Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κλίμα: WWF, στραβό ποδαρικό για το κλίμα

?λλη ΕλλάδαΔελτίο Τύπου
8 Ιανουαρίου 2008
Στραβό ποδαρικό για το κλίμα


Αν η καλή χρονιά φαίνεται από την αρχή, τότε η Ελλάδα έκανε στραβό ποδαρικό στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό είναι:

1. Απαξίωση του συστήματος καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 

Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) εξέδωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2007 επίσημη έκθεση που περιλαμβάνει τα πορίσματα ελέγχου του συστήματος καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ελλάδας και αναφέρει για τη χώρα μας ότι ‘η ικανότητα για έγκαιρη λειτουργία του συστήματος είναι ένα ανεπίλυτο πρόβλημα’. Η UNFCCC εγείρει θέμα έλλειψης διαφάνειας για μια σειρά από ζητήματα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνόησε ‘τα αιτήματά της για συνάντηση με το αρμόδιο προσωπικό του Υπουργείου’. Πιο συγκεκριμένα, η UNFCCC σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι το 2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ τερμάτισε τη συνεργασία του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για το σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών, χωρίς να έχει ακόμα διαμορφώσει νέο σύστημα που θα αναλάβει αυτή τη σημαντική αρμοδιότητα. «Η Ελλάδα διέθετε σύστημα καταγραφής και είχε ορίσει φορέα παρακολούθησης (το κατά γενική ομολογία αξιόπιστο Εθνικό Αστεροσκοπείο) που λειτουργούσε, παρά τα όποια προβλήματα. Η απαξίωσή του, χωρίς μάλιστα εναλλακτική πρόταση, δημιουργεί νέες αμφιβολίες για τη σοβαρότητα με την οποία το αρμόδιο Υπουργείο αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

2. Λανθασμένες  εκτιμήσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Στην ίδια έκθεση, η ομάδα ειδικών της UNFCCC θεωρεί λανθασμένη την εκτίμηση των εκπομπών του έτους βάσης 1990, σε σύγκριση με το οποίο η χώρα μας οφείλει να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών στο +25% έως το 2010, και απαιτεί από την Ελλάδα να περικόψει τις εκπομπές του έτους βάσης κατά 4.000.000 τόνους[1]. «Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά οι συνολικές εκπομπές που δικαιούται η Ελλάδα κατά τη δεσμευτική περίοδο του Κιότο», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή. «Με άλλα λόγια, η UNFCCC μας ζητά οριστικά και αμετάκλητα να εκπέμψουμε 25.418.000 τόνους CO2 λιγότερους την πενταετία 2008-2012.  Δηλαδή, σα να πρέπει να ‘σβήσουμε’ άμεσα τις εκπομπές μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μεγέθους όπως ο ατμοηλεκτρικός σταθμός του Αμυνταίου», προσθέτει ο κ. Πληθάρας.  

3. Πού είναι το 2ο Εθνικό Σχέδιο για το σύστημα εμπορίας ρύπων;

Η δεύτερη περίοδος του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ ξεκίνησε και επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2008 και θα καλύψει τα επόμενα 5 χρόνια, αλλά στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί το τελικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών στις 150 υπόχρεες επιχειρήσεις για την εν λόγω περίοδο. «Έχουμε στα χέρια μας μόνο μια λειψή έκδοση του Εθνικού Σχεδίου, την οποία μάλιστα απέρριψε η ΕΕ ζητώντας επιπλέον περικοπές των δικαιωμάτων εκπομπών κατά σχεδόν 6.000.000 τόνους. Από τότε αγνοείται η τύχη του Ελληνικού Σχεδίου», επισημαίνει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

4. Πού είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας;

Η Ελλάδα όφειλε έως τις 30 Ιουνίου 2007 να αποστείλει στην ΕΕ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα αναλύει τους τρόπους επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας κατά 9% έως το 2016. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αυτό το τόσο σημαντικό σχέδιο δράσης θα είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2007, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τις διαδικασίες για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω καθυστέρησης υποβολής του Σχεδίου. Στην ίδια διαδικασία είχαμε υποβληθεί και λόγω αδυναμίας ενσωμάτωσης στο Εθνικό δίκαιο της θεμελιώδους Οδηγίας 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ως πότε η Ελλάδα θα είναι ουραγός στην εφαρμογή της Κοινοτικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή;», καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας.

 

Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι πραγματικά νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή, αποδεχόμενη φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών με ορίζοντα το 2020, στο πλαίσιο του ενεργειακού πακέτου της ΕΕ. Θυμίζουμε πως στις 23 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τα βασικά σημεία του ενεργειακού πακέτου. Το WWF Ελλάς καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων να συνεργαστούν, ώστε η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην επίτευξη γενναίας συμφωνίας και να αποδεχθούν τις μειώσεις που θα προτείνει η ΕΕ για τη χώρα μας χωρίς να επιδιώξουν άμβλυνσή τους.

 

Δείτε την έκθεση της UNFCCC http://unfccc.int/resource/docs/2007/irr/grc.pdf

Δείτε την αλληλογραφία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ΕΕ http://ec.europa.eu/energy/demand/legislation/doc/neeap/el_neeap_el.pdf 

Δείτε τις προτάσεις του WWF Ελλάς για το Εθνικό Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας http://politics.wwf.gr/images/stories/political/klima/proposals_esdea.pdf

 

Περισσότερες πληροφορίες
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, d.karavellas@wwf.gr
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς, 210 33 14 893, 6974 334442, a.plitharas@wwf.gr

 




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"WWF, στραβό ποδαρικό για το κλίμα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα