Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Ένα παραμύθι για την ανάπτυξη

Νησιά

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ…

Ένα Παραμύθι για τους Αγρίους της ΑνάπτυξηςMια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα νησάκι του Αιγαίου ζούσε μέσα σε τρανά μεγαλεία ένας γέρο βασιλέας παλαιών αρχών και γηραλέων αντιλήψεων.

Ο βασιλέας που’ ταν πολύ αγαπητός στους υπηκόους του είχε κι ένα μοναχοπαίδι. Το πριγκιπόπουλο από μικρό είχε δείξει μιαν έφεση για να κάμει το κοινό καλό.  Όμως το μυαλό του - λόγω και του νεαρού της ηλικίας του- δεν είχε ακόμα πήξει.

Κάποιαν ημέρα ο γέρο βασιλέας που είχε πια φτάξει σε βαθύτατα γεράματα, όπως κάθονταν στο θρόνο έγειρε το κεφάλι του και ψέλλισε τα εξής προφητικά: “Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες” και παφ, τα τίναξε και μας αφήκε χρόνους.

Βαθιά θλίψη έπεσε στο βασίλειο. Σαν όμως ακούστηκε ότι το πριγκιπόπουλο θα γενεί βασιλέας στη θέση του βασιλέα, γίνηκε χαρά μεγάλη στο βασίλειο. Ο νεαρός βασιλέας, γιομάτος ορμή και σκέδια φώναξε τους μπιστικούς και τους συμβούλους του στην μεγάλη αίθουσα του θρόνου και τους είπε:

“Καλοί μου άρχοντες, σταθείτε στο πλευρό μου κι εγώ είμαι αποφασισμένος να οδηγήσω το ντόπο μας πολύ μακριά για να τον κάνω το πιο ξακουστό βασίλειο. Θα φτιάξω αεροδρόμια και θα κάμω πλατείες, θ’ ανοίξω δρόμους, θα κατασκευάσω λιμάνια, γιοφύρια, μα πάνου από όλα θα ανοίξω τον πιο μεγάλο Δρόμο που θα τον ζηλεύουνε όλα τα άλλα βασίλεια”.

Αμ’ έπος αμ’ έργο, για το σκοπό αυτό παράγγειλε γιωτρύπανα, εξκαφείς και χωματοφάγους, τις πιο σύγχρουνες μπουλντόζες, τα πιο λιανά μηχανικά σφυριά και τις πιο πεινασμένες φαγάνες, τους πιο βαριούς οδοντοστρωτήρες κι ό, τι άλλο χρειαζόνταν.

Το λοιπόν, δρόμο παίρνει ο νεαρός βασιλέας, δρόμο αφήνει, και τα μακρυπόδαρα γιωτρύπανα ορεξάτα - ορεξάτα, ανοίγουν κρατήρες εκατοντάδες μέτρα βαθιά στη γη, μα αντί για νερό βρίσκαν θάλασσα. Στις πηγές ανάβλυσε αρμυρό νερό. Ο καλός μας βασιλέας έβαλε φυτίλια και φουρνέλα παντού κι αφάνισε ολάκερα βουνά που τα’ φτιανε φτενά βράχια. Τα μηχανικά σφυριά λιανίζανε τα βράχια και τα κάμανε πέτρες και τα κοφτήρια τα λιανίζανε και τα κάμαν, πετραδούλες και χαλίκια. Και οι εξκαφείς σαρώσαν το γαρμπίλι και τα χώματα και σκέπασαν με δαύτα τις ρεματιές. Και οι μπουλντόζες ισιώσαν τις πλαγιές και τα λαγκάδια. Και οι φαγάνες πατικώσαν, στουμπώσαν καλά καλά κι ολομαζί τα αδρανή υλικά. Και οι φορτωτές γιομίζαν πέτρες, βράχους, χώματα ίσαμε πάνου στα φορτηγά. Κι οι οδοντοστρωτήρες στρώσαν ολούθε δρόμους, καροδρόμους, διαδρόμους, πεζοδρόμους, πελαγόδρομους και αεροδιαδρόμους.

Και όταν πια όλα τελειώσαν, ακούστηκαν απ’ τα λίγα άγρια που’ χαν ξεμείνει σαν ψίθυρος στον αγέρα, εκείνα τα λόγια: “Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες”.

Και τότε, μόνο τότε, έφταξαν τ’ αερόπλανα και προσγειώνονταν το ‘να πίσω απ’ τ’ άλλο και ξεφορτώναν μερμηγκιές αθρώπους. Να, τα βαπόρια, να τα καράβια, να, και τα κρουαζερόπλοια. Να, τα κότερα, να και οι Μαχαραγιάδες με τα χαρέμια τους. Να, και οι Ντουρίστες. Κι οι δρόμοι που είχαν πια φτιαχτεί, γιομίσαν μιλιούνια, πλήθια αθρώπων. Και το νησί γιόμισε οικόπεδα. Και τα οικόπεδα γιομίσαν σπίτια. Και τα σπίτια γιομίσαν αθρώπους. Και τα αυτοκίνητα πλημμύρισαν τους δρόμους. Κι οι δρόμοι πλημμύρισαν αθρώπους. Κι οι αθρώποι πλημμύρισαν τη θάλασσα κι η θάλασσα στέρεψε κι έγινε στεριά και η στεριά βούλιαξε και τα ψάρια βγήκαν στη στεριά και οι αθρώποι γενήκανε ψάρια.

Και είναι να τους κλαιν οι ρέγγες…

Και του χρόνου με υγεία από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ και τον Τέο Ρόμβο
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ένα παραμύθι για την ανάπτυξη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα