Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: 40.000 νέα αυθαίρετα τον χρόνο

ΝησιάΜε τη συνενοχή των κυβερνήσεων και των δημάρχων

Πάνω από 40.000 αυθαίρετα χτίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 16.000 -μια μικρή πόλη- ξεφυτρώνουν στην υπερκορεσμένη οικιστικά Αττική. Ωστόσο η πολιτεία, αντί να βάλει φρένο στην ασυδοσία (σε σύνολο 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων τα 1,75 εκατ. κατοικούν σε οικήματα χωρίς άδεια), ενθαρρύνει την παρανομία, νομιμοποιώντας, κυρίως με προεκλογικές ρυθμίσεις, τα αυθαίρετα. Ο τελευταίος προεκλογικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε 100.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων (τόσες ήταν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν) να το δηλώσουν και να το σώσουν. Μόνο που αρκετοί δήμοι και κοινότητες δεν έχουν παραδώσει ακόμη στις πολεοδομίες, δύο χρόνια μετά τη λήξη της προσθεσμίας, τους φακέλους αιτήσεων ηλεκτροδότησης. Η αιτία είναι προφανής: οι δήμοι δεν τους παραδίδουν για να παρατείνουν όσο περισσότερο μπορούν την «εξυπηρέτηση» ημετέρων, δίνοντας στις αιτήσεις πλαστές ημερομηνίες ή αριθμούς πρωτοκόλλου του 2003-4 και επισυνάπτοντας συχνά στον φάκελο «πειραγμένες» φωτογραφίες σπιτιών, που στην πραγματικότητα είναι ακόμα στα μπετά ή και... στα σχέδια...
Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί παράνομα. Αλλά για το κράτος δεν υπάρχουν (στο Κτηματολόγιο τα αυθαίρετα σπίτια καταγράφονται ως οικόπεδα) κι ας καλύπτουν ολόκληρες πλαγιές και κορυφογραμμές.


Ηλεκτροδοτούνται πιο γρήγορα από τα νόμιμα

Τι είναι ευκολότερο: να ηλεκτροδοτήσεις ένα νόμιμο ή ένα αυθαίρετο κτίσμα; Σύμφωνα με την κοινή λογική, η σωστή απάντηση θα έπρεπε να είναι η πρώτη. Η καθημερινή πρακτική, όμως, έχει προ πολλού επιβάλλει τη δεύτερη.

Μαζί με την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων κτισμάτων -που πλέον ξεπερνούν τις 100.000- αυξάνονται και οι πολιτικές πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για επίσπευση της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα δεν έχουν παραδώσει στις πολεοδομίες, δύο χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας, τους φακέλους αιτήσεων ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων. Ο λόγος είναι προφανής: η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εκπρόθεσμων «ημετέρων».

Στις περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό αυθαιρέτων, ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων ηλεκτροδότησης έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι αιτήσεις υπολογίζονται σε 12.000 στη Χαλκιδική, 9.000 στην Κερατέα, 4.000 στο Κορωπί, 6.000 στην Κρήτη.

Οι συνέπειες είναι άμεσες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στη ΔΕΗ Κορωπίου το διάστημα αναμονής πολιτών για την ηλεκτροδότηση νομίμων κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων ξεπερνάει τους δύο μήνες, ενώ παλαιότερα κυμαινόταν στις 15-30 ημέρες. «Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων έχει αυξήσει τη δουλειά.

Ομως οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στους εργολάβους που κάνουν την εγκατάσταση για λογαριασμό της ΔΕΗ, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στα αυθαίρετα με το αζημίωτο», εξηγεί μέλος του νομαρχιακού συμβουλίου της περιοχής. Ανάλογα φαινόμενα παρουσιάζονται και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (πολεοδομίες και δασαρχεία), των οποίων τα στελέχη έχουν λάβει άτυπη εντολή, ή δέχονται πιέσεις να δίνουν προτεραιότητα στα αυθαίρετα.

Δεν τις δίνουν οι δήμοι

Κατά παράβαση του νόμου, εκατοντάδες δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα δεν έχουν καταθέσει στις πολεοδομίες τις αιτήσεις ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων, ως όφειλαν. «Ο ν. 3212/03 ορίζει ότι μόνο οι ιδιοκτήτες όσων αυθαιρέτων έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2003 έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ηλεκτροδότησης.

Η αίτηση αυτή, συνοδευόμενη από φωτογραφία του κτιρίου υποβάλλεται στους κατά τόπους δήμους ή κοινότητες», εξηγεί στην «Κ» η προϊσταμένη της Πολεοδομίας Καπανδριτίου, κ. Ελευθερία Ξυνομηλάκη. «Η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων έληξε, σύμφωνα με κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε στις 9.1.2004 το ΥΠΕΧΩΔΕ σε πολεοδομίες, δήμους και κοινότητες, την 1η Μαρτίου 2004, δηλαδή σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, πολλές περιοχές δεν μας έχουν παραδώσει ακόμα τους φακέλους».

Η αιτία είναι προφανής: οι δήμοι δεν τους παραδίδουν για να παρατείνουν όσο περισσότερο μπορούν την «εξυπηρέτηση» ημετέρων, δίνοντας στις αιτήσεις πλαστές ημερομηνίες ή αριθμούς πρωτοκόλλου του 2003-4».

Τέσσερις τρόποι για να βάλετε ηλεκτρικό σε αυθαίρετο

Οι παράνομοι τρόποι ηλεκτροδότησης ενός αυθαιρέτου είναι πολλοί:

1. Σπίτια έτοιμα μόνο στη φωτογραφία

Σε δήμους (και κατόπιν σε πολεοδομίες) έχουν κατατεθεί αιτήσεις με... πλαστές ή «πειραγμένες» φωτογραφίες, ακριβώς επειδή ο νόμος έθετε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση του αυθαιρέτου ώς μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Πολλοί αυθαιρετούχοι, λοιπόν, που ήθελαν να προλάβουν τις προθεσμίες είτε «επενέβησαν» (μέσω ειδικών προγραμμάτων όπως το Photoshop), «προσθέτοντας» στη φωτογραφία του σπιτιού τους στέγη, τοίχους ή άλλα στοιχεία (η τεχνολογία κάνει θαύματα), ή επισύναψαν στον φάκελο τη φωτογραφία κάποιου άλλου σπιτιού (καθώς το δικό τους ήταν ακόμα στα μπετά ή και... στα σχέδια)!

2. Το αυθαίρετο βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ενα γνωστό «παραθυράκι» για την ηλεκτροδότηση αυθαιρέτου είναι η διάταξη, που επιβάλλει στη ΔΕΗ την ηλεκτροδότηση σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. «Οι μισοί αυθαιρετούχοι εμφανίζονται καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς με πλαστά πιστοποιητικά, εκμεταλλευόμενοι τη σχετική διάταξη», λέει η κ. Μπάτσου.

3. Ποτίζοντας τα λάχανα

Ενα επίσης δημοφιλές «παραθυράκι», πολύ διαδεδομένο στα Μεσόγεια, έχει ως απαραίτητα συστατικά την ύπαρξη ενός πηγαδιού και κηπευτικών. Ο αυθαιρετών δημιουργεί ένα πηγάδι (χωρίς γεώτρηση, όμως, γιατί προϋποθέτει άδειες). Κατόπιν ζητάει ρεύμα από τη ΔΕΗ για να τοποθετήσει αντλία και να ποτίζει τα κηπευτικά.

4. Ο έχων ένα «ρολόι», να το μοιράζεται

Σε περιοχές με μεγάλο αριθμό αυθαιρέτων είναι σύνηθες οι έχοντες σύνδεση με το ρεύμα να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους υπόλοιπους. «Ο ένας στον άλλο ρεύμα από το ίδιο «ρολόι». Σε ορισμένες περιπτώσεις ηλεκτροδοτούνται ακόμα και πέντε ή έξι σπίτια από το ίδιο ρολόι», λέει η κ. Μπάτσου.

Ανύπαρκτα για το Κτηματολόγιο
Για το Κτηματολόγιο, τα αυθαίρετα... δεν υπάρχουν. Αυτή η λύση έχει εδώ και πολλά χρόνια επιλεγεί, καθώς δεν υπήρχε τρόπος καταγραφής που να μην λειτουργήσει ως κάποια μορφή νομιμοποίησης. Από την άλλη πλευρά, οι τρεις πιλοτικές φάσεις κτηματογράφησης αποκάλυψαν μεθόδους ανέγερσης αυθαιρέτων, η εφευρετικότητα των οποίων ξεπερνά κάθε φαντασία.

Ενα από τα δεκάδες τεχνικά και νομικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την κτηματογράφηση ήταν το ζήτημα της καταγραφής ή μη των αυθαιρέτων. «Οταν ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, έπρεπε να καταγράφει όχι μόνο το εδαφοτεμάχιο, αλλά και το κτίσμα», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί θα σήμαινε έμμεση νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με ισχύον νομικό πλαίσιο, ακίνητο θεωρείται το εδαφοτεμάχιο, ενώ τα κτίσματα θεωρούνται “συστατικά” του εδάφους. Ετσι αποφασίστηκε τα κτίρια να απεικονίζονται στο Κτηματολόγιο μόνο όταν έχει γίνει η νομική πράξη σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας». Ομως και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αυθαιρεσίας. «Κι αυτό γιατί μπορείς να κάνεις σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας υπό την αίρεση της ανέγερσης. Δηλαδή, να ζητήσεις να αποτελέσουν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες οι όροφοι του σπιτιού σου όταν το χτίσεις, εφόσον γίνει ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. Στην περίπτωση αυτή το Κτηματολόγιο είναι υποχρεωμένο να καταγράψει το (μελλοντικό) κτίσμα».

Τι γίνεται, όμως, όταν το Κτηματολόγιο καλείται να κτηματογραφήσει περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις αυθαιρέτων, όπως είναι τα Μεσόγεια; «Εξακολουθεί να καταγράφει μόνο τα οικόπεδα», λέει στην «Κ» η κ. Βιβή Μπάτσου. «Και η πράξη αυτή στην ουσία ακυρώνει τη δουλειά του Κτηματολόγιου, αφού δεν μπορεί να αποδώσει την πλήρη εικόνα μιας περιοχής. Τα αυθαίρετα εμποδίζουν το Κτηματολόγιο να λειτουργήσει σωστά».

Δεκάδες απάτες

Η διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας αποκάλυψε όμως και δεκάδες απάτες, που συνδέονται με την ανέγερση αυθαιρέτων. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι «εικονικές» καταμετρήσεις οικοπέδων, απάτη ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Καλαμάτα. Πώς γινόταν η απάτη; Για παράδειγμα, ο αυθαιρετούχος είχε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, στο οποίο ήθελε να κτίσει. Εφερνε λοιπόν έναν τοπογράφο και ζητούσε καταμέτρηση, υποδεικνύοντάς του μεγαλύτερα σύνορα ιδιοκτησίας. Ετσι το ακίνητο εμφανιζόταν ακριβώς 4 στρέμματα, ώστε να έχει αρτιότητα. Το τοπογραφικό διάγραμμα δεν ήταν υποχρεωμένο να καλύψει όλη την περιοχή, οπότε δεν φαινόταν πουθενά ότι γειτονικά οικόπεδα... αλληλοκαλύπτονταν. Κατόπιν ο αυθαιρετούχος εξέδιδε νόμιμη οικοδομική άδεια με το συμβόλαιο, το νέο τοπογραφικό και μια υπεύθυνη δήλωση...

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,12-02-06



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 4.5
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"40.000 νέα αυθαίρετα τον χρόνο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα