Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Αντί ξωκκλησιών, πολυτελείς βίλες

ΝησιάΜπορεί μια άδεια κατασκευής ξωκκλησιού να λειτουργήσει σαν «προπέτασμα καπνού» για να κατασκευαστεί στη θέση του, μια βίλα;

Μπορεί. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης και επισημαίνει ότι, κυρίως στις Kυκλάδες, παρουσιάζονται περιπτώσεις πολιτών που χτίζουν πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία με... άδεια ξωκκλησιού, που παίρνουν από τη Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό και κατέθεσε κοινή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα «αναπτυξιακά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα», για το καθεστώς έκδοσης αδειών ανέγερσης ναών, ναϋδρίων και εξωκκλησιών. Οπως επισήμανε, «η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες εκδίδει άδειες ανεγέρσεως ναών και εξωκκλησιών χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοψία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ». Με τις άδειες αυτές, πολίτες χτίζουν πολυτελείς βίλες ή και ξενοδοχεία, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως και μάλιστα σε περιοχές όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλέ, σε ένα μόνο νησί έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια 50 (!) πολυτελείς κατοικίες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Yπάρχει ένα πρόβλημα -και περιμένω να κατατεθεί σχετική τροπολογία, γιατί μας το έχουν υποσχεθεί- διότι το Υπουργείο Αιγαίου, σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς με ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε πρόσφατα, εκφράζει σύμφωνη γνώμη. Και δημιούργησαν και αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες όμως ουσιαστικά επιτελούν το ίδιο έργο που επιτελούσαν μέχρι τώρα οι γνωστές ΕΠΑΕ.
Ζητούμε λοιπόν -και έχω καταθέσει, κύριε Υπουργέ, σχετική τροπολογία- αυτή η διπλή, παράλληλη αρμοδιότητα, με το ίδιο αντικείμενο, να καταργηθεί και για μεν τους παραδοσιακούς οικισμούς οι οικοδομικές άδειες να ελέγχονται από τα ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου και όχι από τις ΕΠΑΕ, ενώ για τα υπόλοιπα, που δεν είναι σε παραδοσιακούς οικισμούς, να ισχύει η σημερινή νομοθεσία.
Εγώ έχω καταθέσει σχετική τροπολογία. Μου έχουν πει ότι θα κατατεθεί και από το Υπουργείο. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί.
Ενώ λοιπόν -και θέλω να σταθώ σε αυτό- εξαγγέλλονται αυστηρά μέτρα με τα οποία δεν διαφωνούμε, αρκεί να συζητούνται και με τις τοπικές κοινωνίες, για να προστατευθεί το δομημένο περιβάλλον και συνολικά το περιβάλλον στα νησιά -παραδείγματος χάρη οι χωροταξικές μελέτες που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ αλλά που βρίσκονται όπως φαίνεται σε ένα τελικό στάδιο, έχουν την τάση τα τέσσερα στρέμματα στα εκτός οικισμού να τα αυξήσουν, έχουν την τάση να αυξήσουν τις αποστάσεις από τη γραμμή του αιγιαλού και την παραλία, έχουν την τάση να προστατεύσουν κάποιες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους- και υπάρχουν και αυτές οι ρυθμίσεις που σας ανέφερα, παραμένει -και εκεί υπάρχει μία σιωπή παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουμε κάνει στη Βουλή τον τελευταίο χρόνο πολλοί Βουλευτές από όλα τα κόμματα- μία δίοδος η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο τούνελ κατασκευής πολυτελών αυθαίρετων κατοικιών και άλλων οικοδομών σε οικόπεδα εκτός οικισμού του μισού ή του ενός στρέμματος και όχι παραπάνω.
Μιλώ για τη διαδικασία που μέσω μιας υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της περιβόητης Ναοδομίας, η οποία δεν έχει πουθενά στην ελληνική επαρχία γραφεία -ένα γραφείο έχει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με κάποιους μηχανικούς- και χωρίς να το προβλέπει η νομοθεσία, ο ιδιώτης μπορεί να πάρει άδεια σε χρόνο ρεκόρ, εντός δύο ημερών.
Έχω εδώ άδεια, την οποία θα καταθέσω, που εξεδόθη σε δύο ημέρες για να κατασκευάσει ιδιωτικό ναΐδριο σε οικόπεδο πεντακοσίων μέτρων -ένα στρέμμα είναι τελικά όλο αυτό- εκτός οικισμού και μάλιστα χωρίς έντονο έλεγχο. "Επιτρέπουμε άδεια άνευ αυτοψίας", όπως λέει. "Εθεωρήθη και ισχύει μέχρι πλήρους ανεγέρσεως του ναϊδρίου". Και μάλιστα λέει παρακάτω "θεώρησις δι' ηλεκτροδότησιν ή υδροδότησιν". Δηλαδή μία και έξω όλα.
Εκεί, λοιπόν, αντί ναϊδρίου, υπάρχει μία πολυτελής κατοικία διακοσίων τετραγωνικών, διώροφη και στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό ναΐδριο εξωτερικά. Δεν ξέρουμε εάν από μέσα είναι ναΐδριο. Και έχουμε τέτοιες κατασκευές μόνο σε ένα νησί πάνω από πενήντα. Υπάρχει στη Μύκονο τριώροφη κατασκευή και στην ταράτσα εκκλησάκι.
Δεν είμαστε αντίθετοι με το να κτίζονται ναοί και εκκλησίες. Η νομοθεσία, όμως, δεν δίνει το δικαίωμα στη Ναοδομία να δίνει άδειες σε ιδιώτες. Παρ' όλα αυτά δίνονται άδειες σε ιδιώτες.
Έχουμε καταθέσει, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, μία τροπολογία ήπιας μορφής, ο κ. Κουβέλης, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης κι εγώ, την οποία ζητούμε να τη μελετήσετε και να την κάνετε δεκτή προκειμένου να μην προκαλούμε το νομοταγή πολίτη, ο οποίος για να κτίσει εκτός οικισμού θέλει τέσσερα στρέμματα και σε πολλά νησιά με τις νέες χωροταξικές και οκτώ στρέμματα, μια ακριβή άδεια που κοστίζει πέντε και δέκα εκατομμύρια. Και από την άλλη μεριά, ο μη νομοταγής πολίτης υποκινούμενος και από κάποιους κακούς μηχανικούς που τον παροτρύνουν, στο όνομα ενός μικρού εξωκλησιού -που εμείς προβλέπουμε διαδικασίες για να χτίζεται το εξωκλήσι, δεν το αρνούμαστε αυτό ούτε στη Ναοδομία- παρανομεί, αυθαιρετεί και το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είναι πρόφαση το εκκλησάκι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πρόφαση, ακριβώς. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν εκκλησάκια.
Και μάλιστα σε καταγγελίες που έγιναν στην αρμόδια πολεοδομία, εξαιτίας του νομικού κενού το οποίο υπάρχει, η Επιτροπή Αυθαιρέτων ενώ τις έκρινε στην αρχή αυθαίρετες, στη συνέχεια τις νομιμοποίησε.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά μία σχετική άδεια.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, να το μελετήσετε, διότι οι απαντήσεις που έχουμε πάρει όλοι εμείς που καταθέσαμε την τροπολογία -οι τρεις Βουλευτές και άλλοι συνάδελφοι, ο κ. Λαφαζάνης και άλλοι Βουλευτές, νομίζω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα- είναι τελείως ασαφείς και έξω από την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν από τη μία μεριά να παίρνονται τόσο αυστηρά μέτρα -και πρέπει να παίρνονται- και από την άλλη να υπάρχει αυτό το τούνελ κατασκευής αυθαίρετων, πολυτελών μάλιστα.
Δεν μιλάμε για τον οικιστή, τον μη έχοντα που να στεγάσει την οικογένειά του. Μιλάμε για πολυτελείς βίλες, για ξενοδοχεία, για κατοικίες όπως σας είπα σε νησιά, που η αξία της γης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θα καταθέσω στα Πρακτικά αυτήν την άδεια.

(Από τα πρακτικά της Βουλής)

...........................................................................................................................................................................................................

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: η άνευ όρων οικοπεδοποίηση της Ελληνικής γης.
Από την τάση αυτή δυστυχώς δεν ξεφεύγει η εκκλησία. Έχει κατηγορηθεί για προσπάθεια οικοπεδοποίησης εκτάσεων που κατέχει ή για κατασκευή αυθαιρέτων. Βέβαια από την πολύπαθη "ναοδομία" δεν ωφελήθηκε μόνο η εκκλησία, αλλά και ιδιώτες που σε νησιά έκτισαν βίλες με άδεια ιδιωτικού ναού! Επιτρέπεται η εκκλησία να συμπεριφέρεται σαν ιδιώτης και να παζαρεύει εκτάσεις για κατασκευή οικοδομών ή ακόμα γηπέδων γκολφ; Σίγουρα όχι. Τις εκτάσεις που κατέχει δεν μπορεί να τις διαχειρίζεται "εν λευκώ" χωρίς κοινωνική συναίνεση και αποδοχή, γιατί πρώτα ανήκουν στο λαό
Έχουν περάσει 18 χρόνια, από το ν. 1811/88, με βάση τον οποίο η πολιτεία έδωσε στην εκκλησία ιδιοκτησία που δεν της ανήκε, με μοναδικό αντάλλαγμα να παραδώσει τα δάση και δασικές εκτάσεις που ανήκαν στο δημόσιο και αυτή πήρε αλλά δεν έδωσε τίποτε.
Να αναφέρουμε την προσπάθεια να χτιστούν εκτάσεις στο Καβούρι, τη Βάρκιζα και στο "Ακρωτήρι"
Να οικοδομήσει έκταση στο ναό Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο Αττικής;
Τις κομπίνες οικοπεδοφάγων με εκτάσεις που ανήκουν σε Μονές;
Το Συνοδικό Μέγαρο που ζητά σε δασική έκταση στον Καρέα;
Την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Κολωνάκι;
Στη Βουλιαγμένη για νοσοκομείο και εκπαιδευτήριο;
Κτήματα σε Κερατέα-Καλύβια;

πηγή: ΟΙΚΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


 Σημείωση 13ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αντί ξωκκλησιών, πολυτελείς βίλες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα