Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δίκτυο: ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Νησιά

Πρόταση για τις ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο νησιωτικός χώρος μεταλλάσσεται ραγδαία: Η συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού και δραστηριοτήτων σε μικρά και μεγάλα νησιά, συνοδεύεται από την εμπορευματοποίηση και την υπερεκμετάλλευση του χώρου, την εξαφάνιση της γεωργικής γης και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Συνοδεύεται από την αδιάκοπη οικιστική επέκταση σε βάρος ελεύθερων και δασικών χώρων, σε βάρος παραλιακών χώρων, ακτών και υδροβιοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων. Οι καταστροφές αυτές συνήθως γίνονται με καταπάτηση κάθε νόμου και θεσμού και μέσα από την διάβρωση της διοίκησης, κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης – από κυκλώματα που δεν διστάζουν να προβούν ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες ενάντια σε όσους τολμούν να αντισταθούν.Πρόταση για τις ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο νησιωτικός χώρος μεταλλάσσεται ραγδαία: Η συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού και δραστηριοτήτων σε μικρά και μεγάλα νησιά, συνοδεύεται από την εμπορευματοποίηση και την υπερεκμετάλλευση του χώρου, την εξαφάνιση της γεωργικής γης και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Συνοδεύεται από την αδιάκοπη οικιστική επέκταση σε βάρος ελεύθερων και δασικών χώρων, σε βάρος παραλιακών χώρων, ακτών και υδροβιοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων. Οι καταστροφές αυτές συνήθως γίνονται με καταπάτηση κάθε νόμου και θεσμού και μέσα από την διάβρωση της διοίκησης, κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης – από κυκλώματα που δεν διστάζουν να προβούν ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες ενάντια σε όσους τολμούν να αντισταθούν.
Εμείς, πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας που συμμετέχουμε σε ενεργούς τοπικούς φορείς με επίσημο ή άτυπο χαρακτήρα, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αλλά και της χώρας ολόκληρης, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν παρά σε σύγκρουση με ιδιωτικά συμφέροντα, στοιχεία του κρατικού μηχανισμού, και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και με κάποιους συντεχνιακούς φορείς που συνδέονται με αυτά. Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία την συσπείρωσή μας γύρω από ένα δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πανελλαδική κλίμακα.
Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας προσφέρεται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χώρο, την δημόσια περιουσία και το δημόσιο συμφέρον και είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία με φορείς και πρόσωπα που έχουν τους ίδιους με εμάς στόχους.
Οι στόχοι μας είναι: η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, (λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής πολεοδομίας), η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς, όπως ιστορικών μνημείων και τόπων, ο εντοπισμός και η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Σκοποί του Δικτύου

1. Η διεκδίκηση του δικαιώματος διατήρησης, ανάπτυξης και προβολής των αξιών που αναφέρθηκαν.
2. Η διάσωση μνημείων, ιστορικών τόπων, αρχιτεκτονικών και οικιστικών συνόλων που κινδυνεύουν από παρεμβάσεις, επισκευές, κατεδαφίσεις και αλλοιώσεις από τους ιδιώτες, το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.
3. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των υδροβιοτόπων που κινδυνεύουν από την εκμετάλλευση τόσο από ιδιώτες όσο και από το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την κακή διοίκηση και διαχείριση του δημόσιου τομέα.
4. Η διεκδίκηση της εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και σε ανάγκη η πίεση, οι κινητοποιήσεις και οι αγωνιστικές προσπάθειες για αλλαγή του ή συμπλήρωσή του.
5. Η προστασία στα πλαίσια αυτά της δημόσιας περιουσίας, του δημόσιου χώρου και του δημόσιου συμφέροντος.
6. Η γνωριμία των μελών του Δικτύου μεταξύ τους και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφοριών και εμπειριών, η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών και η προαγωγή διμερών και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους.

Μέσα του Δικτύου

1. Η στενή συνεργασία των μελών του Δικτύου για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων και αξιών και για την επεξεργασία και προώθηση κοινής πολιτικής και συντονισμένης δράσης.
2. Η συγκρότηση επιτροπών και ομάδων εργασίας ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται κάθε συγκεκριμένη φορά για την μελέτη των τρόπων ενέργειας, διαμόρφωση προτάσεων και προβολή τους.
3. Η πραγματοποίηση κάθε ενδεδειγμένης ενέργειας για την προστασία του φυσικού, τεχνητού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και η απόκρουση κάθε απειλής για την κακοποίησή του.
4. Η ενίσχυση δραστηριοτήτων που αφορούν τους σκοπούς του Δικτύου, η συμμετοχή σε δραστηριότητες και ενέργειες σε δημόσιες διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, συγκεντρώσεις, η έκδοση βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικού, εφημερίδων, καθώς και οπτικοακουστικών μέσων, dvd-video, CD-Rom κ.α.
5. Η με κάθε τρόπο προβολή των προβλημάτων στην κοινή γνώμη, τους ιδιωτικούς φορείς, τους δημόσιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
6. Η συνεργασία με το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, αρμόδιους οργανισμούς και φορείς και με άλλους συλλόγους, σωματεία και ενώσεις πολιτών για την προώθηση των σκοπών του Δικτύου, η παροχή συμβουλών και ανταλλαγή εμπειρίας καθώς και η κοινή δράση.
7. Η αναζήτηση, υποβοήθηση και υποστήριξη των προσπαθειών κάθε μέλους ατομικά αλλά και συλλογικά.
8. Η προσφυγή σε κάθε αρμόδια δημόσια Αρχή, διοικητική ή δικαστική στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έδρα του Δικτύου.

Έδρα του Δικτύου είναι το Αιγαίο ………………………………………………..

Μέλη του Δικτύου.

Μέλη του Δικτύου μπορούν να γίνουν Κινήσεις, Πρωτοβουλίες και Σύλλογοι που αποδέχονται τη διακήρυξη αρχών, τους σκοπούς και τα μέσα του. Το Δίκτυο δέχεται τη στήριξη των φυσικών προσώπων που αποδέχονται αυτή τη Διακήρυξη. Νέα μέλη προτείνονται από πέντε μέλη του Δικτύου και εγκρίνονται από τη Συνάντηση Δικτύου με πλειοψηφία των 3/4 του συνόλου των εκάστοτε μελών της.
Οι εισηγούμενοι την εγγραφή υποστηρίζουν την πρότασή τους στη Συνάντηση Δικτύου. Αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε οι εισηγούμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη Συνάντηση Δικτύου όπου για την εγγραφή απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών της Συνάντησης Δικτύου.
Η Συνάντηση Δικτύου με πλειοψηφία των 3/4 μπορεί να διαγράψει μέλος του Δικτύου εφόσον αυτό έχει προβεί σε ενέργειες που στρέφονται κατά της ιδρυτικής διακήρυξης του Δικτύου. Η διαγραφή μπορεί να προσβληθεί μόνο ενώπιον της Συνάντησης Δικτύου με την πλειοψηφία που απαιτείται για την εγγραφή νέου μέλους.

Γενική Συνέλευση και Συντονιστική Επιτροπή

Ανώτατο πολιτικό και διοικητικό όργανο είναι η εκάστοτε Συνάντηση Δικτύου η οποία αποτελείται από όλα τα μέλη του και στην οποία κάθε μέλος ψηφίζει με την προϋπόθεση της φυσικής παρουσίας εκπροσώπου του στη Συνάντηση. Η Συνάντηση Δικτύου συνέρχεται κάθε 2 μήνες σε διαφορετικό νησί κάθε φορά.

Διοικητική Γραμματεία

Για τη λειτουργία του Δικτύου μπορεί να υπάρχει Γραμματεία από έμμισθο υπάλληλο, αν εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Ως τότε την εργασία αυτή εκτελούν μέλη του Δικτύου χωρίς αμοιβή, κατά τις δυνατότητες και τις τεχνικές διευκολύνσεις που έχουν στα χέρια τους (χώρο, τηλέφωνα, φαξ, κομπιούτερ κλπ).

Πόροι του Δικτύου

Οι πόροι του Δικτύου είναι οι εισφορές των μελών του που ορίζονται σε 50 Euro το χρόνο, οι έκτακτες δωρεές μελών του πέρα από την τακτική εισφορά, και οι χορηγίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αιγαίο ………………………………

 Σημείωση 1ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα