Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Σύρος - Έφτασε ο κόμπος στο χτένι

Σύρος

της Ελένης Τσελεμπή

Έντονη φωνή διαμαρτυρίας -προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το χρόνιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή του Μάννα και που, κατά το τελευταίο διάστημα, έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο -αποφάσισαν να υψώσουν οι Συλλογοι Καθηγητών και Γονέων / Κηδεμόνων Σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης Σύρου, η Ένωση Γονέων Δήμου Ερμούπολης, το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και οι μαθητικές κοινότητες των σχολείων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη συριανή κοινωνία να συμπαραταχθεί σύσσωμη κοντά τους.Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και με συμμετοχή όλων των προαναφερόμενων φορέων, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος στο Μάννα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και περίοικοι από τη γειτνίαση τους με το εργοστάσιο. Σημειώνεται πως στην παραπάνω σύσκεψη παρέστησαν, κάνοντας προφορικές παρεμβάσεις επί του θέματος, ο νομάρχης Κυκλάδων Δ. Μπάιλας, ο αντιδήμαρχος Ερμούπολης Δ. Γρυπάρης και ο πρόεδρος της «Ερμου -Πόλης» Α. Τζίνης.
Ωστόσο, δεν παρέστησαν, αν και είχαν κληθεί, ο Γ.Γ. της Περιφερείας Ν. Αιγαίου Χ. Κόκκινος και ο διευθυντής του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής Χ. Χρυσούλας. Ο τελευταίος, ωστόσο, έστειλε γραπτή απάντηση σε πρόσφατο έγγραφο της Α' ΕΛΜΕ, το περιεχόμενο της οποίας σχολιάστηκε δυσμενώς από τους παριστάμενους.
Η σημερινή κατάσταση Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συγκέντρωση, τα οποία σημειωτέον έχουν διαβιβαστεί γραπτώς τόσο προς τov Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τον νομάρχη Κυκλάδων, όσο και προς τον δήμαρχο Ερμούπολης και τον διευθυντή ΑΣΠ Σύρου (ζητώντας τους, μάλιστα, την άμεση λήψη μέτρων), η γειτνίαση του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ με τα σχολεία του συγκροτήματος στο Μάννα δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή από μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου που αυτή έχει.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά των καυσαερίων του εργοστασίου δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλεί βήχα, τσούξιμο και αναπνευστικά προβλήματα. Ιδιαίτερα τις ημέρες που φυσούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (γεγονός σύνηθες για το νησί μας), η επιβάρυνση του αέρα παίρνει , μορφή νέφους που αιωρείται πάνω από τα σχολεία. Επιπλέον, δεν μπορεί να παραληφθεί και η ηχορύπανση που δημιουργεί μόνιμο βόμβο και τρίξιμο των τζαμιών των τάξεων.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η συνεχής διατύπωση παραπόνων από τους μαθητές, με την πιθανότητα αποχής από τα μαθήματα τους - ως ένδειξη διαμαρτυρίας -να γίνεται ορατή, γεγονός που ώθησε τους καθηγητές να προτείνουν προς τον Γ.Γ. της Περιφέρειας τα εξής μέτρα, που εκείνοι θεωρούν «εφικτά στις τρέχουσες συνθήκες»: α) την τοποθέτηση φίλτρων, β) την αντικατάσταση των παλαιών μηχανών με σύγχρονες γ) την ηχομόνωση του εργοστασίου και δ) τη βελτίωση της ποιότητας του χρησιμοποιούμενου καυσίμου.
Μέχρι εδώ!
Βέβαια, μέχρι στιγμής, καμία από τις προτεινόμενες λύσεις δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι καθηγητές και γονείς, με τη συμπαράσταση - όπως φάνηκε -και από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, είναι πλέον αποφασισμένοι να δώσουν ένα τέλος σε μια διαιωνιζόμενη κατάσταση που αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη είχε ως αποδέκτες το υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τους βουλευτές του νομου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, τους τρεις δήμους, την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ και τον ΑΣΠ Σύρου, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων και τον Εμπορικό Σύλλογυ Σύρου, ενώ κοινοποιήθηκε στην Ιερά Mητρόπολη και την Καθολική Επισκοπή Σύρου.
Με το ψήφισμα, οι συμμετέχοντες ζητούν ομόφωνα από τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και Δήμους) «να καλέσουν άμεσα σε κοινή σύσκεψη στη Σύρο την κεντρική διοίκηση της ΛΕΗ και το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να δεσμευτούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των μαθητών / τριών, των εκπαιδευτικών, των κατοικων της περιοχής αλλά και γενικότερα της Ερμούπολης».
Σε περίπτωση μάλιστα που η συνάντηση δεν καταστεί δυνατή και η λήψη μέτρων «παγώσει», το ψήφισμα δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. «Οι συμμετέχοντες στη σημερίνη σύσκεψη δεσμεύονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα για δυναμικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μια (ενδεχόμενη) αδράνεια των υπευθύνων θα βρει απέναντι της μια έντονη αντίδραση.

Πηγή: "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ"Σημείωση 3ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Σύρος - Έφτασε ο κόμπος στο χτένι" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα