Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Μ.Μ.Ε.: Ελεύθερη πληροφόρηση

?λλη ΕλλάδαΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
__________________________
http://athens.indymedia.org/
__________________________

Τι είναι το indymediaΤο κίνημα του Ιndymedia γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1999, στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, από μια μεγάλη συλλογικότητα ακτιβιστών και ανεξάρτητων δημοσιογράφων που είχαν την πρόθεση να δημιουργήσουν ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Πληροφόρησης (Ιndependent Μedia Center-IMC) για την κάλυψη των διαδηλώσεων ενάντια στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιούνταν στην πόλη. Αν οι διαδηλώσεις αυτές έμειναν στην ιστορία, αντίστοιχη επιτυχία είχε και το πρώτο Indymedia: η ιστοσελίδα έλαβε 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις τις ημέρες εκείνες, αποτέλεσε την κεντρική πηγή ενημέρωσης για τα γεγονότα και ανάγκασε επικοινωνιακούς κολoσσούς, όπως το CNN και το BBC, να παραπέμψουν σε αυτή. Μετά τις ημέρες του Σιάτλ, κανείς δεν ήθελε να κλείσει την ιστοσελίδα. Νέα IMC άρχισαν να δημιουργούνται με γεωμετρική πρόοδο, δημιουργώντας σταδιακά το παγκόσμιο δίκτυο του indymedia, που σήμερα αριθμεί πάνω από 170 ανεξάρτητα κέντρα πληροφόρησης και στις 5 ηπείρους.

Η κεντρική ιδέα του indymedia, και παράλληλα ο λόγος που έχει τόση απήχηση παγκοσμίως, είναι η ανοιχτή δημοσίευση (οpen publishing). Οι ειδήσεις και γενικότερα η πληροφορία που διακινείται σε κάθε indymedia, δεν είναι προϊον μιας ομάδας ειδικών, αλλά συνδιαμορφώνεται καθημερινά από οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει. Κάθε άνθρωπος που έχει πρόσβαση στο internet μπορεί να δημοσιεύσει ελεύθερα ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο και ήχους, εξαλείφοντας με τον τρόπο αυτό την διάκριση μεταξύ "πομπού" και "δέκτη", καθώς όλοι και όλες είναι δυνητικά και τα δύο. Παράλληλα, μια ανοιχτή συλλογικότητα αναλαμβάνει τη διαχείριση της πληροφορίας, σχηματοποιώντας κεντρικά θέματα, εφαρμόζοντας μια ελάχιστη πολιτική δημοσίευσης (αφαιρώντας από την κοινή θέα δημοσιεύσεις με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό κλπ. περιεχόμενο), φροντίζοντας για την τεχνική επάρκεια της ιστοσελίδας κ.α.

Η συλλογικότητα που διαχειρίζεται κάθε τοπικό indymedia λειτουργεί αυτόνομα, αναπτύσσοντας διάφορους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες στις οποίες υπάρχει και λειτουργεί, μέσα όμως, πάντα, στα πλαίσια των αρχών ενότητας του δικτύου. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ανοιχτότητα της συλλογικότητας (καθένας/μια να μπορεί να συμμετάσχει), η οριζόντια και μη ιεραρχική λειτουργία και η πλήρης ανεξαρτησία από οικονομικά, θεσμικά και κρατικά συμφέροντα. Όλα τα τοπικά indymedia επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις και συναποφασίζουν (με λίστες επικοινωνίας, irc συναντήσεις και μερικές φορές με φυσικές συναντήσεις) για συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν και αφορούν στην ολότητα τους τα μέλη του δικτύου αλλά και για γενικότερα ζητήματα εξέλιξης του μέσου. Παράλληλα, ανοιχτές ομάδες εργασίας, με συμμετοχή ατόμων από πολλά indymedia, λειτουργούν διάφορα κοινά projects, όπως η παγκόσμια ιστοσελίδα του δικτύου. (http://indymedia.org)

 

__________________ http://www.indy.gr/ __________________


Το indy.gr δεν είναι ακόμα επίσημο μέλος του δικτύου Indymedia. Δεσμευόμαστε όμως από τις αρχές του Indymedia και θα ξεκινήσουμε σύντομα την διαδικασία ένταξής του στο παγκόσμιο δίκτυο

«Αυτό το παγκόσμιο δίκτυο εναλλακτικής επικοινωνίας δεν έχει μια οργανωτική δομή, δεν έχει διευθυντικό κέντρο ούτε κέντρο αποφάσεων, δεν έχει κεντρικές εντολές ούτε ιεραρχίες...το δίκτυο είμαστε όλοι αυτοί που μιλάμε και ακούμε».
subcomandante Marcos
να ανατρέψουμε τις επικοινωνιακές δομές της κοινωνίας...
...για να ανοίξουμε τις πόρτες στη δημιουργία μιας νέας

Τι είναι το indy.gr

Στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία ένα αυτοργανoμένο σύστημα επικοινωνίας που θα διευκολύνει την παραγωγή και διανομή πληροφορίας για θέματα που προωθούν την κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική δικαιοσύνη και θα δίνει φωνή σε ένα πλήθος ανθρώπων και κινημάτων που δεν χωράνε ή δεν θέλουν να χωρέσουν στα εμπορικά και κρατικά ΜΜΕ.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ανοιχτό δίκτυο ανθρώπων, που θα λειτουργεί με διαφανείς, συμμετοχικές διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει την λειτουργία και την εξέλιξή του μέσου.

Δεν θέλουμε το δίκτυο αυτό να περιοριστεί σε μια γειτονιά, πόλη, ή και χώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα επικοινωνίας γνωρίζουμε προκειμένου να το διασφαλίσουμε. Οι σημαντικές συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και όταν γίνεται δημόσια. Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε πάνω από τα πληκτρολόγιά μας, ούτε μπορούμε να υποκαταστήσουμε την άμεση επαφή. Θέλουμε, όμως, να βρούμε τρόπους που μας επιτρέπουν να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από τις φυσικές αποστάσεις που μας χωρίζουν.

Γιατί άλλο ένα indymedia

Κάποιοι και κάποιες από εμάς που ξεκινάμε το indy.gr συμμετείχαμε στην δημιουργία του athens indymedia ή ενταχθήκαμε στην διαχειριστική του ομάδα αργότερα προκειμένου να στηρίξουμε το εγχείρημα. Παρά τις όποιες αδυναμίες του μέσου και τα (ενίοτε σοβαρά) λάθη μας, το athens.indymedia.org εξελίχθηκε σε ένα πολύτιμο μέσο επικοινωνίας για μεγάλο μέρος του ελληνόφωνου κινηματικού κόσμου, συμβάλλοντας στην δημιουργία σημαντικών γεγονότων, καταστάσεων και κοινωνικών αντιστάσεων.

Ποτέ όμως δεν πιστέψαμε ότι το μέσο εξάντλησε την δυναμική του. Αντιθέτως, μπορεί και οφείλει να εξελιχθεί, τόσο τεχνικά, όσο και πολιτικά/οργανωτικά. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει στα πλαίσια της διαχειριστικής ομάδας του athens indymedia όπου συμμετείχαμε. Φάνηκε ότι ήταν αδύνατο να καταλήξουμε συλλογικά σε κάποια κατά την γνώμη μας κρίσιμα συμπεράσματα (πιο συγκεκριμένες πληροφορίες στο link). Επιπλέον, οι παρατεταμένες διαφωνίες και συγκρούσεις, οδήγησαν σε σοβαρή δυσλειτουργία της διαχειριστικής ομάδας. Έτσι, αποφασίσαμε να σταματήσουμε να ξοδεύουμε την ενέργεια μας και την ενέργεια των συντρόφων μας χωρίς αποτέλεσμα και να δουλέψουμε ανεξάρτητα προς την κατεύθυνση που προτείνουμε.

Ταυτότητα και μονοπάτια εξέλιξης

Το Indymedia, από την στιγμή που ξεκίνησε, είναι ένα εργαλείο αντίστασης. Είναι ένα μέσο δημοσιοποίησης των γενονότων που δημιουργούν οι άνθρωποι που παλεύουν για την κοινωνική αλλαγή, δημιουργημένος από τους ίδιους, ένας φιλόξενος χώρος για τις απόψεις και τις φωνές που εναντιώνονται στην κυρίαρχη τάξη πραγμάτων και αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ. Από τις πρώτες του στιγμές, στο Σιάτλ, το indymedia είναι η φωνή της αμφισβήτησης, της διαδήλωσης, του "διαφορετικού".

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η αποκλειστική υιοθέτιση του "κινηματικού" ρόλου, πέραν του ότι δεν εξηγεί την ευρύτερη απήχηση που έχει το μέσο, περιορίζει την δυναμική του. Αν το indymedia έχει χρησιμότητα σαν εργαλείο αντίστασης, έχει και τη δικιά του αυτόνομη αξία, σαν εργαστήρι δημιουργίας νέων δομών επικοινωνίας. Ο ορισμός του indy σαν "αντί-μέσο" ή σαν "MME του κινήματος" δεν μας αρκεί. Παλεύουμε και για τη διαμόρφωση μιας θετικής πρότασης: για το πως οι άνθρωποι μπορούν να παράγουν και να μοιράζονται την πληροφορία ελεύθερα και δημιουργικά, χωρίς διαχωρισμούς και σχέσεις εξουσίας.

Το στοίχημα που βάζουμε για το indy.gr δεν είναι να αποτελέσει αποτελεσματικότερα έναν εκπρόσωπο του "κινήματος" στην κοινωνία. Ούτε, από την άλλη, να καλύπτει όσο το δυνατό πληρέστερα τις ενημερωτικές "ανάγκες" κάποιου κοινού. Είναι, μάλλον, να αποτελέσει μια λειτουργική κοινότητα δρώντων ανθρώπων, που θα μοιράζονται ελεύθερα τις εμπειρίες, τις απόψεις και τη γνώση τους. Και που θα μπορεί να παρακινεί όλους και όλες να κάνουν το ίδιο.

Το indymedia είναι αυτό ακριβώς: μια ψηφιακή κάμερα, ένα καλώδιο για να την συνδέσεις με τον υπολογιστή και το πάτημα του κουμπιού "δημοσιεύστε". Ή η χαρά του να μοιράζεσαι απ'ευθείας, με τα δικά σου λόγια, τα γεγονότα που έζησες, και να μην περιμένεις μήπως και τα δείξουν οι ειδήσεις των 8. Και πέρα από την άμεση ανταπόκριση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο τα χιλιάδες εγχειρήματα ελεύθερης πληροφόρησης που υπάρχουν στο διαδίκτυο, να μοιραστούμε δημιουργικά τη φωνή ενός κόσμου που επιφανειακά παραμένει θαμμένος, κάτω από τις εικόνες που μας ταϊζουν οι ελίτ όλου του κόσμου.

Η κοινότητα του indy.gr αποτελείται από τις ομάδες εργασίας που φροντίζουν για την καλή λειτουργία του site καθώς και από ανεξάρτητα εγχειρήματα χρηστών http://www.indy.gr/community

Ομάδες εργασίας του indy.gr
αρχείου
εξέλιξης της κοινότητας
συντακτική
τεχνική
μεταφραστική

?λλες ενεργές ομάδες
Πρωτοβουλία πολιτών για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
Πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης
Ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Οργάνωση της λίστας Αναδάσωση
Ο Ημι-όροφος

 

______ Αρχές Ενότητας Δικτύου Indymedia _____________________________


Το δίκτυο των Indymedia (IMCN) βασίζεται στις αρχές της ισότητας, αποκέντρωσης και τοπικής αυτονομίας. To IMCN δεν προέρχεται από κεντρικοποιημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά από αυτο-οργανωμένες και αυτόνομες συλλογικότητες που αναγνωρίζουν την σημασία ανάπτυξης ενός συνεκτικού συνόλου δικτύων. Όλα τα IMC θεωρούν την ανοιχτή ανταλλαγή και την ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες, προϋπόθεση για την οικοδόμηση πιο ελέυθερων και δίκαιων κοινωνιών.
(Όλα τα IMC σέβονται το δικαίωμα των ακτιβιστών που επιλέγουν να μην φωτογραφίζονται ή κινηματογραφούνται.)
Όλα τα IMC, βασιζόμενα στην εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων και αναγνωστών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανοιχτή δημοσίευση στον παγκόσμιο ιστό (www), επιτρέποντας σε άτομα, ομάδες και οργανώσεις να εκφράζουν τις απόψεις τους και να μπορούν να το κάνουν ανώνυμα αν το επιθυμούν.
Το IMCN και όλες οι τοπικές συλλογικότητες των IMC πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικά.
Όλα τα IMC αναγνωρίζουν την σημασία των διαδικασιών στην κοινωνική αλλαγή και δευσμεύονται να αναπτύσσουν μη ιεραρχικές και αντιεξουσιαστικές σχέσεις, από τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέχρι τις συσχετίσεις ομάδων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυτοργανώνονται συλλογικά και να δεσμεύονται από την αρχή του consensus σαν διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ανάπτυξη άμεσων, συμμετοχικά δημοκρατικών διαδικασιών που είναι διαφανείς σε όλους όσους συμμετέχουν.
(Όλα τα IMC αναγνωρίζουν ότι προϋπόθεση για την συμμετοχή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων κάθε ομάδας είναι η συνεισφορά προσωπικής εργασίας στην ομάδα.)
Όλα τα IMC δευσμεύονται να αλληλουποστηρίζονται τόσο σαν συλλογικότητες, όσο και σαν άτομα και θα προωθούν τον διαμοιρασμό πόρων όπως γνώσεις, ικανότητα και εξοπλισμό.
Όλα τα IMC δευσμεύονται να χρησιμοποιούν ελεύθερο πηγαίο κώδικα, όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο να αναπτύξουν την ψηφιακή υποδομή και να αυξήσουν την ανεξαρτησία του δικτύου με το να μην βασίζονται σε ιδιόκτητο λογισμικό.
Όλα τα IMC δευσμεύονται από την αρχή της ισότητας ανάμεσα στους ανθρώπους και δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε φύλα, φυλές, ηλικίες, τάξεις, σεξουαλικές προτιμήσεις κ.α. Αναγνωρίζοντας τις ευρείες πολιτισμικές παραδόσεις μέσα στο δίκτυο, δευσμευόμαστε να προάγουμε την διαφορετικότητα στο περιβάλλον μας.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ελεύθερη πληροφόρηση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα