της Ζαμπέτας Βεντούρη
Το 1999 καταγράφηκε τo πάρκο Προστασίας τns Μεσογειακής Φώκιας Monachus -monachus στην Κίμωλο γιατί σύμφωνα με τη MOM εκτιμήθηκε ότι εκεί ζουν 40 θηλαστικά ενώ σημειώνονται 6-8 γεννήσεις το χρόνο. Η χρηματοδότηση έγινε απ' το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και απ' το Γ' ΚΠΣ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη τns περιοχής στην προστασία του περιβάλλοντος, πρόγραμμα NATURA.
Από τον Ιούνιο του 2000 που έγινε η πρώτη ενημέρωση για τον χάρτη προστασίας από την MOM που περιελάμβανε μια σειρά προτεινόμενες απαγορεύσεις και ρυθμίσεις στις αλιευτικές και τουριστικές δραστηριότηιες των κατοίκων, απαγορεύσεις κατασκευής δρόμων και ανέγερσεις κτισμάτων στη βόρεια και ΒΔ πλευρά της Κιμώλου και σ' ολόκληρη την Πολύαιγο, ελεγχόμενη πρόσβαση και διακίνηση επισκεπτών από συγκεκριμένα σημεία και διαδρομή σε μονοπάτια και διαδρομές προς τις παραλίες πέρασε αρκετός χρόνος.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα. Επεκράτησε έντονος φανατισμός και δυσπιστία απέναντι στους φωκάδες που χωρίς τον απαραίτητο διάλογο με τους φορείς του νησιού προσπάθησαν να επί βάλλουν τη δική τους μελέτη για τη δημιουργία του θαλάσσιου Πάρκου. Το νησί χωρίστηκε σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και συχνά οι φωκάδες - επιστήμονες της ΜΟΜ - δέχτηκαν τις επιθέσεις των ντόπιων, γιατί σίγουρα αυτοί τόσα και τόσα χρόνια προστάτεψαν το είδος και επιθυμούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους χωρίς απαγορεύσεις και περιοριορισμούς μια και μιλάμε για νησί μικρό, άγονο με ελάχιστο τουρισμό που ακολουθεί την ήπια βιώσιμη,αειφορική,ανάπτυξη .
Με αποτέλεσμα να φτάσει η ημερομηνία λήψης αποφάσεων και εξεδόθη προεδρικό διάταγμα που αφορά τη διοίκηση, και λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου στο νησί, η υπογραφή του είναι ζήτημα χρόνου. Βρίσκει όμωε τους ντόπιους απροετοίμαστους, αμήχανους, αδρανείς να διαχειριστούν την υπόθεση γιατί η Κοινότητα υπολειτουργεί λόγω της καταδίκης του Α. Κανά που με τη δική του εκλογική προσπάθεια ο συνδυασμός υπερψηφίστηκε. Ο αντικαταστάτης του, σημεριvόs πρόεδρος, αγνοεί και τη θέση ακόμη του συνδυασμού τους που ήταν κατά του θαλάσσιου πάρκου.
Πάντως η Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας Κυκλάδων έστειλε το 1226/9-9-2005 έγγραφο της πpos ενημέρωση του στον Αλιευτικό - Αγροτικό Σύλλογο Κιμώλου στο οποίο αναφέρεται:
Σας διαβιβάζουμε έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπιυξης και Τροφίμων, απόσπασμα της ειδικής Περιβαλλοντικής μελέτης (ΕΜΠ) και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά οτο χαρακτηρισμό της εδαφικής έκτασης της κοινότητας Κιμώλου - Πολυαίγου Νομού Κυκλάδων και της θαλάσσιας περιβάλλουσας ζώνης ως Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο.
Παρακαλούμε να διατυπώσετε npos την Υπηρεσία μας την άποψή σας το αργότερο μέχρι 30 Σεπτεμβριου 2005.
Σε περίπτωση που δεν απαντήσετε έως την ανώτερη ημερομηνία, η γνώμη σας για το παραπάνω θέμα θα θεωρείται θετική.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αλιευτικού - Αγροτικού Συλλόγου Κιμώλου συνεδρίασε και το απέρριψε κατηγορηματικά. Όμως το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έκανε συνεδρίαση με αυτό το θέμα, γιατί ο πρόεδρος δεν το γνώριζε όπως δήλωσε, αλλά δεσμεύτηκε να πράξει τα δέοντα όποτε ...ενημερωθεί!
Έτσι με αυτές τις διαδικαοίες οι Κιμωλιάτες μάλλον θα είναι οι τυχεροί της φειινής χρονιάς γιατί θα λειτουργήσει το θαλάσσιο Πάρκο. Με τη σύμφωνη γνώμη τους, ΟΧΙ, αλλά ποιός δίνει σημασία σ' αυτό το ελάχιστο!
(πηγή: Κυκλαδικοί Πλόες)
Σημείωση 4ο Τεύχος