Ο αντιδήμαρχος Νάξου απαντά στον «Ιό» για το νέο λιμάνι του νησιού και το ΣτΕ: "Η αλήθεια για το λιμάνι". Το δημοσίευμα του Ιού για το λιμάνι της Νάξου («Το λιμάνι φεύγει», 23/3/07) προκάλεσε απάντηση του αντιδημάρχου του νησιού Ιωάννη Πομόνη. Ο κ. Πομόνης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της «Επιτροπής Αγώνα του λαού της Νάξου για το λιμάνι» γράφει:
«Δημοσιεύσατε ένα κείμενο για το νέο λιμάνι της Νάξου και τη φωτογραφία ενός πανό. Αναρωτηθήκαμε αν το άρθρο ή κείμενο είναι προϊόν δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ή αναδημοσίευση από άλλη εφημερίδα (Κοινή Γνώμη) ή αντιγραφή δελτίου Τύπου των 33ών που προσέφυγαν στο ΣτΕ.;
Αν είναι ρεπορτάζ επιτρέψτε μας να αμφισβητήσουμε την ποιότητα του 'ρεπόρτερ' που έγραψε αυτό το άρθρο χωρίς να ψάξει την πραγματική αλήθεια ή τουλάχιστον να ρωτήσει, για λόγους τάξης, και την πλευρά των 20.000 κατοίκων της Νάξου, όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων που ζουν και αναπνέουν με την προσδοκία και την ελπίδα ότι σύντομα το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων θα έχει το λιμάνι που χρειάζεται. Θα μπορούσε ίσως να ρωτήσει, τα υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας και να ζητήσει τα σχέδια του λιμανιού (τα πραγματικά) που εκπόνησαν τα παραπάνω υπουργεία και όχι να γράφει 'χωρίς εμφανή λόγο σε ένα τεράστιο έργο ανακατασκευής με προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια ευρώ' χωρίς πιθανόν να έχει κάν δεί τα σχέδια. Αν ήταν αυτός 'ρεπόρτερ' θα είχε δεί ότι ο 'επιστημονικός' υποστηρικτής των 33ών, καθηγητής Χατζημιχάλης και ιδιοκτήτης σπιτιού στη Νάξο κοντά στο λιμάνι (τι σύμπτωση!) στήριξε την υποστηρικτική προς το ΣτΕ γνωμάτευσή του σε λανθασμένες προσομοιώσεις του μεγέθους του έργου με προφανή σκοπό να δείξει ένα τερατούργημα και να επηρεάσει 'οικολογικές' συνειδήσεις (σύν οι πλαστές και πραγματικές προσομοιώσεις).
Ισως τότε ξανασκεφτόταν να γράψει για 'αλόγιστη -πολλές φορές- χρήση μεγάλων ποσοτήτων μπετόν...' θα έβλεπε ότι 'συμπωματικά' αυτοί που κατανοούσαν το πρόβλημα (ενώ εμείς ήμαστε τρελαμένοι να βλέπουμε μπετόν στη θάλασσα) έχουν μαγαζιά, καφετέριες, μπαράκια, ξενοδοχεία και σπίτια δίπλα στην περιοχή που θα γίνουν τα έργα. Θα μάθαινε επίσης ο 'ρεπόρτερ' αν και το ξέρει σίγουρα ότι αν τελικά υιοθετηθεί η εισήγηση από το ΣτΕ το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει θα σταματήσει μια για πάντα, χωρίς δυνατότητα πλέον κανείς να μπορεί να ξανασκεφτεί και να επανασχεδιάσει το έργο.
Το απαρχαιωμένο μας λιμάνι θα μείνει για μισό ακόμη αιώνα στην κατάσταση που είναι σήμερα! Το σημαντικότερο όμως που θα μάθαινε ο συντάκτης του κειμένου αν έκανε σωστό ρεπορτάζ θα ήταν ότι ούτε ο Δήμος Νάξου, ούτε οι Ναξιώτες είναι αιμοσταγείς Ναζί, που 'θέλουν να ξυρίζουν κεφάλια ή να χαράζουν αστέρια στα μπράτσα των διαφωνούντων' με το λιμάνι. Θα απέφευγε να γράψει αυτά τα τεράστια ψέματα για τον λαό κυρίως της Νάξου, που ναι μεν αγανάκτησε για αυτή την κίνηση των 33ών (να σταματήσουν ένα έργο που είχε ήδη ξεκινήσει από το 1998 και μετά ήταν άφαντοι) αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε ή έκανε καμιά ενέργεια εναντίον τους. Τους αντιμετωπίζει σαν συμπολίτες, φίλους συνεργάτες, όπως όλους τους άλλους. Να σημειωθεί πως ο Δήμος Νάξου έχει πολλούς από αυτούς διορίσει -πρόσφατα μάλιστα- τακτικά μέλη του Πολιτιστικού του Οργανισμού. Η δικηγόρος των 33ών και συνυπογράφουσα την προσφυγή στο ΣτΕ είναι προσωπική μου δικηγόρος στις ιδιωτικές μου επιχειρήσεις. Πού βλέπει την εκδικητική διάθεση λοιπόν ο συντάκτης του κειμένου; Γιατί υιοθετεί αβασάνιστα ψευτιές και υπερβολές; Γιατί όλα αυτά γράφτηκαν εν όψει της μεγάλης πανναξιακής συγκέντρωσης υπέρ της συνέχισης του έργου, υπέρ της προόδου του νησιού που έγινε με συμμετοχή τουλάχιστον 5.000 κατοίκων στις 26 Μαρτίου 2007 στο λιμάνι μας;
Ολα γράφτηκαν για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τον πραγματικό στόχο των 33ών που είναι 'όχι στο λιμάνι' αλλά γιατί θίγονται πιθανόν τα μικροσυμφέροντά τους. Αυτό όμως το ρεπορτάζ και τις ανακρίβειες που περιλαμβάνει θα το είχε αποφύγει ο 'ρεπόρτερ' αν είχε μείνει στις 26 Μαρτίου και να έβλεπε το πλήθος του κόσμου, όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων, να έβλεπε τα μαγαζιά και τις υπηρεσίες που έκλεισαν με στάση εργασίας, να έβλεπε το μέλλον αυτού του τόπου -τους μαθητές- που αψήφησαν τις απειλές για απουσίες και αποβολές και έκαναν αποχή μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, και κατέβηκαν μαζικά στη συγκέντρωση, να έβλεπε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του νομού να είναι στο πλευρό μας, να έβλεπε τέλος και τον καπετάνιο του πλοίου Blue Star -που συμβολικά το καταλάβαμε- να βγάζει φωνή απόγνωσης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κάθε φορά που το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι».
Η απάντηση του «Ιού»
Ο τρόπος και το ύφος της απάντησης του κ. αντιδημάρχου προδίδει αυτά που δεν θέλει να παραδεχτεί στο κείμενό του. Γιατί αν αισθάνεται ότι μπορεί να βρίζει τόσο άνετα όποιον δημοσιογράφο δεν εγκρίνει, φανταζόμαστε την ευκολία με την οποία αντιμετωπίζει όσους συμπολίτες του διανοούνται να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις (έστω και μειοψηφικές) για το περιβάλλον και την ανάπτυξη του τόπου τους.
Αλλά ο καημένος ο κ. αντιδήμαρχος δεν κρατιέται. Κι έτσι στο ίδιο κείμενο, αυτούς που αποκαλεί «φίλους» και «συνεργάτες» του, λίγο πιο πάνω τους καρφώνει ότι κινούνται από ιδιοτέλεια, ενώ τον καθηγητή που μελέτησε το θέμα τον βγάζει άχρηστο επειδή έχει σπίτι στη Νάξο και την επιστημονική του ιδιότητα τη θέτει εντός εισαγωγικών! Αυτό που δεν καταλαβαίνει (ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει) ο κ. αντιδήμαρχος είναι η ουσία του κειμένου μας.
Εμείς υποστηρίζουμε το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο ΣτΕ για κάθε ζήτημα που νομίζουν ότι προσβάλλει τη νομιμότητα, αλλά και το δικαίωμα του ΣτΕ να αποφαίνεται με βάση τους νόμους και τις νομικές απόψεις που καταθέτουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν αμφισβητούμε τη μεγάλη συγκέντρωση της 26ης Μαρτίου, αλλά δεν νομίζουμε ότι με τέτοια πάνδημη κινητοποίηση όλων των φορέων (δήμου, βουλευτών, σωματείων, αστυνομίας ακόμα και των ιερέων) το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό (περίπου 800 άτομα).
Οσο για τα σχολεία και τις απουσίες, αυτό που συνέβη ήταν να πουν μερικοί δάσκαλοι ότι θα βάλουν απουσίες αν δεν φύγουν όλοι οι μαθητές. Το αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν οι σχολικές αίθουσες. Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον οι αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται με τοπικά λαϊκά δημοψηφίσματα. Αν ήταν έτσι, η γενικευμένη αυθαιρεσία θα ήταν απόλυτο καθεστώς. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωτηρία του περιβάλλοντος η δικλίδα ασφαλείας του ΣτΕ, όσο κι αν αυτό βάλλεται και υπονομεύεται με κάθε λογής προσχήματα «ανάπτυξης» στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Με τη συγκέντρωση δόθηκε ασφαλώς ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί στην εφαρμογή της νομιμότητας ούτε να συνυπολογιστεί στην τελική απόφαση του ΣτΕ, αν τα νομικά επιχειρήματα της μειοψηφίας των κατοίκων είναι ισχυρά.
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι κάπως καθυστερημένα αντιλήφθηκαν οι παράγοντες που υποστηρίζουν το έργο στο λιμάνι ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την υπόθεση στο ΣτΕ, όταν έμαθαν ότι η εισηγήτρια κυρία Θεοφιλοπούλου πρότεινε την ακύρωση του έργου, εκτιμώντας
**ότι το έργο εμπνέεται από καθαρά οικονομικό προσανατολισμό και δεν έχει γνώμονα το σεβασμό του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του οικισμού της Χώρας Νάξου,
**ότι δεν εξετάστηκαν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κλίμακας τεχνικού έργου στην ακτογραμμή και στο τοπίο, στις χρήσεις γης και στους όρους διαβίωσης των κατοίκων,
**ότι δεν έχει μελετηθεί η υπέρβαση των ορίων κορεσμού του οικισμού που θα προκύψει από τη λειτουργία του λιμανιού,
**ότι το έργο προσκρούει στο υπάρχον νομικό καθεστώς προστασίας του παραδοσιακού οικισμού και αρχαιολογικού χώρου. Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του ΣτΕ, θεωρούμε απαράδεκτες όλες τις εκδικητικές προτάσεις που ακούστηκαν εις βάρος των 33 πολιτών που προσέφυγαν σ' αυτό.
Θυμίζουμε ότι προτάθηκε να τοιχοκολληθούν τα ονόματά τους σ' όλο το νησί για να διασυρθούν και να μποϊκοταριστούν οι επιχειρήσεις τους. Ηδη υπήρξαν κάποια πρώτα δείγματα απομόνωσής τους.
Τώρα ο αντιδήμαρχος αποκρούει τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν τέτοιες σκέψεις. Μόνο που τον διαψεύδει ο ίδιος ο δήμαρχός του και μάλιστα με την ομιλία του στη συγκέντρωση της 26ης Μαρτίου. Ο κ. Νίκος Μαράκης, δήμαρχος Νάξου, ήταν σαφής: «Εμείς ως δήμος και ως συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Νάξου επιλέγουμε τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θέλουμε να ζήσουμε στο νησί μας. Συνθήκες που σχετίζονται με έργα υποδομής, όπως αυτό που έχει να κάνει με το υπό κατασκευή έργο, το λιμάνι.Υπάρχουν και οι μεταδημοτεύσεις για εκείνους που επιθυμούν να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού» («Κοινή Γνώμη», 27/3/07).
Ετσι λοιπόν. Η δημοτική αρχή του νησιού υποδεικνύει τη μεταδημότευση (δηλαδή την εκτόπιση) σε όσους θεωρεί αντιφρονούντες, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για αυτό που θεωρούν καλό του τόπου τους. Λυπούμαστε κ. Πομόνη, αλλά νομίζουμε ότι είχαμε απόλυτο δίκιο στο πρώτο σημείωμά μας και δεν σας αδικήσαμε καθόλου. Ακούστε και τη συμβουλή του συντοπίτη σας του Μανώλη Γλέζου, στον οποίο δεν φανταζόμαστε να καταλογίζετε ιδιοτέλεια: «Είναι απαράδεκτο να προπηλακίζονται και να διαπομπεύονται άνθρωποι επειδή εξέφρασαν διαφορετική άποψη και προσέφυγαν στο ΣτΕ, δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης, υπερασπιζόμενοι τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις τους» (Συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Εύπλοια»).
(Ελευθεροτυπία, 14/7/2007)