Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Οικολόγοι-Πράσινοι: να γίνει η Κρήτη πρότυπο για τις Α.Π.Ε.

ΚρήτηΚρήτη: Να γίνει Περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών
13/7/2007

Όχι στη δημιουργία νέου πετρελαϊκού σταθμού

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη γεγονός. Η Κρήτη είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, που βιώνει ήδη τις συνέπειές της, ενώ αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα (άνοδος της στάθμης της θάλασσας) για τις παραλιακές περιοχές του νησιού που αναπτύσσονται τουριστικά αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες και τις κατοικίες (με την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων και την ξηρασία). Οι καιροί ου μενετοί λοιπόν: Η Κρήτη ή θα γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας ή θα καταστραφεί!

Η κατάσταση σήμερα*

Σήμερα, η Κρήτη χρειάζεται 831 MW, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από πετρελαϊκά εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, ενώ νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο προγραμματίζεται στα σύνορα των Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Η Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαρτάται κατά 86% από το πετρέλαιο για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα είναι η ραγδαία αύξηση της ζήτησης, η οποία κυμαίνεται από 4-6% το χρόνο κατά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή της ζήτησης ενέργειας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με την εξαίρεση ίσως της Φινλανδίας!

Μια από τις θετικές όψεις του ενεργειακού ζητήματος της Κρήτης είναι το υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως των αιολικών πάρκων και των ηλιακών θερμοσιφώνων. Η Κρήτη καλύπτει το 11% των αναγκών της σε ενέργεια από 16 αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για δημιουργία νέων αιολικών πάρκων. Το ποσοστό αυτό των ΑΠΕ είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το 3% της ενεργειακής ζήτησης καλύπτουν ηλιακοί θερμοσίφωνες (περίπου 200.000 τ.μ.), ενώ πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και εφαρμογές ψύξης – θέρμανσης με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Υπάρχουν ήδη σε λειτουργία 14-15 βιοτεχνίες κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, υπάρχουν εγκαταστάσεις, με πολύ μικρή ακόμη δυναμικότητα (κάτι παραπάνω από 1 MW).

Η υδροηλεκτρική ενέργεια επίσης έχει μικρές εφαρμογές με δύο μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ένα στη λίμνη της Αγιάς των Χανίων κι ένα στη Γεωργιούπολη Χανίων, που καλύπτουν 0,6 MW και χρησιμοποιούνται κυρίως σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης.

Η βιομάζα καλύπτει έως και 8,5 % της κατανάλωσης ενέργειας στην Κρήτη, με δυο μονάδες βιοαερίου σε λειτουργία στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Ηρακλείου και Χανίων

Η χρήση της πυρήνας της ελιάς στα 550 ελαιουργεία του νησιού (η πυρήνα κοστίζει μόλις το 1/3 σε σχέση με το πετρέλαιο), αλλά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μαζί με τις λίγες μονάδες γεωθερμίας που λειτουργούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεισφέρουν θετικά έστω και λίγο στην εξοικονόμηση ενέργειας από πετρέλαιο.

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος κάλυψης των αναγκών της Κρήτης κυρίως από ΑΠΕ είναι ένας πολιτικός στόχος εφικτός για την Κρήτη:
• Με άμεση προώθηση ενός προγράμματος για ηλιακές στέγες, όπως έγινε στη Γερμανία. Με βάση το νέο νόμο για τις ΑΠΕ (Ν. 3468/2006) θα πρέπει σε όλη την Κρήτη να επιτραπεί η απεριόριστη εφαρμογή των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων. Επίσης, στο νέο νόμο για το χωροταξικό των ΑΠΕ, σε καμία περίπτωση να μην μπουν περιορισμοί όσον αφορά τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα. Η προώθηση των Φ/Τ συστημάτων, που παράγουν τεχνικά αλλά και περιβαλλοντικά, την καλύτερη σε ποιότητα ενέργεια, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό πολιτικό ζήτημα για τη λύση του ενεργειακού της Κρήτης. Θα πρέπει να επιδοτηθούν με όλα τα προνόμια που δίνει ο νέος Νόμος, και οι μικροϊδιοκτήτες που θέλουν να τοποθετήσουν ένα μικρό σύστημα στο σπίτι τους.
• Προώθηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ήπιες μορφές ενέργειας σε συνάρτηση με προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών για μείωση της ζήτησης.
• Μείωση της κατανάλωσης και λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα δημόσια κτίρια.
• Λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναστρέψιμης λειτουργίας σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες.
• Δημιουργία σε όλους τους σχεδιαζόμενους από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), νέων ΧΥΤΑ, συστημάτων εκμετάλλευσης του βιοαέριου που εκπέμπεται.
• Εκμετάλλευση των μεγάλων αποθεματικών γεωθερμίας που υπάρχουν στο νησί και μένουν αναξιοποίητα.
• Ενεργό δραστηριοποίηση όλων των φορέων της Πολιτείας (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Νομαρχίες, Δήμοι) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ΑΠΕ, πρώτα από όλα για τις ανάγκες των δικών τους κτιρίων. Κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια όλων των δημόσιων κτιρίων και σχολείων από ΑΠΕ.
• Καθιέρωση φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων στους πολίτες για να καλύπτουν τις ανάγκες της κατοικίας τους με τη χρήση ΑΠΕ (σήμερα η νομοθεσία στην Ελλάδα απευθύνεται κυρίως στις επιχειρήσεις).
• Αποκλεισμό δημιουργίας νέων πετρελαϊκών εργοστασίων.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Πληροφορίες: Παύλος Δασκαλάκης (Ιεράπετρα), τηλ. 6932 -403188, Φώτης Ποντικάκης (Χανιά), τηλ. 6973-692680 * Τα στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στο ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης προέρχονται από ανακοινώσεις σε ημερίδα που έγινε το Μάιο του 2007 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος REGENERGY, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από Περιφέρειες της Ευρώπης. Οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης και τις ανανεώσιμες πηγές έγιναν από το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης (Ν. Ζωγραφάκης) κα το Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης (Ι. Βουρδουμπάς).
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οικολόγοι-Πράσινοι: να γίνει η Κρήτη πρότυπο για τις Α.Π.Ε." | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα