε το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης -και όχι η «Αλληλεγγύη» που συμφώνησε για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων- απορρίφθηκαν. Και στις δύο προβλεπόταν η κοπή δέντρων.

Η πρώτη μελέτη προέβλεπε την κοπή 115 δέντρων και την ανέγερση 24 προκάτ, τσιμεντένιων διαμερισμάτων, 55 τ.μ. το καθένα με δύο κρεβατοκάμαρες, λουτρό, τραπεζαρία και κουζίνα. Οταν η αρχιτεκτονική επιτροπή απέρριψε τη μελέτη, ζητώντας να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο και να χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, παρουσιάστηκε δεύτερη μελέτη που προέβλεπε την κοπή 30 δέντρων και την ανέγερση 14 προκάτ τσιμεντένιων διαμερισμάτων. Και η δεύτερη μελέτη απορρίφθηκε οδηγώντας τους εκπροσώπους του Διορθόδοξου Κέντρου στη δευτεροβάθμια επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ζητείται η κοπή δέντρων, δεν υπάρχει άδεια του Δασαρχείου. Ο προϋπολογισμός για την επαναλειτουργία των «κατασκηνώσεων» ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Τα χρήματα, εφόσον προχωρήσει το έργο, θα εκταμιευτούν από τα ταμεία της Νομαρχίας Πειραιά.

«Εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και οι δύο μελέτες που κατατέθηκαν», τονίζει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. «Εχουμε περιβαλλοντική μελέτη που προβλέπει ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο και σε καμία περίπτωση δεν θα πέσει τσιμέντο για να χτιστούν θεμέλια. Οι κατασκηνώσεις για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να τοποθετηθούν λυόμενα κτίρια», συνεχίζει ο ίδιος. Σημειώνει επίσης ότι στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ της Νομαρχίας και της «Αλληλεγγύης» προβλεπόταν ότι περίπου το 50% των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. «Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και το κόστος των κατασκηνώσεων».

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς πιστεύει ότι το έργο θα δώσει πνοή και ανάπτυξη στο νησί. «Με αυτό το έργο θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και για μια περίοδο του χρόνου θα το εκμεταλκεύεται και ο δήμος μας. Οσοι απασχοληθούν εκεί δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στον Πειραιά ή την Αθήνα για να δουλεύουν». Σ' ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, ο κ. Σοφράς δηλώνει: «Οταν στην αρχή ζητούσαν να κοπούν 115 δέντρα και εμείς αντιδράσαμε. Αρνηθήκαμε. Ομως όταν ο αριθμός έπεσε στα 30 και επιπλέον αυτά τα δέντρα δεν θα κοπούν αλλά θα μεταφυτετούν, συμφωνήσαμε. Κάποιοι συντοπίτες μας είχαν αυτήν την επιχειρηματολογία, η οποία όμως κατέρρευσε μετά τις τροποποιήσεις. Οσον αφορά το ότι τα κτίσματα θα είναι από μπετόν ό,τι και αν ήταν, ακόμη και ξύλο, δεν παύει να είναι παρέμβαση στο χώρο που αλλοιώνει το τοπίο ούτως ή άλλως».

Ζητήσαμε και τη θέση της «Αλληλεγγύης» που υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» με τη Νομαρχία. Μας παρέπεμψαν στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης, που εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία χρησικτησίας για 30 χρόνια με τη ΧΑΝ.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ρωτά:
- Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο και η Νομαρχία, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, να παρέμβουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δράση που θα αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, όπως τονίζουν στις διαμαρτυρίες τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής;
- Εχουν σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις, π.χ. χρησιμοποίηση συμβατών με το περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο;
- Ποια θέση έχουν εκφράσει οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τεχνικές υπηρεσίες, δήμος);
---------------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2007)
.........................................................................................................................................

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
–        Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
–        Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Περιβάλλοντος
–        Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Το δάσος στη Φανερωμένη Σαλαμίνας κινδυνεύει .
 
Τον Ιούνιο του 2006 υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό χρησιδανείου μεταξύ της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Αθηνών (Χ.Α.Ν.) και του  Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το συμφωνητικό, η Χ.Α.Ν. παραχωρεί στο Διορθόδοξο Κέντρο τη χρήση των παλαιών κατασκηνώσεων 40 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Φανερωμένη Σαλαμίνας για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχρονο πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο που θα φιλοξενεί κυρίως νέους απ' όλο τον κόσμο, απόδημους, πρόσφυγες κ.α. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις προορίζονται να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία με 1,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ("Ανατροπές", 5/2007) στη μελέτη που υποβλήθηκε από το Διορθόδοξο Κέντρο ζητήθηκε να κοπούν 115 δέντρα με το αιτιολογικό ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Στη συνέχεια η πρωτοβάθμια αρχιτεκτονική επιτροπή της Πολεοδομίας Σαλαμίνας απέρριψε ομόφωνα τη μελέτη γιατί τα δένδρα που ζητούνταν να κοπούν είναι πολλά, αλλά και γιατί εντοπίσθηκαν και άλλες παραβιάσεις που αφορούν το μέγεθος και το υλικά κατασκευής (προκάτ κτίσματα και βάσεις μπετόν).

Μετά την απορριπτική απόφαση υποβλήθηκε στην Επιτροπή Πολεοδομίας Σαλαμίνας νέα μελέτη που μειώνει τον αριθμό των δένδρων που πρέπει να κοπούν σε 30, η οποία προκειμένου να αποφανθεί ζήτησε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και απόφαση του δασαρχείου, εξέφρασε δε εκ νέου αντιρρήσεις στη χρήση του συγκεκριμένου υλικού (σκυρόδεμα).
            Στο ενδεχόμενο να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον από την παρέμβαση που προωθείται με την κοπή υπεραιωνόβιων δένδρων και την κατασκευή εγκαταστάσεων όπου θα χρησιμοποιηθούν μη συμβατά με το περιβάλλον υλικά, έχουν αντιδράσει φορείς και κάτοικοι της Σαλαμίνας.
Κατόπιν των ανωτέρω
ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1)      Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο και η Νομαρχία, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, να παρέμβουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δράση που θα αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, όπως τονίζουν στις διαμαρτυρίες τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής;

2)      Έχουν σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις στη χρησιμοποίηση συμβατών με το περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο;

3)      Ποια θέση έχουν εκφράσει οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τεχνικές υπηρεσίες, δήμος);

Αθήνα, 7/6/2007

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης


 Σημείωση 18ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σαλαμίνα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σαλαμίνα:
Σαλαμίνα: 3 Κατασκηνώσεις στην περιοχή Φανερωμένης


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σαλαμίνα: 3 Κατασκηνώσεις στην περιοχή Φανερωμένης" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα