Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Τουρισμός: Πωλείται όπως είναι κατοικημένο

ΊοςΤι είναι η πατρίδα τους
Τελικά, η κυβέρνηση του μεσαίου χώρου με τις προτάσεις του Γ. Σουφλιά μετατρέπεται σε μεσιτικό γραφείο. Με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, όλη η χώρα μας ξεπουλιέται σε κερδοσκόπους και offshore εταιρείες ακινήτων

Tι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;
Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει;
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;
Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;
Ολα πατρίδα μας! κι αυτά κι εκείνα,
και κάτι πού 'χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!
     Ιωάννης Πολέμης (1862-1924)


Οταν ο Ιωάννης Πολέμης έγραφε το ελαφρώς κοινότοπο ποίημά του δεν είχε υπόψη του τη μεταπολεμική οικιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ούτε -πολύ περισσότερο- τις σύγχρονες τουριστικές τάσεις και το real estate. Το σύνθετο ομόλογο των σημερινών υπουργείων Χωροταξίας, Οικονομικών, Τουρισμού και Πολιτισμού δεν μπορεί, δυστυχώς, να εξαγοραστεί από καμιά τράπεζα ούτε να επιστρέψει στα ταμεία των πολιτών τα χαμένα ακρογιάλια, τα νησάκια, τα δάση, τα αρχαία και όλα τα υπόλοιπα. Μετά βίας έχει απομείνει ο ήλιος, τα φωτεινά άστρα και ο προβληματικός λόγω ρύπανσης αέρας της Ελλάδας του Πολέμη.

Η απουσία χωροταξικού σχεδίου και η εσκεμμένη καθυστέρηση του εθνικού κτηματολογίου που θα όριζε σαφώς τα όρια κάθε οικιστικής δραστηριότητας οδήγησαν στο τελευταίο πόνημα του κ. Σουφλιά με τον τίτλο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Το σχέδιο δόθηκε για διαβούλευση -όπως επιτάσσει η Ε.Ε.- και περιμένει να μπει στην πολυπόθητη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αν μπει!

Στο πλαίσιο περιγράφονται και κατηγοριοποιούνται όλες οι περιοχές στη βάση κάποιων χαρακτηριστικών και κάτω από το πρίσμα τού πόσο ακόμα μπορεί να χτιστεί και πόσο ελκυστικοί μπορεί να γίνουν οι όροι για τους υποψήφιους εγχώριους ή αλλοδαπούς αγοραστές. Από δω και πέρα ο συντελεστής δόμησης αλλάζει: Αν ο αγοραστής βαφτίσει την αγορά «τουριστική επένδυση» μπορεί να χτίσει κατοικίες και να πουλήσει το 70% των κτισμάτων σε ιδιώτες, ενώ υποχρεώνεται να λειτουργήσει σαν ξενοδοχειακή μονάδα μόνο το 30%. Επιπλέον ο αγοραστής επιδοτείται για την «τουριστική» επένδυση με τους όρους που ισχύουν για κάθε τέτοια δραστηριότητα. Αγοράζει, δηλαδή, γη σε προνομιακές περιοχές, χτίζει τετραπλάσια από ό,τι θα έχτιζε ένας απλός ιδιώτης, επιδοτείται γενναία και του μένει κι ένα 30% ξενοδοχείου που, ακόμα κι αν το αφήσει να ρημάξει, δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικό στα κέρδη του.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα απέραντο χτισμένο τοπίο με καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι η γιγαντιαία οικιστική ανάπτυξη της Ισπανίας δημιούργησε πτωτικές τάσεις στον τουρισμό της.

Για μια νέα Ελλάδα!

Με την υπουργική αυτή απόφαση η κυβέρνηση αλλάζει όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για την ανέγερση των εκτός σχεδίου κατοικιών. Βαφτίζοντάς τις τουριστικές επιτρέπει την ανέγερση και πώληση τους σαν κατοικίες, σε περιοχές παραμεθόριες, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές Natura, και σε βραχονησίδες του Αιγαίου. Εντάσσοντας δε την αγορά εκτάσεων γης και την κατασκευή και πώληση παραθεριστικών κατοικιών στον αναπτυξιακό νόμο, επιδοτεί με τα χρήματα του φορολογούμενου τον αγοραστή που θα χτίσει στα πιο όμορφα και προστατευόμενα -αλίμονο!- μέρη της Ελλάδας.

**Το ισχύον χωροταξικό πλαίσιο καθορίζει γενικά και αόριστα ανά περιοχή τα μεγέθη οικοπέδων που θεωρεί άρτια και οικοδομήσιμα για τουριστική, υποτίθεται, ανάπτυξη (15, 8, 4 στρέμματα κ.λπ.). Με λίγα λόγια, καθένας που έχει ένα χωράφι με την παραπάνω έκταση οπουδήποτε στην εκτός σχεδίου ύπαιθρο χώρα μπορεί, παίρνοντας μερικές τυπικές εγκρίσεις από τις αμαρτωλές -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης- υπηρεσίες, να το οικοδομήσει, χωρίς κανένα αισθητικό, εδαφολογικό, λειτουργικό, οικονομικό ή άλλο χωροταξικό κριτήριο.

Το εκτός σχεδίου αυτό σενάριο ανάπτυξης, που επιτρέπει ουσιαστικά την περιπτωσιακή και διάσπαρτη ανοικοδόμηση και τσιμεντοποίηση ολόκληρης της ελληνικής υπαίθρου και έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις στην πρώτη ενότητα του νέου πλαισίου.

**Στη δεύτερη ενότητα το Πλαίσιο Σουφλιά αναφέρεται στις ειδικές μορφές τουρισμού: συνεδριακός, αστικός, πολιτιστικός, αθλητικός, χιονοδρομικός, καταδυτικός, ιαματικός κ.λπ.

Η ενότητα αυτή είναι ιδιαίτερα καλογραμμένη, εμπεριστατωμένη και χρήσιμη σαν οδηγός έκθεσης σε εξετάσεις μαθητών σχολής τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά δεν προσδιορίζει κανένα συγκεκριμένο χώρο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων αυτών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

**Στην τρίτη, τέλος, ενότητα τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο σοβαρά και συγκεκριμένα. Το νομοθέτημα απευθύνεται πια στο μεσιτικό και κερδοσκοπικό κατεστημένο με νέες καταστροφικές προτάσεις:

- Αντί να θέτει νέα κριτήρια χωρητικότητας τουριστικών εγκαταστάσεων, καταργεί ακόμα και τις σήμερα χαρακτηρισμένες κορεσμένες περιοχές.

- Αντί να περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, να οργανώνει και να οριοθετεί περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, εξαπλώνει την εκτός σχεδίου οικιστική αναρχία εξομοιώνοντας τις τουριστικές επενδύσεις με την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

- Αντί να προστατεύει τα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και τις βραχονησίδες, επιτρέπει τη δόμηση σε αυτά.

- Αντί να χωροθετήσει, να απαλλοτριώσει κατάλληλες εκτάσεις και με διαφανείς διαδικασίες να δημιουργήσει οικοδομήσιμη γη σε συγκεκριμένες περιοχές ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας εξασφαλίζοντας και της απαραίτητες υποδομές με σεβασμό στο περιβάλλον, επιτρέπει την χωρίς όρους εξάπλωση της οικιστικής αναρχίας σε όλη την Ελλάδα.

- Αντί να περιορίσει την αυθαιρεσία και να επιστρέψει τα χρήματα των παράνομων νομιμοποιήσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (Νόμοι 2919/2001 και 2741/1999), επιτρέπει οι νέες ρυθμίσεις να έχουν εφαρμογή σε υφιστάμενες παράνομες εγκαταστάσεις.

- Αντί να καθιερώσει τίμημα συμμετοχής των επενδυτών στη δαπάνη των έργων υποδομής που εξυπηρετούν την τουριστική μονάδα και φόρο συντελεστή οικιστικής αξιοποίησης αγροτικής γης στις εκτός σχεδίου περιοχές, επιδοτεί τους κατασκευαστές με χρήματα του Δημοσίου.

Μπροστά στην -αυτού του μεγέθους- κερδοσκοπική επίθεση για την άνευ όρων πώληση της ελληνικής γης, οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του άρθρου 24 που θα νομιμοποιούσε καταπατήσεις και θα οικοπεδοποιούσε δασικές εκτάσεις φαντάζουν λεπτομέρεια.

Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί λειτουργούν χωρίς να το κρύβουν σαν μεσιτικός μοχλός. Πριν από ένα μήνα (19/5) η υπουργός Τουρισμού εγκαινίασε την έκθεση Tourism and Property Show 2007. Στην ουσία επρόκειτο για μια έκθεση μεσιτών για πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών. Η εταιρεία που διοργάνωσε το συνέδριο και την έκθεση ονομάζεται Real Travel και πρόκειται για ένα media group που στοχεύει στο να προωθήσει το τουριστικό real estate στη χώρα μας.

Κύριοι χορηγοί του συνεδρίου υπήρξαν η Navarino Resorts Messinia και η Dolphin Capital Partners, και οι δύο κατασκευαστικές εταιρείες. Εκεί φάνηκαν πολύ καθαρά οι προθέσεις των τουριστικών σχεδίων.

Το Πλαίσιο Σουφλιά ακολούθησε και το σχέδιο-απόφαση για τις ενοικιάσεις -στην ουσία πωλήσεις- των ακινήτων του Δημοσίου αλλά και η συνήθης νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Είναι, άραγε, μεγάλο το έλλειμμα ή είναι πολλά τα λεφτά;

Που τα σκέπαζε η φοβέρα...

Το Πλαίσιο Σουφλιά, αν υλοποιηθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες για τα ελληνικά παράλια και τους ορεινούς όγκους, εφόσον δεν υπάρχουν οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις που θα διασφάλιζαν το περιβάλλον:

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και η καταγραφή της δημόσιας γης.

Η επίσημη και πλήρης κατάρτιση δασικών χαρτών, η οριοθέτηση των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι ζώνες προστασίας θέας των παραδοσιακών οικισμών, οι αιγιαλοί, τα ρέματα, οι κορυφογραμμές, οι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας κ.λπ.

Η οριοθέτηση χρήσεων γης και η εκπόνηση ειδικών χωροταξικών ανά περιοχή που να ξεκαθαρίζουν ποιες είναι οι προτεινόμενες από γεωλογική, αισθητική και λειτουργική άποψη, κατάλληλες για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη περιοχές.

Αποτέλεσμα ενός τέτοιου ηθελημένα αόριστου νομοθετήματος θα είναι η απόλυτα υποκειμενική κρίση όσων εμπλέκονται στην αγορά - κατασκευή -πώληση για το πού και το πώς θα χτιστούν τα τουριστικά μεγαθήρια. Αγοραστές, μεσίτες, μηχανικοί, πολεοδομίες, τοπική αυτοδιοίκηση και λοιποί θα σηκώνουν από αύριο πυλωτές στις περιοχές Natura και θα περιφράσσουν τις παραλίες του κάθε νησιού. Κι αν κάποιος θεωρήσει ότι αυτό είναι κακοπροαίρετο ή ακραίο, ας σκεφτεί τι γίνεται στην ακριβή παραλία της Αθήνας από το Δέλτα μέχρι το Σούνιο και την απελπισμένη απεργία πείνας του δημάρχου Αλίμου. Ηδη σε όλη την Ελλάδα οι ακτές μειώνονται από τις πολυτελείς κατασκευές, ενώ οι πολίτες συνωστίζονται στα γνωστά κρουαζιερόπλοια των φτηνών διακοπών.

Αυτός ο πολλαπλασιασμός του συντελεστή δόμησης κατοικίας για τουριστικούς δήθεν λόγους έρχεται σε μια χώρα όπου:

- Τα δάση χαρακτηρίζονται και αποχαρακτηρίζονται αναλόγως των προσφερόμενων κινήτρων.

- Με μερικές χιλιάδες ευρώ χτίζεις και ηλεκτροδοτείς όποια οικοδομή θελήσεις και κατά πάσα βεβαιότητα λίγα χρόνια μετά τη νομιμοποιεί το ίδιο το κράτος.

-Μηχανικοί των «κυκλωμάτων» διεκπεραιώνουν τις άδειες μέσα σε λίγες ώρες, όταν οι εκτός μπορεί να περιμένουν και χρόνια στην ουρά.

- Δήμαρχοι εκδίδουν ψευδείς βεβαιώσεις για ύπαρξη ανύπαρκτων δρόμων με στόχο τις παράνομες κατατμήσεις οικοπέδων, αδιαφορώντας για το ότι οι δορυφορικές λήψεις αποδεικνύουν εύκολα την παρανομία.

- Χιλιάδες παράνομα δωμάτια νομιμοποιούνται ως προς τη χρήση, όπως και οι ημιυπαίθριοι χώροι, τα υπόγεια, ακόμα και οι υδατοδεξαμενές που μετατρέπονται σε δωμάτια.

- Το ίδιο το κράτος χρηματοδοτεί με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έργα που αποδεδειγμένα καταστρέφουν το περιβάλλον.

- Οσο, τέλος, για τους μηχανισμούς αρχιτεκτονικού ελέγχου του ενός εκατομμυρίου τουριστικών κατοικιών που θα χτιστούν στο Αιγαίο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορεί να κάνει κάποιον να χαμογελάσει.

Την επομένη της κατάθεσης του Πλαισίου Σουφλιά προς διαβούλευση και ενημέρωση φορέων και πολιτών, η «Καθημερινή» (3/5/07) αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα στο θέμα με τίτλο «Ξενοδοχεία- Χωριά προς πώληση ή ενοικίαση». Αποδίδει στο χωροταξικό πλαίσιο την προώθηση της στρατηγικής δόμησης των παράκτιων περιοχών. Αναφέρεται στους περιορισμούς (;) και στην αναβάθμιση των υποδομών και μας πληροφορεί ότι «όπου βρεθείς κι όπου σταθείς, γήπεδο γκολφ». Σημειώνει τη θετική στάση των ξενοδόχων (!) και υπογραμμίζει τη ρήση Σουφλιά «δεν θα δώσω λύσεις στα αυθαίρετα προεκλογικά».

Τρεις μόλις μέρες μετά, στις 6/5/07, η ίδια εφημερίδα και ο ίδιος αρθρογράφος με τίτλο «Απροστάτευτες οι προστατευόμενες περιοχές» και υπότιτλο «Στα χαρτιά -και μόνο για τα κοινοτικά κονδύλια- συστάθηκαν φορείς διαχείρισης, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν έργο», ανησυχούν για το ζοφερό μέλλον του ελληνικού κάλλους και του περιβάλλοντος. Κι όσο για τη νομιμοποίηση και τις σκληρές δηλώσεις Σουφλιά, η «Απογευματινή» στις 7/6/07 μας ενημερώνει για τη νομιμοποίηση 70.000 αυθαιρέτων μόνο στην Αττική.

«Χρυσές δουλειές με ένα εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες και 30 γήπεδα γκολφ» αναγγέλλει στις 5/5 ο «Ελεύθερος Τύπος», χαρακτηρίζοντας και πάλι τον τουρισμό με την ανατριχιαστική έκφραση «βαριά βιομηχανία», ενώ παράλληλα μας πληροφορεί ότι τώρα που μίκρυνε ο αιγιαλός και θα χτιστεί και το κάθε βραχάκι θα μπει επιτέλους φρένο στην αυθαιρεσία! «Ξενοδοχείον η Ωραία Ελλάς» γράφει στις οικονομικές της σελίδες η εφημερίδα «Το Αρθρο» την ίδια μέρα, σημειώνοντας ότι ακόμα και στις βραχονησίδες και στις περιοχές Natura θα χτιστούν μονάδες, παρατηρώντας ότι «θα στεναχωρηθούν οι οικολόγοι». «Τουριστικά χωριά και γκολφ παντού με μοντέλο τη Σητεία και τη Μαγνησία» διαφημίζει το «Πρώτο Θέμα» (6/5/07), την ώρα που σε άλλες σελίδες καταγγέλλει τις παρανομίες στις αγορές επικερδών οικοπέδων. Χαρακτηριστικότερος όλων ο τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 3/5/07 που αποτυπώνει όλη την αντιφατικότητα του τύπου για το Πλαίσιο Σουφλιά: «Ξενοδοχεία πιο μακριά (sic) από την παραλία».

Ο τύπος το 'χει τούμπανο

Γεγονός είναι ότι για άλλη μια φορά ο αναγνώστης αδυνατεί να καταλάβει μέσα από τις αντιφατικές πληροφορίες των ΜΜΕ τη λαίλαπα της τουριστικής-οικιστικής φλοριντοποίησης της Ελλάδας. Το να έχει μια εφημερίδα τόσο διαφορετικές απόψεις μέσα στο ίδιο φύλλο είναι και συχνό φαινόμενο αλλά και πολύ θεμιτό.

Το να έχουν όμως σχεδόν όλες οι εφημερίδες αυτή την αντιφατική άποψη για το ίδιο θέμα στην περίπτωση αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Ο τύπος κινείται ανάμεσα: α) στο επενδυτικό ενδιαφέρον των πάσης φύσεως επιχειρηματιών για την ελληνική γη, β) στην άκριτη υποστήριξη για όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη που θα φέρει έσοδα στο κράτος και γ) στο λαϊκισμό απέναντι στην ανάγκη των μη προνομιούχων κατοίκων της Ελλάδας να οδηγούνται στην πώληση της γης τους είτε για να σπουδάσουν ένα παιδί είτε γιατί έχουν έξοδα και δύσκολα τα βγάζουν πέρα είτε -κι αυτό είναι το χειρότερο- γιατί η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της ανεβάζει τις τιμές και έτσι βρίσκουν την πώληση συμφέρουσα. Κανείς δεν ενημερώνει διεξοδικά τους ανθρώπους αυτούς για τις πραγματικές συνέπειες των μεταβιβάσεων των ιδιοκτησιών τους στα τραστ των πολυεθνικών.

Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εμπιστευτική έκθεσή του που δημοσίευσε το «Βήμα» (9/6/07) με τίτλο «Πλυντήριο χρήματος η Ελλάδα» αναφέρει πόσο πολύ οι ξένοι διαλέγουν την ελληνική γη για να εξαγιάσουν το χρήμα τους. Κι από κοντά και οι Ελληνες: «Επενδυτική... απόβαση των εφοπλιστών» αναγγέλλει η «Καθημερινή» (9/6/07) ειδικά για την αγορά γης εντοπίζοντας μάλιστα και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Την ίδια ακριβώς μέρα η εφημερίδα φιλοξενεί τις αποκαλυπτικές απόψεις μελετητή του Πλαισίου Σουφλιά ο οποίος αποχώρησε από το τελικό σχέδιο, ενώ παράλληλα αρθρογράφοι της παρουσιάζουν τις ολέθριες επιπτώσεις αυτού του πλαισίου.

Η πρώτη συγκροτημένη αντίδραση στο τετρα-υπουργικό σχέδιο διατυπώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς που, αφού αναλύει διεξοδικά τις διατάξεις και κυρίως τις επιπτώσεις του τουριστικού πλαισίου, καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να το αποσύρει άμεσα.

Παράλληλα, τονίζει την παρατυπία της κατάθεσης του πλαισίου για διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών και των φορέων προτού προηγηθεί η διαδικασία διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ).

Λαός και Κολωνάκι

Η Ε.Ε. ανάμεσα σε άλλες πολλές συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος επιτρέπει με τη Σύμβαση του Aarhus σε φορείς και πολίτες να μπορούν για ένα διάστημα και πριν γίνει οποιαδήποτε επέμβαση να μελετούν τα μέτρα προστασίας αλλά και την ίδια την οικιστική ή άλλη παρέμβαση ώστε να έχουν περιθώριο προσφυγής σε αρμόδια δικαστήρια.

Η σύμβαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 30/10/01, με φαρδιά πλατιά και την ελληνική υπογραφή, βασίζεται στην ιδέα ότι η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες που αφορούν περιβαλλοντικά προβλήματα και η ευαισθητοποίησή τους στα προβλήματα αυτά οδηγούν σε βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος της σύμβασης είναι να συμβάλει στην κατοχύρωση του δικαιώματος των ατόμων, των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, να ζουν σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η σύμβαση προτείνει παρεμβάσεις σε τρεις τομείς:

- Κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχουν οι δημόσιες αρχές.

- Προώθηση της συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που έχουν συνέπειες για το περιβάλλον.

- Διεύρυνση των όρων πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.

Αλλά οι μόνοι καλά πληροφορημένοι πολίτες -όπως προκύπτει από ημερομηνίες αγορών γης- ήταν οι μεσίτες που έσπευσαν να αγοράσουν πριν την κατάθεση του «Πλαισίου» με τον πολυπόθητο τετραπλασιασμό του συντελεστή δόμησης.

Για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το περιβάλλον αλλά και για εκείνους που αγωνιούν για τη διατήρηση των μνημείων και των λίγων υπολοίπων της ομορφιάς στη χώρα αυτή, το σχέδιο για τον τουρισμό είναι ατομική βόμβα εις βάρος της ελληνικής γης. Είναι κήρυξη πολέμου από τους απανταχού κερδοσκόπους στο ελληνικό περιβάλλον.

Οταν όλοι είχαν ορμήσει να φάνε τον επίτιμο της Ν.Δ., όταν ως πρωθυπουργός ευαγγελίστηκε πριν από χρόνια την πώληση κάποιων βραχονησίδων, δεν είχαν φανταστεί ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πουλιούνται ολόκληρα νησιά (βλ. διπλανή στήλη).

Εφόσον πλέον ο κατασκευαστής χτίζει όσο τραβάει η ψυχή του τα τουριστικά χωριά του, καθόλου απίθανο να δούμε ακόμα και μετονομασίες περιοχών και νησιών αναλόγως με την έκταση που θα κατέχει ο καθένας: Η Σητεία θα είναι το Εγγλεντοχώρι, η νήσος Τσάκος θα φημίζεται για τη μαστίχα της, η Κωσταντακούπολη θα φωτογραφίζεται για τα αρχαία της και η Στεγγιάδα στο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής θα φημίζεται για το καζίνο της.

Κι αν αυτό προς το παρόν είναι αστείο, ας σκεφτούν οι 4 υπουργοί ότι τα μεγάλα γέλια θα γίνουν όταν αποκαλυφθεί για παράδειγμα ότι πίσω από κάποια offshore εταιρεία που θα έχει αγοράσει μεγάλες εκτάσεις για χτίσιμο σε κάποια παραμεθόριο, θα βρίσκονται ξένοι επιχειρηματίες αγνώστων λοιπών συμφερόντων.

Ως τότε, όμως, η ελληνική γη σημαδεμένη από τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς θα προδίδει τις αληθινές προθέσεις των διαχειριστών της. Οσο για τη θάλασσα του Αιγαίου, θα συνεχίσει να κυματίζει με το όνειρο μιας απάντλησης.

Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του
 
Ένα χρόνο προτού καταθέσει το πλαίσιο ο κ. Σουφλιάς για διαβούλευση, είχαν ήδη κινητοποιηθεί μεσίτες και μεγαλοεπενδυτές γης. Θα δούμε πώς έγινε αυτό σε ένα κυκλαδίτικο νησί.
Επιλέξαμε σκόπιμα το αγαπημένο νησί του πρωθυπουργού, την Ιο, η οποία, μάλιστα, διαθέτει και ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τα μπάνια του στο Μαγγανάρι ο πρωθυπουργός, αν δεν έχει αγοράσει ο ίδιος ή κάποιος άνθρωπός του στην περιοχή. Οπως πληροφορηθήκαμε, μεγάλο μέρος της παραλίας αυτής έχει ήδη πουληθεί.
Η στήλη μας είχε ασχοληθεί και πάλι με την Ιο, όταν αποκάλυψε τα οικιστικά σχέδια του αγοραστή της μικρής βραχονησίδας Διακοφτό στην είσοδο του όρμου Κουμπάρα της Ιου (30/12/06). Η Ιος, όπως και πολλά άλλα νησιά, εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραμεθορίων περιοχών.
Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αγοραπωλησία γης πρέπει να δοθεί πρώτα έγκριση από το αρμόδιο Επαρχείο Θήρας. Η επιτροπή του Επαρχείου εξετάζει διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ποιος είναι ο τελικός αγοραστής, για ευνόητους λόγους. Φυσικά όταν οι αγοραστές είναι offshore εταιρείες και ένας μόνο προσωρινός αντιπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση στο Επαρχείο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των αληθινών ιδιοκτητών. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτός ο έλεγχος είναι πλέον τυπικός.
Απευθυνθήκαμε στο Επαρχείο Θήρας με το ερώτημα πόσες και ποιες εκτάσεις πουλήθηκαν στην Ιο τον τελευταίο μόνο χρόνο, λίγο πριν την κατάθεση του πλαισίου. Τόσο ο κ. έπαρχος όσο και η αρμόδια υπάλληλος είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν, αποκρύπτοντας φυσικά ο,τιδήποτε εμπίπτει σε προσωπικά δεδομένα των αγοραστών. Δημοσιεύουμε την απάντηση του επάρχου Θήρας Χρύσανθου Ρούσσου (αρ. πρ. 4641.11/6/07) και νομίζουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι, αν ισχύσει το πλαίσιο Σουφλιά και υπολοίπων υπουργών: «Σε απάντηση της από 25/5/07 επιστολής, σας γνωρίζουμε τα στοιχεία που μας ζητήσατε. Για άρσεις των απαγορεύσεων του αρ. 26 του Ν.1892/90 στη νήσο Ιο, την χρονική περίοδο από 1/5/2006 έως 31/5/2007: Εκδόθηκαν συνολικά 198 αποφάσεις-εγκρίσεις
1 Αιτήματα για αγορές από φυσικά πρόσωπα 93 [σ.σ. το ίδιο πρόσωπο μπορεί να έχει ζητήσει πολλές εγκρίσεις αλλά -λόγω προσωπικών δεδομένων- αυτό δεν το ξέρουμε].
2 Αιτήματα για αγορές από εταιρείες 105 [σ.σ. ισχύει κι εδώ η παραπάνω παρατήρηση].
3 Εκτάσεις ακινήτων για αγορές μέσα σε ένα χρόνο συνολικά 14.112.406 τετραγωνικά μέτρα.
4 Περιοχές-τοποθεσίες αγοράς των ακινήτων ενδεικτικά: Χώρα, Βαλμά, Πούντα, Μαγγανάρι, Επάνω Κάμπος, Μυλοπότα, Στρουμπούλι, Κολιτσάνι, Κάμπος, Βορινές, Πλάκες, Αγία Κυριακή, Ψάθη, Ριζώματα, Ράχες Παπά, Παπά Ράλη, Ορμος, Καμπάκι, Πρετέσι, Σκάρκου, Μερσηνία, Αγία Θεοδότη, Καλύκα Αλησιδερή, Τρεις Παπά, Πικρί Νερό, Μανούσου, Ρούσσου Ψάθη, Τρυπιτή, Χαμουχάλα, Διακοφτό, Μπούρι, Σκιαδάς, Κόκκινα, Κάλαμος, Μέσα Κάμπος, Ρεματιές, Πυργάρι, Φιλάρι, Βούνι, Κεφάλα, Τρεις Κλησιές, Διαμουδιά, Πελεκανιές, Ακρωτήριο, Φίδια, Σερπενιά, Σπορίδι, Ποθητός».
Αν λάβουμε υπόψη ότι η συνολική έκταση της Ιου είναι 108 τετρ. χλμ., διαπιστώνουμε ότι μέσα σε 12 μήνες έχει πουληθεί το 13% του νησιού! Εδώ ο τακτικός επισκέπτης ή κάτοικος της Ιου είναι που πρέπει να αρχίσει να τραβάει τα μαλλιά του. Περίπου ΟΛΕΣ οι παραλίες του νησιού θα προσφερθούν για τουριστικές κατοικίες και φυσικά ιδιωτική χρήση.
Πρόκειται για τρομακτική έκταση, με δεδομένο ότι οι εκτάσεις που πουλήθηκαν είναι φυσικά οι πιο τουριστικές. Ανάλογες κινήσεις με μαζικές αγορές τεράστιων εκτάσεων γης έχουν γίνει σε όλα τα νησιά και όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας από γνωστούς και άγνωστους επενδυτές, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο «πρόβλεψαν» εγκαίρως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του τουριστικού πλαισίου. Η καταστροφή δεν έχει γίνει ακόμα ορατή, αλλά όταν αρχίσουν όλοι αυτοί να χτίζουν θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, όχι του Πολέμη και του Ελύτη, αλλά του Μπετόν Αρμέ!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων
«Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» (2/5/07)
Το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που κατέθεσε για διαβούλευση ο κ. Σουφλιάς. Στον ιστότοπο του υπουργείου υπάρχει από την περασμένη βδομάδα η «Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εφαρμογής του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού». Η μελέτη παραδέχεται ότι «ενδέχεται να εμφανισθούν επιπτώσεις λόγω της εφαρμογής του Πλαισίου, κυρίως στους οικοτόπους, τους υδατικούς πόρους, την ενέργεια και το τοπίο» (σελ. 7). Βέβαια στη συνέχεια σπεύδει να μας καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα/ενέργειες/δράσεις.

Ελληνική Εταιρεία
«Παρατηρήσεις επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό» (22/5/07)
Ανάλυση του Πλαισίου Σουφλιά από τη γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Ελληνική Εταιρεία «εντοπίζει σημαντικά ζητήματα τόσο ουσίας όσο και διαδικασίας και κρίνει απαραίτητη την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού για τον τουρισμό και την κατάθεση νέου χωροταξικού που να αρμόζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της χώρας μας».

WWF Ελλάς
«Θέση επί του σχεδίου ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό» (http://www.wwf.gr/)
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς «έχοντας αναγνώσει με εξαιρετική προσοχή το σχέδιο ΚΥΑ του ΕΠΧΣΑΑ για τον Τουρισμό και έχοντας προχωρήσει σε ανάλυση των ρυθμίσεων που επιχειρεί να εισαγάγει στο πλαίσιο ειδικής επιστημονικής ομάδας, αποφάσισε να το απορρίψει καθ' ολοκληρίαν».
 
πηγή: Ελευθεροτυπία, 17/6/2007Σημείωση 14ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Ίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Ίος:
Πωλείται όπως είναι κατοικημένο


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Πωλείται όπως είναι κατοικημένο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα