Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Διατροφή: Βίο και Οικο-καλλιέργειες, ή πως η οικολογία γίνεται κονόμα

?λλη ΕλλάδαΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
... ή πώς η Οικολογία γίνεται κονόμα.
Toυ Γιώργου Σ. Βλάσση

Όταν ο βιολόγος Καρλ Χέκελ ανακάλυπτε τις αλυσίδες των έμβιων οργανισμών και πρωτοδιατύπωσε τον όρο Οικολογία, σαν παρακλάδι της Βιολογίας, η συνάρτηση του νέου κλάδου με τις άλλες επιστήμες και κυρίως σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των συμπερασμάτων ήταν φυσικά αδιανόητη.

Η συνέχεια βέβαια ήταν εκπληκτική, ενώ ο όρος Κοινωνική Οικολογία που πρωτοεμφανίστηκε από τον Μάρεϋ Μπούχτσιν, σηματοδοτεί το επόμενο μεγάλο άλμα που αποκάλυψε τη στενή σχέση των ανθρώπινων κοινωνικών συστημάτων με την ίδια την ύπαρξη των έμβιων όντων και τη σταθερότητα των <<κρίκων της ζωής>>.

Έκτοτε η Οικολογία προβάλλει σαν βασικός συντελεστής αξιολόγησης όχι απλά των ανθρώπινων ενεργειών που επιδρούν στο περιβάλλον αλλά κυρίως των κοινωνικών θεωριών και των εφαρμογών τους στην πράξη. Από κει και πέρα το θέμα αποχτάει μεγάλο ενδιαφέρον με βαθύτατες Ιδεολογικές και Φιλοσοφικές προεκτάσεις.

Και ενώ, λόγω της επάρατης επταετίας, σχεδόν κανείς στον τόπο μας δεν γνώριζε τι είναι τούτο που λέγεται Οικολογία και άλλοι το μπέρδευαν με την Γυναικολογία κι άλλοι με την Οικοκυρική, έτσι ξαφνικά θα λέγαμε, γίνανε όλοι Οικολόγοι που συναγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος.

Αν όμως ρωτήσεις κάποιον απ’ αυτούς, που φέρουν τη Μαύρη Ζώνη της Οικολογίας , να σου πει κάποιες έστω απ΄ τις Αρχές της Οικολογίας, μην περιμένεις απάντηση. Φυσική συνέπεια της άγνοιας η σύγχυση, η παραπλάνηση και το χειρότερο η αφομοίωση, η ενσωμάτωση της Οικολογίας στον χώρο της άγριας εκμετάλλευσης της αγοράς.

Τελευταία πολύς ντόρος γίνεται για τις Βιοκαλλιέργειες, ενώ καταστήματα πώλησης Βιολογικών προϊόντων κάνουν την εμφάνισή τους. Παράλληλα κάποια μελίχλωρα γεροντάκια αστικής ανατροφής, εκτροφής και παιδείας, τα οποία πέρα από σωρούς Κομπόστ για ζαρζαβατικά και τι θα ρίξουν στην παραδαρμένη τους δεν τους καίγεται καρφί για τίποτα, ούτε αντιδρούν σε τίποτα, παρουσιάζονται και προβάλλονται ως ειδικοί επί των Βιοκαλλιεργειών, λες και οι παππούδες μας δεν είχαν ιδέα από τέτοια.
Γύρω τους πλήθος ονειροπόλων νέων μαθαίνουν να ζουν οικολογικά (!!!) μελετώντας τις «θαυματουργές» ιδιότητες των Β.Π., διαβάζοντας πληθώρα σχετικών εντύπων, τακτικά επισκεπτόμενοι τις σχετικές προθήκες καταστημάτων με τα πανάκριβα Β.Π. κ.λ.π.

Φίλοι μου μην κουράζεστε. Μια ανάγνωση του βιβλίου <Οικολογία για αρχάριους> είναι αρκετή.
Βιοκαλλιέργειες είναι οι καλλιέργειες που γίνονται χωρίς χημικά φάρμακα, ορμόνες και λιπάσματα. Αυτό και μόνο. Τώρα τι σχέση έχει αυτό με την Οικολογία και γιατί γίνεται ταύτιση των Οικολογικών με τα Βιοπροϊόντα πιθανόν κάποτε να μας το εξηγήσουν οι συγχυσμένοι Οικολογίζοντες και Βιοκαλλιεργητές. Οι Βιοκαλλιέργειες ούτε αντικαπιταλιστικές είναι, ούτε αντιιμπεριαλιστικές είναι, ούτε αντιεκμεταλευτικές είναι, ούτε βέβαια δίνουν ολιστική απάντηση στα μεγάλα Οικολογικά προβλήματα του πλανήτη ή στο επισιτιστικό των υπανάπτυχτων που μια ζωή Βιοκαλλιεργητές ήταν, μα κάποιοι, σαν και αυτούς που περιγράφω, τους κλέβουν τη μπουκιά απ’ το στόμα. Πιστέψτε με, έχω δει κάθε λογής ανθρώπους που κάνουν Βιοκαλλιέργειες, και δεξιούς και αριστερούς και συντηρητικούς και ριζοσπάστες, ακόμα και φασίστες.

Είναι αλήθεια ότι τα βιοπροϊόντα είναι θρεπτικότερα, νοστιμότερα και υγιεινότερα, όταν πράγματι είναι βιολογικά και όχι όταν απλώς το δηλώνουν. Όπως και τα Οικοπροϊόντα άλλωστε. Μα δυστυχώς αυτά πολύ μικρή σχέση έχουν με όσα αραδιάζονται στα ράφια των καταστημάτων, πιστοποιημένα, πατενταρισμένα και σε φανταχτερές και πανάκριβες συσκευασίες. Και φυσικά όπως σε όλα τα αγοραία προϊόντα δεν κάνουν διακρίσεις στα πορτοφόλια των αγοραστών, ούτε στην ηθική παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών. Ακόμη χειρότερο, τα βιοπροϊόντα , κατά συντριπτικό ποσοστό παράγονται σε χώρες που τυχαίνει να είναι οι μεγαλύτεροι καταστροφείς του περιβάλλοντος.

Και ενώ στο παρελθόν όλοι μόνο Οικοκαλλιέργειες γνώριζαν, έρχονται σήμερα κάτι νεόκοποι Οικολογίζοντες, προφανώς απατημένοι απ’ την προπαγάνδα των πολυεθνικών, να παρουσιάζουν τις βιοκαλλιέργειες σαν την πεμπτουσία της Οικολογικής τους συνείδησης, σαν την αιχμή του δόρατός τους κατά του κατεστημένου καταστροφέα. Διαβάζουν η γράφουν σωρό τα βιβλία και κάθε είδους έντυπα (να μια κονόμα ακόμη) σαν να πρόκειται για θέμα άκρως εξειδικευμένο για ειδικούς επιστήμονες και δόστου κέρατα τάραντου για λίπασμα και να οι παράπλευρες γνώσεις και η χημεία και η αστρολογία και η μεταφυσική και, και...
Είναι να απορεί κανείς πώς τούτος ο λαός της χώρας μας κατάφερε, χωρίς αυτές τις γνώσεις, όχι μόνο να ζήσει μες την κακουχία τόσους αιώνες αλλά να κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας. Χωρίς πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα !!! Και ήτανε και παμφάγοι!!! Θα τρελαθώ.

Ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό το περίεργο «Βιοπροϊόν» που κατακλύζει τον χώρο της Οικοευαισθησίας μας, σαν δύσοσμο μείγμα άγνοιας, νεόκοπης επαναστατικής αποκάλυψης, εξεζητημένης επιλεκτικότητας, ναρκισσισμού, εθελοτυφλίας και καταναλωτικής μανίας, σ’ ότι τουλάχιστον αφορά τον γλούπο, μια δυσοσμία που κάνει την Οικολογία να μην ξεχωρίζει απ’ τη Βιολογική πατάτα. Φαινόμενο παράκρουσης κάποιων αλαφιασμένων αστών, που βέβαια ούτε πρόβλημα μάσησης έχουν, ούτε στις λίστες ανέργων περιμένουν, ούτε σε τσαντίρι γεννήθηκαν, ούτε κάτω από γέφυρες κοιμούνται. Όσο για την υψηλή τιμή των Β.Π. οι φωστήρες μας έχουν εξασφαλισμένο το υψηλότερο εισόδημά τους και έχουν αποκοιμίσει την ταξική τους συνείδηση. Σ’ ό,τι δε αφορά την επίλυση του Παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος η λύση κατ’ αυτούς είναι η ίδια που εφαρμόζεται (αποτυχημένα και για δεκαετίες) σε όλα τα άλλα Μη Βιολογικά προϊόντα, όπως οι μονοκαλλιέργειες, οι εκτατικές καλλιέργειες, η Υψηλή Τεχνολογία, η Υψηλή εξειδίκευση, οι μηχανοκαλλιέργειες, η Αυτοματοποίηση, οι σπουδές Manangment και Marketing κ.λ.π. Τι σχέση έχουν ολ’ αυτά με την Οικολογία; Όση ο Φάντης με το ρετσινόλαδο.

Τέτοια είναι η άγνοια που μοιάζει σαν όλοι οι παροικούντες την Βιοκαλλιέργεια να θέλουν να μας πείσουν πως αν μια μέρα γινότανε ξαφνικά όλα τα τρόφιμα να ήταν πιστοποιημένα Βιολογικά, ούτε πρόβλημα ποιότητας θα είχαμε, ούτε πρόβλημα επάρκειας, ούτε κανένα σημαντικό Οικολογικό πρόβλημα προκαλούμενο απ’ τη γεωργική δραστηριότητα, ενώ θα λύνονταν αυτομάτως και τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Πού πας ρε Καραμήτρο;

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι βέβαια οι Οικοκαλλιέργειες, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι χωρίς, επίσης, φάρμακα και λιπάσματα καλλιέργειες (Βιοκαλλιέργειες) που επί πλέον γίνονται με μέθοδες και αρχές Οικολογικές και όχι καπιταλιστικές, αφού ο καπιταλισμός είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας του Φυσικού περιβάλλοντος, είτε άμεσα, είτε έμμεσα δια της καταστροφής των κοινωνικών δομών. Οι μέθοδες δηλαδή παραγωγής Οικολογικών προϊόντων είναι συμβατές με κάποιες αρχές και έννοιες, εντελώς άγνωστες, ως φαίνεται, στους ανακαλύψαντες την Ατλαντίδα φανατικούς των Βιοπροϊόντων, όπως:
- Η αρχή της ανεξαρτησίας ατόμων και λαών, που καταπατείται όχι μόνο από τις Πολυεθνικές των Β,Π. αλλά και από κάθε εργασιακή σχέση Αφέντη-Έμμισθου Δούλου.
- Η αρχή Μικρό και Ανθρωπομετρικό, που παρότι αρχαιοελληνική ανακάλυψη αντικαταστάθηκε στις μέρες μας απ’ το Αμερικάνικο The Bigest in the World, και η οποία αρχή δεν μας επιτρέπει να κάνουμε εκτατικές Οικοκαλλιέργειες.
- Η αρχή της διάκρισης των συνθηκών εργασίας και δουλείας με αποκλεισμό της δουλείας (ακόμα και συγκαλυμμένης) κατά την παραγωγή Οικοπροϊόντων.
- Την αρχή της ελάχιστης εξειδίκευσης κατά την παραγωγή Ο.Π. ώστε η γνώση να μεταδίδεται εύκολα, χωρίς καθηγητές και πανεπιστήμια.
- Την αρχή των ισότιμων και αξιοπρεπών διανθρώπινων σχέσεων παραγωγών και καταναλωτώ , αφού κάθε προϊόν εμπεριέχει την ηθική του παραγωγού του και την οποία πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής (προσωπική σχέση).
Την αρχή της εντοπιότητας παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να μην μας πουλάνε π.χ. κέρατα Φιλανδίας, καρώτα Γερμανίας η φύκια Ιαπωνίας.
Η αρχή της μεταβλητότητας της τιμής των προϊόντων ανάλογα με την ανάγκη και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

Οι παραπάνω αρχές είναι αυτές που συνδέουν τους διατυπωμένους νόμους και τα πορίσματα της Βιολογικής επιστήμης με τα αντίστοιχα της σύγχρονης Κοινωνικής Οικολογίας. Τα Βιοπροϊόντα όμως, ούτε σε μια από τις παραπάνω αρχές δεν υπακούουν. Ας μας πουν λοιπόν οι παθιασμένοι με τα Β.Π. με ποια λογική συγχέουν ή ταυτίζουν τα προϊόντα αυτά με την Οικολογία. Μην περιμένετε απάντηση. Δεν βολεύει.

Κοντολογίς λοιπόν τα Οικοπροϊόντα γίνονται με προσωπική εργασία του παραγωγού, απαιτούν ελάχιστα εργαλεία και κυρίως ψυχική σύνδεση παραγωγού-γης-προϊόντος-καταναλωτή. Η παραγωγή δεν απαιτεί αυστηρό ωράριο εργασίας. Τα Οικοπροϊόντα χάνουν μέρος της Οικολογικής τους αξίας ανάλογα με την απόσταση παραγωγής- κατανάλωσης, άρα δεν χρειάζονται καμία διαφήμιση, ούτε τυποποίηση ούτε εξεζητημένη συσκευασία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στους καταλόγους προϊόντων που διακινούνται από κανένα εθνικό ή πολυεθνικό δίκτυο διανομής, και γι’ αυτό είναι δυστυχώς παράνομα.

Απ’ την άλλη, τα Βιολογικά προϊόντα, όσες πιστοποιήσεις κι αν διαθέτουν, δεν υπόκεινται στα παραπάνω κριτήρια. Αντιθέτως οι πιστοποιήσεις ΚΑΙ πιο ύποπτα νοθείας τα καθιστούν, ΚΑΙ την διαφθορά υποθάλπουν, ΚΑΙ την Βαβυλωνία των κάθε λογής ειδικών, σπουδαγμένων κ.λ.π. ορθώνουν, ΚΑΙ τα Οικολογικά προϊόντα σπρώχνουν στο περιθώριο και την παρανομία, ΚΑΙ τους πραγματικούς Οικοκαλλιεργητές καθιστούν δυσδιάκριτους.

Θα αναρωτιέστε τώρα πού θα βρείτε Οικοπροϊόντα στις μέρες μας. Πράγματι η εμφάνιση Οικοπροϊόντων γίνεται συνεχώς όλο και πιο προβληματική και πιο σπάνια.

Δεν είναι μόνον η αστικοποίηση που απομάκρυνε τον πληθυσμό απ’ την ύπαιθρο που είναι ο τόπος παραγωγής των Οικοπροϊόντων. Τα υβρίδια και τελευταίως τα μεταλλαγμένα, είναι κι’ αυτά εμπόδια αφού εξαφανίζουν τις παραδοσιακές ποικιλίες. Ακόμα η γειτνίαση με χημικέςκαλλιέργειες, η ανάπτυξη των μεταφορών και του εμπορίου, η απώλεια της παραδοσιακής γνώσης λόγω δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού και τέλος οι απαγορευτικές νομοθεσίες, δεν είναι και λίγα τα εμπόδια. Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια, η ταύτιση (αφελής η σκόπιμη) των Βιολογικών με τα Οικολογικά προϊόντα.

Σας ρωτάω τώρα : Ποιο το μέλλον της γης και της ανθρωπότητας και της ποιότητας ζωής, με τέτοια άγνοια, με τόση διαστρέβλωση και με τέτοιους Οικολόγους;

Πες το μου να στο πω
Πουλί που χάνεσαι
Ψυχή της νιότης
Που ζει και ζένεται
Με τον σκοπό της.

Σημείωση. Το πρωτότυπο του κειμένου αυτού γράφτηκε στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1983 και τροποποιήθηκε ελαφρώς τον Φλεβάρη του 2005 στην Λευκίμμη.

____________________________________________________________________________________

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΙΑΤΙ :

- Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.

- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

- ΤΑΥΤΙΖΟΜΕΝΑ ΕΝΤΕΧΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ.

- ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΡΗΤΟΥ «ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΤΡΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ».

ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΕΙΝΑΙ ΦΕΝΑΚΗ.

ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΟΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ.
Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ «ΣΥΝΤΑΓΗ» ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 3.8
Αριθμός Ψήφων: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Βίο και Οικο-καλλιέργειες, ή πως η οικολογία γίνεται κονόμα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα