Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Εκκωφαντικό σιωπηλό μήνυμα

?λλη ΕλλάδαΕκκωφαντικό σιωπηρό μήνυμα από χιλιάδες κόσμου
Του Λουκά Βελιδάκη

Η σιωπή ήταν εκκωφαντική, η οργή διάχυτη, το πένθος για τους νεκρούς συνανθρώπους μας και την καμένη γη εμφανές και βουβό σε κάθε γωνία, σε κάθε πρόσωπο. Μελαγχολικά πρόσωπα με μαύρες φανέλες γέμισε το απόγευμα της Τετάρτης η πλατεία Συντάγματος. Ένας μαυροφορεμένος ποταμός πολιτών έσπευσε σε ένα επιτόπιο μνημόσυνο για το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η χώρα από την πύρινη λαίλαπα αυτού του καταραμένου Αυγούστου.
Δεν είναι η ώρα για κατάρες όμως- είναι ώρα για δράση. Και χιλιάδες πολίτες αφουγκράστηκαν το ανώνυμο κάλεσμα των bloggers και συνέρρευσαν στο Σύνταγμα. Η πλειονότητα φορούσε μαύρα. Πένθος βαρύ. Για τους νεκρούς. Για τις πληγές στη γη. Για τα δάση. Για τη δυσοίωνη επόμενη ημέρα.

Ήταν αυτοί οι χιλιάδες πολίτες- ένα ετερόκλητο πλήθος με τη βουβή διαμαρτυρία τους που έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ότι δεν πρόκειται από δω και στο εξής να γίνονται ανεκτές πράξεις που προσβάλλουν κατ’ αρχάς τη νοημοσύνη μας και καταστρέφουν βραχυπρόθεσμα ή σε βάθος χρόνου το περιβάλλον.

Η πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από άκρη σε άκρη. Παρέες σχημάτιζαν πηγαδάκια και συζητούσαν για το περιβάλλον, για τις πυρκαγιές, για το κακό που μας βρήκε. Κάποιοι κατάγονταν από τις πληγείσες περιοχές. «Το χωριό μου ακόμα καίγεται», λέει ένας νεαρός με την πίκρα να ζυμώνεται με τη φωνή του.

Οι παρέες γίνονται ένα. Όλοι είναι παρόντες στο ίδιο μνημόσυνο. Όλοι εκφράζουν μεταξύ τους την ανησυχία τους για το μέλλον. Όλοι πονούν. Πιτσιρίκια με ράστα μαλλιά συζητούν για το πρόβλημα με μεσήλικες κυρίες. Ένας λαός πικραμένος μπροστά από τη Βουλή. Το πλήθος εκτείνεται από το μνημείο του ?γνωστου Στρατιώτη μέχρι την Ερμού. Που δεν φωνάζει, αλλά η πίκρα κι οργή του είναι πιο δυνατή από όλες τις φωνές.

Θέλουν άμεση αναδάσωση, θέλουν πραγματικές αποζημιώσεις για τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές. Ζητούν αντιπλημμυρικά έργα. Ζητούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην δούμε ποτέ ξανά αυτό τον εφιάλτη. Κάποιες κοπέλες μαζεύουν υπογραφές ώστε να σταματήσει το κυνήγι. «Λίγα είναι τα ζώα που μας έμειναν, μην τα σκοτώσουμε και αυτά».

Συμβολικά λίγο πιο πίσω από τον ?γνωστο Στρατιώτη κάποιοι ανάβουν φωτιές σε κάτι κούτσουρα. Συμβολική κίνηση. Μία νεαρή κοπέλα διαμαρτύρεται: «Στις φωτιές θα απαντήσουμε με φωτιές;». Δίπλα στη φωτιά υπάρχει κυκλωμένο με κεριά ένα χαρτί με το μήνυμα: «Όταν ο άνθρωπος σπέρνει ζωή, θερίζει αγάπη και ευτυχία. Όταν ο άνθρωπος σπέρνει φωτιά, θερίζει στάχτες και ελπίδες κάρβουνο»…

Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το θέμα των εκλογών. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν «θα τους μαυρίσουμε». Πάρα πολλοί… Μικρές ομάδες αριστεριστών έκαναν την εμφάνιση τους με πανό και πλακάτ. Δεν υπήρξαν συνθήματα και αυτά τα λίγα δεν βρήκαν πολλούς πρόθυμους. Είχαμε πένθος, βαρύ πένθος. Πένθος των πολιτών που κανείς δεν μπορούσε να το πολιτικοποιήσει.

Λίγο πριν τις 21.30 και ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να αποχωρεί μία διμοιρία των ΜΑΤ έκανε την εμφάνιση της στο πάνω μέρος της Βουλής. Αποδοκιμασίες δόνησαν την ατμόσφαιρα. Λίγοι νεαροί κινήθηκαν απειλητικά προς τους άνδρες της Αστυνομίας που ήταν παραταγμένοι μπροστά από τον ?γνωστο Στρατιώτη- τα ΜΑΤ απάντησαν με τρεις βόμβες κρότου- λάμψης. Το πλήθος ήταν ειρηνικό στη συντριπτική του πλειονότητα. Δεν τρόμαξε όμως, αποδοκίμασε, αλλά έμεινε στη θέση του. Ακόμα και γιαγιάδες εκτόξευσαν ύβρεις εναντίον των ΜΑΤ για την προκλητική τους αντίδραση.

Απειλήθηκαν επεισόδια, αλλά ως εκεί. Ομάδες αντιεξουσιαστών στα πέντε μέτρα από τα παραταγμένα ΜΑΤ να τους χλευάζουν και να ρίχνουν μπουκαλάκια νερό. Ως εκεί όμως… Τίποτα δεν μπορούσε να επισκιάσει αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση πολιτών.

Ήταν ένα πένθιμο κάλεσμα. Ίσως το πλήθος να περίμενε να γίνει κάλεσμα των νεκρών, αναφορά στην καμένη γη. Ίσως πάλι να μην περίμενε τίποτα μέσα στην οργή και την απογοήτευση του. Έστειλε, πάντως, το πιο ηχηρό βουβό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

* Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της επικράτειας. ___________________________________________

(contra.gr, 29 - 08 - 2007)
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα ADMINISTRATOR


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Εκκωφαντικό σιωπηλό μήνυμα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα