Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Πολιτισμός: Ελληνικός κινηματογράφος, μεγάλα προβλήματα

?λλη ΕλλάδαΕλληνικός Κινηματογράφος: Καρέ - καρέ τα προβλήματα
Της Ξένης Μουχιμόγλου

ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ (18 Ιανουαρίου) το πρωί πραγματοποιείται στο ΥΠΠΟ η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο υπό τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπη, χθες διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή η συνάντηση της Διασωματειακής Επιτροπής των φορέων του Οπτικοακουστικού Χώρου.

Θέμα της συνάντησης ήταν «Η σημερινή κατάσταση του Ελληνικού Κινηματογράφου», κατά την οποία οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στα αιχμηρά και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την αδιαφορία της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΥΠΠΟ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ενταφιασμό της έβδομης τέχνης στη χώρα μας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) Χάρης Παπαδόπουλος, ο οποίος επετέθη με δριμύτητα κατά της κινηματογραφικής πολιτικής της κυβέρνησης με κύρια ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε την άρνηση του κ. Λιάπη να δεχτεί τους εκπροσώπους της ΕΕΣ ο οποίος επέλεξε να συναντηθεί σήμερα με τα μέλη της Επιτροπής που ο ίδιος συνέστησε, με πρόσωπα της επιλογής του, ερήμην της ΕΕΣ.

Αναφερόμενος στη σημερινή κινηματογραφική απραξία ο κ. Παπαδόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κινηματογράφος δεν είναι για μας απλώς επιβίωση, είναι ζωή. Αλλως θα πεθάνουμε όχι από πείνα, αλλά επειδή δεν κάνουμε ταινίες».

Τη δραματική κατάσταση της ολισθηρότητας του ελληνικού κινηματογράφου κατήγγειλε με νούμερα ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι από 9.000.000 δρχ. επιχορήγηση στο Κέντρο Κινηματογράφου το έτος 2000 σήμερα έχουμε πέσει στα μισά, από 35 ταινίες που γυρίζονταν το 2000 σήμερα φτάσαμε στις 16 ενώ η ανεργία στον κλάδο έχει αγγίξει το 95%.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ζητάει: Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, Μέτρα για την ελεύθερη διακίνηση της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, άμεση επαναλειτουργία της θεσμοθετημένης γνωμοδοτικής επιτροπής για τον κινηματογράφο και να καταργηθεί η διάταξη που εντάσσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο καθεστώς των ΔΕΚΟ.

Οι φορείς

Στη χθεσινή συνάντηση της Διασωματειακής Επιτροπής των Φορέων του Οπτικοακουστικού Χώρου συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου Τηλεόρασης και Βίντεο, την Ενωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το «μικρό» Σωματείο για τη διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους, τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» και την Ενωση Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη Συμμετοχή

Τη συνάντηση παρακολούθησαν πλήθος ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, παραγωγών, αιθουσαρχών κ.ά. καθώς επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος και Λίλα Καφαντάρη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αγγελική Γκερέκου κ.ά. από τον πολιτικό χώρο.
-------------------------------------------------
(πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 18 Ιανουαριου 2008)

.....................................................................................................................

Ομαδικό «πυρ» κατά της κυβέρνησης

Σφοδρά ομαδικά «πυρά» εξαπέλυσε χτες σύσσωμη η κινηματογραφική κοινότητα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και τακτικής για τον κινηματογράφο, μετά από μια πολύμηνη κρίση στο εσωτερικό της, λόγω της προσπάθειας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να τη διασπάσει, με «όχημα» το κινηματογραφικό «συνέδριο».

Πάντως, η Διασωματειακή Επιτροπή των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ενωση Σεναριογράφων, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Ενωση Μουσικοσυνθετών/ Στιχουργών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών, «μικρό» - Ταινία Μικρού Μήκους, Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων, Ενωση Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης) εμφανίστηκε ενωμένη στη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, πάνω σε βασικές διαπιστώσεις και αιτήματα.

Κυρίως εντοπίστηκαν τα εξής: Η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που υπογραμμίζεται τόσο από το διορισμό, από τον Μιχ. Λιάπη, νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία δεν κλήθηκαν οι φορείς, όσο και από την άρνηση του υπουργού να τους δεχτεί, όπως με έμφαση κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΕΣ, Χ. Παπαδόπουλος. Ο συνεχιζόμενος κατήφορος, της - έτσι κι αλλιώς - απαξιωτικής κρατικής ενίσχυσης στον κινηματογράφο, τόσο στη χρηματοδότηση, όσο και στην παραγωγή (35 ταινίες το 2000, 16 το 2007).

Για τη συνεχιζόμενη μη εφαρμογή του νόμου για το 1,5% των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών στον κινηματογράφο, σημειώθηκε ότι ο Μιχ. Λιάπης φρόντισε να συναντηθεί με τους καναλάρχες «ερήμην και κρυφά από όλους μας» και «σταμάτησε τον ορκωτό λογιστή, που με εντολή της Επιτροπής για το 1,5% ελέγχει τα ακαθάριστα έσοδα των καναλιών».

Για την υπαγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο νόμο περί ΔΕΚΟ, σημείωσαν ότι «είναι έγκλημα, όπως αποδεικνύεται, άλλωστε, από το ότι μόλις τελείωσαν τα παχιά λόγια για τα ευεργετήματα της ένταξης, αμέσως το ΕΚΚ κατέληξε σε πτώχευση. Οχι μόνο σταμάτησε να χρηματοδοτεί τις παραγωγές του, αλλά δεν έχει τα στοιχειώδη, ώστε να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα». Κατήγγειλαν ότι το ΥΠΠΟ «θέλει να καταργήσει τη συμμετοχή των αιρετών συμβούλων από τα ΔΣ των θεσμικών οργάνων και των Οργανισμών, όπως του Κέντρου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» και «να τα παραδώσει μόνο σε διορισμένους και ελεγχόμενους». Αναρωτήθηκαν επίσης γιατί ο υπουργός «συναντήθηκε μόνο με την εταιρεία VILLAGE, περιφρονώντας» τους αιθουσάρχες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Λ. Βαρδαρός, σημείωσε ότι πρέπει να απαιτηθεί άμεση επαναλειτουργία της θεσμοθετημένης γνωμοδοτικής επιτροπής για τον κινηματογράφο, όπου συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Υπογράμμισε, ότι όλες οι αρνητικές εξελίξεις στον κινηματογράφο απορρέουν από την πολιτική της ΕΕ για μετατροπή της τέχνης και του πολιτισμού, από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν, ενταγμένα «στη λογική ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού με στόχο τη συσσώρευση κερδών για τις πολυεθνικές του χώρου». «Με αυτό το κριτήριο αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στο συνέδριο υπό την κηδεμονία του ΥΠΠΟ, κατανοώντας ότι μοναδικό στόχο είχε τη διαμόρφωση της αναγκαίας συναίνεσης, καθώς και το άλλοθι του υπουργείου για ένα νομοσχέδιο που δήθεν περνά από συλλογικές διαδικασίες με τους φορείς του χώρου (...) Παρ' όλα αυτά σήμερα θεωρούμε αναγκαίο, όσο ποτέ, ένα ενιαίο μέτωπο δημιουργών, εργαζομένων καλλιτεχνών και τεχνικών στον κινηματογράφο που να διεκδικεί: Γενναία χρηματοδότηση, ελεύθερη διακίνηση της ταινίας στις αίθουσες, κατάργηση της ένταξης του ΕΚΚ στις ΔΕΚΟ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να στηρίζει την ελληνική ταινία και όχι να «διακινεί» την ξένη κινηματογραφική παραγωγή.

Μεταξύ άλλων μίλησαν οι: Κ. Σταματόπουλος («μικρό»), Κ. Μαλκότσης (ΣΕΗ), Νίκος Αντωνάκος (σκηνοθέτης), Γ. Γλέζος (ΕΜΣΕ), Σ. Βαλούκος (σεναριογράφος). Από μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε και δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος η βουλευτίνα, Λίλα Καφαντάρη. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτίνες, Α. Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ).

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, σε μία μάλλον προκλητική κίνηση προς τους φορείς, αφού είναι απίθανο να μη γνώριζε την παραπάνω συνέντευξη Τύπου της Διασωματειακής, πραγματοποιεί σήμερα το πρωί την πρώτη συνεδρίαση της διορισμένης επιτροπής «για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο». Πάντως, στη συνέντευξη διαβάστηκε επιστολή διαμαρτυρίας του Κέντρου Κινηματογράφου προς τον Μιχ. Λιάπη, επίσης για το γεγονός ότι το αγνόησε στη σύσταση της επιτροπής.
--------------------------------------------
(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 18 Γενάρη 2008)  

....................................................................................................................

Μήνυση κατά του Μ.Λιάπη από εκπροσώπους του οπτικοακουστικού χώρου
Για το θέμα του 1,5%

Μήνυση σε βάρος του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη για το θέμα του 1,5% προανήγγειλαν ότι θα καταθέσουν τα σωματεία του οπτικοακουστικού χώρου, κατηγορώντας τον για αδράνεια.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου, ο οποίος δεν εφαρμόζεται, το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να επενδύονται στην κινηματογραφική παραγωγή ή στην απόκτηση δικαιωμάτων για ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Διασωματειακής Επιτροπής των φορέων του Οπτικοακουστικού Χώρου υποστήριξαν ότι θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος του κ. Λιάπη «επειδή δεν αποκαλύπτει τα πορίσματα του ορκωτού λογιστή στον έλεγχό του για το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών».

Ζήτησαν, επίσης, την παραίτηση των μελών της νεοσυσταθείσας επιτροπής για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο και κατηγόρησαν τον κ. Λιάπη ότι σύστησε την επιτροπή «χωρίς να λάβει υπόψιν του τις απόψεις της κινηματογραφικής κοινότητας».

Την επιτροπή, που αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή, απαρτίζουν οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς, Απόστολος Δοξιάδης και Τάσος Μπουλμέτης, ο κριτικός κινηματογράφου Χρ. Μίτσης, ο διανομέας Γιώργος Τζώτζιος, ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο αιθουσάρχης Απόστολος Φούκης, η δικηγόρος Ελένη Μπερνέ και η διευθύντρια Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού Δήμητρα Αργυρού.

Στη Διασωματειακή Επιτροπή συμμετέχουν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Βίντεο, η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Ελλάδος, το 'Μικρό' Σωματείο για τη Διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους, το Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων 'ΑΘΗΝΑ', ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων 'Αυτοδιαχείριση' και η Ένωση Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης.

--------------------------------------------------------------------------------------
(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 17/01/08)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ελληνικός κινηματογράφος, μεγάλα προβλήματα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα