Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Διάφορα: Από το ημερολόγιο ενός μελισσοκόμου

?λλη ΕλλάδαΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
Του Μάρκου Αλιπραντή

?ρχισαν πάλι
10/10/2007

Πήγα στο μελισσοκομείο χτές για να βγάλω λιοδρομίτικο μέλι για να ξεμπλοκάρω την μάννα και ο σκούρκος που υπήρχε στα μελίσσια δεν λέγεται. Σε κάθε μελίσσι από 1-2 ψόφιοι μπροστά. Οι μέλισσες αναστατωμένες και επιθετικές όσο ποτέ άλλοτε. Ζημιά μεγάλη δεν κάνουν αυτήν την εποχή γιατί ο χρόνος που τους μένει είναι λίγος αλλά πρέπει να ξεπαστρέψω όσο περισσότερους γίνεται γιατί του χρόνου θα γίνει χαμός.

Φθινόπωρο
11/10/2007
Αρχισαν οι δουλιές του φθινοπώρου για εμάς εδώ κάτω. Κάποτε ένας μεγάλος μελισσοκόμος με 1000 μελίσσια μου είχε πει ότι είναι καλό τέλος του Οκτώβρη να αντικαθιστάς τις κυψέλες που έχουν μελίσσια με απολυμασμένες.  Από τότε κάθε χρόνο τέλος του μήνα κάνω αυτή την δουλιά. Ετσι χτές το απόγευμα απολύμανα με παραφίνη καμιά 50αριά κάσες και με την πρώτη ευκαιρία θα πάω να κάνω αντικατάσταση. Επίσης θέλουν και οι τροφοδότες απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης.Ετσι αυτές οί ενέργιες ίσως συμβάλουν στο να μήν έχω σηψηγονίες τουλάχιστον δεν φαίνονται στα μελίσσια μου.

Μυστήριο
12/10/2007
Όπως έχω ξαναγράψει κάνω παραγωγή βασιλισσών και Β.Π. Προσπαθώ το ορφανεμένο μελίσι που θα δεχτεί τα Β.Κ να είναι όσο γίνεται πιό κοντά στην Γκαρσονιέρα που έχω γι΄αυτή την δουλιά. Τελευταίος εμβολιασμός έγινε γύρω στις 10 Αυγούστου αν θυμάμαι καλά. Πήρα τα Β.Κ από μέσα και άφησα ένα για να βγεί μάνα στο ορφανεμένο. Η μάνα βγήκε αλλά απ΄ότι φαίνεται χάθηκε. Από αμέλεια δεν του έβαλα γόνο ανοικτό να φτιάξει καινούργια αλλά έγινε αρρενοτόκο με 4-5 τελάρα κηφηνοκελιά.Κάποια μέρα το τίναξα μακρυά με την προυπόθεση ότι θα σκορπιστεί στο μελισσοκομείο που είναι γύρω στα 70-100 μέτρα. Αυτό το μελίσσι το είχα δίπλα στο παροπλισμένο OPEL για να απαμεμίζει στο βορριά. Αφού το τίναξα λοιπόν πήρα και την κυψέλη από εκεί.Το μελίσσι μαζεύτηκε στην πόρτα του OPEL για καμιά βδομάδα.Ρε τί το κάπνιζα για να φύγει αυτό τίποτα. Το λυπήθηκα και του έβαλα μιά κυψέλη με ένα τελάρο μόνο για να μπεί μέσα. Πράγματι το είδα και λίγο-λίγο έμπαινε στην κυψέλη.Χτές αποφάσισα να το πάρω και να το σκορπίσω πιό κοντά στο μελισσοκομείο. Πήγα κοντά και είδα πάνω στην πόρτα του αυτοκινήτου πάλι μια φούχτα μέλισσες. Τί διάολο γίνεται; Ανοίγω το καπάκι και τί να δώ; Δεξιά και αριστερά απ΄το τελάρο γλώσσες να κρέμονται. Το σηκώνω και τί να δώ εργατικός γόνος απ΄την μιά μεριά μέχρι την άλλη. Τρελάθηκα απ΄την χαρά μου αφ΄ενός αλλά αναρωτήθηκα τί συνέβη αφ΄ετέρου. Το πιό πιθανό σενάριο είναι να μπήκε κανένα έψιμο σμάρι και να δέχτηκαν την μάνα (περίεργο συνήθως 99% δεν την δέχονται και την σκοτώνουν) και η άλλη εξήγηση είναι να πέρναγε από κεί γονιμοποιημένη μάνα και από λάθος της να μπήκε μέσα.

Το.....σμαράκι 
24/10/2007
Χτες το πρωΐ με παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος μαραγκός και μου λέει "σε μιά οικοδομή στην Αντίπαρο μέσα σε ένα παράθυρο είναι ένα σμαράκι πάμε να μου το πιάσεις να το έχω κοντά στο σπίτι να το περιποιούμαι;". Του απάντησα καταφατικά μια και είναι φίλος και μου έχει σχίσει πολλά μαδέρια για να φτιάξω τις κυψέλες μου. Παίρνω λοιπόν τα σύνεργα μιά παλιά 10άρα κάσα και 4:30 είμαι στην Πούντα περιμένοντας να έρθει για να πάμε απέναντι με ένα αυτοκίνητο. Για να περάσεις απέναντι με την παντόφλα κάνεις περίπου 10 λεπτά. Η οικοδομή ήταν στο νοτιότερο άκρο του νησιού που το λέμε Αη-Γιώργη. Φτάνουμε στο σπίτι και μου δείχνει ένα μπατζούρι παραθύρου που μπαινόβγαιναν μέλισσες. Πάω κοντά και τί να δώ; Ολος ο ρόμβος γεμάτος μέλισσες. Ρε σύ τί σμαράκι μου λές; Αυτό εδώ είναι πολύ καιρό και πρέπει να είναι μεγάλο κρίνοντας το πόσες μέλισσες μπαινόβγαιναν από μέσα. Θα φωνάξουμε-μου λέει- τον ιδιοκτήτη να μας ανοίξει για να το δείς από μέσα και να ανοίξεις το τζαμιλίκι να το βάλεις στην κυψέλη. Βγήκε από το διπλανό σπίτι ο ιδιοκτήτης τα είπαμε αλλά όπως βγήκε έκλεισε η πόρτα πίσω του και κλείστηκε έξω!!. Τώρα τί γίνεται; Φαίνετε ότι δεν είμαστε καλοί διαρήκτες γιατί τελικά αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το τζάμι από ένα παράθυρο για πάρει τα κλειδιά και να μας ανοίξει. Μπαίνοντας μέσα τί να δώ; Ένα τεράστιο μελίσσι με 16 πίτες και διαστάσεις 70Χ120. Ρέ Μανώλη τί σμαράκι μου λές; Αυτό είναι μελίσσι και μάλιστα θηρίο πράμα. Από ότι το υπολογίζω πρέπει να είναι14-15 τελάρα τουλάχιστον. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης μέχρι να μπούμε μέσα η ώρα πέρασε και δεν το διακινδύνευσα να το μαζέψω γιατί ήδη ειχε αρχίσει να σκοτινιάζει. Το έβγαλα φωτο για να το ανεβάσω στο blog. Αν τα καταφέρω όταν ξαναπάω για να το μαζέψω λέω να τραβήξω βιντεάκι όλη την διαδικασία. Από ότι είπε ο ιδιοκτήτης είναι μέσα 1,5 χρόνο. Από ότι είδα είναι υγειέστατο χωρίς ψόφιες μέλισσες κάτω και πολύ ήρεμο. Θα επανέλθω με φωτο.

Aποστάσεις
27/10/2007
Πρίν από δύο χρόνια περίπου νοίκιασα 2 βοσκοτόπια. Το ένα στον Κριό και το άλλο στο Δήλιο. Στο ένα που είναι στον Κριό άνοιξα δρόμο για να πάω τα μελίσσια σε σημείο που να μήν τα πιάνει ο βορριάς ενώ στο Δήλιο υπήρχε και το μόνο που έκανα ήταν να τον καθαρίσω από τα κλαδιά. Τα νοίκιασα σε αυτά τα σημεία γιατί έχει θυμάρι πολύ και ανοίγει πρώιμα και στο Δήλιο έχει και ρίκι φθινοπωρινό. Μεταφέρω λοιπόν τότε(πρίν από 2 χρόνια)καμιά 20αριά μελίσσια στο Δήλιο την ?νοιξη για το θυμάρι. Στην πρώτη επίσκεψη στο μελισσοκομείο νάσου ένας ηλικιωμένος γείτονας που έχει ένα κτήμα από κάτω στα 80 μέτρα περίπου. Φίλε μου λέει σε παρακαλώ αν θέλεις επειδή είμαι αλλεργικός στο κεντρί της μέλισσας πάρε τα μελίσσια σου από εδώ. Πού να τα πάω του απαντώ εδώ νοίκιασα το μέρος γι΄αυτό τον σκοπό. Μου λέει έχω δικά μου κτήματα ακριβώς πίσω από εδώ και μετάφερέ τα εκεί. Θα σου δώσω και το κλειδί του λουκέτου που έχει ο δρόμος για να κατεβαίνεις με το υτοκίνητο. Σεβόμενος το πρόβλημμά του τα μεταφέρω στο μέρος που μου είπε. Πιό μακριά βέβαια γιατί για να πάω στο μελισσοκομείο έπρεπε να κάνω μεγάλο κύκλο. Τα μελίσσια βέβαια μετά το πρώιμο θυμάρι τα πηγαίνω στο όψιμο και έτσι το καλοκαίρι εκεί δεν έχει τίποτα. Προχτές λοιπόν πάω να δώ σε τί κατάσταση είναι το ρίκι και βλέπω μπουλτόζες και φορτηγά και το λουκέτο αλλαγμένο.Κατεβαίνω κάτω προς το μέρος που είχα τα μελίσσια και τον βρίσκω στο δρόμο. Τί γίνεται -Μπαρμπακώστα;- γιατί άλλαξες το λουκέτο;τον ρωτάω. Γιατί μου λέει δεν θέλω να ξαναβάλεις τις μέλισσες εδώ. Γιατί; Επειδή άνοιξα δρόμο για να κτίσουν τα παιδιά μου απαντά και μου δείχνει καμιά 200αριά μέτρα πιό πάνω (τουλάχιστον) μια αλάνα που έκαναν οι μπουλτόζες. Είναι πολύ μακριά του απαντώ δεν θα ενοχλούν οι μέλισσες. Όχι μου λέει δεν θα τις μεταφέρεις ξανά στο κτήμα μου δεν κάναμε και κανένα συμβόλαιο που να λέει ότι θα τα φέρνεις πάντα εδώ. Καλά του λέω θα τα πάω στο άλλο μέρος εκεί που είχα νοικιάσει.Ούτε εκεί θα τα πάς γιατί είμαι αλλεργικός όπως ξέρεις. Η απάντησή μου ήταν ότι θα τα πάω εκεί και κάνε ότι θέλεις. Φεύγοντας πέρασα και από το βοσκοτόπι που είχα νοικιάσει και είδα ότι είχε φράξει τον δρόμο με πέτρες για να μήν μπορώ να μπώ μέσα.Έβγαλα τις πέτρες και καθάρισα τον δρόμο. Σε λίγο νάσου και ο Μπαρπακώστας. Για να μήν σας κουράζω στο τέλος μου είπε ότι θα μου κάνει μήνυση γιατί είναι κοντά στο σπίτι του και στον χωματόδρομο. Βλέπετε μερικοί θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Επειδή εδώ στην Πάρο γίνετε ένας χαμός από σπίτια σκόρπια σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει μέρος να βάλουμε τα μελίσσια μας.

markos aliprantis
Paros, Cyclades, Greece
Παριανή Μελισσοκομία
http://parosbees.blogspot.com/ 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Από το ημερολόγιο ενός μελισσοκόμου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα