Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Νησιά προς πώληση! ,της Ντίνας Καράτζιου

ΝησιάΙδιωτικοί παράδεισοι για λίγους που θα απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα μακριά από την οχλαγωγία του μαζικού τουρισμού.

Κάπως έτσι φαντάζονται ξένοι κυρίως όμιλοι την εκμετάλλευση των ιδιωτικών νησιών της Ελλάδας και ήδη κάποιοι βρίσκονται κοντά στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Τρία νησιά πουλήθηκαν το τελευταίο διάστημα και άλλα 22 διατίθενται προς πώληση από τα 60 περίπου, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών.
-Τα νησιά που άλλαξαν χέρια είναι η νήσος Αλατάς που βρίσκεται στον Παγασητικό Κόλπο, έκτασης 500 στρεμμάτων. Εκμισθώθηκε για 50 χρόνια στην κυπριακή εταιρεία United Five Developement.
-Η νήσος Αρκούδι, στα βόρεια της Κεφαλονιάς, αγοράστηκε από ομάδα επιχειρηματικών ομίλων με επικεφαλής την Lambert Smith Xampton.
-Τέλος, ο Δρυμός, έκτασης 3.000 στρ., αποκτήθηκε από ομάδα Βρετανών που δραστηριοποιούνται σε real estate «υψηλών προδιαγραφών».
Οι πληροφορίες γι' αυτές τις αγοραπωλησίες προέρχονται από την εταιρεία συμβούλων αξιοποίησης ακινήτων Δανός και Συνεργάτες, που εκπροσωπεί στη χώρα μας τον διεθνή οίκο CB Richard Ellis.
*Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η «Κ.Ε.», πωλούνται από κτηματομεσιτικά γραφεία 22 ιδιωτικά νησιά, τα 14 στο Ιόνιο.
Η νησιωτική «πραμάτεια» του Ιονίου διαφημίζεται και στο Ιντερνετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό σάιτ πωλείται νήσος 4.440 στρ. από το σύμπλεγμα των Εχινάδων προς 25 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στο Ιντερνετ
Η ιστοσελίδα παραπέμπει σε γραφεία πώλησης ιδιωτικών νησιών που βρίσκονται στην Αυστραλία. Αποκαλύπτει ότι πρόσφατα αγοράστηκε η Σκυροπούλα από μέλος ή μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου έναντι έξι εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν το επιβεβαίωσε ωστόσο καμία από τις μεγάλες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις.
*Σύμφωνα με τα γραφεία, οι τιμές των νησιών που πωλούνται εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. «Οσο πιο κοντά βρίσκεται στη στεριά τόσο πιο πολύ αυξάνεται. Αλλη μία παράμετρος είναι οι παραλίες και το φυσικό κάλλος, και βέβαια οι δυνατότητες ανοικοδόμησής του», μας εξηγεί ο Ν. Τζουβάρας, υπεύθυνος των κτηματομεσιτικών γραφείων Realtynet.
*Σημαντικό ρόλο παίζει και η έκταση. Τα μικρά νησιά πωλούνται πολύ πιο ακριβά από τα μεγαλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι νησί 930 στρεμμάτων στον Σαρωνικό πωλείται 12 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, το τίμημα για νησί που βρίσκεται νότια της Αμοργού έκτασης 2.000 στρ., είναι ακριβώς το μισό.
*Στελέχη που διαπραγματεύονται τέτοιες υποθέσεις μας είπαν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές αλλά κι από έλληνες επιχειρηματίες. Ωστόσο, όλοι σκοντάφτουν στα πιστοποιητικά που πρέπει να συνοδεύουν μία τέτοια διαδιακασία, η οποία χαρακτηρίζεται χρονοβόρος και περίπλοκη.
*Την αγοραπωλησία ιδιωτικών νήσων διέπει ο νόμος 1892/90 (άρθρο 28). Σύμφωνα μ' αυτόν, απαιτείται άδεια του υπουργού Γεωργίας με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αμυνας.
Οι επιτελείς των σωμάτων εξετάζουν αν το προς πώληση νησί υπόκειται ή όχι σε δεσμεύσεις που αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας, αν βρίσκεται στην παραμεθόριο, ενώ ελέγχεται και η υπηκοότητα του ενδιαφερομένου. *Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν και γνωματεύσεις από την αρχαιολογική και τη δασική υπηρεσία.
«Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση ενός τέτοιου φακέλου αγοραπωλησίας αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους με αυτό τον τρόπο γυρίζουν την πλάτη σε μεγάλες επενδύσεις. Στην Κροατία για παράδειγμα υπάρχουν πολλά μικρά νησιά τα οποία με πολύ εύκολες διαδικασίες μπορούν να βγουν προς πώληση», μας λέει στέλεχος της αγοράς.
*Στο ίδιο πνεύμα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Super Estate Ν. Κοντελές, τονίζει: «Μας φέρνουν νησιά για πώληση, αλλά εμείς δεν τα αναλαμβάνουμε. Τίθενται μεγάλα εμπόδια και απαγορεύσεις. Αυτή την περίοδο πουλάμε μόνο ένα, που έχει καθαρά χαρτιά και υπάρχουν αρκετά funds που ενδιαφέρονται γι' αυτό».

πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/03/2007


 Σημείωση 13ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 1.5
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νησιά προς πώληση! ,της Ντίνας Καράτζιου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα