Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Διανοίξεις Δρόμων: Όχη, δρόμος της καταστροφής

?λλη ΕλλάδαΔιάνοιξη νέου καταστροφικού δρόμου στο όρος Όχη

Ο Βαγγέλης Βρούτσης, Οδηγός Βουνού, Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Προπονητής Ορειβασίας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Εκτός όμως από την ορειβατική και εκπαιδευτική του δράση, αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την ευαισθησία του για το περιβάλλον. Αξιοποιώντας θεσμοθετημένα δικαιώματα που έχει ως πολίτης, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για την διάνοιξη νέου δρόμου στο όρος Όχη, το κείμενο της οποίας παραθέτουμε εδώ:

ΠΡΟΣ:
Δασαρχείο Αλιβερίου
Νομαρχία Ευβοίας
Προς κάθε ευαισθητοποιημένο και σκεπτόμενο πολίτη αυτού του τόπου

ΘΕΜΑ: Διάνοιξη νέου καταστροφικού δρόμου στο όρος Όχη

Στις 25 του Μαΐου βρέθηκα στην Κάρυστο με ένα γκρουπ 33 ορειβατών από την Βόρεια Ιταλία. Έχοντας πεζοπορήσει πέρυσι στα Λευκά Όρη της Κρήτης, θέλησαν να γνωρίσουν άλλα μέρη της Ελλάδας που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Τους προτείναμε την περιοχή της Όχης που, πέρα από την πεζοπορία και τις δυνατότητες μπάνιου στις παραλίες, παρουσιάζει έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Η πεζοπορία ξεκίνησε από την Κάρυστο και μέσω ασυντήρητων μονοπατιών έφτασαν στο κάστρο και από εκεί στους Μύλους, από όπου ξεκίνησε η ανάβαση στο βουνό. Περάσαμε από τους Κυλίνδρους όπου έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον για το αρχαίο ρωμαϊκό λατομείο και από εκεί μέσω Κακόσκαλας προχωρήσαμε προς την θέση Σταυρός. Οι άνθρωποι, αν και όλοι μεγάλοι σε ηλικία και με ένδυση που περισσότερο ταίριαζε για τα δικά τους καθαρά και άνετα μονοπάτια (σορτσάκια και κοντομάνικα μλουζάκια), δεν έδειξαν να ενοχλούνται πολύ από την κακή κατάσταση των μονοπατιών, κάτι για το οποίο εμείς πρέπει να ντρεπόμαστε.

Στην θέση Σταυρός βρεθήκαμε μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα:
Την κατασκευή ενός νέου δρόμου, που έχοντας διαφορετική αρχή, στο σημείο αυτό τέμνει τον παλαιό δρόμο και για αρκετά χιλιόμετρα κινείται παράλληλα με αυτόν σε πολύ μικρή απόσταση από αυτόν! Ένας σπαστήρας κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο έσπαγε ένα μεγάλο βράχο, ενώ λίγο πιο πέρα, στον παλαιό δρόμο, μια μπουλντόζα έσκαβε στο πουθενά

Την έκπληξη μου την διαδέχτηκε η έκπληξη όλων αυτών των ανθρώπων.
"Γιατί σκάβουν εδώ πάνω;" με ρώτησαν.
Την απάντηση την έδωσαν μόνοι τους...
"Τρώτε καλά (εννοούσαν τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εδώ στην Ελλάδα" σχολίασε ειρωνικά κάποιος.

Οι εκπλήξεις και τα ειρωνικά σχόλια συνεχίστηκαν στην κορυφή, που προσέφερε την θέα των μη αποκαταστημένων εκτάσεων των λατομείων και των τσιμεντένιων σκαλιών στο ιστορικό λιθόστρωτο καλντερίμι του φαραγγιού του Δημοσάρη! (Σημειώνεται ότι τα τσιμεντένια σκαλοπάτια, που κατέστρεψαν μέρος του λιθόστρωτου καλντεριμιού στο φαράγγι του Δημοσάρη, κόστισαν ένα μεγάλο ποσό που απορροφήσαμε φυσικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Οι Ιταλοί πεζοπόροι, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην περιοχή του Τιρόλο, περπατώντας κάθε βδομάδα στις περιοχές των Δολομιτών και των ?λπεων και αγαπώντας αυτό που κάνουν, δεν μπορούσαν να καταλάβουν για ποιόν λόγο κατασκευάζονται όλοι αυτοί οι δρόμοι. Αδυνατούσαν να κατανοήσουν την αιτία για την οποία επενδύουμε τεράστια ποσά που παίρνουμε από την Ευρωπαική Ένωση για να καταστρέφουμε εκείνα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε όλη την περιοχή την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης με ελάχιστη επένδυση. Αλλά ούτε εγώ μπορούσα να καταλάβω. Αισθανόμουν μόνον ντροπή απέναντι στους Ιταλούς.

Ερωτώ τις αρμόδιες υπηρεσίες:
Για ποιόν λόγο ανοίγεται ο δρόμος αυτός, από την στιγμή που υπάρχει ήδη ένας ανοιγμένος σε πολύ καλή κατάσταση με διακλαδώσεις προς τα χωριά του Κάβο Ντόρο, ο οποίος για αρκετά χιλιόμετρα κινείται παράλληλα και φτάνουν ακριβώς στο ίδιο σημείο; Όλα αυτά σε μια περιοχή από όπου περνάει το πολυσύχναστο μονοπάτι για το καταφύγιο της Όχης, για την ανάβαση στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το Δρακόσπιτο και την κορυφή!

Πληρεί τις προϋποθέσεις ο δρόμος αυτός για δασικός;
Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για το έργο αυτό;

Οι συνημμένες φωτογραφίες που στέλνω θα κάνουν τον γύρο της Βόρειας Ιταλίας με όλα τα ειρωνικά σχόλια και σίγουρα περισσότερα από όσα έγιναν κατά την διάρκεια της πορείας, αφού δεν θα υπάρχουν Έλληνες στην παρέα τους.

Ερωτώ και όλους αυτούς τους καταστηματάρχες της παραλίας που "βάραγαν μύγες" την Παρασκευή του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος: Τους ενδιαφέρει αυτού του είδους ο τουρισμός, ένας τουρισμός που δεν έχει καμία απαίτηση... "...οι πεζοπόροι επισκέπτονται την Ελλάδα και ζητούν μόνο χώμα για να περπατούν και ωραία μέρη να βλέπουν..."; Θα ξαναρθούν στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί ή ο ορειβατικός σύλλογος τους; Θα διαφημίσουν σε φίλους και συνορειβάτες τους, την άγνωστη σε αυτούς περιοχή της Όχης;

Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν τέσσερεις μέρες στην Κάρυστο και άφησαν αρκετά χρήματα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, super market καί άλλα εμπορικά καταστήματα της Καρύστου, αλλά και της περιοχής των Καλλιανών.

Ως πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να απαιτώ μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες πειστικές απαντήσεις για την σκοπιμότητα του προαναφερθέντος έργου καθώς και σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Διαφορετικά κάποιοι φέρουν και νομικές ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφεται μία περιοχή και να της αποστερούνται ελπίδες για δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό και να μην λογοδοτεί κάποιος. Ντροπή σε όλους αυτούς που σκέπτονται και υλοποιούν τέτοια καταστροφικά για το περιβάλλον και επιζήμια για την οικονομία του τόπου έργα!

Ντροπή στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους περιβαλλοντικούς συλλόγους, στους πολίτες αυτού του τόπου που επιτρέπουν να γίνονται τέτοια έργα.
Έχουμε οδηγηθεί στο σημείο να παίρνουμε μαθήματα πολιτισμού από τους Ιταλούς!
Μας το χρωστάνε άλλωστε.

Πριν από χιλιάδες χρόνια τους δώσαμε εμείς τα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν πολιτισμό!

Το πρωί της 29/05/2007 η ομάδα των Ιταλών πεζοπόρων αναχώρησε από την Κάρυστο με σκοπό να περπατήσει στα βουνά και στα μονοπάτια της ?νδρου. Εύχομαι για την πατρίδα μας να μην απογοητευτούν και από εκεί!

Βαγγέλης Βρούτσης
Οδηγός Βουνού
Εκπαιδευτής Ορειβασίας
Προπονητής Ορειβασίας
Μέλος του ΕΟΣ Αθηνών
e-mail: vagelis_vr@yahoo.com

Μπορείτε να δείτε τα καταστροφικά αποτελέσματα της διάνοιξης του δρόμου κάνοντας κλικ εδώ:
www.routes.gr
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Όχη, δρόμος της καταστροφής" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα