Συν-κυκλαδική πρωτοβουλία:
5 Ιουνίου: Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος!
Όπως κάθε χρόνο κάθε τέτοια μέρα, θυμούνται όλοι ότι πρέπει να αφιερώσουν την 5η Ιουνίου στο πολύπαθο παγκόσμιο περιβάλλον, όταν τις υπόλοιπες 364 μέρες, όχι μόνο δεν το θυμούνται, αλλά πολλοί κάνουν ότι μπορούν για να το κακοποιήσουν.
Η μικρή μας πλέον γειτονιά, ο πλανήτης μας, υφίσταται ανελέητα την ασυδοσία της παγκοσμιοποίησης των αγορών και του κεφαλαίου, που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον, τη φύση, το τοπίο, τον άνθρωπο ως εμπόρευμα, με μόνο στόχο το αδηφάγο κέρδος.
Το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση και στην εξαφάνιση πολλών περιοχών, προφανώς και δεν είναι τυχαίο σύμπτωμα.
Όλα αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 επισημάνθηκαν – με μικρά μέχρι σήμερα αποτελέσματα – στο Ρίο, μετά στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Κιότο και με τη λυσσαλέα αντίθεση των πολυεθνικών και της χώρας μητρόπολης του καπιταλισμού, των Η.Π.Α.
Στη χώρα μας η όποια θετική νομολογία της Ε.Ε., με μεγάλη δυσκολία γίνεται αποδεκτή, λόγω της πολιτικής και της νοοτροπίας των εκάστοτε κυβερνώντων, που στο όνομα του πολιτικού κόστους αναπαράγουν διαρκώς νοοτροπίες άνθησης των μεγάλων και μικρών συμφερόντων και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
Οι Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο των ορέξεων των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που αξιοποιώντας τη λογική των απελευθερωμένων αγορών, επιβουλεύονται το ακόμα απαράμιλλο φυσικό κάλλος τω νησιών, για την προώθηση των κερδοσκοπικών τους στόχων. Αυτό άλλωστε υπηρετείται και με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες περί ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τις Α.Π.Ε. και τον Τουρισμό.
Όμως ήλθε η ώρα όλοι και πρώτα απ’ όλα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτου και δεύτερου βαθμού), αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να κατανοήσουν τις δραματικές επιπτώσεις από τη στρεβλή και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.
Ήλθε η ώρα, πριν να ναι πλέον αργά, να αγωνιστούμε για:
- Να σταματήσει η υπερδόμηση και να τεθούν κανόνες με χρήσεις γης με στόχο τη διατήρηση του φυσικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Να παρθούν γενναία μέτρα στην κατεύθυνση της σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης και της σχεδιασμένης επέκτασης των ήδη υπαρχόντων οικισμών
- Να σχεδιαστεί η ενεργειακή υποδομή στη βάση της πολιτικής εξοικονόμησης των ενεργειακών πόρων και με σεβασμό στην κλίμακα των νησιών μας
- Να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ στη βάση ειδικού χωροταξικού σε κάθε νησί, σεβόμενοι τα όρια και τους όρους της φέρουσας ικανότητας τους
- Να διατηρηθεί η αγροτική γη και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, ως συστατικό στοιχείο μιας αυθεντικής τουριστικής ανάπτυξης.
- Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και να σχεδιαστούν μακροπρόθεσμες πολιτικές αντιμετώπισης της λειψυδρίας
- Να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με άμεση χωροθέτηση των Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων).
- Να αναδειχθούν και να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, οι παραδοσιακοί οικισμοί, ως στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Να ενταχθούν τα όποια έργα υποδομής στην κλίμακα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Συν –Κυκλαδική μαζί με όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, τις ενώσεις πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όλους όσους συμμερίζονται τους παραπάνω στόχους, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη τους.
5/6/07 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ