Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Δελτίο τύπου της ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΣέριφοςΌχι στα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα!                 
Η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΧΩΔΕ προσφέρει όλη την Ελλάδα αδιακρίτως σε Γάλλους, Ιάπωνες, Αμερικάνους και εγχώριους επενδυτές για να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα στο όνομα της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να καλύψει την ανικανότητα και την απραξία της

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών δημοσιευμάτων , περί υποβολής  πλήθους αιτήσεων για την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στον ελληνικό χώρο , κυρίως στο Αιγαίο και ειδικότερα  στη Σέριφο.
 Ο όμιλος  Κοπελούζου από κοινού με τον όμιλο Σαμαρά προωθεί την εγκατάσταση 400 ΜW στα  νησιά  ?νδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεση τους μέσω Σύρου με το Λαύριο.
 Η θυγατρική εταιρία του ομίλου  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  - ΑΙΟΛΙΚΗ  ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ  Α.Ε. υπέβαλε  ήδη τις σχετικές αιτήσεις για αδειοδότηση σε πέντε [5] περιοχές στη Σέριφο .Προτίθεται δε να προχωρήσει  σε ένα μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο στο νοτιοδυτικό Αιγαίο που θα αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW.
 Η συνδυασμένη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού  θα αναπτυχθεί και στα νησιά Μήλο, Κίμωλο και Πολύαιγο με υποβρύχια καλώδια και τελικό προορισμό το Λαύριο.
 Σύμφωνα με τα σχέδια του ομίλου για  την Σέριφο προβλέπεται να εγκατασταθούν  87 ανεμογεννήτριες, ύψους  100 μέτρων έκαστη, συνολικής ισχύος 261 MW. Αποσιωπούν βέβαια να μας πουν ότι οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες πρέπει να έχουν απόσταση 500 μέτρων  μεταξύ τους με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το μισό νησί. Το δέλεαρ για τον Δήμο Σερίφου αναμένεται να είναι τα 2 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως  από την λειτουργία του αιολικού πάρκου.
Η απάντηση του Δήμου Σερίφου εν τούτοις ξεκαθαρίζει την κατάσταση με το πρακτικό υπ' αριθμ. 2/16-01-2007 της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερίφου, όπου:
1. Ο Δήμος Σερίφου είναι αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί της Σερίφου.
2. Αποφασίστηκε να σταλεί  αίτηση εναντίωσης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία θα αναλύονται τα επιχειρήματα του Δήμου.
3. Αποφασίστηκε να ανατεθεί σε δικηγόρο η παρακολούθηση της υπόθεσης και όταν θα χρειαστεί να ασκηθούν τα νόμιμα ένδικα μέσα .
Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την αίτηση εναντίωσης που έστειλε ο Δήμος Σερίφου:

Δήμος Σερίφου
ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ 
17-01-07    
Αρ.Πρωτ.200
Προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

« Κύριοι,
       Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ΔΕΝ επιθυμεί την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Σέριφο. Το νησί μας βρίσκεται σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης  και τυχόν αδειοδότηση από πλευράς σας θα μετατρέψει την Σέριφο σε βιομηχανική ζώνη ,θα υποβαθμιστεί πλήρως το νησί και από τόπος ποιοτικών διακοπών θα γίνει 'Πτολεμαΐδα' του Αιγαίου σύμφωνα με το άρθρο της  Καθημερινής της 25-11-2006.
Η συνολική εγκαταστημένη ισχύς στη ΔΕΗ Σερίφου είναι 6 MW και  η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση τους θερινούς μήνες είναι 3MW και η αιτούμενη άδεια είναι για 261MW.. ..»

Συγκρίνοντας  τα μεγέθη καταλαβαίνουμε την υπερβολή.
Ο κ. Σουφλιάς απείλησε τις τοπικές κοινωνίες να μην αντιδράσουν ,διότι «οφείλουν να διευκολύνουν την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .»
Από την άλλη ,ανακάλυψε και το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών την ώρα που πρωτοστατεί για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών οικοσυστημάτων με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Όλοι συμφωνούμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι η σοβαρότερη  απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης  και ότι οφείλουμε να επενδύσουμε  στις ΑΠΕ.
Οι λάθος χωροθετήσεις όμως και τα υπερμεγέθη πάρκα που απαξιώνουν τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές των κυκλαδίτικων νησιών και τις μετατρέπουν σε κερδοφόρες «βιομηχανικές» ζώνες προς όφελος λίγων ισχυρών επιχειρηματιών  δεν είναι η λύση.
Εμείς θα αγωνιστούμε στο πλευρό όλων αυτών που θα αντισταθούν στους  κάθε είδους καιροσκόπους που μυρίστηκαν χρήμα. και παράλληλα θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε τους πλέον ενδεδειγμένους αειφορικούς τρόπους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τέτοιες λανθασμένες και ληστρικές πολιτικές.
Το βασικό συστατικό της ενεργειακής αυτονόμησης των νησιών πρέπει να ξεκινάει από την καταρχήν σωστή διαχείριση και μείωση των υπερβολικών καταναλώσεων από την αλόγιστη χρήση.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον ιδιώτη για εγκατάσταση μικρών αυτόνομων μονάδων για εκμετάλλευση με βασικό στόχο τη μείωση της οικιακής κατανάλωσης.
Κάθε κοινωνία μπορεί να προσδιορίσει τις ενεργειακές της ανάγκες και  με μελέτη που θα συνδυάζει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα είναι εφικτό να αυτονομηθεί μια νησιωτική περιοχή, αφού χρειάζονται μερικές δεκάδες στρέμματα γης για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχέδιο  .
5/2/07                                                                Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    Σημείωση 12ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σέριφος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σέριφος:
Σέριφος - Πολύπλευρη ανάλυση για το θέμα του σχεδιαζόμενου Αιολικού Πάρκου


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Δελτίο τύπου της ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα