Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόβλητα: Η Τήνος πνίγεται ...στα λύματά της

ΤήνοςH Tήνος πνίγεται στα ...λύματά της!
Του Γ.K

Γράψαμε πολλές φορές στο παρελθόν (και από τις στήλες της ΟΦΙΟΥΣΑΣ), πως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξη της Πόλης και των χωριών του νησιού, είναι η δυνατότητα παροχής στους κατοίκους των στοιχειωδών εκείνων υποδομών, που είναι απαραίτητες για μια αξιοπρεπή διαβίωσή τους στον τόπο τους. Και επισημαίναμε τον κίνδυνο σε περίπτωση, που ο άγριος ρυθμός «ανάπτυξης», δεν βασιζόταν σε μια αντίστοιχη και άμεση δημιουργία υποδομών, ή, έστω στον εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, συγκοινωνίες και επικοινωνία), το όποιο εποικοδόμημα κινδύνευε να καταρρεύσει, μερικά ή συνολικά, ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε αφορμή.

Χαρακτηριστήκαμε τότε γραφικοί και αναφανδόν κινδυνολογούντες οικολόγοι. Και μας παρέδωσαν ασμένως, αυτοί, οι δημιουργοί και υπέρμαχοι, αυτού, που βλέπουμε κάθε μέρα να εκτυλίσσεται γύρω μας, στην εσαεί χλεύη της τοπικής κοινωνίας... Και βεβαίως ο τηνιακός, αυτούς επέλεξε και επιλέγει για να τον εκπροσωπήσουν στα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης. Έτσι ανακάθονται τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες καρέκλες επί σειρά μεγάλη ετών, αφού ο κόσμος εμπιστεύεται αυτόν που τον χτυπάει στην πλάτη και του ψιθυρίζει «... μη σε νοιάζει εγώ είμαι εδώ!». Και του υπόσχεται πως όλα θα γίνουν εύκολα και γρήγορα και κατά πως τα θέλει αυτός, δηλ. ο πελάτης.
Και έτσι ο κόσμος τους άκουσε και θαρρεύτηκε πως, αφού μπορούμε να κτίζουμε και να καταναλώνουμε πολύ, τίποτα δεν πρέπει να μας σταματά! Στη θέση των οικισμών θα γίνουν κωμοπόλεις, στη θέση της Χώρας ίσως κάποιο ΤΗΝΟΣ ΣΙΤΥ.

Δείτε όμως, τελικά, τι έγινε: Κτίσθηκαν και κτίζονται οι νέοι οικισμοί του νησιού" στο Πόρτο, στα Κιόνια, στον 'Aγιο Ρωμανό, στη Βουρνή και ελλείψει αποχετεύσεων πνίγονται στα λύματά τους. Αναπτύσσεται συνεχώς η πόλη και στέλνει τα, όλο και περισσότερα, λύματά της «ζωντανά» στη θάλασσα. Βιολογικοί καθαρισμοί, άλλωστε, δεν υπάρχουν πουθενά πλην Πανόρμου. Και διψά, αφού όλοι κομπάζουν για το πόσες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού θα προστεθούν με τα νέα έργα και τις αφαλατώσεις, αλλά κανείς δεν μιλά για το πόσες χιλιάδες (;) κυβικά χάνονται από το διαλυμένο (ίσως και επικίνδυνο) δίκτυο. Ούτε πως αυτός είναι ο λόγος που έχουμε στην πόλη νερό λίγες ώρες κάθε μέρα, χειμώνα - καλοκαίρι, και φυσικά ουδείς τολμά να το πίνει.

Εκπολιτίσθηκαν τα χωριά μας και από τον αναχρονιστικό «κοπρόλακα» και τη σκάφη, περάσαμε στο καζανάκι και το πλυντήριο. Και έγιναν τα πρώτα εκείνα «αποχετευτικά». Η φιλοσοφία τους απλή : Να φύγουνε τα λύματα τώρα από την πόρτα μας, κι όπου θέλουν ας πάνε. Και τα χρόνια εκείνα, ίσως, μόνο έτσι μπορούσε να γίνει, αφού τα έργα γινόντουσαν χωρίς μελέτη, με ελάχιστα χρήματα, κάποιες φορές και με εθελοντική εργασία, τα λύματα (και τα απορρίμματα) ήταν αναλογικά ελάχιστα και σίγουρα πιο «αθώα». Σήμερα όμως σαράντα σχεδόν χρόνια μετά είναι απαράδεκτο να κάνουμε πως δεν ξέρουμε, πού πάνε μετά... Τα λύματα είναι πολλά και τοξικότερα σήμερα και έχουν επιφέρει τεράστια καταστροφή παντού.

Παράδειγμα τρανταχτό η περίπτωση του Λιβαδιού Κώμης - Καλλονής, του πιο παραγωγικού τόπου του νησιού, όπου την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί εκεί, ανέφεραν (20/2/2007) προς πάσα κατεύθυνση, οι γεωπόνοι του Επαρχείου Τήνου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ύπαρξη λυμάτων σε μόνιμη βάση στα ρέματα - αγροτικούς δρόμους εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης τους αγρότες και τα ζώα, τα οχήματα και τον εξοπλισμό, καθώς και την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων, αφού η χρήση, πιθανώς, μολυσμένου νερού για άρδευση, πότισμα ζώων και καθαρισμό των εργαλείων, έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση των γεωργικών και γαλακτoκoμικών προϊόντων,~ κι ακόμη η μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα υποβαθμίζει την ποιότητά τους με επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή.

Σημείωνε μάλιστα η παραπάνω έκθεση - αναφορά ότι τελικώς τα λύματα εκβάλλουν σε τουριστικά αναπτυσσόμενη παραλία. Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις (Δν/ση Υγείας Πρόνοιας της Νομαρχίας) με ανάλογο περιεχόμενο και με την ίδια όλες κατάληξη, ότι τα παραπάνω δημιουργούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον και ζητούσαν την άμεση διακοπή της διάθεσης των λυμάτων επιφανειακά, και τον έλεγχο του νερού, του εδάφους και των προϊόντων της περιοχής, ως προς την καταλληλότητα και την ασφάλειά τους. Τα έγγραφα απεστάλησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και από κει στη διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας και, μετά την επιβεβαίωση των ανωτέρω από το Επαρχείο Τήνου, και το από 25/5/2007 έγγραφο (σε απολογητικό τόνο) του Δημάρχου Π. Κροντηρά προς τον Νομάρχη, τελικά η έκθεση αυτοψίας απεστάλη από την Νομαρχία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Από πολιτιστικές εκδηλώσεις καλά πάμε, από πολιτισμό όμως;

πηγή: τηνιακή ΕΝΔΟΧΩΡΑ, Ιούλιος-Αύγουστος 2007
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Τήνος
· Νέα ADMINISTRATOR


Πιο δημοφιλής είδηση για Τήνος:
Τήνος - ?δεια για ένα «κόσμημα»


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η Τήνος πνίγεται ...στα λύματά της" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.07 Δευτερόλεπτα