Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Ενα στα δύο σπίτια εκτός σχεδίου εντελώς αυθαίρετο, της Χαράς Τζαναβάρα

ΝησιάΣε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης. Ο όρος αυτός είναι εντελώς άγνωστος στις οργανωμένες χώρες και δεν υφίσταται ούτε στο εύρος αλλά ούτε και με το καθεστώς που απαντά στην Ελλάδα. Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του, και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει αποδεχθεί ότι στα τέλη του 2004, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι εντάξεις των 120.000 στρεμμάτων, θα καταργηθεί η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης.


4 στρέμματα

Τα πρώτα βήματα έγιναν σε νησιά (Σίφνος, Κύθνος, Πάτμος, Σέριφος, Τήνος), ενώ ακολουθούν αλλά 24 ειδικά διατάγματα για νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις και θεσπίζεται όριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα. Σε ειδικές περιοχές προστασίας το όριο ανεβαίνει στα 6 στρέμματα. Για πρώτη φορά καθορίζονται ζώνες όπου απαγορεύεται η δόμηση, ανεξάρτητα από το εμβαδόν του ακινήτου.
Από την άλλη, στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 80% των νοικοκυριών διαθέτει κάποιο οικόπεδο σε περιοχές εκτός σχεδίου, στο οποίο είτε ήδη έχει χτίσει αυθαίρετο είτε περιμένει ώστε να προχωρήσει με τις νόμιμες διαδικασίες. Το 80-85% των οικοδομών στις εκτός σχεδίου περιοχές είναι αυθαίρετες και στην... καλύτερη περίπτωση έχουν γίνει σοβαρές υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια που έχει δοθεί. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού θεωρεί ότι έχει ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο που απαξιώνεται με την υλοποίηση των νέων κατευθύνσεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη ακόμη και για την απλή συζήτηση του προβλήματος.
Ο Δημήτρης Οικονόμου, καθηγητής Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα μόλις το 11% του εξωαστικού χώρου διαθέτει διατάγματα για τις χρήσεις γης και τους ειδικούς όρους δόμησης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία φθάνει το 95%, στη Γαλλία το 50% και στη Δανία το 100%. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορεύεται η δόμηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις που εξετάζονται κατά περίπτωση και με αυστηρές προδιαγραφές. Η δόμηση με βάση μια γενική νομοθεσία, όπως στην Ελλάδα, συναντάται στις ΗΠΑ αλλά με πολύ διαφορετικά δεδομένα, π.χ. η αρτιότητα μπορεί να φθάνει στα δεκάδες εκτάρια.

Υπερβάσεις

Δίνει όμως και μια άλλη διάσταση στο θέμα. Επισημαίνει ότι ο εξωαστικός χώρος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 95% της συνολικής επιφάνειας της χώρας, από τον οποίο το 22% καλύπτουν οι δασικές εκτάσεις. Το 67% διέπεται από τη γενική νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά, όπως αποκαλύπτει, τελικά μόνον το 15-20% έχει χτίσει νόμιμα! Ενα 30-35% έχει κάνει υπέρβαση της νόμιμης άδειας, ενώ το 50% είναι εντελώς αυθαίρετο. Θεωρεί, λοιπόν, ότι “η δυνατότητα νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης διευκολύνει και την αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση”. Κατ' αρχάς, επισημαίνει ότι δυσκολεύει τον εντοπισμό και τον έλεγχο τόσο των παράνομων κτισμάτων όσων και αυτών που έχουν ξεκινήσει με νόμιμη άδεια αλλά στη συνέχεια έκαναν υπερβάσεις.
Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Χωροταξίας, είναι ότι παρέχει “ιδεολογική νομιμοποίηση”. Εξηγεί ότι από τη στιγμή που άλλοι πολίτες, με περίπου τις ίδιες προϋποθέσεις, μπορούν να χτίσουν εκτός σχεδίου νομίμως, τότε η αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση παύει να έχει χαρακτήρα “περιβαλλοντικού εγκλήματος”, να είναι δηλαδή πράξη που εξ ορισμού καταστρέφει το περιβάλλον, το τοπίο και τη χωρική οργάνωση. Θεωρεί ότι αυθαίρετη αλλά και νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση συνεπάγεται, εκτός από καταστροφή του τοπίου, απώλεια πολύτιμων δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία και ακόμη υποβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας των δρόμων και αδυναμία μεταγενέστερων επεκτάσεων λόγω των παρόδιων χρήσεων. Κυρίως όμως συνεπέγεται προσανατολισμό της οικιστικής ανάπτυξης, όχι με βάση τη φυσική, χωροταξική και πολεοδομική καταλληλότητα, αλλά με τις προελεγμένες από την εκτός σχεδίου δόμηση περιοχές.
Ο πολεοδόμος Γιάννης Πυργιώτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εντεταλμένος σύμβουλος του “Αθήνα 2004”, θεωρεί ότι οι τιμές της γης είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εκτός σχεδίου ανάπτυξη των οικισμών. Πιστεύει ότι το κόστος των όποιων ρυθμίσεων θα πρέπει να επιμεριστεί ανάμεσα σε αυτούς που χάνουν το δικαίωμα δόμησης και σε αυτούς που θα ενταχθούν στο σχέδιο. Παρ' όλο που δεν υφίσταται “οικοδομικό κεκτημένο” στις εκτός σχεδίου περιοχές, μπορεί να προωθηθεί ρύθμιση για να αποζημιωθούν αυτοί που τελικά θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.

Προτάσεις

Τα μέτρα που μελετούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνουν τις εξής δυνατότητες:

*Αποζημίωση όσων ιδιοκτητών επιθυμούν μέσα από την Τράπεζα Γης που θα δημιουργηθεί σε κάθε οικιστική ενότητα από τις εισφορές σε γη και χρήμα των ιδιοκτησιών που θα πολεοδομηθούν.

*Μεταφορά συντελεστή δόμησης σε άλλες περιοχές.

*Εξασφάλιση κονδυλίων μέσα από σύγχρονα φορολογικά “εργαλεία”, όπως η θέσπιση τέλους πρασίνου κ.λπ.

*Θεσμοθέτηση αγοράς για την απόκτηση επιπλέον συντελεστή δόμησης στις εντός σχεδίου περιοχές.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2003)


Σταυρόλεξο η δόμηση στο Αιγαίο
της Χαράς Τζαναβάρα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της δόμησης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς προς νέο «πάγωμα» των οικοδομικών εργασιών, τουλάχιστον ώς το τέλος του χρόνου, προσανατολίζεται το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την εκτός σχεδίου περιοχή της Μυκόνου, καθώς και σε συγκεκριμένες ζώνες της Ανδρου.

Είναι ένα μέτρο-ασπιρίνη που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2003 και είχε στόχο την περιφρούρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των δύο νησιών μέχρι τη θεσμοθέτηση μόνιμων κανόνων προστασίας τους.

*Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου τα οικόπεδα πρέπει πλέον να διαθέτουν εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων για να εκδοθεί νόμιμη άδεια δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η επιφάνεια αυξάνεται στα 6 ή και 8 στρέμματα αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευόμενες ζώνες, όπως υγροβιότοποι και αρχαιολογικοί χώροι. Εχουν επίσης καταργηθεί τα «παραθυράκια» που ισχύουν για τις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιτρέπουν την έκδοση άδειας ακόμη και σε ιδιοκτησία 750 τετραγωνικών.

*«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των οικισμών βάζει και η άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να οικοδομηθεί ένα οικόπεδο πρέπει να διαθέτει πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Εξαιρούνται μόνον τα «τυφλά» ακίνητα που υπήρχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003.

Το Αιγαίο, βέβαια, μπορεί να «ανήκει στα ψάρια του», αλλά «διοικητικώς» τα νησιά μοιράζονται σε δύο υπουργεία:

*Το υπουργείο Αιγαίου έχει λόγο για τη δόμηση σε Σέριφο, Κύθνο, Αμοργό, Κίμωλο, Δονούσα, Ανω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Τήλο, Νίσυρο, Χάλκη, Μεγίστη, Κάσο, Τέλενδο, Ψέριμο, Αστυπάλαια, Λειψώ, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Αγιο Ευστράτιο, Οινούσες, Ψαρά, Φούρνους και Θυμιανά. Με ευθύνη του Νίκου Σηφουνάκη είχαν προωθηθεί 30 διατάγματα με ειδικούς όρους δόμησης για κάθε νησί.

Με άλλα 50 διατάγματα έχουν τεθεί επίσης αυστηροί κανόνες προστασίας για πάνω από 50 παραδοσιακούς οικισμούς σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Κοινός παρονομαστής, η απαγόρευση των οικοδομικών συνεταιρισμών και το πριμ επιπλέον 30 τετραγωνικών στα 150 που προβλέπει ο νόμος για οικοδομές που κατασκευάζονται από πέτρα. Επίσης τα νέα κτίρια είναι μονώροφα, με μέγιστο ύψος τα 4,5 μέτρα αντί των 7,5, ενώ απαγορεύνται οι πισίνες.

*Στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανήκουν τα υπόλοιπα νησιά. Θεσμοθετήθηκαν ειδικά διατάγματα για την Πάτμο, τη Σίφνο και την Τήνο, ενώ τα σχέδια για την Ανδρο, την Ιο, τη Σύρο και κυρίως τη Μύκονο πηγαινοέρχονται εδώ και χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις εκτός σχεδίου περιοχές μπορεί να χτιστούν κατοικίες έως και 200 τετραγωνικά, αλλά καθορίζονται αυστηροί όροι ειδικά για την απόσταση των νεών οικοδομών από τη γραμμή του αιγιαλού, που ορίζεται στα 50 και κατά περίπτωση στα 100 μέτρα.

*Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ισχύουν οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα με μεγάλη κλίση. Ο νόμος 3212 προβλέπει ότι αν το έδαφος έχει κλίση πάνω από 35%, τότε τα υπόγεια που υπερβαίνουντο 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Με αυτό το μέτρο μπαίνει φρένο στις μεζονέτες και τα «πλέι ρουμ» που ξεφυτρώνουν με τη μορφή των δήθεν υπογείων. Αυτό σημαίνει ότι μια εκτός σχεδίου οικοδομή, μαζί με τα υπόγεια, δεν μπορεί να έχει εμβαδόν πάνω από 240 τετραγωνικά.

«Τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια», μας λέει ο πρώην υπουργός και σημερινός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.

-Επισημαίνει ότι τα ειδικά διατάγματα για τη Σάμη και τον Αγιο Ευστράτιο εγκρίθηκαν από το ΣτΕ τον περασμένο Μάρτιο αλλά μέχρι τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αιγαίου δεν έχει ολοκληρώσει το καθαρογράψιμο και την ενσωμάτωση κάποιων παρατηρήσεων.

-Στα... αζήτητα και το φιλόδοξο πρόγραμμα για την «απόσυρση» των κτισμάτων ή κάποιων τμημάτων τους που υποβαθμίζουν το τοπίο. Ο νόμος 3201, που ψηφίστηκε και ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε κίνητρα για την κατεδάφιση «παράφωνων» οικοδομών με την καταβολή αποζημίωσης ίσης με το 150% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που γκρεμίζεται. Επιπλέον εκπίπτει από το φορολογούμενο εισόδημα του ιδιοκτήτη το 100% της δαπάνης για την ανακαίνιση ή την ανοικοδόμηση του κτιρίου.

πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/07/2004



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ενα στα δύο σπίτια εκτός σχεδίου εντελώς αυθαίρετο, της Χαράς Τζαναβάρα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα