Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: απάντηση στις θέσεις για σύνδεση της Εύπλοιας

?λλη Ελλάδα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ  ΠΟΙΟΣ  ΠΛΗΡΩΝΕΙ  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ το καλώδιο σύνδεσης από την Κοζάνη στην Αθήνα.
ΚΙ  ΕΜΕΙΣ  ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ  ΠΟΙΟΣ  ΠΛΗΡΩΝΕΙ  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ το καλώδιο σύνδεσης από την Κοζάνη στην Αλεξανδρούπολη
ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ  ΠΟΙΟΣ  ΠΛΗΡΩΝΕΙ  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ το καλώδιο σύνδεσης από την Κοζάνη στο Αγρίνιο, στην Καβάλα, στη Λαμία, ……..
ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ  ΠΟΙΟΣ  ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ  το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης   που ήθελε η Κρήτη για να μεταφέρει το ρεύμα από την Πελοπόννησο, ώστε να μην εγκατασταθούν στο νησί ούτε οι – ρυπογόνοι- πετρελαϊκοί σταθμοί ούτε καν οι –καθαρές- ανεμογεννήτριες   !!
…………………..



Δεν είναι έτσι αγαπητοί φίλοι.  Δεν μπορεί άλλοι να πνίγονται κι άλλοι να αρνουνται την παραμικρή επιβάρυνση, ούτε καν τις μικρές παρενέργειες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τόσα χρόνια,  που τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας παράγονταν σε μια μόνο περιοχή, την Κοζάνη , και μεταφέρονταν εντελώς σπάταλα με τρομακτικές απώλειες (μέχρι 10 %)  και με πανάκριβα δίκτυα,  που ήσασταν να διαμαρτυρηθείτε για τα τεράστια κόστη των καλωδίων μεταφοράς   ; Που ήσασταν να διαμαρτυρηθείτε και για το μάρμαρο, που πλήρωναν σε μόνιμη βάση  οι κάτοικοι της Κοζάνης , της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης ;  Όπως πλήρωναν επίσης όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι την ακριβή κιλοβατώρα των νησιών, η οποία   στην ουσία επιδοτούνταν για να έχει όλη η Ελλάδα – κακώς – την ίδια τιμή κιλοβατώρας.

 

Αγαπητοί  φίλοι δεν θέλουμε να αντιδικήσουμε, αλλά  δυστυχώς η προσέγγιση σας δεν είναι δίκαιη.

Τα νησιά έχουν ένα τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό και πρέπει να συμβάλουν παράγοντας περισσότερο από όσο χρειάζονται και στέλνοντας   το πλεόνασμα στην εσωτερική χώρα. Δεν εννοούμε φυσικά να γίνουν δάση ανεμογεννητριών, όπως θα ήθελαν οι Μυτιληναίος , Iberdola και Ρόκα.

Μέχρι τώρα τα νησιά βασίζονταν σε εισαγόμενες πηγές ενέργειας και ελάχιστα νοιάζονταν για την ενεργειακή τους αυτάρκεια. Απλώς κάθε τόσο ζητούσαν περισσότερη ισχύ για να εξυπηρετήσουν έναν ενεργοβόρο και αδηφάγο τουρισμό, συχνά   καθ΄ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τους (Σ΄ αυτό συμφωνούμε μαζι σας).

Ηρθε λοιπόν η ώρα, έστω και αργά, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και – γιατί όχι – να εξάγουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα , εφόσον δεν  υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές παρενέργειες. Δεν ειναι κακό να υπάρχει δωρεάν αφθονη και καθαρή ενέργεια. Συμφωνούμε  βέβαια να μην γεμίσει το Αιγαίο από υπόγεια καλώδια, αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην στείλουν τα κοντινά νησιά (Σκύρος, ?νδρος, κλπ)   ρεύμα στη Στερεά Ελλάδα και γιατί να μην εξάγει η Σάμος ρεύμα στην Τουρκία (αντισταθμίζοντας έτσι μέρος των εισαγωγών μας από άλλες γειτονικές χώρες).

Η ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει - στην επόμενη δεκαετία τουλάχιστον -  τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο από τις δικές της ΑΠΕ.  Δεν μπορεί , (ακόμη κι αν κυβερνήσει το … Αιολικό Κόμμα) να εγκαταστήσει 10.000 αιολικά MW.  Θα χρειαστεί και το λιγνίτη (με φθίνουσα συμμετοχή), και το φυσικό αέριο, καθώς  και μια σημαντική βοήθεια από τα νησιά.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στο σημερινό ρυπογόνο ενεργειακό  μοντέλο παραγωγής και στο σπάταλο και ακριβό σύστημα μεταφοράς, που μας κοστίζει όσο εκατό υποβρύχια καλώδια μαζί !

Αν έχετε άλλη ρεαλιστική λύση πέστε την να τη  μάθουμε

Φιλικά
Για την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Ο πρόεδρος
Λ. Τσικριτζής

ΥΓ 1. Συγνώμη για το έντονο ύφος, αλλά έχουμε κουραστεί  να ακούμε λύσεις «καθαρές» τοπικά, αλλά «βρώμικες» για τους γείτονες

ΥΓ 2. Σας στέλνουμε κι  ένα σχετικό παλιότερο μας κείμενο.

______________________________________________________________


Κάθε ανεμογεννήτρια σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, δίνει μια ανάσα στο Ν. Κοζάνης

Η προώθηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας  δημιουργεί μερικές φορές αντιδράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την αισθητική του τοπίου, τις παρενέργειες στα οικοσυστήματα, κλπ. Κατανοητές οι ενστάσεις και ειλικρινή τα κίνητρα των αντιδρώντων, οι οποίοι συχνά επιστρατεύουν περιβαλλοντικά κριτήρια. Εκείνο όμως που δεν συνεκτιμούν είναι ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός, εκτός από τα τοπικά δεδομένα, περιλαμβάνει και εθνικά κριτήρια και βεβαίως παγκόσμια, ειδικά μετά τη δραματική επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών.

Εκείνο λοιπόν που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη είναι ότι για κάθε αιολικό MW, που κόβεται και δεν εγκαθίσταται, κάποιοι  άλλοι την πληρώνουν δίπλα μας. Είναι όλοι αυτοί που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές, είναι τα εξαθλιωμένα θύματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου που δημιουργήσαμε εμείς οι χορτασμένοι, είναι οι στρατιές των περιβαλλοντικών προσφύγων που ξεριζώνονται, γιατί ο «πολιτισμένος» κόσμος ακολούθησε ένα ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.  Είναι επίσης, για να έλθουμε στα καθ' ημάς, και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας,  οι οποίοι 60 χρόνια υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός χρεοκοπημένου ενεργειακού μοντέλου, που έχει κατατάξει το νομό μας στους πιο βρώμικους της Ευρώπης και έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πολίτες Β'κατηγορίας.

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε :

ότι από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι καρκίνοι, ενώ τα ποσοστά θανάτων από εγκεφαλικά - καρδιακά έγιναν 20 φορές περισσότερα! (Μελέτη Π. Μακρή)
ότι η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα σε σχέση με άλλες πόλεις εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά αλλεργικών, ασθμάτων, βρογχίτιδων, κλπ, ειδικά στην κατηγορία των παιδιών.
ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και στην Καρδιά από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  κατέχουν την 1η και 2η θέση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη !
ότι οι εκπομπές των δύο αυτών σταθμών σε CO2 ισοδυναμούν με εκείνες που παράγονται από την κυκλοφορία 6.000.000 αυτοκινήτων !!
ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιγουράρουμε μαζί με τους Πορτογάλους στην 1η θέση των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών και έχουμε αυξήσει περισσότερο από κάθε άλλο τις εκπομπές του CO 2  (30 %  σε σχέση 1990)
ότι  πρέπει  κάποτε σαν τοπική κοινωνία να αποκτήσουμε ένα άλλο όραμα, εκτός από μια θέση στη ΔΕΗ
 
Ειδικά σε αυτή τη φάση, που η ενεργειακή κατανάλωση είναι στο φόρτε της και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων από τη ΔΕΗ  επαναφέρει κάθε τόσο τον κίνδυνο ενός black out, η πίεση για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Ν. Κοζάνης  είναι μεγάλη. Με άλλα λόγια, ο Ν. Κοζάνης θα συνεχίσει να θυσιάζεται και να αντιμετωπίζεται ως η «πρίζα» της χώρας, όσο καθυστερούν να εγκατασταθούν αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε την απαίτηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ΑΠΕ να παραβιαστεί το χωροταξικό, να εξοντωθούν οι περιοχές Natura ή να μαγαριστούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι. 

Υπάρχουν και οι ενδιάμεσες λύσεις: Να προχωρήσουν οι ΑΠΕ μικρής κλίμακας. Να αποκτήσουν τα νησιά ενεργειακή αυτοδυναμία. Δεν μπορεί να παράγεται το ρεύμα στην Κοζάνη και να το στέλνουμε σε ένα νησί 500 χλμ μακριά για να ανάψει το θερμοσίφωνο ο κάτοικος μιας περιοχής, που διαθέτει  πλούσια τα ελέη του ήλιου και του αέρα ...

Δεν μπορεί να διαμαρτύρεται η Κρήτη ή η Μύκονος και να αρνουνται εγχώριες και ήπιες ενεργειακά λύσεις , επειδή θα έχουν  μερικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή επειδή θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες στην ορνιθοπανίδα.

Στο κάτω – κάτω για κάθε πτηνό που αλλάζει τον τρόπο ζωής του ή και τραυματίζεται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χιλιάδες άλλα πεθαίνουν όταν πετούν πάνω από μια περιοχή που παράγει 26.000.000 κυβικά μέτρα την ώρα θανατηφόρα καυσαέρια (!).

Καλά θα ήταν ήταν  να μπορούσαμε να τα αποφύγουμε και τα δύο.  Όταν όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε, ας επιλέξουμε  «το μη χείρον». Όχι μόνο για μας, αλλά και το .. γείτονα

Λ. Τσικριτζής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη, Ιούλιος 2007




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: απάντηση στις θέσεις για σύνδεση της Εύπλοιας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα