Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Εξοχικό της Ευρώπης γίνεται η Ελλάδα, της Μαρίας Νταλιάνη

ΝησιάΈνα εκατομμύριο Ευρωπαίοι περιμένουν να αγοράσουν σπίτια σε οργανωμένα συγκροτήματα

Αναμένεται έκρηξη στις παραθεριστικές κατοικίες - αλλάζει το χωροταξικό σχέδιο οργανωμένης δόμησης. Κλειδί το σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού που προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2013 και εκχωρεί για εκμετάλλευση τα ωραιότερα «φιλέτα» της χώρας

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι - κυρίως συνταξιούχοι - είναι εν αναμονή «πελάτες» παραθεριστικής κατοικίας σε οργανωμένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού.  
 
Κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2013 και πρόκειται να αλλάξει τον χάρτη της χώρας, είναι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Σουφλιάς σε λίγους μήνες, βάσει του οποίου θα υπάρχουν σε κάθε νομό... ευκαιρίες επένδυσης.

Στα 150 στρέμματα. Με το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό η κυβέρνηση βάζει μπρος το σχέδιο για εκχώρηση των ωραιότερων «φιλέτων» της χώρας, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ ήδη πολύ μεγάλες εταιρείες real estate έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις ακόμα και σε πολύ μικρά νησιά, με στόχο την ανέγερση συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας. Μάλιστα οι φορείς του τουρισμού έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους ώστε να επιτρέπεται η οργανωμένη δόμηση στα 150 στρέμματα, από τα 300 στρέμματα που ισχύει σήμερα. Στα 150 στρέμματα με κάλυψη 20% μπορεί να αναπτυχθούν 30.000 τ.μ., τα οποία μπορούν να «βγάλουν» ένα ξενοδοχείο και 60 παραθεριστικές κατοικίες.

Όπως τονίζει ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης του Ομίλου Dolphin Capital, «εμείς έχουμε μέχρι τώρα μισό δισεκατομμύριο ευρώ μόνο ίδια κεφάλαια για επενδύσεις σε τουριστικά συγκροτήματα. Όταν όμως αρχίσουν οι επενδύσεις, υπολογίζουμε πως θα έχουμε διαθέσιμα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ». Ο κ. Καμπουρίδης εξηγεί ότι σύμφωνα με έρευνες στον κλάδο του real estate, «υπάρχουν 10.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν "ένα σπίτι στη Μεσόγειο". Η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει τουλάχιστον 10% αυτής της αγοράς, που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο "πελάτες"».

«Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν πωληθεί 4.000.000 κατοικίες την τελευταία δεκαετία, ενώ ειδικά η Ισπανία πωλεί 150.000 κατοικίες τον χρόνο». Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι «πελάτες» χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: οι 50άρηδες semi-retired (δηλαδή όσοι εργάζονται έξι μήνες), οι 30άρηδες γιάπηδες που θέλουν ένα εξοχικό υψηλού επιπέδου στη Μεσόγειο, οι 70άρηδες συνταξιούχοι που επιθυμούν να ζήσουν εντελώς διαφορετικά τα επόμενα χρόνια της ζωής τους και απλοί... τουρίστες που αντί για τα ξενοδοχεία, προτιμούν σπίτια που ενοικιάζουν με τη σεζόν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Κίνδυνος να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον
Οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και στελεχών του τουρισμού είναι έντονες, μπροστά στο διαφαινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη των τιμών της γης. Οι πρώτοι μιλούν για κίνδυνο να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον από τις «βαριές» τουριστικές επενδύσεις, με τη μελλοντική υποθήκευση του τουριστικού προϊόντος, και οι δεύτεροι για «ταφόπλακα» στον τουρισμό...

Όπως επισημαίνει η κ. Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης και Οικοτουρισμού του WWF, «έως τώρα δεν έχουμε δει παρά μόνο ευκαιριακούς στόχους που περιλαμβάνουν όλες τις μορφές, από συνεδριακό τουρισμό μέχρι γήπεδα γκολφ και oικοτουρισμό».

Το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης που η Ελλάδα αντιγράφει κυρίως από την Ισπανία, περιλαμβάνει κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων μικρού ύψους και πολλών μπάνγκαλοουζ σε συνδυασμό με γήπεδα γκολφ, συνεδριακά και αθλητικά κέντρα, αλλά και συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών. Η πρόσφατη απεμπλοκή της επένδυσης 1,2 δισ. ευρώ αγγλικής εταιρείας σε έκταση 25.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, η οποία θα προσθέσει στην Κρήτη άλλες 7.000 κλίνες υπό μορφήν έξι «χωριών» και θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία στον Νομό Λασιθίου, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Εκατομμύρια στρέμματα γης στους χάρτες του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό περιμένουν να υποδεχτούν τους «Ευρωπαίους συνταξιούχους» που επιθυμούν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα. Για τον καθορισμό των περιοχών όπου θα επιτρέπεται η νέου τύπου τουριστική ανάπτυξη, έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έξι συναντήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και της υπουργού Τουρισμού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Ο κ. Καμπουρίδης επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού μοντέλου προϋποθέτει «την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών όρων από πλευράς του ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί αν δεν τεθούν περιορισμοί υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταστραφεί τα επόμενα 20-30 χρόνια».


Οι γεωργοί φεύγουν, οι παραθεριστές έρχονται
Η βασική αλλαγή που θα επιφέρει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ποσοστού της αμιγώς γεωργικής γης σε πολλές περιοχές της χώρας όπως ο Νομός Ηλείας και η Στερεά Ελλάδα.

Όπως τονίζουν στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ με γνώση των αλλαγών, «στην Ελλάδα έχουμε πολλές αμιγώς γεωργικές περιοχές χωρίς αγρότες». Αντιθέτως, όπως διαβεβαιώνουν, δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας π.χ. της Θεσσαλίας.

Στο νέο Χωροταξικό θα υπάρχουν «ευκαιρίες επένδυσης» σε κάθε νομό της χώρας, ενώ θα δίνεται έμφαση στον χειμερινό τουρισμό.
Οι ξενοδόχοι μιλούν για «ταφόπλακα» στον ελληνικό τουρισμό
Την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών όπως η Γιάλοβα Μεσσηνίας φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής ότι θα φέρει η μεγάλη τουριστική επένδυση στον γειτονικό Ρωμανό 
Στη Μεσσηνία ύστερα από... 20 χρόνια προβλημάτων έχουν αρχίσει τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στον Ρωμανό και την Πύλο, αλλά σε όλο τον νομό υπάρχουν 31 παράνομες χωματερές (!), ενώ το οδικό δίκτυο που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας με την Πύλο είναι για... κλάματα.
Πρώτα υποδομές. Όπως παραδέχονται ακόμα και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας και της θεσμοθέτησης Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως είναι ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, «ο σωστός τρόπος θα ήταν πρώτα να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να ολοκληρώσουμε τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και μετά να χωροθετήσουμε».
Στη Μεσσηνία πρόκειται να γίνουν τουριστικές επενδύσεις σε έκταση συνολικά 10.000 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες: σε Ρωμανό, Πύλο, Κυνηγού και κοντά στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. «Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την επένδυση» εξηγεί ο κ. Θανάσης Πετράκος, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας, «αφορούν το γήπεδο γκολφ, για το οποίο δεν προβλέπεται τελικά αφαλάτωση και υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί δραστικά ο υδροφόρος ορίζοντας, καθώς και την ύπαρξη τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Πετύχαμε όμως να παραμείνει ελεύθερη η παραλία ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

«Κίνητρα για αναπαλαιώσεις». «Αντί να δώσουμε ειδικούς όρους δόμησης που θα καταστρέψουν κάθε σπιθαμή γης με πυκνοδομημένα χωριά - παραθεριστικές κατοικίες, γιατί να μη δώσουμε κίνητρα στους ξένους να αναπαλαιώσουν σπίτια στα χωριά μας, στους οικισμούς των νησιών;» αναρωτιέται ο κ. Βασίλειος Μηναΐδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος. Ο κ. Μηναΐδης θεωρεί ότι η αντιγραφή του ισπανικού μοντέλου θα «ευτελίσει τον τουρισμό μας» γιατί «όσοι αγοράζουν σπίτια κλείνονται σε αυτά και πηγαίνουν μόνο μέχρι το μπακάλικο. Αυτό δεν βοηθάει την τοπική οικονομία», ενώ «ενοικιάζουν και σε τρίτους τα σπίτια τους, άρα τα λεφτά φεύγουν στο εξωτερικό». Ο ίδιος στηρίζει την άποψή του περί «ταφόπλακας στον ελληνικό τουρισμό» στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα εκατομμύριο κλίνες σε ξενοδοχεία και άλλες τόσες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Στην Ισπανία δεν έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. ?ρα οι επιπτώσεις από την ανάπτυξη άλλων μοντέλων τουρισμού θα είναι διαφορετικές».

Τα λάθη των Ισπανών. Στην Ισπανία μετά την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών υπό μορφή διαμερισμάτων σε... 15ώροφα κτίρια-τοίχους μπροστά σε παραλίες, ήδη έχουν αρχίσει το γκρέμισμα. «Ολόκληρες περιοχές όπως η Κόστα Ντελ Σολ καταστράφηκαν, ενώ όλοι είναι αιχμάλωτοι όσων αγόρασαν τις φθηνές παραθεριστικές κατοικίες, κυρίως άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων. Εμείς δεν μιλάμε γι' αυτό το μοντέλο» επισημαίνει με έμφαση ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Οι Ισπανοί έκαναν σοβαρά λάθη από τα οποία εμείς μπορούμε να μάθουμε».

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 02/12/2006



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα