Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Τήνος, εθνική οδός Ξυνάρας

ΤήνοςΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Α' ΜΕΡΟΣ»

Μετά από την πληθυσμιακή έκρηξη που σημειώθηκε στη Ξυνάρα (αποτέλεσμα της χρόνιας αναπτυξιακής πολιτικής του δήμου) ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να γαζώσουν όλο τον αμαξωτό προς τη Ξυνάρα με στύλους, που φέρνουν το ευλογημένο φως της ΔΕΗ και του πολιτισμού.
Έτσι οι μέχρι πρότινος κάτοικοι που δεν ξεπερνούσαν τους πέντε, τώρα έχουν γίνει τριακόσιοι είκοσι πέντε, και το βράδυ όταν σχολνάνε απ τη δουλειά δε παίρνουν το στεφάνι τους και το γεράνι τους, αλλά θα μπορούνε άφοβα να κάνουν της βόλτες τους στον αμαξωτό μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους κάτω από το ρομαντικό φως της ΔΕΗ.
Παράλληλα όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται κι άλλο οι νέοι κάτοικοι γιατί όλοι θέλουν να ζήσουν «ένα όνειρο χρόνων που γίνεται πραγματικότητα» να μένουν σε ένα χωριό που με πέντε μόνο κατοίκους κατόρθωσε να σηκώσει ανάστημα και να ανταγωνίζεται σε φωταψίες τη χώρα….
Τώρα πλέον κανένας δεν φοβάται ότι θα μπορούσε να πατήσει βουηδιές μέσα στη μέση της νύχτας τις οποίες κατόπιν θα μπορούσε να μεταφέρει με τα παπούτσια του στα χαλιά του σπιτιού κινδυνεύοντας έτσι όλη η οικογένεια από μολυσματικές ασθένειες.
Επίσης το έργο αυτό θα είναι καλό και για τα παιδιά, καθότι με τόσες νταλίκες και τριαξονικά που πηγαινοέρχονται στη Ξυνάρα νύχτα μέρα μεταφέροντας τον όγκο δουλειάς του δημάρχου, θα μπορούσαν μέσα στη βιασύνη τους να πατήσουν κανένα από τα πολυάριθμα παιδιά του χωριού και να έχουμε κανένα δυστύχημα στα καλά καθούμενα.

Κακές γλώσσες πάλι λένε ότι ο δήμαρχος πυρπόλησε με δυνατό φως τη περιοχή η οποία φαίνεται από πολύ μακριά ,ώστε τα κουνούπια που αναπτύσσονται στα βοθρολύματα του λιβαδιού της Κώμης, (ενοχλώντας έτσι τους κατοίκους) να έλκονται το βράδυ από το δυνατό φως στο βουνό και από εκεί με τη βοήθεια του μικρού βοριά παρήγγειλε να στέλνονται κατευθείαν στη Δήλο κι εκεί ας βγάλει το θεό του ο Απόλλωνας πώς θα τα ξεφορτωθεί… (συνεχίζεται)

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Β' ΜΕΡΟΣ»

Μια τρίτη άποψη λέει ότι μετά από την προβολή της ταινίας «φωνή αιγαίου» το καλοκαίρι στο σινεμά της χώρας, ο δήμαρχος στεναχωρήθηκε σφόδρα από τη διαπίστωση της Λυδίας Καρρά ότι σε σχέση με άλλα νησιά η ενδοχώρα της Τήνου ακόμα αντιστέκεται στη βάρβαρη ανάπτυξη. Έξαλλος από αυτά που άκουσε, έσπευσε το συντομότερο δυνατό, να καταστρέψει την πρώτη γνώριμη και νοσταλγική εικόνα, που προβάλει μετά τη στροφή του άγιου Νικήτα το βράδυ η Ξυνάρα. Εικόνα σχεδόν μαγική μέσα στην ηρεμία ενός συμπαγές και αυτόνομου παραδοσιακού οικισμού.
Μπορεί να μην έχουμε υπερβολική άναρχη δόμηση, σκέφτηκε, αλλά ας αρχίζουμε τουλάχιστον να έχουμε άναρχο φωτισμό, η ανάπτυξη της Ξυνάρας με μπόλικα βολτ από τη ΔΕΗ δείχνει το δρόμο και για τα υπόλοιπα χωριά, ώσπου να ενωθούνε με γραμμές φωτός να γίνουν όλα ένα, να μπούνε και φωτεινές πινακίδες με το καιρό και να πάψουν πια αυτοί οι παλιοοικολόγοι να λένε για παραδοσιακά και άλλες τέτοιες αηδίες..
Που θα πάει, άμα φωτίσουμε κάθε σπιθαμή γης θα έρθει και ο κόσμος στα χωριά. Χαζοί είναι να αφήσουνε τόσο φως που θα πληρώνουν από τη τσέπη τους να πηγαίνει χαμένο χωρίς να το βλέπει κανείς? Να ένα σοβαρό κίνητρο για την επιστροφή των νέων στα χωριά.

Τέλος θα γίνει πραγματικότητα και το όνειρο του δημάρχου, σαν μοντέρνος ηγέτης που είναι, να συμβάλει και αυτός προσωπικά με γενναίες δόσεις κατανάλωσης ενέργειας. στο λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Έτσι όταν σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε κλασσικά το «τις πταιει?» εκείνος παρέα με το υπόλοιπο εργολαβικό συνεργείο του δήμου θα φοράνε περήφανα το γνωστό μπλουζάκι με την επιγραφή «ήμουν κι εγώ εκεί»…. (συνεχίζεται)

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Γ' ΜΕΡΟΣ»

Τώρα αν δε σας καλύπτει καμιά από της τρεις αυτές εξηγήσεις για την υπερφώτιση του αμαξωτού ίσως και να έχετε δίκιο. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ο λόγος είναι πιο βαθύς…
Είναι γνωστό σε όλους μας το δράμα που βιώνουν όλοι οι προύχοντες του Εξωμβούργου, συμπεριλαμβανομένου και του ταπεινοτάτου αρχιεπισκόπου των καθολικών. Μένουν όλοι τους στη χώρα και κανένας από αυτούς στα χωριά των υποτελών που κυβερνάνε, και αυτό δε το κάνουν παρά από ανείπωτη αγάπη και λατρεία που έχουν για τα χωριά μας.
Πονάνε τόσο πολύ για την καταστροφή του παραδοσιακού μας χαρακτήρα. Έχουν τόση θλίψη και αγωνία για τα προβλήματα που βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών μας, που δεν μπορούνε να ζουν αυτό το μαρτύριο μέρα και νύχτα. Έτσι βρήκαν τη λύση. Να έχουν τα σπίτια τους στη χώρα και τη νύχτα να την περνάνε εκεί. Έτσι ξεγελάνε λιγάκι το πόνο τους.
Βεβαίως μην φανταστείτε ότι το βράδυ ξεχνάνε και την καταγωγή τους, γι αυτό διηγούνται παραμύθια στα (ταλαιπωρημένα από την αστική ζωή, τους προσκυνητές και το καυσαέριο) παιδάκια τους πριν κοιμηθούν. Η όμορφη βασιλοπούλα απ το αγάπη με τη κακιά μητριά, που κάθε πρωί της άδειαζε το τσουκάλι στο κεφάλι, κλέφτικε με το πρίγκιπα από το λεβεντοβγάλτη Φαλατάδο.
Ο μικρός Ζαχαρίας και τα τρία γουρουνάκια που ξεσκατίζει καθημερινά, πλάι στο όμορφο περιβόλι με τις αποξηραμένες από γεωτρήσεις λεμονιές.
Η μικρή Χάιντυ από τον Κέχρο που ταΐζει καθημερινά τη Λόλα την αγελάδα για να κατεβάσει γάλα κι έπειτα να το πουλήσει στο τυροκομείο σε εξευτελιστική τιμή. Και άλλα τέτοια ωραία… Έτσι ενώ τα παιδάκια τους μεγαλώνουν στο αστικό κέντρο της χώρας μετέχουν ουσιαστικά στο λαμπρό και ένδοξο σύγχρονο πολιτισμό της Τήνου.

Μάλιστα κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται με τους γονείς το μακρινό Πάνορμο με τις ψαροταβέρνες, την όμορφη λυματοφόρα κολυμπήθρα με το μπιτς παρτυ της, το καταπράσινο γήπεδο της Στενής, κι έτσι αποκτούν μια καλύτερη άποψη για τη ζωή των ιθαγενών της ενδοχώρας.
Αναγκασμένοι λοιπόν να ζούνε στη μαύρη ξενιτιά του άλλου δήμου, το καλοκαίρι παίρνουν το αίμα τους πίσω διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού. Εκεί προσκαλούνε όλους τους διανοούμενους του νησιού (όλο το αφάν γκατέ όπως λέμε κοινώς) και μιλάνε για τον Κορνήλιο Καστοριάδη και άλλα τέτοια ωραία που τους κάνουν να νοιώθουν ανάμεσα στους άλλους και οι ίδιοι διανοούμενοι και σοφιστικέ… (συνεχίζεται)

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Δ΄ ΜΕΡΟΣ»

Και εδώ είναι που έγινε το κακό! Λέγετε ότι σε μία από αυτές της εκδηλώσεις με ομιλητή τον π. Μάρκο Φώσκολο ειδικό σε ιστορίες της Τήνου με ενετούς, δούκες, γαληνότατες δημοκρατίες, προεστούς, κουρσάρους και όλο το κακό συναπάντημα του μεσαίωνα, πήραν αέρα τα μυαλά του δημάρχου. Θαύμασε μέσα από το γλαφυρό λόγο του παπα Μάρκου την ασυναγώνιστη οργάνωση του μεσαίωνα καθώς και την ταξική κατανομή του πληθυσμού των υποτελών και αποφάσισε να μας πάει γύρω στα 700 χρόνια πίσω έτσι ώστε να πιάσουμε μια και καλή απ τα μαλλιά τη παράδοση και να μην την αφήσουμε να μας ξεφύγει ποτέ πια.
Ούτος η άλλως σκέφτηκε αυτό το νησί εμείς θα το κυβερνάμε πάντα με μπετόν και με ατσάλι. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει πουθενά, αλλά κι αν ποτέ υπάρξει θα πούμε στους χωριανούς υποτελής τα μαγικά λόγια «ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ» και οι χωριανοί θα τους διώξουν με της κλοτσιές γιατί όπως τους έχουμε μάθει από αρχής Καποδίστρια, για τα παιδιά τους που φεύγουν απ την Τήνο, για τα φίδια που τσιμπάνε, για την παρατεταμένη ανομβρία για τον αέρα που φέτος δε μας άφησε να κάνουμε ένα μπάνιο και όλα τα μεγάλα κακά, ευθύνονται αυτοί οι παλιοοικολόγοι που ποιος ξέρει από πού μας ήρθαν… Έτσι ξεκίνησε το μεγαλόπνοο σχέδιο του αρχιδούκα Κροντιρά (ένα όνειρο χρόνων που γίνεται πραγματικότητα) με το τερατώδη φωτισμό του αμαξωτού.
Η Ξυνάρα ως πρωτεύουσα του Εξωμβούργου θα καταφωταγωγηθει για πρώτη φορά την παραμονή της μεγάλης εορτής του καθεδρικού ναού της παναγίας του Ροδαρίου. Θα ξεκινήσει από τον άγιο Νικήτα Μέγα λιτανεία δοξολογίας προς τον Κύριο. 68 παπαδάκια θα κουνάνε 24 θυμιατήρια μεγάλου τύπου και αυτά που θα περισσεύουν θα ρένουν με φύλλα από λεμονιά, δάφνη, γιασεμί, και άγρια ορχιδέα το φωτεινό από τους στύλους δρόμο του θεού, που θα ακολουθούν πρώτος ο μέγας αρχιεπίσκοπος, από πίσω όλοι οι προύχοντες, μετά τα μοναχικά τάγματα, έπειτα οι επίτροποι και οι πρόεδροι μετά οι πάρεδροι μετά οι ευγενείς, οι δικαστικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, μετά οι ημιελεύθεροι χωρικοί μετά οι δουλοπάρικοι και τέλος οι σκλάβοι για τη θεία Φώτιση που έστειλε ο ύψιστος στον ενδοξότατο δούκα μας κ.κ Κροντιρά Στη συνέχεια ακολουθεί μέγας εσπερινός με αρτοκλασία και ομιλία του ενδοξοτάτου επάρχου κ κ Ραφιού, (τον οποίο μας φόρτωσαν θέλοντας και μη τα δουκάτα των άλλων νησιών στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές) (συνεχίζεται)

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Ε΄ ΜΕΡΟΣ»

Επίσημη γλώσσα θα είναι η ξύλινη η ίδια δηλαδή που χρησιμοποιεί και στην εφημερίδα του ο δήμος. (Εφημερίδα πολύτιμη για τους χωριανούς καθώς τους είναι απαραίτητη για προσάναμμα στο τζάκι). Έτσι θα διασωθεί και η παράδοση του να μην καταλαβαίνουν τίποτα οι δουλοπάροικοι όπως συνέβαινε και παλαιότερα με τα Λατινικά. Έτσι όλοι θα σκύβουμε χαρούμενα και χαμογελαστά το κεφάλι δείχνοντας την ικανοποίησή μας, το μεγάλο σεβασμό και την υποταγή μας στο πρόσωπο του μέγα αρχιδούκα Κροντιρά που μας έστειλε ο θεός μαζί με τους άλλους σοφούς και μας έβαλαν τα φώτα…

Η Ξυνάρα θα είναι πάντοτε περισσότερο φωτισμένη από τα άλλα χωριά έτσι ώστε να συμβολίζει την αμέτρητη σοφία και ανωτερότητα των κυβερνώντων από εμάς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αφεθεί σκοτεινό και το υπόλοιπο νησί. Θα μπούνε παντού προβολείς και ιδιαίτερα σε παραθαλάσσια μέρη όπως το αρχαιότατο χωριό της Βουρνής. Έτσι, αν δεχθούμε επίθεση από το Μπαρμπαρόσα, κουρσάρους ή άλλους οικολόγους που θέλουν να μας πετάξουν κόκκινα δηλητηριώδη φίδια εμείς να τους εντοπίσουμε και να τους διώξουμε αμέσως.
Για το λόγο αυτό όμως θέλουμε και στρατό γι αυτό θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα που μαστίζει χρόνια τις γυναίκες στα κάτω μέρη οι οποίες επειδή δεν έχουν γήπεδο μπάσκετ πεισμάτωσαν και δε γεννάνε πια παιδιά γιατί δε θα χουν που να παίξουν και θα πέσουν και αυτά στη μαριχουάνα την ηρωίνη και τα άλλα ναρκωτικά που πέφτει όλη η νεολαία της Τήνου σήμερα (με εξαίρεση τη Στενή και το Κουμάρο γιατί εκεί έχει γήπεδα).
Έτσι και πάλι ο Δούκας δήμαρχος κάνει ακόμα ένα όνειρο χρόνων πραγματικότητα. Ρίχνει τόνους μπετόν στο Κάτω Κλείσμα για ανέγερση γηπέδου μπάσκετ. Έτσι ενώ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί στο Κάτω Κλείσμα για να παίξει μπάσκετ, οι γυναίκες στη θέα του μπετόν θα αρχίσουν και πάλι να γεννοβολάνε και θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα.

Αν τώρα νομίζετε ότι οι εργολάβοι μπετόν είναι χαρούμενοι μ’αυτό, απατάσθε. Προεκλογικά ο ενδοξότατος Δούκας τους είχε τάξει ότι εκτός από το Κάτω Κλείσμα θα έφτιαχνε ακόμα ένα αθλητικό κέντρο στο Χατζιράδο ένα στα Μοναστήρια, ένα στη Μυρσίνη δύο στο Σκαβοχωριό (Λόγο Γκύζη) και Πέντε στη Ξυνάρα (καθότι η Ξυνάρα ως πρωτεύουσα του δουκάτου δεν μπορεί να έχει τα ίδια με τους άλλους.) Όμως ο Δούκας αθέτησε την υπόσχεσή του και οι μπετατζίδες είναι έξω φρενόν. (συνεχίζεται)

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Ζ΄ ΜΕΡΟΣ»

Θα χτυπήσουμε σε όλο το νησί γεωτρήσεις γιατί σε περίπτωση που το καταλάβουν άραβες να μην έχουμε αφήσει ούτε σταγόνα νερού, να λυσσάξουν οι άραβες και να σηκωθούν να φύγουν.
Θα ξηλώσουμε όλους τους σπάρτους γιατί είναι φυτά που αρέσουν στους οικολόγους και αυτό αποδεικνύεται από τις επιστολές του Γύζη του Ζωγράφου ο οποίος πιθανότατα ήταν κρυπτοοικολόγος. Έγραφε στη Μάνα του από την ξενιτιά ότι του λύπει το άρωμα του χωριού το άρωμα από το σπάρτο και το χώμα. Δυστυχώς εκεί τον οδήγησαν οι κρυφοοικολογικές του τάσεις. Ενώ πέθαινε στη πείνα και πούλαγε τους πίνακές του για ένα κομμάτι ψωμί αυτός τίποτα, ανένδοτος, το σπάρτο και το χώμα νοσταλγούσε. Αλλά τι σας τα ξαναλέω τώρα, είναι γνωστό πως όλοι οι τηνιακοί έχουν εντρυφήσει στην ιστορία και τα γραπτά του Γκύζη……

Θα θεσπιστούν νόμοι για την προστασία του πατροπαράδοτου τηνιακού φαντάσματος, της γνωστής σε όλους μας αγελούδας. Όποιος πειράξει το βράδυ αγελούδα θα πληρώσει εκατό σολδίνια στο φοροεισπράκτορα που εδρεύει στη λαμπερή πρωτεύουσα της Ξυνάρας. Θα εργαστεί άνευ μισθού ένα μήνα για το ξερίζωμα σπάρτων και θα κατασχεθούν τα τρία τέταρτα τις περιουσίας του από τον ενοριακό ναό. Παράλληλα θα πρέπει να προσφέρει δύο κουνέλια στιφάδο στον αρχιδούκα Κροντιρά και ένα μπουκάλι κρασί ποικιλίας Μαθιουλής για την καλή του χώνεψη. Εάν έχει και κοτέτσι από μια κότα σε κάθε προεστό. Σε περίπτωση που ασχολείται με την εκτροφή μεταξοσκώληκα θα πρέπει να ράψει και ένα ολομέταξο άμφιο για τον πρωτόπαπα κ κ Δωρόθεο Β΄ ο οποίος ως γνωστόν δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη του αείμνηστου προκατόχου του…. Τέλος θα είναι υποχρεωμένος για πέντε χρόνια να κερνάει από τρία μπουκάλια ρακί στο πανηγύρι του αγίου Αρτεμίου στο Φαλατάδο εις ανάμνηση του σπουδαίου έργου που επιτέλεσε κι εκεί ο μέγας αρχιδούκας Κροντιράς.
Η εκκλησία δεν θα έχει καμία ανάμιξη στη διοίκηση του τόπου καθότι είναι παράδοση αιώνες τώρα, ιδιαίτερα της καθολικής εκκλησίας να μην ασχολείται με τα πολιτικά. Ασχέτως τα ψεύδη που κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι του σατανά διαδίδουν ότι δήθεν κατά την προεκλογική περίοδο του 1981 ο νυν αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις καθολικών κκ Νικόλαος τρομοκρατούσε από άμβωνας τους χωριανούς να μη ψηφίσουν το σοσιαλιστικό κόμμα γιατί θα τους πάρει το κράτος τα χωράφια …. Να αυτά θυμούνται κάποιοι άνθρωποι του σατανά και όλο μπαίνουν εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του θεάρεστου έργου του Δουκάτου. Λες και αν ίσχυαν τέτοια πράγματα δε θα τα είχε συμπεριλάβει στης εκδόσεις του το πανελλήνιο ιερό ίδρυμα ή το πίστη και πολιτισμός της καθολικής αρχιεπισκοπής που με τα πενιχρά τους έσοδα καταφέρνουν που και πού να βγάζουν και κανένα βιβλίο για την ιστορία του τόπου μας... (συνεχίζεται)

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ « Η' ΜΕΡΟΣ »

ΕΘΙΜΑ.
Θα τονιστεί η σημασία που έχουν τα τραπέζια της αγάπης που διοργανώνονται κάθε Δευτέρα του Πάσχα, έτσι ώστε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι παράδοση που δεν έχει φαΐ (πανηγύρια) ή λεφτά (κάλαντα) είναι άχρηστη.
Θα αναβιώσουμε και το έθιμο του αϊ Γιάννη του Φωταρά κάθε τέλος Ιούνη. Από βραδύς θα μαζεύουμε όλα τα δέντρα που έχουμε ξεριζώσει από τη παράνομη διάνοιξη δρόμων και θα ετοιμάζουμε μια τεράστια φωτιά στη κορυφή του Εξωμβούργου, ακριβώς όπως γινόταν και παλιά. Εκεί, θα μαζεύονται όλοι οι δουλοπάροικοι και λοιποί υποτελείς και παρουσία των αρχόντων θα πετάνε όλοι τα μαγιάτικα στεφάνια τους στη πυρά. Αν τώρα, λέμε αν… τύχει και περνάει εκείνες της μέρες και κανένας οικολόγος απο το νησί , θα τον πετάμε και αυτόν.
Στη πρώτη πυρά που θα ανάψει όμως, πιθανότατα να υπάρχει ευρύτερη έλλειψη οικολόγων από τα σκληρά μέτρα που θα έχουν προηγηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα ρίξουμε για αρχή την κυρία Βικτόρια, η οποία ως γνωστό με αυταπάρνηση έπεσε στα κύματα της Κολυμπήθρας και έσωσε μια νεογέννητη φώκια. Η πράξη της δυστυχώς δείχνει ότι και αυτή έχει κρυφοοικολογικές τάσεις και το πάθος της αυτό πιθανότατα την οδηγούσε όπως και τόσο άλλο κόσμο στη καταστροφή. Έτσι η πυρά θα είναι ουσιαστικά λύτρωση γι αυτήν.

ΣΧΟΛΕΙΟ
Η Ιστορία στην έκτη δημοτικού θα διδάσκεται απο το βιβλίο του ALEXIS DE VALON “H νήσος Τήνος”. Βεβαίως το δουκάτο δεν θα το αγοράσει από τον κύριο Φιλιππότη ο οποίος το εξέδωσε, καθότι και εκείνος έχει μολυνθεί από τη μάστιγα της οικολογίας.
Το βιβλίο θα επανεκδοθεί με έξοδα από το ιερό ίδρυμα ευαγγελιστρίας Τήνου και σχόλια του αγαπητού σε όλους μας, Δημήτρη Ζ. Σοφιανού Ομ. Καθηγητή Ιστορίας της Βυζαντινής Παιδείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Το σπουδαίο έργο του παλατιού της Ξυνάρας θα συνδράμει και η αναπτυξιακή «ΡΑΦΙΟΣ Α.Ε.» Με επέκταση του ηλεκτροφωτισμού στην κακόφημη λεωφόρο Χώρας - Τριποτάμου, που χρόνια τώρα λυμαίνονται τσαντάκηδες, βιαστές, πρεζόνια και άλλοι. Παράλληλα κάθε στύλος της ΔΕΗ θα φέρει και μεγάλη πινακίδα με τόξο το οποίο θα βλέπει προς τη χώρα και θα γράφει «ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ» Καθότι είναι γνωστό οτι οι οικολόγοι αποφεύγουν το κέντρο όπως ο διάολος το λιβάνι. Έτσι κάθε φορά που θα περνάνε από εκει, θα βλέπουν τις πινακίδες και θα φρικάρουν. Θα βγάζουν εξανθήματα στο σώμα, θα τους πιάνει κίτρινος πυρετός, θα ξερνάνε πράσινο εμετό απ τα χόρτα που τρώνε και τέλος πάντων θα σπαρταράνε κάτω σαν τα ψάρια.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Θ' ΜΕΡΟΣ»

Το έργο θα συνδράμει και ο δήμος του λιμένα Αγίου Νικολάου Χώρας. Η βοήθεια θα αρχίσει με μπάζωμα στο ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, θα συνεχισθεί με μπάζωμα στο ιερό της Δήμητρας και κόρης πάνω απ'τον Τριπόταμο, και όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα θαψίματος αρχαίων, τότε ολόκληρη η Αετοφωλιά και οι γύρω περιοχές θα κηρυχθούν «διατηρητέο νταμάρι». Το νταμάρι θα σκάβεται νύχτα και μέρα για να μπαζωθεί το λιμάνι της χώρας. Οι εκσκαφές θα σταματήσουν όταν θα έχει πια τελειώσει και το τελευταίο σακί από τσιμέντο της ΗΡΑΚΛΗΣ και της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., καθώς και όλα αυτά που θα εισάγουμε από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ για να φτιάξουμε το μεγάλο και άνετο πάρκινκ του λιμανιού (ένα όνειρο χρόνων που γίνετε πραγματικότητα).
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αετοφωλιάς, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής εταιρίας για τη διάσωση του περιβάλλοντος στην Τήνο, θα κλειστούν ισόβια στις φυλακές Κορυδαλλού για τις ενστάσεις που είχαν επάνω στην εξόρυξη μαρμάρου γύρο από το χωριό τους.
Τιμωρία επίσης θα επιβληθεί και σε όλους τους κατοίκους των Ιστερνίων και της Καρδιανής επειδή και αυτοί κάποτε αντέδρασαν στην εξόρυξη μαρμάρου γύρω από τα χωριά τους. Για το λόγο αυτό θα τους απαγορευτεί η είσοδος σε όλες της επίσημες εκδηλώσεις του Δουκάτου, κατά συνέπεια και στο λαχταριστό κέτερινκ, με το οποίο πάντα ο αρχιδούκας Κροντιράς φροντίζει να τις συνοδεύει.
Όλοι οι κάτοικοι των αναφερομένων χωριών, μετά το δέκατο έτος της ηλικίας τους θα φοράνε μαύρο περιβραχιόνιο ως ένδειξη πένθους, υποδηλώνοντας έτσι τη μεταμέλεια τους για την άποψη τους αυτή επάνω στο θέμα των εξορύξεων… Θα ξεριζωθούν όλες οι βιολογικές καλλιέργειες που έχουν οι γεωργοί σε διάφορα χωράφια.
Θα απαγορευτεί το μάζεμα χόρτων από τους αγρούς, που βγάζουν οι δουλοπάροικοι για να φτιάξουν τη σαλάτα τους. Θα απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή και τα ζώα μας θα τα εκτρέφουμε σταβλισμένα μόνο με κρεατάλευρα.
Θα απαγορευτεί το περπάτημα πάνω από 50 μέτρα, και γενικώς ότι θα μπορούσε να σπρώξει τη νεολαία μας προς τον καταστροφικό δρόμο της οικολογίας.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΞΥΝΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ «Ι' ΜΕΡΟΣ»

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι το έργο του Δουκάτου τελικά δεν θα ολοκληρωθεί. Ο λόγος είναι ότι η έδρα του θα μεταφερθεί στη χώρα. Έτσι όλοι οι προύχοντες μας δεν θα αναγκάζονται να πατάνε πια στα χωριά μας και θα ξεπεράσουν επιτέλους το κόμπλεξ κατωτερότητας που τους διακρίνει.
Κόμπλεξ το οποίο ασφαλώς οφείλεται στα τραυματικά παιδικά τους χρόνια , τότε που η μανούλα κι ο πατερούλης τους τα μεγάλωναν σε ένα οικολογικό περιβάλλον.
Στερήθηκαν τα πάντα. Την τηλεόραση, το καυσαέριο, τη μοναξιά μιας μεγαλούπολης, τα πλαστικά παιχνίδια, της πολιτιστικές εκδηλώσεις και το σινεμά, το άρωμα μιας πολυκατοικίας και το περίπτερο της γειτονιάς. Στερήθηκαν τη χαύνωση μπροστά σε μία βιτρίνα του ΜΙΝΙΟΝ. Στερήθηκαν το θόρυβο και τον χωρίς άστρα ουρανό…
Στερήθηκαν πολλά, πάρα πολλά και περισσότερο απ όλα τη λάμψη. Αυτή τη τόσο ζεστή λάμψη του φωτός που κάθε βράδυ ανάβει σιωπηλά. Ε ναι λοιπόν, υπάρχει ένας πραγματικά βαθύτερος λόγος για τη φωταγώγηση της εθνικής οδού Ξυνάρα άγιος Νικήτας, και όταν πλησιάζεις αυτούς τους ανθρώπους το διαβάζεις ολοκάθαρα στα μάτια τους……

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω αλλά η ιστορία τελειώνει κάπως άδοξα.
Και το νέο Δουκάτο της χώρας τελικά λίγο άντεξε. Όπως πολύ σωστά προέβλεψαν οι επιστήμονες τα επόμενα χρόνια, ήταν μαύρα. Με το φαινόμενο του θερμοκηπίου οι Κυκλάδες έγιναν έρημος, όπως η Σαχάρα. Οι λιγοστοί πάροικοι που έμειναν απέκτησαν καμήλες και ήσυχοι πλέον κάτω από το καυτό ήλιο, πίσω από μεγάλους φοίνικες, απολαμβάνουν νωχελικά το τσάι τους.
Καμιά φορά τα βράδια, όταν μέσα στην απόλυτη ηρεμία έχουν χορτάσει να θαυμάζουν τον απέραντο έναστρο ουρανό της ερήμου, ανάβουν τις ιστορικές πια κολόνες «Κροντιράς» και αναπολούνε τα παλιά….
Όλοι οι προύχοντες του νησιού (αφού πρώτα είχαν ελευθερώσει και τον τελευταίο σκλάβο) έφυγαν λίγο πριν τη μεγάλη ερημοποίηση. Αφού μάζεψαν τις περιουσίες τους, εγκαταστάθηκαν στο περίφημο δάσος της ΒΑΛΙΑ ΚΑΛNΤΑ στα Γρεβενά, το οποίο εν τω μεταξύ, έχει πλέον τη βλάστηση της Μυκόνου. Έτσι τώρα πιά θα ευχαριστηθούν και οι Γρεβενιώτες να τους χρεώνουν το φραπέ δεκαπέντε ευρώ όπως γινόταν παλιά στη Μύκονο και σε όλα τα μαγαζιά που την αγναντεύουν από τη παχιά άμμο…….

ΤΕΛΟΣ

ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ http://pub46.bravenet.com/forum/3920925047/1
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Τήνος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Τήνος:
Τήνος - ?δεια για ένα «κόσμημα»


     Article Rating
Average Score: 3
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Τήνος, εθνική οδός Ξυνάρας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα