Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Τουρισμός: Η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας για το Χωροταξικό Τουρισμού

?λλη ΕλλάδαΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σωματείο μη κερδοσκοπικό για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κανάρη 86 & Κρήτης, 241 00 Καλαμάτα, τηλ. και φαξ 27210-93317

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Οι απόψεις και θέσεις της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΚανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η Ελλάδα είναι χώρα τουριστική με διαρκώς αυξανόμενο το ρόλο του τουρισμού στην οικονομία.

Αν και έχουμε πάρα πολλές αμφιβολίες για το πόσο βιώσιμος και αειφορικός μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου αυτός ο προσανατολισμός της χώρας μας, με δεδομένα την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή και την επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου, που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αποσταθεροποίηση ολόκληρο το οικονομικό σύστημα του πλανήτη, σήμερα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε εντελώς αυτήν την πραγματικότητα.

Ωστόσο πρέπει να προσανατολιζόμαστε ορθά και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους τέτοια αντιξοότητα. Και αυτό απαιτεί περίσκεψη από όσους έχουν την ΕΥΧΕΡΕΙΑ λήψης αποφάσεων. Αποφάσεων δεσμευτικών για το μέλλον αλλά που μπορούν να έχουν τεράστιες ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για το μέγεθος των τουριστικών επενδύσεων αλλά και το μέγεθος των οικονομικών εισροών σε αυτόν τον τομέα.

Ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου 18% του ΑΕΠ καλύπτοντας περίπου το 40% του ελλείμματος των εξωτερικών μας πληρωμών και απασχολεί άμεσα και έμμεσα περίπου 800.000 εργαζόμενους.

Το εισόδημα στα πλαίσια του τουριστικού προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, υπολογίζεται σε ένα δις ευρώ το μήνα.

Στον τουρισμό, ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μια οικονομική κρίση από οποιαδήποτε αιτία, σε κάθε περίπτωση μπορεί να μας στοιχίσει δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ και ένα οικονομικό ΚΡΑΧ.

Έτσι η συζήτηση για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε είναι ένα κρίσιμο πολιτικό, οικονομικό και πρωτίστως περιβαλλοντικό θέμα.

Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι εάν πρέπει να σπαταλήσουμε την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, έργο χιλιάδων ετών, σε μερικές δεκαετίες προς δόξαν του real estate, των tour operators, των τραπεζών, των ξένων επενδυτών αλλά και των ίδιων περιορισμένων οικονομικών πόρων της χώρας μας για να στηρίξουμε έναν αμφιλεγόμενο προσανατολισμό και τη μονοκαλλιέργεια που λέγεται ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Σήμερα η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των μεγάλων τουριστικών μονάδων με τις αντίστοιχες τουριστικές επενδύσεις.

Τέτοιες σχεδιάζονται ή είναι σε εξέλιξη στο Κάβο Σίδερο στο νομό Λασιθίου, στη Μεσσηνία, στον Έξαρχο της Αταλάντης, στην Πρέβεζα, στην Ερμιόνη, στην Ηλεία, στη Μαγνησία και αλλού.

Επίσης σχεδιάζονται ή είναι σε εξέλιξη επενδύσεις σε νέα χιονοδρομικά κέντρα όπως στο Βελβενδό Κοζάνης, στον Κίσαβο, στα Βαρδούσια, στην Τριγγία και σε άλλα βουνά .

Αυτός ο προσανατολισμός είναι ΑΠΟΛΥΤΑ λανθασμένος και θα πρέπει να αποσυρθεί το σχέδιο ΚΥΑ που έχει τεθεί σε μια αμφιλεγόμενη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Οι παραθεριστικές κατοικίες και γενικότερα το real estate σε συνδυασμό με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, συνεδριακών κέντρων, υπερπολυτελών ξενοδοχείων και εμπορικών πάρκων αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κυρίως ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βεβαίως προσβλέπουν και στις ΠΑΧΥΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.

Με τις διατάξεις που προτείνονται: Θα αποψιλωθούν εκτάσεις, θα πουληθούν, αντί πινακίου φακής, γεωργικές περιοχές, θα αποχαρακτηρισθούν δάση, ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι, για να βρεθούν τα χιλιάδες στρέμματα, που θα φιλοξενήσουν τα γήπεδα και τις πολυτελείς εγκαταστάσεις τους.

Φυσικά σχεδόν πάντα δίπλα σε λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και πλούσιες σε νερό γεωτρήσεις και στα πιο όμορφα κομμάτια της ελληνικής γης.

Όπου 150 στρέμματα, και στα καλύτερα μέρη της χώρας, θα ξεφυτρώσει στο πουθενά και ένα τουριστικό χωριό, που μετά από μερικά χρόνια θα είναι εγκαταλειμμένο και θα ρημάζει.

Μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται εξ αιτίας αυτών των επιλογών είναι:
- η κατασπατάληση των υδατικών και εδαφικών πόρων με εμφανέστατο τον κίνδυνο υφαλμύρωσης και πτώσης των υδροφορέων,
- η υποβάθμιση του εδάφους με προοπτική την ερημοποίηση (για παράδειγμα, ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει ετησίως ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού σε συνθήκες μεσογειακού κλίματος, δηλαδή περίπου όσο οι ανάγκες μια πόλης 12.000 κατοίκων),
- η αλλοίωση του φυσικού τοπίου,
- η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων,
- η άστοχη αλλαγή των χρήσεων γης και ο αποχαρακτηρισμός δασικών περιοχών,
- οι μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια,
- ο περιορισμός των δυνατοτήτων αυτοδύναμης βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με αρνητικές συνέπειες στη τοπική οικονομία, αλλά και η συγκέντρωση τεράστιων κεφαλαίων από επιδοτήσεις σε ορισμένα κέντρα και σε επιχειρήσεις με αμφίβολο το οικονομικό αποτέλεσμα.

Πιστεύουμε πως ο γενικότερος στόχος σε μια οποιαδήποτε, σωστά προσανατολισμένη, τουριστική πολιτική, και στη Μεσσηνία, πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης με την ταυτόχρονη εξισορρόπηση των συμφερόντων του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και τής συνετής χρήσης των περιορισμένων οικονομικών πόρων μας.

Το άρθρο 24 του Συντάγματος και η αρχή της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ την οποίαν έχει εισάγει, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και οποιαδήποτε ρύθμιση με όσα προβλέπονται βάσει του σχεδίου ΚΥΑ, είναι αντισυνταγματικά αλλά ταυτόχρονα και ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

Το μοντέλο αυτού του είδους των ρυθμίσεων έχει αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί (π.χ και κυρίως, Ισπανία και παράλια Ανατολικής Θράκης πριν και μετά τη Ραιδεστό μέχρι και τις παρυφές της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία).

Τέλος η επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ για μια συνοπτικών διαδικασιών διαβούλευση μόλις 45 ημερών, εν μέσω καλοκαιριού, καύσωνα και πυρκαγιών μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και υποκρύπτει υφαρπαγή συναινέσεων στην οποίαν δεν συναινούμε.

Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, με ιστορία 18 ετών συνεχούς δράσης στα κοινά για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν συναινούμε στις διαδικασίες αυτές και δεν τις αναγνωρίζουμε ως δεσμευτικές και το κείμενο που καταθέτουμε δεν θεωρούμε ότι αποτελεί συμμετοχή σε αυτού του είδους τη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, την οποίαν θεωρούμε εντελώς ανεπαρκή για ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα που θα δεσμεύσει το ελληνικό περιβάλλον και την ελληνική οικονομία για δεκαετίες σε μια ΔΟΝΚΙΧΩΤΙΚΟΥ τύπου επιλογή, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Καλαμάτα 3 Ιουλίου 2007Σημείωση 14ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας για το Χωροταξικό Τουρισμού" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα