Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Δύο εργοστάσια στην Κω, του Νίκου Μπελαβίλα

ΚωςΣτην Κω, στη βόρεια ακτή της πόλης, κτίστηκε το 1929 ένα οινοποιείο. Ακολούθησε, δύο χρόνια αργότερα, ένα εργοστάσιο σαπουνιού.

Έτσι δημιουργήθηκε μία μικρή βιομηχανική ζώνη. Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τουρισμός άφησε μέχρι τώρα απείραχτη εκείνη την περιοχή λόγω της υποβάθμισης της. Το οινοποιείο, υπήρξε παράρτημα της "Compania Agricola Industriale Rodi", της "ΚΑΪΡ" και από το 1949 ανήκε στον οινοποιητικό συνεταιρισμό του νησιού. Διέκοψε τη λειτουργία του το 2000. Το κτίριο, σώζεται ακέραιο με τα μηχανήματα του. Έχει αυτό το τοπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα που εφάρμοσαν οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα κατά τον Μεσοπόλεμο, ένα μείγμα φασιστικής, οριεντάλ και μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το γειτονικό σαπωνοποιείο, αρχικά "Saponificio Vittoria Industria", έγινε στη συνέχεια το εργοστάσιο συσκευασίας τομάτας "Φάρος". Από το 1955 ώς το 1995 που έκλεισε, ονομαζόταν "Αγροτική Βιομηχανία Κω". Εδώ τα κτίρια δεν έχουν "ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον", με την αγοραία αντίληψη της γραφειοκρατικής αρχαιολογίας. Τριών γενεών ερείπια, κατεστραμμένα από τη φυσική φθορά, τους βανδαλισμούς και τη φθορά, με λεηλατημένο το μηχανολογικό υλικό, όπως τόσα και τόσα μικρά εργοστάσια της υπαίθρου. Ιδιοκτήτης πλέον είναι η Αγροτική Τράπεζα. Ο χώρος συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά, που θα ζήλευε ένας καλός επενδυτής. Μέτωπο στη θάλασσα με θέα τις μικρασιάτικες ακτές, ωραία αμμουδιά, χαμηλή δόμηση. Η τράπεζα θέλει να είναι ένας καλός επενδυτής και νοιάζεται για την "αξιοποίηση" των οικοπέδων.

Μέχρι εδώ το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές, με τη γνωστή κατάληξη. Στην Κω όμως κάποιοι χάλασαν το εργολαβικό πάρτυ που ετοιμαζόταν. Χίλιοι διακόσιοι κάτοικοι του νησιού, έναν χρόνο τώρα, συγκέντρωσαν τις υπογραφές και τις δυνάμεις τους, για να σταματήσουν αυτού του τύπου την "αξιοποίηση". Έχοντας ζήσει την καταστροφή του φυσικού τοπίου και την υπερδόμηση των ακτών τους, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα οφέλη της "τουριστικής" ανάπτυξης. Οργάνωσαν εκδηλώσεις, προβολές, συναντήσεις και ετοίμασαν έναν καλό ηλεκτρονικό και έντυπο φάκελο τεκμηρίωσης. Ανέλαβαν να υπερασπιστούν τα ασήμαντα για άλλους εργοστάσια, την ακτή και τη χαμένη αξιοπρέπεια της κοινωνίας τους. Θεωρούν ότι τα δύο συγκροτήματα, είναι τα σημάδια της τοπικής τους ιστορίας, τα απομεινάρια του ανθρώπινου μόχθου, του τεχνικού πολιτισμού άλλων εποχών, τότε που η κοινωνία τους ζούσε από τη γη και τη θάλασσα. Γνωρίζουν ότι αυτές οι εποχές δεν θα ξαναϋπάρξουν, διεκδικούν όμως για τη μνήμη τους μία θέση. Κατά τη γνώμη τους, η κληρονομιά του πολιτισμού τους δεν σταματάει στις αρχαίες κολώνες του Ασκληπιείου, τις τόσο εύπεπτες και ευανάγνωστες για τις επιχειρήσεις του μαζικού τουρισμού. Τα δάπεδα και οι τοίχοι του οινοποιείου και του εργοστάσιου της τομάτας έχουν τα χνάρια των γονιών και των παππούδων τους. Κατά τη γνώμη τους, οι ελάχιστες αδόμητες παραλίες στο νησί τους δεν μπορούν να σπαταληθούν. Δηλώνουν ότι η αμμουδιά των παιδικών τους χρόνων, και ο θαλασσινός ορίζοντας είναι επίσης κομμάτια της ζωής τους, και αντίθετα στο ρεύμα, διακηρύσσουν πως δεν είναι προς πώληση. Το μήνυμα, έρχεται από την καρδιά των ποδοπατημένων νησιών του μαζικού τουρισμού. Χωρίς ίσως να το επιδιώκουν και οι ίδιοι, οι χίλιοι διακόσιοι πολίτες της Κω, μας έχουν ανοίξει ένα παράθυρο, σε ένα άλλο Αιγαίο, πολύ πιο όμορφο. 

ΑΥΓΗ: 20/02/2002



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κως
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κως:
Κως, αναβιώνει ο κήπος του Ιπποκράτη


     Article Rating
Average Score: 4.66
Αριθμός Ψήφων: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Δύο εργοστάσια στην Κω, του Νίκου Μπελαβίλα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα