Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: Αγαθονήσι, Αμοργός, Ελούντα- Κρήτης, Φούρνοι, Κάλυμνος, Κύθηρα, Λέσβος, Λειψοί

Νησιά

της Δανάης Πορτόλου

Οι δακτυλιώσεις των πουλιών είναι ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο που βασίζεται στο μαρκάρισμα των άγριων πουλιών με δακτυλίδι. Η δακτυλίωση ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια στην Γερμανία και τη Δανία. Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη δακτυλιώνονται περίπου 3,8 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα προγράμματα δακτυλιώσεων είναι ακόμη λιγοστά.Με τις δακτυλιώσεις οι ορνιθολόγοι προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις μεταναστευτικές οδούς και σταθμούς μετανάστευσης, τις εσωτερικές μετακινήσεις των πουλιών, το μέγεθος των πληθυσμών, την ηλικία, την αναπαραγωγική επιτυχία τους κι άλλα δημογραφικά στοιχεία. Προσπαθούν επίσης να καταλάβουν καλύτερα τη συμπεριφορά, την οικολογία και την επιλογή του χώρου φωλιάσματος αλλά και τη φυσική κατάσταση του πουλιού κατά την μετανάστευση.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταλλικών δακτυλιδιών, ανάλογα με το είδος του πουλιού και τον τόπο διαβίωσής του. Όλα αναγράφουν ένα ή δύο γράμματα και έναν αύξοντα αριθμό και μία διεύθυνση, στην οποία αποστέλλεται η πληροφορία επανεύρεσης ενός δακτυλιωμένου πουλιού. Σε κάποιες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με τα μεταλλικά δακτυλίδια τοποθετούνται και πλαστικά, χρωματιστά δακτυλίδια, τα οποία μπορεί να έχουν και γράμματα ή/και αριθμούς.

Οι νησίδες του Αιγαίου προσφέρονται για την πραγματοποίηση δακτυλιώσεων. Καθώς, τα περισσότερα είδη θαλασσοπουλιών φωλιάζουν στο έδαφος, η δακτυλίωση των νεοσσών τους μπορεί να εφαρμοστεί με σχετική ευκολία και ταχύτητα κατά την φάση της πτέρωσης.

Δακτυλιώσεις Αιγαιόγλαρων

445 νεοσσοί Αιγαιόγλαρων σε νησίδες 12 διαφορετικών περιοχών του Αιγαίου έχουν δακτυλιωθεί μέσα σε ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα της ΕΟΕ που αφορά στον Αιγαιόγλαρο και υλοποιήθηκε στο Αιγαίο. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1997 με την υποστήριξη πόρων LIFE συνεχίζεται με πόρους της ΕΟΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης. Οι περιοχές του προγράμματος είναι Αγαθονήσι, Αμοργός, Ελούντα, Φούρνοι, Κάλυμνος, Κύθηρα, Λέσβος, Λειψοί, Μύκονος, Πάρος, Σύμη και Τήλος.

Τα δακτυλίδια τοποθετούνται στους νεοσσούς των Αιγαιόγλαρων από ερευνητές της ΕΟΕ πάνω στην αποικία χωρίς να χρησιμοποιείται καμία μέθοδος παγίδευσης. Εκτός από το μεταλλικό δακτυλίδι, που τοποθετείται στο αριστερό πόδι, τοποθετείται και ένα μεγάλο πλαστικό δακτυλίδι στο δεξί, κόκκινου χρώματος με άσπρα γράμματα. Το πλαστικό δακτυλίδι διαβάζεται άνετα με τηλεσκόπιο ή δυνατά κιάλια από απόσταση 150 μέτρων κι αναγράφει δύο λατινικούς χαρακτήρες και έναν αριθμό από το 1 ως το 9 πχ CD6, AF7. Πλαστικά δακτυλίδια τοποθετούνται στο ίδιο είδος και στην υπόλοιπη Μεσόγειο: μπλε χρώματος στην Γαλλία και άσπρου στην Ισπανία.

Οι επανευρέσεις πουλιών προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη γνώση του είδους και στην κατανόηση των δράσεων που είναι αναγκαίες για την προστασία του. Για παράδειγμα, μπορούμε να μάθουμε που ξεχειμωνιάζει και επομένως τι κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίζει εκεί, εάν τα νεαρά γυρνάνε να αναπαραχθούν στην ίδια περιοχή όπου γεννήθηκαν και αν υπάρχει μετακίνηση πληθυσμών μέσα στο Αιγαίο ή και μεταξύ άλλων αποικιών της Μεσογείου. Μέσα στο διάστημα των δακτυλιώσεων, έχουν γίνει πέντε επανευρέσεις, άλλοτε ζωντανών πουλιών και άλλοτε νεκρών, που βρέθηκαν ή παρατηρήθηκαν στην Κύπρο, την Κρήτη, την Μάλτα, την Ισπανία και τον Λίβανο!

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το κοινό εντός και εκτός Ελλάδος μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, αναφέροντας κάθε παρατήρηση γλάρου με κόκκινο δακτυλίδι, ακόμη και αν δεν καταγραφεί ο συνδυασμός. Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες είναι οι εξής:

Πού παρατηρήθηκε το πουλί;

Πότε (ακριβή ημερομηνία και ώρα);

Ποιος ήταν ο συνδυασμός του κόκκινου δακτυλιδιού;

Σε ποιο πόδι ήταν το κόκκινο δακτυλίδι;

Την ηλικία του πουλιού (εάν την γνωρίζετε)

Εάν ήταν ζωντανό ή νεκρό

Δακτυλιώσεις Μαυροπετρίτη και Αρτέμη
Δακτυλιώσεις Μαυροπετριτών και Αρτέμη έχουν πραγματοποιηθεί από το 1965 έως το 2001 από τον Γερμανό ερευνητή Dietrich Ristow στην Κρήτη, σε μια από τις πιο σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής των δύο ειδών. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν δακτυλιωθεί πάνω από 5000 Μαυροπετρίτες (ενήλικα και νεοσσοί) και περίπου από 2900 νεοσσοί και 2400 ενήλικοι Αρτέμηδες. Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν για να ερευνηθούν στοιχεία όπως η δομή του πληθυσμού, η διασπορά των νεοσσών στην περιοχή όπου γεννήθηκαν, η ηλικία κατά την οποία αναπαράγονται για πρώτη φορά και η θνησιμότητα νεαρών πουλιών κατά τα πρώτα έτη της ζωής τους.

Πηγή: Ορνιθολογική ΕταιρείαΣημείωση 3ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Αγαθονήσι, Αμοργός, Ελούντα- Κρήτης, Φούρνοι, Κάλυμνος, Κύθηρα, Λέσβος, Λειψοί" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα