Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Να αποσυνδεθεί το δικαίωμα στη δόμηση από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία

Νησιά

Του Ηλία Ευθυμιόπουλου

Εν όψει της αναπόφευκτης συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η περιβαλλοντική αντιπολίτευση καλείται ξανά να υπερασπιστεί την έννοια του δάσους. Μια έννοια που, παρά τη συνταγματική επιταγή, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και αντικειμενικότητα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ασάφεια αλλά και οι διεκδικήσεις για εξαιρέσεις και αποχαρακτηρισμούς. Πράγμα που θα είχε ίσως εκλείψει, αν η συζήτηση και η αντιπαράθεση γινόταν για την ταμπακέρα (το δικαίωμα στη δόμηση) και όχι επί του φυσικού αντικειμένου (του δάσους), για το οποίο κανείς δεν θα διαφωνούσε ότι πρέπει σε γενικές γραμμές να προστατευθεί.Όσοι λοιπόν θέλουν να προσφέρουν μια πραγματική υπηρεσία στον τόπο, να κάνουν πράξη την (επίσης) συνταγματική αρχή της αειφορίας και να δώσουν ένα παράδειγμα πολιτικής ευθύνης στις νεώτερες γενιές, είναι καιρός να θέσουν επί τάπητος το πρωτεύον ζήτημα: αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης και να μην το συγκαλύπτουν πίσω από πολύπλοκες ρυθμίσεις ή εργαλεία που στην πράξη αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά (ή χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την έλλειψη πολιτικής βούλησης). Αναφέρομαι στις περιπέτειες του χωροταξικού σχεδιασμού και τις ατελέσφορες απόπειρες για τη ρύθμιση των χρήσεων γης στο τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα εκεί που αυτή ήταν απαραίτητη, για παράδειγμα στον νησιωτικό χώρο.
H Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αραιοκατοικημένους τόπους της Ευρώπης, με τον μεγαλύτερο όμως «δείκτη ιδιοκτησίας» ανά κάτοικο. Αυτό συνέβη, όχι γιατί οι Έλληνες απέκτησαν ξαφνικά διαφορετικές ανάγκες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά γιατί η παραγωγή κατοικίας λειτούργησε επί δεκαετίες, από τη μια μεριά ως μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης (και πεδίο κερδοσκοπίας) και από την άλλη ως απάντηση στη διάχυτη ανασφάλεια ή στην αδυναμία διοχέτευσης σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες του όποιου οικογενειακού οικονομικού πλεονάσματος. Δημιουργήθηκε έτσι μια αγορά, αναντίστοιχη με το μέγεθος της χώρας, αναντίστοιχη με τα πραγματικά εισοδήματα, αναντίστοιχη με την ποιότητα και τις αντοχές του μεσογειακού περιβάλλοντος.
Μεγάλο μερίδιο στην έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων δεκαετιών έχει η εκτός σχεδίου δόμηση, έννοια σχεδόν ανύπαρκτη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ή για να είμαστε ακριβέστεροι, σχεδόν περιττή, αφού ο λεγόμενος εξω-αστικός χώρος καλύπτεται από σχέδια χρήσεων γης και ειδικούς όρους δόμησης που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας (100% για τη Δανία, 95% για την Αγγλία, 80% για την Ολλανδία κ.τ.λ.). Στη χώρα μας, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις το 6%, ενώ το υπόλοιπο, εξαιρουμένων των δασών είναι υποκείμενο οικιστικής ανάπτυξης τηρουμένων των όρων αρτιότητας (με κανόνα τα 4 στρέμματα) ή στοιχειωδών προβλέψεων (μέτωπο σε κοινόχρηστο δρόμο κ.τ.λ.).
Το καθεστώς αυτό, εκτός από την κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων, εκτός από τη μετατροπή παραγωγικής γης σε οικόπεδα, εκτός από την αλλοίωση του τοπίου που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μη ανατάξιμη, δημιουργεί υποχρεώσεις για υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού κ.τ.λ.), στις οποίες κανένα σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά λόγω του κόστους και των αναγκών συντήρησης. Αυτό συμβάλλει με τη σειρά του σε μια περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου ή και της ίδιας της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών, οι οποίοι με την ευκαιρία κυρίως κάποιων ακραίων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες, διακοπές ηλεκτρικού κ.τ.λ.) έρχονται να καταγγείλουν το ανάλγητο κράτος, αρνούμενοι ταυτόχρονα κάθε υπερτοπικό έργο κοινωφελούς ή αναγκαστικού χαρακτήρα όπως είναι οι XYTA και οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού και που στο συλλογικό υποσυνείδητο λειτουργεί ως απειλή πάνω στην αξία της ιδιοκτησίας. Ειδικότερα στα νησιά, η διαιώνιση της εθνικής μας αυτής ιδιοτυπίας, συμβάλλει και στη συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος, αφού το προς αξιοποίηση αντικείμενο (εν προκειμένω το τοπίο και οι ακτές) γίνεται ολοένα και φτωχότερο, ολοένα και λιγότερο ελκυστικό.
Όπως εξάλλου σημειώνει πολύ εύστοχα σε μια παλιότερη εργασία του ο καθηγητής Δ. Οικονόμου «η εκτός σχεδίου δόμηση, σύννομη κατά τα άλλα, συμβάλλει και στην ιδεολογική νομιμοποίηση της παρανομίας: τα αυθαίρετα κτίσματα, που γίνονται με τις ίδιες λίγο πολύ τεχνικές προϋποθέσεις όπως και τα νόμιμα, παύουν να έχουν χαρακτήρα περιβαλλοντικού εγκλήματος και καταχωρούνται ως ζητήματα διαδικαστικά (έκδοση ή μη μιας τυπικής άδειας)».
Κατόπιν τούτων, η διά της συνταγματικής αναθεώρησης λύση συμπυκνώνεται σε μια και μόνη πρόταση: αποσύνδεση του δικαιώματος στη δόμηση από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Όλα τα άλλα θα ήταν τότε περιττά.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 07/07/2006Σημείωση 13ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Να αποσυνδεθεί το δικαίωμα στη δόμηση από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα