Στην Πολιόχνη (*) της Λήμνου, σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 1994, φέροντας ο καθένας μας τη γνώση και την εμπειρία της ζωής του, διακηρύσσουμε πανηγυρικά ότι:
* Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι ένα μνημείο φυσικού κάλλους αναλλοίωτο σχεδόν μέσα στο χρόνο.
Είναι, όμως ταυτόχρονα, ένα μοναδικό λίκνο πολιτιστικής δημιουργίας. Μιας δημιουργίας εξαιρετικής ποιότητας και αδιάκοπης συνέχειας, από την προϊστορία μέχρι την κορύφωση των κλασσικών χρόνων και, από εκεί, ως το Βυζάντιο, μέχρι και τις μέρες μας.
Εδώ, στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αναδύεται ο λόγος. Από εδώ ξεκινούν οι πρώτες προσπάθειες για την αιτιοκρατική ερμηνεία της Φύσης, η διαύγεια της σκέψης, ο διάλογος. Εδώ ξεπροβάλουν οι πρώτες τάσεις για τη δημιουργία πόλεων από όπου, θα αναδειχθούν αργότερα η πολιτική σκέψη, ο ιστορικός λόγος, η φιλοσοφία, το θέατρο ως τέχνη, η Δημοκρατία.
* Η παγκοσμιότητα και η κλασικότητα που χαρακτηρίζουν αυτή την τεράστια, σε βάθος και σε χρονική έκταση, πολιτιστική δημιουργία είναι προφανείς. Και αναδεικνύουν το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου σε Σύμβολο για τον πανανθρώπινο πολιτισμό. Ένα Σύμβολο που, σε τελευταία ανάλυση, παραπέμπει στην ψυχική αναγέννηση του ανθρώπου, στην έμπνευση και στην παρότρυνση του για ειρηνική δημιουργία.
* Επισημαίνουμε ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, Μνημείο και Σύμβολο του Παγκόσμιου Πολιτισμού κινδυνεύει.
Η διατήρηση της ποιότητας της πολιτισμικής συνέχειας του Αιγαίου Αρχιπελάγους και η διαχείρηση του φυσικού του περιβάλλοντος απειλούνται σοβαρά από τις συνέπειες της αυθόρμητης και μαζικής ανάπτυξης της σύγχρονης βιομηχανίας αναψυχής.
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη αντισταθμιστικών μέτρων, ανάγκη ενεργού προστασίας.
Και συνηγορούμε ανεπιφύλακτα υπέρ αυτής, θεωρώντας το Πρόγραμμα «Αιγαίο Αρχιπέλαγος» – που εκπόνησε η Ελληνική Κυβέρνηση- ως το απαραίτητο και κύριο όργανο για μια τέτοια προστασία. Για την ισχυροποίηση, μάλιστα του Προγράμματος σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζουμε και επικροτούμε την συμβολική ανάδειξη του Αρχιπελάγους σε ΠΟΛΙΣΤΙΚΟ «ΠΑΡΚΟ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
* Διαπιστώνουμε, επιπλέον, και επιβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι και οι κατευθυντήριοι άξονες του Προγράμματος «ΑΙΓΑΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» εκφράζουν μία πρωτοπόρο αντίληψη για το σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης και ότι έχουν πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση των εξαιρετικών πολιτιστικών ποιοτήτων του Αρχιπελάγους καθώς και τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του φυσικού του περιβάλλοντος.
* Συμμεριζόμαστε, συγκεκριμένα, ότι η ανάπτυξη στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος –με όργανο το ομώνυμο Πρόγραμμα- πρέπει να κινηθεί στους εξής κατευθυντήριους άξονες:
- στην έμπρακτη αναγνώριση της πολιτιστικής διάστασης της ανάπτυξης, με την επινόηση έργων και πολιτικών που θα συνδέουν οργανικά την παραγωγή με τις παραδοσιακές αξίες που επιβίωσαν στο Αιγαίο,- στην ενθάρρυνση ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την ικανότητα του τοπικού δυναμικού να προσαρμόζει την πολιτισμική του παράδοση στις σύγχρονες απαιτήσεις.
- στη διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή και δημιουργία,
- στη συστηματική προώθηση της διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας σε μια περιοχή που, στη μακραίωνη ιστορία της, διακρίθηκε ιδιαίτερα στον τομέα αυτό.
Έτσι, η συμβολική ανάδειξη του Αιγαίου Αρχιπελάγους σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ «ΠΑΡΚΟ» της ΕΥΡΩΠΗΣ θα αποκτήσει και πραγματική υπόσταση.
* Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία απεφάσισε, με την υποστήριξη της UNESCO, να προστατεύσει με κάθε δυνατό τρόπο αυτό το Μνημείο και Σύμβολο
(*) Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης, ιδρύθηκε την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε οχυρωμένη πολιτεία – την αρχαιότερη ίσως της Ευρώπης – με αστική δομή και σημαντικό πολιτισμό, με το πρώτο δημοκρατικό βουλευτήριο, όπου στις 17 Σεπτεμβρίου του 1994, συγκεντρώθηκαν κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Πολιτισμού, οι θεματοφύλακες του Αιγαίου, 70 προσωπικότητες από πολλές χώρες του κόσμου, άνθρωποι της επιστήμης, της πολιτικής, του θεάτρου, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της διανόησης, όπου συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο τη Διακήρυξη της Πολιόχνης, και ανακήρυξαν το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου ως Πολιτιστικό Πάρκο της Ευρώπης.
Σημείωση 13ο Τεύχος