Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κοινωνία Πολιτών: ΠΑ.Δ.ΟΙΚ.Ο.: το κλίμα άλλαξε

?λλη ΕλλάδαOIKOKEPKYPA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΞΕ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο συνέδριο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ , στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, το περασμένο τριήμερο.

Οι διαπιστώσεις για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και για τις πολλές και ποικιλότροπες επιπτώσεις τους που έχουν ήδη αλλάξει την ζωή μας και ακόμη περισσότερο γι’ αυτές που πρόκειται να επέλθουν, ήταν πλέον ξεκάθαρες. ‘Έδωσαν σε όλους όσους παρακολούθησαν αρκετή γνώση και εμπειρία για να προσανατολίσουν από εδώ και στο εξής τον τρόπο ζωής τους, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Έδωσαν πληροφορίες και διδάγματα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις συνολικά, αλλά και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, ώστε να εξευρεθούν λύσεις και πως αυτές θα εφαρμοστούν.

Την προηγούμενη Παρασκευή και το Σαββάτο...
Περισσότερα...http://www.ecocorfu.gr/modules/smartsection/item.php?itemid=89

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS

Γαζή 216, 382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS
Tel-Fax: ++30 24210 20620 / 38387
site://www.pandoiko.gr e-mail: info@pandoiko.gr

Βόλος 08/10/2007

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης 6977-686838

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας από 5-7 Οκτωβρίου, το 19ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), στο οποίο συνδιοργανωτής ήταν η ΚΕΔΚΕ.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν:
«Κλιματικές Αλλαγές. Τοπικές Προτάσεις και Λύσεις»

Οι εισηγητές ανέλυσαν, με πολύ γλαφυρό και απλό τρόπο, τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη συμπεριφορά στο παγκόσμιο κλίμα, τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα τις αλλαγές που συντελούνται και τις αιτίες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα.

Το θεματικό Συνέδριο κατέληξε εκδίδοντας απόφαση, με βάση τις εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν. Σε παράρτημα της απόφασης αναλύονται απλές συμβουλές προς τους πολίτες και τους φορείς, με τις οποίες εξοικονομείται ενέργεια για να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις για τον πλανήτη Γη.

Το δεύτερο μέρος του 19ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ αφορούσε σε εσωτερικές διαδικασίες και εκλογή νέας Επταμελούς Γραμματείας, η οποία είναι η εξής:

Βολιώτης Κώστας (Βόλος), Βασιλακόπουλος Γιώργος (Πάτρα), Ασλάνογλου Νίκος (Βέροια), Παπαχρυσός Δημήτρης (Μυτιλήνη), Γεροκώστα Γιάννα (Λάρισα), Καλλιαμπέτσος Γιώργος (Παλιό Φάληρο) και Αλευρά ?ννα (Σέρρες).

Αποφασίστηκε το επόμενο Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις Σέρρες με θέμα: «Φυσικό Περιβάλλον, Φορείς Διαχείρισης και Δημόσια Διοίκηση»

(Επισυνάπτεται η Απόφαση του Συνεδρίου)

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΑΛΕΥΡΑ ΑΝΝΑ (ΣΕΡΡΕΣ) 6944-263636, ΑΣΛΑΝΟΓFΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ) 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΑΚΡΗ) 6977-606820, ΚΑΛΛΙΑΜΠΕΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΘΗΝΑ) 6944842384, ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Κ.ΔΙΜΗΝΙΟ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ) 6977-668776, ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 6974-640419 ___________________________________________________________________________________________

19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

«Κλιματικές Αλλαγές. Τοπικές Προτάσεις και Λύσεις»
Κέρκυρα 5-7 Οκτωβρίου 2007

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων μελών του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και οι άλλοι σύνεδροι του 19ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, έχοντας εμπλουτίσει σημαντικά τη γνώση μας για το κυριότερο, σήμερα, πρόβλημα, του πλανήτη μας συνεκτιμούμε και αποφασίζουμε τα ακόλουθα:

Η ανθρωπογενής ανατροπή της παγκόσμιας κλιματικής ισορροπίας είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας. Η τελευταία (φετινή) έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν δε μειωθούν δραματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μέση πλανητική θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 1,1°C – 6,4°C έως το 2095 σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1980-1999. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, όπως επίσης ισχυρότερους τυφώνες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η προοπτική μιας καλπάζουσας ερημοποίησης της εύκρατης, ιδίως, ζώνης ως το τέλος του αιώνα που διανύουμε είναι μια ζοφερή αλλά ρεαλιστική προοπτική, αν δεν πραγματοποιηθεί τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια μια στροφή 180 μοιρών στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας, με δραστική μείωση της προερχόμενης από ορυκτά καύσιμα.

Ο χρόνος είναι η σημαντικότερη παράμετρος κάθε αποτελεσματικής απάντησης στο πρόβλημα. Η ταχύτητα της μεταβολής της ενεργειακής συμπεριφοράς ατόμων, κρατών και διεθνούς κοινότητας οφείλει να είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα με την οποία ήδη εξελίσσεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι η άφεση της λύσης του προβλήματος στις δυνάμεις της αγοράς είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και παραπλανητική. Πολιτικές σε διεθνές, κρατικό και τοπικό επίπεδο οφείλουν να έχουν σαφή δεσμευτικό χαρακτήρα σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Ρίο (1992) και του Γιοχάνεσμπουργκ (2002), που αποτελούν ένα διεθνές εργαλείο της βιώσιμης προοπτικής του πλανήτη.

Η ενσωμάτωση της διάστασης της ενεργειακής βιωσιμότητας σε κάθε πολιτική, ιδιαίτερα την ηλεκτροπαραγωγή, τη γεωργία, τις μεταφορές, την πολεοδομία και την δόμηση, είναι κοινός τόπος πλέον για την επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η Ε.Ε. στην προσπάθειά της για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε πλανητικό επίπεδο.

Η παρατηρούμενη προσπάθεια επιστροφής της πυρηνικής ενέργειας με πρόσχημα την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν είναι λύση και παραμένει μια τεράστια απειλή για το περιβάλλον, τη ζωή και την ειρήνη.

Η πολιτική της χώρας μας στα ζητήματα αυτά και ειδικότερα όσον αφορά την αναδιάρθρωση εις βάρος των ορυκτών καυσίμων και υπέρ των ΑΠΕ της παραγωγής ενέργειας, την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, τα μέτρα περιορισμού των λοιπών αερίων του θερμοκηπίου, απέχει σημαντικά από τις απαιτήσεις που επιβάλει η κρισιμότητα των περιστάσεων. Η αντίφαση λόγων και έργων φτάνει στο σημείο να προγραμματίζονται νέες μονάδες λιγνίτη και λιθάνθρακα δυναμικότητας 2400 MW, τη στιγμή που ήδη έχουμε υπερβεί τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει δυνάμει του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Είναι επείγουσα ανάγκη ριζικής μεταβολής ενεργειακού προτύπου ΤΩΡΑ!

Απαιτούνται:
- Ταχεία ψήφιση ενός αποτελεσματικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ
- Εγκατάλειψη κάθε σχεδίου για νέες ανθρακικές μονάδες
- Εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας εξειδικευμένο ανά τομέα (δόμηση, βιομηχανία, κατοικίες, μεταφορές)
- Βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας μέσω επανάχρησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
- Αλλαγή του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου με περιορισμό της υπερκατανάλωσης κρέατος, δεδομένου ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά με την εκπομπή μεθανίου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου Πλατειά ενημέρωση του πληθυσμού για την εξοικονόμηση, τις ΑΠΕ, το παγκόσμιο πρόβλημα ώστε να στηριχθεί και σε ατομικό επίπεδο η αλλαγή ενεργειακής συμπεριφοράς.

Πολύ σημαντική είναι η διεθνής (και ιδιαίτερα βαλκανική) συνεργασία ενάντια στην πυρηνική ενέργεια και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι οικολογικές οργανώσεις της χώρας μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τμήμα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος, επιδιώκοντας να λειτουργήσουμε ως μέρος της συνείδησης της ανθρωπότητας, διακηρύσσουμε ότι η αλλαγή ενεργειακής συμπεριφοράς και ενεργειακού προτύπου, τοπικά και παγκόσμια, είναι ο μόνος τεκμηριωμένος ρεαλισμός , η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για την ανθρωπότητα αλλά και για την κινδυνεύουσα από ερημοποίηση χώρα μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ Τ Ω Ρ Α!

___________________________________________________________
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

10 ΤΡΟΠΟΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Απλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν και είναι πραγματικά πολύ απλοί:

- Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
- Χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού όσο και όπου μπορούμε (σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού η θερμοκρασία να μην είναι λιγότερο από 26ο Κελσίου).
- Αγορά ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης Α (ενεργειακά αποδοτικότερες).
- Χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα.
- Βελτίωση της μόνωσης στα υπάρχοντα κτίρια και εξαρχής σωστή εγκατάσταση.
- Κλείσιμο συσκευών από κεντρικό διακόπτη (όχι κατάσταση stand by).
- Σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
- Περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών και προϊόντων μιας χρήσης.
- Χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου αντί της αυτοκίνησης.
- Συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης όπου υπάρχουν.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Γεώργιος Κοτρωνιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΠΑ.Δ.ΟΙΚ.Ο.: το κλίμα άλλαξε" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα