Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επαναφέρει το θέμα της αδειοδότησης της εταιρείας RIO TINTO. Ως γνωστόν, σε σχετική αίτηση της εν λόγω εταιρείας προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ανόρυξη γεωτρήσεων στην δυτική Σάμο με σκοπό την οριοθέτηση και διαστασιολόγηση των αποθεμάτων βορικών αλάτων της περιοχής της λεκάνης Καρλοβάσου και την εκμετάλλευσή τους, τόσο τα δημοτικά διαμερίσματα Κονταιίκων και Πλατάνου όσο και ο Δήμος Καρλοβασίων αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά από τις αρχές του έτους. Σήμερα, με νέο έγγραφο που απέστειλε προς την εν λόγω εταιρεία η Δ/νση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προσπαθεί να βρει τρόπους διεξόδου ώστε να καταφέρει τελικά να εξασφαλισθεί η κοινωνική συναίνεση, προτείνοντας στην εταιρεία τον περιορισμό του αριθμού των γεωτρήσεων και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περίπτωση εκμετάλλευσης.
Θυμίζουμε ότι, όπως αναγράψαμε και σε προηγούμενη έκδοση της «ΒΙΓΛΑΣ», η γειτονική μας Τουρκία στα δυτικά παράλιά της φιλοξενεί τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητος κοιτάσματα βορικών αλάτων παγκοσμίως, που πιθανώς να συνεχίζονται στον χώρο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η ύπαρξη κοιτασμάτων αυτού του είδους έχει διαπιστωθεί και στη Σάμο, ύστερα από έρευνες του ΙΓΜΕ το 1981.
Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το βόριο χρησιμοποιείται στην αμυντική βιομηχανία για την κατασκευή ειδικών θωράκων σε άρματα μάχης, αποτελεί ένα δέλεαρ για την εν λόγω εταιρεία η οποία θα προσπαθήσει να αποκτήσει με κάθε τρόπο την γη της Σάμου που κρύβει στα σπλάχνα της αυτά τα κοιτάσματα. Βέβαια οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μια τέτοια δραστηριότητα θα έχουν απροσδιόριστες συνέπειες για τους κατοίκους των περιοχών εξόρυξης και την υγεία τους, που θα αναγκαστούν να αφήσουν τη γη τους και να γίνουν εργάτες στα μεταλλεία της RIO TINDO. Όσον αφορά για τις διασφαλίσεις προστασίας της υγείας των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος που προβλέπονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πλέον κανείς Έλληνας που να πιστεύει ότι θα τηρηθεί κάτι από αυτές αφού άλλωστε καμία τέτοια μελέτη δεν ελέγχεται ως προς την τήρησή της.
πηγή: ΒΙΓΛΑ, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2007