Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Σκύρος, μαζεύουν υπογραφές για τα αιολικά πάρκα

ΣκύροςΣυζητήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο

Κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Πίσχινας, έθεσε θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πίσχινας, στο όρος Κοχυλα και στο τμήμα που έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ειδικής προστασίας προγραμματίζεται η εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με 333 MW που αντιστοιχεί στο 16% του εθνικού στόχου μέχρι το 2010, καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού. Στο όρος υπάρχουν σπάνια είδη της χλωρίδας και πανίδας του νησιού, ενώ εκεί διαβιεί το σκυριανό αλογάκι.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος επισήμανε ότι η εγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, η οποία απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνους μπετόν, διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους, εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων χαντακιών για την τοποθέτηση καλωδίων, καθώς επίσης και η κατασκευή υποσταθμών υψηλής τάσης θα προκαλέσει τη διάσπαση του οικοτόπου, την εξαφάνιση του σκυριανού αλόγου και τελικά την καταστροφή του νησιού.

Όπως τόνισε, ήδη έχουν παραχωρηθεί για την εθνική άμυνα το βόρειο και κεντρικό του νησιού και τώρα θυσιάζεται και το νότιο τμήμα, που θα επιφέρει το τελικό κτύπημα στο νησί και θα οδηγήσει στο ξερίζωμα των κατοίκων.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Πίσχινας, ο λαός της Σκύρου έχει προχωρήσει στη συγκέντρωση εκατοντάδων υπογραφών, συγκεκριμένα 1100 υπογραφών, λέγοντας το δικό του όχι στην καταστροφή. Τέλος, ζήτησε από το νομαρχιακό συμβούλιο να πάρει απόφαση να εξαιρεθεί το νησί από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και να απορριφθεί κάθε αδειοδότηση προς τις κοινοπραξίες και να ανακληθούν τυχόν άδειες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα.

Η έπαρχος της Σκύρου, κα Βολιώτη, θεώρησε σκόπιμο να ακουστεί και η άλλη άποψη που υπάρχει για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αν και η ίδια είναι αρνητική στην εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου αριθμού. Σύμφωνα με την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια ευκαιρία επένδυσης. Όπως υποστηρίζεται, το νότιο μέρος είναι άγονο, δεν προβλέπεται τουριστική ανάπτυξη, για το σκυριανό αλογάκι εκτελείται ήδη έργο και πρόκειται να μετακινηθεί σε ειδικό χώρο διαβίωσης και αναπαραγωγής. Ανέφερε, ακόμα, ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν κινδυνεύει η κτηνοτροφία, ενώ κάτι βασικό είναι το ανταποδοτικό τέλος για τις 111 ανεμογεννήτριες για τις οποίες ο δήμος θα παίρνει 2 εκατομμύρια ευρώ χρόνο. Ο δήμος με αυτό το ποσό θα βελτιώσει τις βασικές υποδομές του νησιού. Η έπαρχος πρότεινε να γίνει πρώτα το δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο σκυριανός λαός, προτού το νομαρχιακό συμβούλιο πάρει απόφαση για το θέμα. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι θα συμφωνούσε σε μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών.

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σκύρου κ. Αγγελής, που βρέθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο, ενημέρωσε ότι έγινε ημερίδα το Σάββατο 2 Ιουνίου στη Σκύρο. Όπως ανέφερε, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πρώτα να γίνει η ημερίδα και μετά να ληφθεί απόφαση για τα αιολικά πάρκα, ενώ στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα για να φανεί ποια είναι η θέση του σκυριανού λαού. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελής, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προς τη ΡΑΕ είναι 540 MW, υπάρχει θετική γνωμάτευση και άδεια παραγωγής για δύο αιτήσεις της Αιολικής Νότιας Σκύρου για 75 MW και εκκρεμούν οκτώ αιτήσεις για το υπόλοιπο. Τόνισε, ακόμα, ότι η Σκύρος έχει τουριστικό προφίλ και ότι θα καταστραφεί κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Ο νομάρχης Ευβοίας, Θανάσης Μπουραντάς, τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική. Η θέση της νομαρχίας είναι ξεκάθαρα υπέρ, αλλά δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο απέναντι σημείο και να καταστραφούν περιοχές. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο για τη Σκύρο, αφού το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη Νότια Εύβοια, που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Ο κ. Μπουραντάς τόνισε ότι η Σκύρος στηρίζεται στην τουριστική ανάπτυξη και τον τρομάζει το γεγονός μήπως η Σκύρος φτάσει να βρεθεί στην άλλη πλευρά, γιατί καλά είναι τα 2 εκατομμύρια ευρώ που θα παίρνει ο δήμος, αλλά τι να τα κάνει όταν ο επισκέπτης δεν θα έχει λόγο να έρχεται στη Σκύρο. Ο νομάρχης κατέληξε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για το θέμα και καλό είναι να πάρει πρώτα απόφαση ο δήμος και ο σκυριανός λαός. Όπως είπε, μετά από επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο, τον πληροφόρησε ότι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης του δήμου Σκύρου έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ ο ίδιος θέλει να συζητήσει πρώτα το θέμα με τα μέλη του συνδυασμού του και μετά να παρθούν αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Τέλος, ο κ. Μπουραντάς θεώρησε σκόπιμο προτού καταλήξει σε απόφαση το νομαρχιακό συμβούλιο να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις του δήμου Σκύρου.

Ας σημειωθεί ότι η κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου, την οποία αποτελούν η Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους και η "ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε." έχει υποβάλλει από τις 28 Απριλίου 2005 δέκα αιτήσεις συνολικής ισχύος 333 MW και η ΡΑΕ έχει εκδώσει θετική γνωμοδότηση για τις δύο. Για τις υπόλοιπες οκτώ εκκρεμεί γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, επειδή βρίσκονται εντός ορίων περιοχής Natura 2000, που προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.

(πηγή: "Σερβιτόρος της Εύβοιας, 6/6/2007)
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σκύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σκύρος:
Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σκύρος, μαζεύουν υπογραφές για τα αιολικά πάρκα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα