Συμφωνία επί μιας συνθήκης για τη σωτηρία της Γης αναζητούν 190 χώρες στο Μπαλί
Μπαλί
Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει γίνει ποτέ για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στο Μπαλί της Ινδονησίας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 190 χώρες.
Περισσότεροι από 100.000 σύνεδροι θα προσπαθήσουν, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση μιας συνθήκης που θα αντικαταστήσει το περίφημο Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012.
Η διάσκεψη στο Μπαλί πραγματοποιείται τη στιγμή που οι εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν φθάσει στο ανώτατο επίπεδό τους στην ιστορία.
Οι επιστήμονες συνιστούν μείωση στο μισό αυτών των εκπομπών (80% για τις βιομηχανικές χώρες), ώστε ν' αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς και να διατηρηθεί διαχειρίσιμος ο πλανήτης μας.
Στόχος των συνομιλιών στο Μπαλί είναι να συμφωνηθεί το 2009, στις συνομιλίες που θα διεξαγάγει ο ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο για το κλίμα, ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν αρκετό χρονικό περιθώριο να το επικυρώσουν, προτού λήξει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Ο Ίβο ντε Μπουρ, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές, δήλωσε την Κυριακή ότι ο στόχος στο Μπαλί είναι απλώς να συμφωνηθεί ότι πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Οι λεπτομέρειες θα μείνουν για μετά.
Μέχρι στιγμής μόνο 36 βιομηχανικές χώρες έχουν υιοθετήσει, βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, περιορισμούς στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Οι περισσότερες κυβερνήσεις συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα, όμως διαφωνούν στο πώς θα καταμεριστεί το φορτίο.
Οι προοπτικές για μια παγκόσμια συμφωνία στο Μπαλί αυξήθηκαν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια πέραν του 2012. Οι ΗΠΑ παραμένουν μεταξύ των βιομηχανικών χωρών που τάσσονται κατά των υποχρεωτικών μειώσεων των εκπομπών των αερίων.
Αυτή τη φορά όμως θα είναι μόνες τους, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, υπέγραψε τη Δευτέρα το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο είχε τοποθετήσει στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας του από την πρώτη στιγμή της πολιτικής του εκστρατείας.
(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, 3/12/07)