Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Οι βίλες του Χόλιγουντ δεν ταιριάζουν με τις Κυκλάδες, του Προκόπη Γιόγιακα

Νησιά«Οι βίλες α λα Χόλιγουντ και οι πολυκατοικίες τύπου Κολωνού δεν έχουν θέση στο μικρό και αρχέγονο τοπίο των Κυκλάδων...» Ο υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στα «ΝΕΑ», δείχνει την πρόθεση του υπουργείου να διασώσει ό,τι απέμεινε από τη φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά του Αιγαίου, αλλά και να βελτιώσει την κατάσταση όπου αυτό είναι εφικτό.


Ήδη, με 18 μέτρα για τα μικρά νησιά σε πρώτη φάση (πρόκειται για μορφολογικούς όρους προκειμένου να νέα κτίρια να λαμβάνουν υπόψη τους την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κάθε νησιού) και ουσιώδεις διοικητικές αλλαγές στη δομή του υπουργείου, επιχειρείται να μπει φραγμός στην αρχιτεκτονική ασχήμια που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια στα νησιά του αρχιπελάγους.

Η κατάσταση θεωρείται πλέον τραγική. Κάθε χρόνο εκδίδονται στο Αιγαίο (από τα 13 Πολεοδομικά Γραφεία που λειτουργούν) επτά χιλιάδες οικοδομικές άδειες. Δυστυχώς, μόνο το 1/6 αυτών των κατασκευών υπόκειται σε μορφολογικό και αρχιτεκτονικό έλεγχο. Για τα υπόλοιπα 5/6 δεν υπάρχουν κανόνες! Και βέβαια, για όλη αυτή την κατάσταση την κύρια ευθύνη φέρει το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο.

Αυτή τη στιγμή, από τους 1.215 οικισμούς τού Αιγαίου, μόνο οι 263 είναι κηρυγμένοι παραδοσιακοί με γενικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ μόνο για 39 από αυτούς έχει εκδοθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο, με μορφολογικούς και αρχιτεκτονικούς όρους δόμησης (δηλαδή, πώς πρέπει να κατασκευάζονται οι νέες οικοδομές).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιών που έχουν σωθεί από την αισθητική καταστροφή αποτελούν η Σύμη και το Καστελλόριζο, για τα οποία έχουν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα από το 1976.

Αν συνεχιστεί η αυθαιρεσία, εξηγεί ο υπουργός Αιγαίου, «η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό». Ήδη, όπως λέει ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, «στην Κύθνο, τη Σέριφο, τη Μήλο και την Αστυπάλαια είναι κατεστραμμένα τα λιμάνια και ένα μεγάλο μέρος των παράκτιων οικισμών».

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, σε νησιά όπως η Μύκονος και η Πάρος, αν συνεχιστεί η αυθαιρεσία, τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε ένα οικόπεδο για να μπορεί κάποιος να φυτέψει ένα δένδρο!

Το μεγάλο σκάνδαλο, κατά τον υπουργό Αιγαίου, είναι τα πολυώροφα κτίρια στις εκτός των οικισμών περιοχές. «Εδώ διαφαίνεται ότι το κράτος είναι ανύπαρκτο, δεν υπάρχει έλεγχος των υπηρεσιών και η αστυνομία καλύπτει τους παρανομούντες, ίσως και από άγνοια...», λέει χαρακτηριστικά. «Στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα νησιά, σε οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων αντί για κτίρια 200 τετραγωνικών μέτρων έγιναν βίλες των 1.000 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων!»

Ήδη, το υπουργείο Αιγαίου έχει αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης στα νησιά τού Αιγαίου προκειμένου οι κάτοικοι να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Αιγαίου βρέθηκε στην Κύθνο. Στους κατοίκους και στους φορείς του νησιού, που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, ο κ. Νίκος Σηφουνάκης εξήγησε ότι «είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να λυθεί σωστά το οικιστικό πρόβλημα με τη θέσπιση κανόνων». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ο πολίτης μπορεί να χτίζει εκτός οικισμού».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με τη θέσπιση αυτών των οικιστικών κανόνων, θα σωθεί και ο τουρισμός, διότι οι τουρίστες δεν πηγαίνουν σε νησιά όπου υπάρχουν πολυκατοικίες...» Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης διευκρίνισε πως σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, υπάρχει ακόμη και το μέτρο της απόσυρσης των κτιρίων (δηλαδή τα κατεδαφίζουν).

Και συμπλήρωσε: «Οι επόμενες γενιές δεν πρέπει να μας κατηγορήσουν για την καταστροφή της υπαίθρου, όπως εμείς θεωρούμε υπεύθυνους για την καταστροφή των πόλεων τους πολιτικούς της δεκαετίας του '50 και του '60».

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι ζήτησαν από τον υπουργό Αιγαίου να ξεκαθαρίσει το συντομότερο το τοπίο των οικιστικών παρεμβάσεων, διότι το 75%-85% από αυτούς ζουν από την οικοδομή. Οι τελευταίοι στάθηκαν και στο γεγονός της πολυδιάσπασης των υπηρεσιών, αφού, όπως είπαν, η εφορία είναι στην Τζιά, το ΙΚΑ στη Σέριφο και η Πολεοδομία στη Σύρο.

Ωστόσο, παρά τις πρώτες επιφυλάξεις, όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον και να τεθούν κανόνες, αφού από αυτό εξαρτάται ακόμη και η τουριστική ανάπτυξη της Κύθνου.

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία τού φυσικού τοπίου με το δομημένο. Για τον λόγο αυτό, ήδη το υπουργείο Αιγαίου ανέθεσε στις αρχιτεκτονικές σχολές τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Πατρών τον προσδιορισμό των μορφολογικων στοιχείων κάθε οικισμού, πάνω στα οποία θα στηριχθει η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τα μεσαία και μεγάλα νησιά. Δηλαδή, τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Μύκονο, τη Λήμνο, τη Λέρο, την Κω, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο.

Για τα μικρά νησιά (Κύθνος, Κίμωλος, Δονούσα, ?νω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχινούσα, Αμοργός, Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρος, Τήλος, Χάλκη, Μεγίστη, Κάσος, Νίσυρος, Τέλενδος, Ψέριμος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκοί, Κάρπαθος, ?γιος Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσες) θεσπίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί.

Λύσεις:

Τα μέτρα που λαμβάνονται γι' αυτά τα νησιά είναι:

­ Η μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση για κατοικίες ορίζεται στα 100 τετραγωνικά μέτρα. Αν οι οικοδομές κατασκευαστούν από τοπική πέτρα, η εκμετάλλευση μπορεί να αυξηθεί στα 120 τετραγωνικά μέτρα.

­ Τα κτίρια θα είναι μονώροφα, με μέγιστο ύψος τα τέσσερα μέτρα.

­ Για γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ορίζεται μέγιστη εκμετάλλευση στα 400 τετραγωνικά μέτρα, με ύψος στα επτά μέτρα.

­ Για τουριστικές εγκαταστάσεις η μέγιστη εκμετάλλευση καθορίζεται στα 1.500 τετραγωνικά μέτρα σε μη συνεχόμενη δόμηση και το ύψος στα επτά μέτρα, ενώ το διώροφο τμήμα του συγκροτήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του συνόλου.

­ Καμία όψη κτιρίου δεν θα έχει μήκος άνω των 10 μέτρων.

­ Καμία όψη κτιρίου κατοικίας λόγω πιθανής κλίσης του εδάφους δεν θα έχει ύψος πάνω από τέσσερα μέτρα.

­ Δεν επιτρέπονται υπόγεια υπεράνω της στάθμης του εδάφους.

­ Επιβάλλεται η δημιουργία δεξαμενών για τη συλλογή τού βρόχινου νερού.

­ Απαγορεύται η κατασκευή τόξων και αψίδων στις όψεις του κτιρίου και στις περιφράξεις του οικοπέδου.

­ Τα κτίρια θα τοποθετούνται τουλάχιστον 20 μέτρα από τον άξονα τού δρόμου.

­ Δίνονται κίνητρα για την αναστήλωση και επισκευή των παραδοσιακών κτισμάτων.

­ Σε κλίσεις εδάφους μέχρι 40% επιτρέπονται μικρές γεωργικές αποθήκες μέγιστου ύψους τριών μέτρων.

­ Απαγορεύεται η εγκατάσταση τυποποιημένων λυόμενων κτιρίων.

­ Δεν επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένης δόμησης (δηλαδή οικοδομικών συνεταιρισμών).

­ Απαγορεύεται απολύτως κάθε είδους δόμηση σε κορυφογραμμές και σε υψόμετρο άνω των 250 μέτρων.

­ Τα παράθυρα θα ακολουθούν το ορθογώνιο σχήμα με αναλογία πλάτους - ύψους 1/1-2 και στις πορτες 1/3. Το πλάτος των ανοιγμάτων θα κυμαίνεται από 1 έως 1,20 μέτρα.

­ Οι εξώστες δεν θα έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 1,20 - 1,40 μέτρα και μήκος όχι μεγαλύτερο από 2,50 μέτρα ή το 1/3 του ύψους.


Κύθνος: Η κακογουστιά απειλεί τους παραδοσιακούς οικισμούς
 
Ο υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Χώρα της Κύθνου και τρεις παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού: τα Λουτρά, τη Δρυοπίδα και την Κανάλα. Περπάτησε στα στενά δρομάκια των οικισμών, θαύμασε την αρχιτεκτονική των παλιών κτιρίων, αλλά δεν μπόρεσε να μη δει και την κακογουστιά, όπως είπε, μερικών νεόδμητων κατασκευών που δεν δένουν με το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

«Αν δεν γίνει παρέμβαση τώρα, η κακογουστιά θα επεκταθεί σε όλο το νησί και θα έχει άμεση επίπτωση ακόμη και στην οικονομική ζωή του νησιού», είπε στους κατοίκους με τους οποίους συνομίλησε. «Οι τουρίστες δεν πηγαίνουν σε νησιά όπου υπάρχουν πολυκατοικίες», διευκρίνισε.

Μίλησε ακόμη και με μαστόρους που έχτιζαν. Σ' έναν μάλιστα έκανε και... παρατήρηση για τα υλικά που χρησιμοποιούσε. «Μα, αν θα χρησιμοποιούσα αυτά που μου λέτε θα κόστιζε πιο πολύ», του απάντησε. Αλλά ο κ. Σηφουνάκης του εξήγησε πως κάνει λάθος, ενώ του έδωσε και οδηγίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Λουτρά, το παλιό λιμάνι της Κύθνου, όπου τα πολυώροφα κτίρια τείνουν να επισκιάσουν τα μικρά παραδοσιακά κτίρια, τα οποία δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.

Στον δρόμο προς τα Λουτρά, ο υπουργός Αιγαίου στάθηκε και θαύμασε για λίγο ορισμένες παλιές αγροικίες ­ κελιά τις λένε οι κάτοικοι της Κύθνου. «Να ένα δείγμα παραδοσιακών κατασκευών που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Εδώ δεν υπάρχει ίχνος κακογουστιάς», τόνισε. Και ξεκαθάρισε: «Το περιβάλλον είναι ο πλούτος των Κυκλάδων και των υπόλοιπων νησιών. Πρέπει να το προστατεύσουμε από την κακογουστιά».


Κορεσμός στη Σύρο, περιθώρια στην ?νδρο, κάμψη στη Ρόδο
 
Νίκος Σηφουνάκης: «Αν δεν γίνει παρέμβαση τώρα, η κακογουστιά θα επεκταθεί σε όλο το νησί και θα έχει άμεση επίπτωση ακόμη και στην οικονομική ζωή», λέει ο υπουργός Αιγαίου 

Διαφορετικούς ρυθμούς στην οικοδομική δραστηριότητα επιβάλλει η τουριστική ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, νησιά που τα τελευταία χρόνια έχουν καταστεί δημοφιλείς προορισμοί για Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες οικοδομούνται αυτή την περίοδο με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Αντίθετα, νησιά τα οποία είτε από χρόνια αποτελούσαν πόλο έλξης επισκεπτών είτε δεν στηρίζονται στον τουρισμό έχουν μικρή οικοδομική δραστηριότητα, αφού ο πληθυσμός τους δεν αυξάνεται και οι ντόπιοι έχουν καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες τους.

«Τα τελευταία χρόνια η Σύρος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού», λέει ο κ. Γ. Τσιπολίτης, κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στο νησί. «Η Σύρος είναι ένα αστικό νησί. Ήδη μπορούμε να μιλάμε για κορεσμό στην Ερμούπολη, γεγονός που οδηγεί στην αναζήτηση ελεύθερων χώρων προς τα έξω». Όπως λέει ο κ. Τσιπολίτης, υπάρχει έξαρση στις οικοδομές ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, αυτό έχει ως συνέπεια μεγάλη αύξηση και στις τιμές των οικοπέδων, που κυμαίνεται από 20% έως 40%, ανάλογα με την περιοχή.

Αντίστοιχα στην ?νδρο, για παράδειγμα, ένα νησί με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν και υπάρχει αύξηση τα τελευταία χρόνια στις οικοδομές, όπως παρατηρεί η κ. Κατερίνα Δρέττα, κτηματομεσίτρια που δραστηριοποιείται στο νησί δεν υπάρχουν σημάδια κορεσμού.

Σε περιοχές όμως που είχαν ήδη εδώ και δεκαετίες καταστεί ελκυστικοί τόποι διακοπών, όπως η Ρόδος, η οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει κάμψη. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία της Πολεοδομίας Ρόδου, το διάστημα από το 1973 μέχρι και το 1996 κάθε χρόνο εκδίδονταν περισσότερες από 1.100 άδειες για νέες οικοδομές. Οι ρυθμοί αυτοί έχουν μειωθεί αισθητά την τελευταία πενταετία και πλέον εκδίδονται λιγότερες από επτακόσιες άδειες τον χρόνο. Όπως εξηγούν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, έχουν καλυφθεί πλέον οι στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων, ενώ οι κατοικίες κρίνονται ασύμφορες ως επενδύσεις.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 30/06/2001)

................................................................................................................................................................................................................

Ασπίδα προστασίας για τα μικρά νησιά
Της Λαζαρίδου Ειρήνης    
   
"Ασπίδα" προστασίας σε 26 νησιά του Αιγαίου, χαρακτηρισμένα ως ιδαίτερου φυσικού κάλλους, που απειλούνται από την άναρχη δόμηση, προσφέρει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας ως κατώτατο όριο τα τέσσερα στρέμματα για την ανέγερση κτίσματος. Επιπλέον, προκειμένου να μην επιτρέψει οποιαδήποτε παρερμηνεία σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, επαναδιατύπωσε μία από τις κρίσιμες διατάξεις του που αφορά το ύψος των οικοδομών στα συγκεκριμένα νησιά.
Με το υπ' αριθμόν 186/2002 πρακτικό του, το ΣτΕ έκρινε ότι στα νησιά Κίμωλος, Δονούσα, ?νω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Αμοργός, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Τήλος, Νίσυρος, Χάλκη, Μεγίστη, Κάσος, Τέλενδος, Ψέριμος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκοί, Αγ. Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι και Θύμαινα απαγορεύεται κατηγορηματικά η ανέγερση κτισμάτων σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμάτων, ακυρώνοντας έτσι τα "παραθυράκια" που άφηνε το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Αιγαίου. Σύμφωνα με το Π.Δ. τα οικόπεδα έκτασης 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων κατά παρέκκλιση θα θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, αν η πρόσοψή τους εκτεινόταν σε εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.
Σύμφωνα με την κρίση του ΣτΕ αυτές οι παρεκκλίσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα των 26 νησιών ως εκτός σχεδίου πόλεως και "έρχονται σε πλήρη αντίθεση προς τον σκοπό που υπηρετούν οι διατάξεις του Π.Δ.", δηλαδή του χαρακτηρισμού των νησιών ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα το ΣτΕ προχώρησε και στην επαναδιατύπωση της διάταξης που αφορά το ύψος των οικοδομών, προκειμένου να "κόψει την όρεξη" στους υποψήφιους ιδιοκτήτες σπιτιών που επιθυμούν να γιγαντώσουν το ύψος των οικοδομών τους. Το δικαστήριο επαναδιατύπωσε την επίμαχη διάταξη του Π.Δ. ορίζοντας σαφώς ότι: "Επιβάλλεται τα κτίρια να είναι μονόροφα με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4,50 μέτρα. Το ύψος μετράται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, έτσι ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμιά περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος".
Όσον αφορά τα τουριστικά κτίσματα και τα μπανγκαλόους δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 1.500 τετραγωνικά μέτρα έκταση και τα 7,50 μέτρα ύψος. Με άλλες διατάξεις ορίζεται ότι τα νέα κτίρια υποχρεωτικά θα έχουν ξύλινα κουφώματα, ενώ η κατασκευή πισίνας επιτρέπεται μόνο στα ξενοδοχεία και με άδεια από το υπουργείο Αιγαίου. 

(ΑΥΓΗ : 1/05/2002) 

..................................................................................................................................................................................................................

ΣτE: μη γίνουν όλα τσιμέντο
 Παράνομη η διάταξη που προέβλεπε την κατά παρέκκλισιν οικοδόμηση σε 25 νησιά του Aιγαίου

Στέλνοντας μήνυμα προς την πολιτεία, ότι η τσιμεντοποίηση (και) των νησιών μας δεν πρέπει να συνεχισθεί, το Συμβούλιο της Eπικρατείας κρίνοντας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τίθενται όροι δόμησης για 25 νησιά του Aιγαίου, απεφάνθη ότι δεν επιτρέπεται να οικοδομηθούν οικόπεδα που είναι μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.

Παράλληλα, το Aνώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομη τη διάταξη του σχεδίου διατάγματος του υπουργείου Aιγαίου, η οποία προέβλεπε ότι είναι οικοδομήσιμα κατά παρέκκλισιν τα υφιστάμενα άρτια οικόπεδα που «βλέπουν» σε επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς με έκταση 750, 1.200 και 2.000 τ.μ.

Ποια νησιά αφορά

Tο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που μεταξύ άλλων όρων δόμησης απαγορεύει την ανέγερση «ψηλών κτιρίων» και την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων και μηχανημάτων κλιματισμού σε εμφανή σημεία των κατοικιών, αφορά τα κάτωθι νησιά, πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται «τουριστικά»: Kίμωλος, Δονούσα, Aνω Kουφονήσι, Hρακλειά, Σχοινούσα, Aμοργός, Aνάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Tήλος, Nίσυρος, Xάλκη, Mεγίστη, Tέλενδος, Kάσος, Ψέριμος, Aστυπάλαια, Λειψοί, Aγαθονήσι, Aρκοί, Aγ. Eυστράτιος, Oινούσες, Ψαρά, Φούρνοι και Θύμαινα.

Mε το σχέδιο διατάγματος του υπουργείου Aιγαίου, που κατατέθηκε στο ΣτE, τα 25 νησιά του Aιγαίου χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και παράλληλα καθορίζονται οι περιορισμοί και οι ειδικοί όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχές αυτών.

Tο ΣτE με το υπ’ αριθμόν 186/2002 πρακτικό του έκρινε ότι είναι παράνομη η διάταξη του σχεδίου με την οποία επιτράπηκε η δόμηση -κατά παρέκκλισιν- των οικοπέδων με έκταση από 750 μέτρα μέχρι 2 στρέμματα εφόσον συνορεύουν με εθνική ή επαρχιακή οδό. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, οι παρεκκλίσεις αυτές δεν είναι συμβατές με το χαρακτήρα των περιοχών των 25 νησιών ως εκτός σχεδίου πόλεως, καθώς «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκοπό που υπηρετούν οι διατάξεις του υπό επεξεργασίαν σχεδίου Π.Δ., δηλαδή του χαρακτηρισμού των νησιών ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Kαι άλλη διόρθωση

Tο Aνώτατο Δικαστήριο «διόρθωσε» και άλλη ρύθμιση του σχεδίου ως προς το ύψος των οικοδομών, έτσι ώστε το τελικό κείμενο προβλέπει ότι «επιβάλλεται τα κτίσματα να είναι ενός μόνον ορόφου με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4,50 μέτρα».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το μέγιστο ύψος για τις τουριστικές εγκαταστάσεις είναι τα 7,50 μέτρα, ενώ τα κτίσματα των επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 200 τ.μ. Tα νέα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή, κατά τα τοπικά πρότυπα, ενώ τα μονώροφα κτίσματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 400 κυβικά μέτρα.

Tο σχέδιο διατάγματος προβλέπει και τα εξής:

— Tα κουφώματα των κτιρίων θα είναι υποχρεωτικά από ξύλο, ενώ η κατασκευή πισίνας επιτρέπεται μόνο στις ξενοδοχειακές μονάδες και απαιτείται άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Aιγαίου.

— Aπαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (πιλοτές), η δημιουργία νέων οικιστικών αναπτύξεων (π.χ. οικοδομικών συνεταιρισμών), η εγκατάσταση προκατασκευασμένων ή λυόμενων κατοικιών, η δημιουργία πολυκαταστημάτων και υπεραγορών.

— H τοποθέτηση κλιματιστικών επιτρέπεται σε σημεία που να μην είναι σε κοινή θέα, ενώ και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.

— Eπιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, ενώ η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης κτισμάτων από τον αιγιαλό πρέπει να είναι 50 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού.
 
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2-05-02

 

 

 



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οι βίλες του Χόλιγουντ δεν ταιριάζουν με τις Κυκλάδες, του Προκόπη Γιόγιακα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα