Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Η Σέριφος λέει «όχι» στο γιγάντιο αιολικό πάρκο, της Λiνας Γιαννάρου

ΣέριφοςΜια επένδυση που ζημιώνει τους πάντες πλην ενός -του ίδιου του επιχειρηματία- δρομολογείται στη μικρή Σέριφο, το όμορφο Κυκλαδονήσι. Ο Ομιλος Μυτιληναίου σχεδιάζει την εγκατάσταση στο νησί γιγάντιου αιολικού πάρκου, το οποίο αναμένεται να αλλοιώσει σε τέτοιο βαθμό το τοπίο ώστε να υπονομεύεται το ίδιο το μέλλον της Σερίφου ως τουριστικού προορισμού.

Τα σχέδια του επιχειρηματικού ομίλου κυκλοφορούσαν ως φήμη στο νησί ήδη από πέρυσι, ωστόσο οι κάτοικοι πάγωσαν όταν, στις 22 Μαρτίου, διάβασαν στην εφημερίδα «Εστία» τις αιτήσεις της εταιρείας για χορήγηση άδειας εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε έξι σημεία του νησιού. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, στα βουνά της Σερίφου θα τοποθετηθούν 87 συνολικά ανεμογεννήτριες, με ισχύ 3 ΜW έκαστη, ύψος πύργου 100 μέτρα και μήκος έλικα 90 μέτρα. Η αιτούμενη άδεια είναι για 261 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στη ΔΕΗ Σερίφου είναι 6 ΜW και η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση τους θερινούς μήνες 3 MW, ενώ σε όλη τη χώρα σήμερα παράγονται από τον άνεμο περίπου 700 MW.

Ως γνωστόν, αιτιολογημένες αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 15 ημερών από την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αιτήσεων - η προθεσμία δηλαδή λήγει... αύριο. Ηδη, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποσταλεί αίτηση εναντίωσης από το δημοτικό συμβούλιο Σερίφου, που με ομόφωνο ψήφισμά του χαρακτήρισε «εφιαλτικό σενάριο» την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, υπογεγραμμένη από περισσότερους από 900 κατοίκους, καθώς και πολλές ατομικές αιτήσεις εναντίωσης. Παράλληλα, όπως λέει στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού κ. Αγγελική Συνοδινού, έχει σταλεί εξώδικο στη ΡΑΕ με το αίτημα να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση πριν τουλάχιστον υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση τόσων ογκωδών ανεμογεννητριών, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος δομήσεως στο νησί μας είναι τα 7,5 μέτρα», αναφέρει η κ. Συνοδινού. Πράγματι, οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν θα είναι 20 φορές περίπου πιο ψηλές από το ψηλότερο κτίριο τουνησιού και θα φθάνουν περίπου στο 1/3 του ψηλότερου βουνού... Οπως «υπενθυμίζει» στους αρμόδιους φορείς μέσω της δικής του αίτησης εναντίωσης και ο ιδιώτης κ. Λαυρέντιος Τριανταφυλλίδης, η Σέριφος έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους νησί και το φυσικό της περιβάλλον προστατεύεται με πολύ αυστηρούς όρους δόμησης. Μεγάλο της τμήμα ταυτόχρονα ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000. «Η τοποθέτηση τόσων πολλών και μεγάλων ανεμογεννητριών σε έκταση που καταλαμβάνει το μισό νησί θα υποβαθμίσει πλήρως το νησί από τουριστική άποψη, καθώς θα είναι εμφανείς σχεδόν από παντού, ενώ θα απαξιώσει τις ιδιοκτησίες των κατοίκων», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης. Πράγματι, το πάρκο εκτιμάται ότι θα απλωθεί σε μια περιοχή ίση με το 1/3 της Σερίφου, καθώς οι ανεμογεννήτριες αυτού του τύπου τοποθετούνται σε κορυφογραμμές με απόσταση 500 μ. η μία από την άλλη, απαιτώντας δηλαδή συνολικό μήκος κορυφογραμμής τα 45 χιλιόμετρα.
Ως γνωστόν, η χώρα μας οφείλει έως το 2010 να παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγές. Πάση θυσία;

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 4-04-07Σημείωση 12ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σέριφος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σέριφος:
Σέριφος - Πολύπλευρη ανάλυση για το θέμα του σχεδιαζόμενου Αιολικού Πάρκου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η Σέριφος λέει «όχι» στο γιγάντιο αιολικό πάρκο, της Λiνας Γιαννάρου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα