Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Κύπρος, αιολικά πάρκα: ανάσα ζωής ή φιλί θανάτου;

?λλη ΕλλάδαΑιολικά πάρκα:
Ανάσα ζωής ή φιλί θανάτου;
Της Ελένης Χαραλάμπους
 
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΩΣΤΑ:
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων μέσα στα όρια της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας καθώς και σε ολόκληρη την Κύπρο δηλώνει ότι είναι ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Αγώνα, Χαρίλαος Κώστα, εξηγώντας τους λόγους της αντίδρασης του, καθώς και των κατοίκων της περιοχής.
Αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα θα επιφέρουν σοβαρό οικολογικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος ενώ υποστηρίζει ότι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με νόμιμα αλλά και μη μόνιμα μέσα για την μη εγκατάστασή τους

Τι γίνεται με το θέμα σας, σε ποιο στάδιο βρίσκεστε ο αγώνας σας για την μη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή του Αγίου Θεόδωρου;

Επικρατεί μια ύποπτη ησυχία, με μυστικότητα κάνουν ότι κάνουν, δεν τους συμφέρει να γίνεται θόρυβος, τους έδωσε συγχωροχάρτι ο τύπος, και αυτοί κάνουν τη δουλεία τους σιωπηλά. Σίγουρα δεν θέλουν να κάνουν καμία κίνηση πριν τις προεδρικές εκλογές, διότι είναι πολύ προσεγμένη αυτή η περίοδος. Όμως αφού περάσουν οι εκλογές πιστεύω ότι με ύπουλο τρόπο θα προχωρήσουν στην εγκατάσταση τους. Θα μας βρουν όμως μπροστά τους

Γιατί εναντιωνόσαστε στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή του Αγίου Θεόδωρου;

Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί τα αιολικά πάρκα θα επιφέρουν σοβαρό οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Οι ανεμογεννήτριες και οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Δημιουργούν σοβαρή οπτική ρύπανση στην περιοχή καθώς και ηχορύπανση.
Τα αιολικά πάρκα με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, όσο και αν αποφεύγεται να αναφερθεί δεν είναι παρά τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Οι επιπτώσεις στην πανίδα και χλωρίδα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα είναι καταστροφική και αυτό που επακολουθεί θυμίζει προσπέλαση βαρβάρων, που το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι γη ερημική και άνυνδρη.
Η υπόγεια μεταφορά ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες προς τους υποσταθμούς και η υπέργεια μεταφορά ρεύματος από τους πυλώνες, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Εξίσου σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι η δημιουργία ηχορύπανσης από τις ανεμογεννήτριες.
Έρευνες που έχουν γίνει στην Αγγλία και τη Γερμανία αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανεμογεννήτριες οι άνθρωποι υποφέρουν από αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως σύνδρομο των υπόηχων. Έχει αποδειχθεί ότι εκδηλώνουν τα συμπτώματα άτομα που διαμένουν μέχρι και τρία χιλιόμετρα μακριά από τα αιολικά πάρκα.

Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι προκαλούνται αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους;

Προβλήματα αϋπνίας που συνοδεύονται από αρρυθμίες και πίεση στο στήθος που τους δυσκόλευε να κοιμηθούν ή ανήσυχο ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνούν κάθε τόσο. Συγχρόνως πονοκεφάλους οι οποίοι συνεχώς δυναμώνουν, ζαλάδες, αστάθεια, ναυτία, κούραση, δυσφορία, θυμό, κατάθλιψη, προβλήματα συγκέντρωσης και ευμάθειας καθώς και συνεχιζόμενο κουδούνισμα στα αυτιά είναι μερικά από τα συμπτώματα που προκαλούν στους ανθρώπους οι οποίοι κατοικούν κοντά στα αιολικά πάρκα.
Το σπασμένο φως που περνά διακεκομμένα από τους έλικες των ανεμογεννητρίων, δηλαδή με την κίνηση τους τη μια στιγμή έχει φως και την άλλη σκοτάδι. Αυτό είναι επώδυνο για τον άνθρωπο που ζει κοντά και αναγκάζεται να έχει τα παράθυρα του σπιτιού του κλειστά.

Αυτοί είναι οι λόγοι ανησυχίας σας, ή το πρόβλημα σας είναι ότι με τα αιολικά πάρκα επέρχεται πτώση της αξίας της γης;

Είναι και αυτό ένα μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται στις περιοχές με αιολικά πάρκα, η κατακόρυφη πτώση της αξίας των ακινήτων. Ο συντελεστής δόμησης σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα αιολικά πάρκα μηδενίζεται με αποτέλεσμα να επέρχεται κατακόρυφη μείωση της αξίας της γης.
Και είναι απόλυτα φυσικό κανένας ντόπιος και ξένος να μην θέλει να είναι το σπίτι του πλησίον μιας ανεμογεννήτριας. Να σας διαβάσω κάτι που έχει δημοσιευθεί στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, μια αξιόπιστη εφημερίδα πιστεύω «με δεδομένο ότι ένα αιολικό πάρκο απαιτεί συγκεκριμένες υποδομές, όπως μεγάλη εσωτερική οδοποιία, πλατείες γύρω από κάθε ανεμογεννήτρια, οικίσκους ελέγχου, υποσταθμούς μέσης τάσης και υψηλής τάσης, θα δημιουργηθεί κίνδυνος σοβαρής υποβάθμισης περιβαλλοντικά πολύτιμων και ευαίσθητων περιοχών».

Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε των αγώνα κατά των αιολικών πάρκων;

Ανησυχήσαμε και αρχίσαμε μελέτες, στη συνέχεια τρομοκρατηθήκαμε, διότι η ομάδα που έχει αναλάβει για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Κύπρου, με τις μέχρι σήμερα πράξεις που έχει κάνει αποδεικνύεται ανίκανη και αντί να δώσει λύση δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στη ΕΕ ότι μέχρι το 2010 το 6% της καταναλώσιμης ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι και ο ήλιος και ο άνεμος και το νερό.
Γιατί πιστεύετε ότι επιλέγηκε η αιολική ενέργεια; Διότι πίσω από αυτή την κατάσταση εμπλέκονται πολλοί αρμόδιοι και αναρμόδιοι με πολλά συμφέροντα. Εφαρμόζεται μια μέθοδος πανομοιότυπη σε κάθε νέα χώρα που πηγαίνουν, αποκρύβοντας την πραγματική ενημέρωση του κοινού, να επηρεάζουν με διάφορους ύποπτους τρόπους και μεθόδους αρμόδιους, προσφέροντας και προμήθειες που πιθανόν να φτάνουν το 10% για κάθε μια ανεμογεννήτρια που θα εισάξουν. Αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος μιας ανεμογεννήτριας είναι μέσο όρο ένα εκατομμύριο λίρες και έχουν δοθεί άδειες για 500, τότε υπολογίζουμε για προμήθειες της τάξης των 50 εκ. λιρών που θα φτάσουν στις τσέπες κάποιων παράνομα σίγουρα και αυτές είναι οι άγραφες συμφωνίες μεταξύ τους.

Δηλαδή, πιστεύετε και υποστηρίζετε ότι πίσω από την επιλογή και προώθηση των αιολικών πάρκων, κρύβονται ύποπτα συμφέροντα;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Με τα αιολικά πάρκα κερδίζουν πολλά οι λίγοι εις βάρος των πολλών.
Μάλιστα σήμερα όταν πιέζονται λίγο, όλοι παραδέχονται ότι η πιο καθαρή ενέργεια είναι ο ήλιος.
Και ερωτώ, γιατί τότε κύριοι προχωράτε με τον άνεμο και όχι με τον ήλιο; Η απάντηση τους είναι ότι άμεσα θα προχωρήσουμε με τα αιολικά και στο μέλλον με φωτοβολταϊκά.
Δηλαδή αφού θα καταστρέψουν τον τόπο με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, εμείς πρέπει να δεχτούμε την καταστροφή η οποία σημειωτέον δεν είναι αναστρέψιμη και μετά μπορεί να κάνουν και κάποια φωτοβολταϊκά. Κανένας δεν τολμά πλέον να πει όχι φωτοβολταϊκά, απλά λένε στο μέλλον.

Το ερώτημα είναι, σήμερα τι γίνεται; Αν σας έλεγα να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή σας τι θα λέγατε;

Μια ανεμογεννητρια επηρεάζει αρνητικά μέχρι και οκτώ χιλιόμετρα μακριά, με το φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές αλλά μισό χιλιόμετρο μακριά δεν θα το βλέπεις.
Ενώ τις ανεμογεννήτριες θα τις βλέπεις από τη Λευκωσία στη Λάρνακα. Δεν είναι λύση τα αιολικά πάρκα στην Κύπρο. Εμείς με επιστολές μας επανειλημμένα το έχουμε πει. Αν η κυβέρνηση επιμένει να προχωρήσει ας κάνει πρώτα δύο μελέτες, πρώτον το κόστος της γης που καταστρέφεται και μειώνεται η αξία της και μετά αν επιμένουν να προχωρήσουν να γίνει μελέτη χοροθέτησης, για να δουν αν υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν βαριές βιομηχανίες.

Δηλαδή εσείς επιμένετε ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην επαρχία της Λάρνακας;

Η δυτική πλευράς της Λάρνακας έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από βαριές βιομηχανίες, υπάρχει σφαγείο, αποτεφρωτήρας, ηλεκτροπαραγωγός σταθμός, τα πετρέλαια, τα τσιμεντοποιεία. Πόσα μπορεί αυτή η περιοχή να υποστεί; Το 80% των βαριών βιομηχανιών βρίσκεται στη Λάρνακα και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό συγκεντρώνεται σε μια μικρή περιοχή της δυτικής Λάρνακας. Απλά για να δείτε το μέγεθος της καταστροφής στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της στην περιοχή, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μεταφορά του Χωριού Μαρί και την εγκατάσταση του αλλού. Σύντομα δεν θα υπάρχει το Μαρί, δεν θα υπάρχει σαν χωριό, θα μεταφερθεί ή θα δοθούν αποζημιώσεις για να εγκατασταθούν όπου επιλέξουν οι κάτοικοί του. Αν εγκαταστήσουν όλα αυτά τα αιολικά πάρκα στη δυτική πλευρά της Λάρνακας, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο με όλα τα χωριά της περιοχής.

Και λέμε εμείς ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε έτοιμος να επενδύσει εκατό εκατομμύρια για να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο και αντί να τον ενθαρρύνουν κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Εάν βοηθηθεί να κάνει αυτή την επένδυση ο Αρχιεπίσκοπος λύνουμε δύο προβλήματα να μην επιβαρυνθεί άλλο η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της δυτικής Λάρνακας και συγκεκριμένα η περιοχή Βασιλικού και να καλύψουμε το 6% που είμαστε υποχρεωμένοι στη ΕΕ. Ναι αλλά δεν βλέπουμε αντιδράσεις από άλλες περιοχές. Όσο αφορά τα αιολικά πάρκα ο τρόπος με τον οποίο κινούνται για να πάρουν τη συγκατάθεση μιας κοινότητας, οι επιτήδειοι είναι, εγκλωβίζουν το κοινοτάρχη. δηλαδή υπόσχονται κάποια κίνητρα για το χωριό,αυτά δημοσιεύονται και τα γνωρίζουμε αλλά παράλληλα πείθουν τον κοινοτάρχη να μην ενημερώνει τους συγχωριανούς του για τις επιπτώσεις από τα αιολικά πάρκα.
Στον ?γιο Θεόδωρο υπάρχει σχέδιο για δημιουργία πάρκων από όλες τις πλευρές του. Συνολικά θα εγκαταστήσουν 96 ανεμογεννήτριες. Ο ήχος και ο υπόηχος κυκλοφορούν κυκλικά. Τι θα γίνει το χωριό στη μέση όταν αυτή οι ήχοι και οι απόηχοι ενωθούν;

Πόσο καιρό πιστεύεται θα υπάρχει χωριό εκεί;

Εκμεταλλεύονται την άγνοια των κατοίκων της περιοχής και κάποιους κοινοτάρχες οι οποίοι δεν είναι δυναμικοί.

Δηλαδή επιλέγετε φωτοβολταϊκή ενέργεια για την Κύπρο;

Διερωτώμαι γιατί να πρέπει να καταφύγουμε στα αιολικά πάρκα ως τη μόνη φυσική πηγή ενέργειας και όχι στη φωτοβολταϊκή ενέργεια από τη στιγμή που στη χώρα μας τους περισσότερους μήνες του χρόνου επικρατεί ηλιοφάνεια. Η Κύπρος έχει ίσως τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πως γίνεται και αυτή η ευεργετική πηγή ενέργειας μένει ανεκμετάλλευτη, ενώ άλλες χώρες όπως η Γερμανία που σχεδόν διαθέτει το ήμισι της ηλιοφάνειας της Κύπρου χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια από τη δεκαετία του 60. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν αχανείς εκτάσεις που να βρίσκονται πολύ μακριά από αναπτυσσόμενες περιοχές που θα μπορούσαν να χωροθετηθούν τα Αιολικά Πάρκα, με μειωμένες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δυστυχώς τα κερδοσκοπικά συμφέροντα κάποιων θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή του οικολογικού μας περιβάλλοντος και αφού το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια αυτό που θα κληροδοτήσουν οι επόμενες γενιές δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδερικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων ή υπέργειων καλωδιώσεων.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εγκατάσταση αυτών των πάρκων στον ?γιο Θεόδωρο;

Το κοινοτικό συμβούλιο του Αγίου Θεοδώρου καταχώρησε, μέσω των νομικών του συμβούλων προσφυγή στο δικαστήριο κατά της ΡΑΕΚ ζητώντας την ακύρωση των πέντε αδειών που εκδόθηκαν για λειτουργία αιολικών πάρκων μέσα στα όρια της κοινότητας. Μελετάμε μάλιστα και το ενδεχόμενο να προσφύγουμε και σε διεθνή δικαστήρια για να καταγγείλουμε την προκλητική στάση της ΡΑΕΚ αναφορικά με την αυθαίρετη έκδοση αδειών δημιουργίας αιολικών πάρκων.

Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε;

Θα επαναλάβω αυτό που είπε η δήμαρχος της Σερίφου θα αντιδράσουμε με νόμιμα αλλά και μη μόνιμα μέσα. Διότι δεν ξέρω ποιος είναι ο παράνομος, αυτός που κάνει τη μεγάλη παρανομία ή αυτός που παράνομα θα σταματήσει την παρανομία. Όταν το κράτος παρανομεί τότε δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του, έστω και αν θεωρούν τον τρόπο υπεράσπισης παράνομο.

(πηγή: ΘΑΡΡΟΣ, 29/10/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κύπρος, αιολικά πάρκα: ανάσα ζωής ή φιλί θανάτου;" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.43 Δευτερόλεπτα